Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
To je iba čistá zadubenosť Slovákov, že si zbytočne pília pod sebou konár…
Aj ja by som bol zástancom novej rýchlej trate v osi Trnovec - Nitra - ZM - Hronský Beňadikt , ktorý by cestu výrazne skrátil...ale realita je taká že sme od roku 1989 nepostavili ani jeden km novej trate na zelenej lúke. Prečo by som si mal myslieť že o dalších 30 rokov to bude inak...ked všetky vlády na železnicu kašlali....a za reformu pokladali rušenie a odvahu na prepúšťanie.To sa vždy najskôr povedalo že najskôr musíme zoštíhliť no a potom sa začneme zaoberať rozvojom.....no a to potom všetci vidíme ako dopadlo a neviem prečo si niekto stále myslí že nejaké potom aj bude.Ja som skeptik a v podstate závidím všetkým tým optimistom, ktorý vidia svetlo na konci tunela :)
Predpokladám, že silnejší smer je z Prievidze do ZA ako do MT.
Prievidzské REXy by tak mohli pokračovať až do ZA, kde by sa dalo prestúpiť smer Ostrava, Olomouc, Košice.
Je to aj o na prvý pohľad bezvýznamných detailoch. Napríklad ma zaujíma. Pred dvomi rokmi robili generálku vhybiek na Močiari. Jazdilo sa tam namiesto 120 len 100. Dôvod ''traťový zvršok''. Vymenili tam výhybky, vyčistili, vysypali, podbili a obmedzenie na sto je tam stále. Prečo? No lebo vždy bolo a navždy aj bude.
Pomalé pri Novej Bani. Prečo sa ešte neodstránili? OK, plánuje sa tam obnova (aj to diskutabilná, v pôvodnom znení bez tituliek), tak sa tam neoplatí kopať. Lenže okrem vyše kilometrového úseku POTR, sú tam ešte dve lokálne pár metrové frcky 30km/h a jedna 50. Aspoň tie prečo neurobia? Čo sa tam denne namešká a premrhá energie, prečo, načo, skrz koho?
**no a po 130 by sa samozrejme tiež muselo jazdiť bez pomalých jázd ...príp ešte s dorobením na 140 km/h**
Hoši, hoši - všimli ste si, že je tretia dekáda 21. storočia? 140 na tejto trati nemá čo hľadať!
Podľa mňa systém ako je verejná doprava objednávaná štátom (ministerstvom dopravy) je scestný. Štát si objednáva kompletne celú železničnú dopravu a je jedno, či sa jedná celoštátnú alebo regionálnu. Týmto spôsobom rozdelil okresy SR na dve časti. Tie, ktoré majú šťastie a majú železnice, kde je zabezpečený minimálne dvojhodinový takt a tie ktoré majú smolu a nikdy v nich neboli koľajnice alebo síce tie koľajnice majú, ale ich trasovanie bolo vhodné v Uhorsku a jeho usporiadaní štátu, prípadne majú trate a je tam aj doprava, ale len pár náhodných spojov alebo štvorhodinový takt. Takto máme 12 okresov (nerátam okresy v mestách BA a KE), ktoré sú odkázané len na dopravu objednávanú VÚC (napriek tomu, že platia dane aj štátu). VÚC objednávajú len autobusovú dopravu a nemajú záujem o zabezpečenie nadväznosti na železnicu. Ich poslaním je zabezpečenie regionálnej dopravy a nie celoštátnej.
Preto, ak by štát myslí vážne svoj záujem o rozvoj verejnej dopravy, mal by do svojej objednávky zahrnúť aj autobusové spoje, z týcho okresov k prevádzkovanej železnici s prípojmi, poprípade to ešte doplniť o spoje medzi mestami na železnici, ktoré by plnili funkciu skratiek.
Spoje, ktoré by mohli teoreticky pri správne nastavenom GVD na seba nadväzovať som spojil do jedného. Mne by to vychádza takto (od západu na východ).
1. SE – MY (skratka)
2. TN - BN –PE (doplnenie na dvojhodinový takt BN)
3. SA – NR – ZM – Kozárovce (skratka a pripojenie ZM na takt, ale hlavne spojenie NR na BA a aj BB)
4. PD – ZA (skratka)
5. ZH – BS (doplnenie na dvojhodinový takt BS)
6. ZV – KA (doplnenie na dvojhodinový takt KA – hlavne víkend)
7. ZV – VK (pripojenie VK)
8. NO – DK – RK – BB (skratka a pripojenie NO)
9. LC – RS – Tornaľa – RV – KE (doplnenie na dvojhodinový takt RV)
10. Tornaľa – RA (pripojenie RA)
11. SN – LE (pripojenie LE)
12. SL – Lipany (skratka)
13. SK – SP – PO (pripojenie SK a SP)
14. MI – SO (pripojenie SO).
Ďakujem všetkým za pochopenie.
;)
Zámčan: To nie je svetlo na konci tunela, ale otiepka sena na žrdi zavesená pred somárika... Po každom''zoštíhlení'' bola doteraz ešte väčšia bieda... ale to nadšenci ''reforiem'' už neriešia...