Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Neušla mojej pozornosti jedna vec, a to, že tieto smelé plány vždy vznikali v súvislosti s nejakou veľkou investíciou na Slovensku.
Ak by spojili Schwechat so Žilinou, tak de facto i s Trnavou, k tomu rýchlodráha do Nitry, a zrazu máme 4 megainvestície spojené do sveta. (V roku 2019 bolo na Slovensku vyrobených 1.100.000 áut v štyroch automobilkách.)
Tu by som bol rád, keby naša vláda začala tieto veci robiť pre občanov, a to v každom čase, nielen pri príchode zahraničných investorov pre pekný imidž.
Áno, v tom článku je presne tá idea opísaná, a nebol jediný článok v tomto zmysle, ba nielen v Bratislave.
Totiž uvažovali aj o žilinských expresoch na Schwechat (...malo to mať niečo spoločné aj s KIA).
Neskôr s letiskom BTS, potom aj s Nitrou a jej novou rýchlou traťou medzi SA a NR.
Takže s plynúcim časom sa kopili plány, len nebolo dohody a peňazí nazvyš.
A keď chcem byť kritický,
tak naša vláda počas krízy v roku 2009 mohla začať s tým niečo robiť, a nenechať ľudí odísť do zahraničia,
kde potom za ''krízové ceny'' si, napríklad Nemci, postavili stovky kilometrov tratí v rámci programu zjednotenia štátu.
A po upokojení sa krízy bolo v zahraničí 380.000 Slovákov, a tunajšie firmy mali problém si zohnať kvalifikovanú pracovnú silu. Ja som tiež takmer skončil v ČR, ale potom som dal prednosť Bratislave.
**''Neviem, či to bola sci-fi idea, ale niekde som natrafil na plány dať ''Filiálku'' pri Trnavskom mýte pod zem a tunel až do Petržalky.''**
Novú trať (v starej stope) treba už od Predmestia spúšťať pod zem tak, aby už križovanie s Riazanskou bolo mimoúrovňové a celá Filiálka bola v podzemí - a ak bude o priestory nad stanicou záujem (určite bude), nech sa budúci záujemcovia podieľajú na stavbe stanice. Tá by mala byť v prvej fáze podzemná koncová hlavová (aspoň 6 koľají) a ak sa budúcnosť ''znormalizuje'', treba pokračovať tunelom (tunelmi) ďalej pod povrchom tak, aby vznikol podzemný dopravný systém podobný viedenskej rýchlodráhe S-Bahn. Viem si predstaviť, že osobné vlaky zo všetkých smerov vbehnú pred Bratislavou do podzemia, obslúžia celé širšie centrum a na opačnom konci zas vybehnú na povrch (a môžu pokračovať ďalej).
Je na mieste dodať, že veľkolepé plány na prepojenie Filiálky so žst. Petržalka tunelom popod Dunaj odmietla EÚ financovať:
https://reality.trend.sk/realitny-biznis/vlaky-bratislavou-dostali-stopku
» gvd
Nosím v hlave takú informáciu, že na mimoúrovňové riešenie tých priecestí a nadväzných križovatiek tam nie je dostatok miesta. Už ale neviem kde som to počul/čítal.
Kamilk: križovatku Jarošovej, Račianskej + Pionierskej a Hálkovej si neviem predstaviť ani pod traťou ani nad traťou. Nehovoriac o tom že sa nachádza na zhlaví stanice. Asi jediný variant vidím (laicky) viesť trať od predmestia estakádou vo výške cca 7 m a za Jarošovou ju spustiť do stanice. Ale stačilo by to ? Nekončili by vlaky v prerazených tupíkoch na Centrálnom trhovisku ? :) Alebo potom aj nové koľajisko stanice trochu ''zdvihnúť''. Ale to treba nechať na odborníkov. Určite by sa tým vyriešili priecestia Varšavská, Riazanská a hlavne Jarošová.
Filialka by bola dobrým riešeným pre regionálnu dopravu od Trnavy, Galanty a Dunajskej Stredy.