Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
A my mame v Bratislave stanicu,kde su ručne stavane výmeny,a jazdí cez nu najviac sukromnikov smer HU. preto sa pýtam,nebolo vtedy možné prisposobit uvedenú releovku na stanicu,kde su ručne stavané výmeny? A tých stanic na Slovensku je vela,kde by sa dal použit materiál z koridoru.
P.S, týmto nepoukazujem len na terajšie zoskupenie, ale od r. 1990 na všetky, bez výnimky !!!
išiel som z madarska cez prechod Tornanádaska-Turna nad Bodvou,trat je kompletná,je to v poli štreka,stačí malo,urobit opravu v réžii ŽSR a MAV, zmluvy k tomu a jazdíme. To udávam ako príklad. Šahy podobne....
Ale čo sa týka financii ,tak ŽSR a ZSSK Slovensko by som už nedal ani korunu. Tak jak sa kradne v obidvoch firmách,to je do neba volajúce. Opýtam sa ta ako výpravcu: prečo sa nedá prisposobit releovka z koridorovej trate napr. do stanice Komárno? Stačili by možno male upravy vo vlastnej réžii ŽSR,a bolo by vačšie zabezpečenie stanice. To dávam ako príklad.
Odpoved: lebo by nikto z vedenia na ŽSR nedostal do vačku uplatok. Česi sa idu za našími vyradovanými releovkami pozabíjat.
To isté je v ZSSK. Mám malú firmu na servis lokomotív , zadal som si cenovu ponuku na opravu 6 kusov hlav motora na loko 740/742, cena 820€ bez DPH. Vieš za kolko to robia zlodeji v ZSSK a v Crach Cargu? za 2500€, preto by som železniciam pokial si neurobia poriadok pred vlastným prahom nedal ani cent!!!! Je tam penazí velmi vela.
určite by som ani ja nesúhlasil z novými vlakmi zo ŽOS Vrutky,ved dunihlavy su jeden velký ojeb.
Pracoval som pre českého dopravcu,zabezpečoval som hlavnú opravu lokomotívy 1216 v dielnach OBB Linz,cena aj z dopravou tam a spat 280 000€ bez DPH, cena hlavnej opravy dvojsystemovej lokomotivy v ŽOS Vrutky typu Škoda 900 000€. Ani bicykel by som si u nich nedal opravit.
Pokial sa bude na železnici bezhubo kradnut,tak nečakajme nič nové.
Veru, vláda, ktorá bude v učebniciach...
-myslim ze sme sa pochopili, podstane bolo povedane, dajme si po pive a ukoncme tuto OT debatu v tomto vlakne. :-)
Ale to už začínam odchádzať od témy, hoci aj toto sa dá aspoň okrajovo subsumovať pod problematiku dopravnej politiky. Ale naozaj len okrajovo.
:)
Ako ktoré. Tipoval by som, že v tebou označených prípadoch to naozaj nebolo. Asi staršie PZZ. Nepoznám miestne pomery, preto si nemôžem dovoliť 100% argumentovať. Najmä pri koľajách z vlečky by tam musel byť koľajový obvod alebo počítač náprav, aby to vozidlo zaregistroval. Ak cez priecestie prechádza vlečková koľaj + x ďalších SŽ, tak na vlečkovej málokedy býva nejaké vyhodnotenie. To by štát nezaplatil. Radšej sa tam dajú výkoľajky.
Na nových PZS sa už ujdenie robí a taktiež sú v tabuľke priecestia uvedené podmienky svietenia *BIELEHO* svetla. ŽIADNA BLIKAJÚCA MODRÁ!!! Viď ukážky z českej normy ČSN 34 2650. Na SK je to podobne.
Čo ale mám z dôveryhodného zdroja, tak bola snaha zrušiť všeobecné obmedzenie rýchlosti na priecestiach, lenže ŽSR a MDV boli prísne proti.
Tu je tiež celkom zaujímavá debata ohľadom priecestí: https://dialnice.info/viewtopic.php?f=10&t=715&start=4050#p237673
kopec prídpevkov,ale len tak na okraj,máte niektorí aj vodičské oprávnenia či???.....Ad.:stb ďakujem za príspevok-presne.....
- ked 99% bude presvadcenych, ze zmensenny ludia chodia v televizore (lebo ich vsetci tak vidia), tak ako ovca sa mam tvarit, ze to tak naozaj je???
tratovak- ANO mas pravdu, ze ani ''s blikajucou modrou'' to nieje na 100% ......okrem ineho : pri vleckach, posunoch, vylukach vstupuje do fungovania PZZ aj ludsky faktor.
-ANO ci je na trati 140 alebo 160 nemeni zasadne dlzku tej ''zapalky'' .
-ja vam neberiem, ze mate tiez ''svoju pravdu'' (z ineho uhla pohladu) a nikoho nenabadam: ''pri blikajucej modrej'' sa nemusis pozerat....toto by som nikdy nerobil.
PS: pekny den prajem vsetkym.
Jediná vymakanosť je v tom, že keď je to prehľadný úsek, kde vidím široko - ďaleko - tak nemusím brzdiť na 30.
Až sa mi žiada povedať - že práve preto, že viem ako PZZ funguje, tak mu neverím - hoci spoľahnúť sa naň musím.
Pred pár rokmi v Brandýse nad Labem. Ušli vozy z vlečky, výkoľajka ich nezastavila, našťastie priecestie bolo voľné. A biela si blikala akoby nič. PZZ pri tom fungovalo na 100%.
Vlani v Mstěticích. Ušli vozy z vlečky, výkoľajka ich nezastavila, na priecesti to schytlo auto. PZZ opäť fungovalo na 100% . Pravda tu bez bielej, ''iba'' rampy boli hore.
Že sú to prípady, ktoré sa stávajú raz za uhorský rok? Áno. Ale celá bezpečnosť je o pravdepodobnosti - a kto vie, kde naň čaká najkratšia zápalka?
Ani mimoúrovńové kríženie nie je 100% bezpečné. A keď sa vrátíme k prapovodnej otázke - z pohľadu bezpečnosti (teda pravdepodobnosti či a čo sa tam stane) je prakticky jedno, či to priecestie je na 140 alebo 160...
2-aby sa zvysila bezpecnost gumokolies vymysleli ''dokonalejsie PZZ'', kde je takmer nemozne, aby suvisle blikala modra a isel vlak.........ja chapem ze z pohladu bezneho vodica to ma ''jedno svetielko navyse'', ale ono je to naozaj vymakanejsie pre dobro soferov-teda aj vas, aj mna.