Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
A prečo by to robili?
Jednak majú doma roboty dosť a druhak - ako to len napísať…
Ja som technik a nad technickou stránkou veci sa mi niekedy krútia oči. Ak je tu korelácia v obchodnej sfére...
:)
Ale OK, tento sarkazmus a iróniu si pre tento raz radšej odpustím. Debatu si ale posunul o kus inde, než bola jej pôvodná podstata. Povedal som:
a) Že tu by som Matovičovi nevyčítal, že nepýta peniaze z Fondu obnovy na nejaký veľký železničný projekt, lebo taký nemá nachystaný, aby s ním mohol (už na jeseň 2020) do Bruselu a že nachystať mu ho mala/mohla minulá vláda. Aj ty spomínaš projekty, ktoré: 1. už sú rozbehnuté a kofinancované z prostriedkov EÚ; alebo 2. zatiaľ nie sú v takom štádiu, aby vláda na ne mohla smelo pýtať na jeseň 2020 (a ani teraz) prostriedky. Takže tie invektívy práve tu nie sú namieste, hoci všelikde inde na mieste isto sú.
b) Že nikde nie je napísané, že tie prostriedky v blízkej budúcnosti práve táto vláda, alebo tá, ktorá príde po nej, z Bruselu pýtať nebude. Možno práve aj na to, aby dotiahla zámery, ktoré spomínaš. Možnosť preinvestovať do železničnej infraštruktúry “európske” peniaze je a bude totiž lákavá pre každú vládu. Samo osebe to ale pre železničnú dopravu nemusí byť spása.
Platí jedno aj druhé. Skrátka, poukazovať, koľko dá taká či onaká krajina do železničnej infraštruktúry z fondu obnovy a namietať, že naša vláda nič, je v tomto kontexte zavádzajúce. Mnoho iného by som našej vláde vyčítal, ale práve toto? Neviem, neviem...
tratovak, máš pravdu, bola tam reléovka. To je tak, keď veľa pamätám, tak aj veľa zabúdam :) . Na slovenské pomery tam bola krátko, určite nie viac ako 20 rokov. V takom prípade malo význam použiť z nej nejaké časti na iných reléovkách.
k repasovaným reléovkam v ČR: To sme sa asi celkom nepochopili.
Čo je to zač? Sú to staršie reléovky, ktorých nejaké časti boli nahradené novými? Napr. kyselinové alebo nikelkadmiové akumulátory boli nahradené za moderné batérie, vymenené návestidlá, prestavníky a pod?
Takéto repasovanie reléoviek sa v menšom či väčšom rozsahu robí v ČR aj na Slovensku.
Alebo dajme tomu z dvoch-troch starých reléoviek spravia jednu „novú“ v stanici, v ktorej bola predtým napr. elektromechanika?