Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
* HURÁ * konečne smerujeme k jadru pudla a to, že konečne si musíme povedať -že kolko máme na to peňazí,kolko sme za nich schopný odjazdiť a čo budeme do buducna posilovať a čo naopak do buducna zavrieme.Treba si naliať čistého vína a priznať že nemáme na to aby všade bolo všetko (na to v podstate nemá ani Nemecko),a kým toto neprebehne,stále to bude len o látaní najväčších problémov a všeobecnom úpadku ako to vidíme teraz,lebo na nič nebudu peniaze.Treba sa jednoducho pozrieť pravde do očí
Ďalšia vec..už dlho rozmýšľam,prečo si všetci kupuju veci z hocijakých E-shopov,alebo priamo z Číny,prečo všetci pri tom porovnávaju cez hocijaké prehliadače ceny,pred tým ako nejaku vec kúpia ?? Prečo ľudia posielaju toľko vecí kurierom a nie štátnou poštou ? Prečo chodia všetci do hocijakých hyper-super marketov,poprípade aj za hranice na nákupy a nie iba do bývalých štátnych obchodov ? Prečo maju ludia možnosť kupovať plyn,elektrinu od rôznych dodávateľov a nie iba od štátnych ? Prečo ľudia tankuju na rozličných pumpách a nie iba u tej jednej správnej ?? Prečo možu mať učty,hypoteky v rozličných bankách a nie iba v jednej ? myslím že odpovedou je CENA !! ......a teraz mi niekto povedzte prečo nemôže byť konkurencia na železnici v osobnej doprave ? Prečo sa tak bráni tendrom ?
:)
Zámčan, všimni si, reagoval som na ponosy tých, ktorí celkom jasne odkazovali na rok 2003, teda na konkrétny rok, keď sa udial jeden konkrétny krok. Nie na nejaké dzurindove riešenia, ktoré sa podľa teba dnes oprašujú. Pričom tu vidno skôr kontinuitu s predošlou garnitúrou a čo je aspoň nejaké pozitívum, zatiaľ nevidno snahy eliminovať osobnú dopravu na ďalších tratiach. Avšak pri pretrvávajúcej neochote poriadne investovať inde, než len na koridore, je aj toto len slabá útecha.
:/
Správne napísal ten, kto podotkol, že dnes, aj s prostriedkami z fondov, by sme sa mohli pohnúť úplne iným smerom...
Clansman: používaš presne do slova prebratý slovník dnešnej vlády. Terajšieho premiéra, ktorý ani nevie čo robí jeho Vavlínka s peniazmi, kde ich premrhala, ktorý má účty v schránkových firmách na Cypre a koniec koncov ani vysokú školu nebol schopný riadne ukončiť. Nevie čo má robiť. Počúvať odborníkov, alebo partnerov - NIE, to by narušilo jeho ego. Zaujímavosťou a našou špecifikou je že vždy tá vláda čo je pri moci, nadáva na predchádzajúcu vládu a vieš prečo, lebo prídu k moci a nevedia čo majú robiť. Ale píš si čo chceš, už na túto tému reagovať nebudem. Howgh.
Písali si ho oni a oni s ním vyhrali voľby (to bol zrejme jediný cieľ toho elaborátu) tak ma prosím z neplnenia ich drístov neobviňte... Ale pretože si ho písali dobrovoľne a pri plnom vedomí, znalí všetkých **tieňov**, o ktorých píšete, jediné čo od nich požadujem je jeho plnenie. A pretože sa blíži rok od uchopenia moci, privítal by som malý odpočtík...
Edit: pretože link nejako nefunguje, jedná sa o môj príspevok v tomto Df z 22.11.2020 o 18:12
Pokiaľ ide o železničnú dopravu, fakt len ťažko hľadám niečo pozitívne na vládach Smeru. Bezplaťáci pre mňa pozitívnym krokom nie sú. Pozrime sa na ilustráciu, ako ''citlivo'' sa vtedajšia vláda zachovala k trati č. 141. Kto nevie, o čom hovorím, nech sa ide pozrieť do Dražoviec...
OK, lepšie sa niekomu počúva, keď sa vina zvaľuje ešte na Dzurindu s Miklošom. Nevadí, ale hovorme si pravdu, miesto opakovania klišé o nejakom tieni. Pravda je taká, že peniaze v 2003 bolo treba ušetriť, lebo bolo treba mať dobré čísla ASAP, aby sme mohli do únie. Potiaľto by sa dalo akosi prekonať to rozčarovanie z rušenia osobnej dopravy na lokálkach, ak by... 1. Ak by k selekcii tratí prišlo na základe tvrdých dát, a zároveň 2. ak by usporené prostriedky dokázateľne pomohli inde, a zároveň 3. ak by ľudia dostali adekvátnu náhradu v podobe busov. Aká bola realita, už vieme. A inak sa stalo čo? Prestala byť železnica dojnou kravou? Nevšimol som si. Keď sa ušetrilo tam, kde podľa vlády nemalo zmysel udržiavať osobnú dopravu, išli peniaze tam, kde tá osobná doprava zmysel mala a má? Nevšimol som si.
Ale teda, ak mal Mikyho s Ivanom niekto rád, lebo veď, okrem toho, ako arogantne sa dokázali správať k značnej časti vlastných občanov, tak predsa len životná úroveň za ich šéfovania išla výrazne nahor, dokázali odvrátiť štátny bankrot, etablovať SR v medzinárodných štruktúrach (čo dnes už tiež niektorým prekáža) a bla, bla, bla... teda pokojne môžeme ísť do čias pred nimi a pozrieť sa, ako k železniciam pristupoval veľký mufti.
Začať môžeme privatizáciou, pokračovať personálnou politikou na zaplakanie, či nezmyselnými projektmi, kde sa milióny prešustrovali lúsknutím prstov (nedávno sme tu mali článok o slovenskom orlovi). Pokojne teda môžeme hovoriť aj o Mečiarovom tieni. Ale v roku 2021 to bude podobný nezmysel, ako spomínať Dzurindov tieň.
Aby sme nezostávali len v minulosti. Dnes tu máme vládu zmeny. Vraj. Pokiaľ ide o prístup k železnici, tú zmenu akosi nevidím. Vy áno? Svet je pojašený zo stavu klimatickej krízy, prijíma sa čoraz viac ''zelených'' riešení (niekedy aj nezmyselných), no náš minister dopravy na výhradu, prečo obstaráva v roku 2021 dieselové jednotky, s vážnou tvárou odpovie, že je presvedčený, že budú ekologickejšie ako tie 40-ročné. To nie je žiadnym tieňom, ale čímsi horším... A teda, UHP poukazuje na to, že s hodnotou za peniaze to pri aktuálnych tendroch nie je ružové a reakciou nie je nejaký rozruch a odborná diskusia so zapojením širšej verejnosti, ale iba frázy, že čo tam nejaký UHP vie... Poďme ešte na skok inde: ak ide o infraštruktúru, naďalej drvivá väčšina prostriedkov tečie do jediného projektu, ktorý napreduje slimačím tempom a neinvestuje sa tam, kde by to dávalo rovnaký alebo takmer rovnaký zmysel. Zmena v nedohľadne.
Nie, toto fakt nemá nič spoločné ani s Dzurindovým tieňom, ani s Mečiarovým, ani s Ficovým, ani s Pellegriniho a ani s Radičovej tieňom. Skúste sa oprostiť od nejakých sympatií a politických preferencií, pozrite sa na to vecne a možno tiež uvidíte, že je to len ďalšia epizóda toho istého príbehu, v ktorom je železnica politikmi vnímaná tak, ako som napísal minule. Občania sa tomu prizerajú a v podstate ani nepožadujú nejakú zásadnú zmenu. Preto žiadna neprichádza.
A teda, možno som bol trocha väčší optimista, ale aj ja som bol skutočne presvedčený, že dopravnú politiku sme mohli, vzhľadom na všetky okolnosti, mať, aj napriek limitovaným finančným prostriedkom, ukážkovú. Mohli...