Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
B. Filiálka mala pri Trnavskom mýte koniec koľajiska, ale budovu mala na úrovni zastávky ursínyho na strane račianskej, takže všetky reči o filiálke ''v blízkosti Trnavského mýta'' sú zavádzajúce...
C. Hlavná stanica je od Trnavského mýta cestnou MHD 3. zastávka, Trnavské mýto od Hlavnej dokonca 4.(denná cestná MHD v smere na hlavnú stanicu neobsluhuje námestie franza liszta).
D. Okrem 61 a 201 ti ide z Trnavského mýta na hlavnú stanicu po tej istej trase aj 74, tá býva mimo striedania zien z týchto troch najprázdnejšia.
zo Senca do Brna sa budem musieť dostať ešte z Filiálky (Trnavské mýto) na hlavnú stanicu linkou č.61, ktorá inokedy býva plná, alebo aj č.201, s tým, že si musím zaobstarať CL na MHD v BA na 1 zastávku (2 v prípade č.201) ?
https://www.aktuality.sk/clanok/824419/stat-hlada-pre-novu-zeleznicnu-stanicu-v-bratislave-riesenie-i-financie/
Pred 31 rokmi som myslel, že v slobodných voľbách budú víťaziť tí, ktorí riešenia majú a po svojom zvolení ich budú uskutočňovať.
''Vláda odborníkov'' bolo heslo novembra, ktorému som ako mladý inžinier rád uveril.
A tu niekto riešenia začína po polroku hľadať . Dokonca veľkoryso *predpokladá*, že niekto na ich príprave o 5 rokov začne pracovať... aj to ešte pre istotu v podmieňovacom spôsobe...
Normálne niečo, ako občan, daňovník a poistenec, môžem v rámci zákona dosýta si užívať, je mi na osoh, mám k nemu prístup, nemusím klopať na štvoro dverí, nikto mi to bezdôvodne neodoprie....
Južne od Mojmíroviec, severne od termál parku. Nemusí byť ani dvojkoľajka, tá by bodla od Ivanky po Lužianky.
Leopoldov - Nitra - Šurany pod drôty.
Len je zlé, že neexistuje v smere západ-východ schopná alternatívna trať. V prípade, že medzi Popradom a Žilinou niečo vypadne trať je koniec...
V krátkodobom horizonte je treba priviesť do prevádzkyschopného stavu súčasnú južnú trať 130, 150, 160 (tam uvažovať o zdvojkoľajnení, či napriamení ''závlekov'' a samozrejme elektrifikácii), ako aj aspoň alternatívne pripraviť pre prípadnú odklonovú nákladnú dopravu trať 172,173 ZV-BB-Margecany Rovnako aj šahanská trať by mala byť ''v kope'' tak, aby bola možnou trasou prepravy (preveriť možnosť vybudovania trianglu v šahách bez nutnosti úvrate).
V strednodobom horizonte pripraviť a realizovať zadrátovanie severojužného ťahu Zvolen-Martin (jedno, či cez Kremnicu, alebo Čremošné)
Preušiť trať Kozárovce-Leopoldov bolo somárstvom!!!!
V dlhodobom horizonte je treba postaviť novú ''rýchlu'' železnicu (vmax min 160) v trase Bratislava-Nitra-Zvolen; výhľadovo ďalej na východ.. Trať by mala vychádzať zo Šale, poťažne zo Serede a v súbehu s R1 dosiahnuť Nitry, odkiaľ by sa nasmerovala do doliny Hrona a napojila sa na súčasnú trať 150 do Zvolena. Alternatívou by bola súčasná trať 141 Leo-Zbehy a 140 NZ-NR-Lužianky - (prievidza) Po nitru by nebolo odveci aj tam natiahnuť pavučinu aspoň od Leo určite)
A čo sa ŠRT týka netreba imho ťahať na západ. Možno ešte tak na prekladisko Metransu do V Idy (pár km) ako dpolnienie prekladiska v Čiernej n.T, prípadne letiska Košice (ale to neviem či...)
Páni poslanci, načo vám vládne limuzíny, keď verejnú dopravu máte ''zadarmo''?
Kde sú v Bratislave zastávky MHD? - Úrad vlády, MinDop, MinFin, Prezidentský palác, Zámocký vŕšok - Parlament, Súmračná, na Palisádach, na Kolibe...
10 rokov bývam v Bratislave, 10 rokov mám zastávky MHD do 5 minút pešej dostupnosti doma, v práci, pri nemocniciach, úradoch, železničných staniciach a nákupných centrách. V Bratislave auto nie je vôbec potrebné, len ak ''frajeriť'' pred susedom, že na to máte.
https://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/561025-kedy-slovensko-podpori-vlaky-bicykle-zdravie/
Predpokladám, že v rámci šetrenia sa tých 7% neskôr škrtne... :D
je nezmysel to spájať s inými investiciami do železníc na Slovensku......nemá to s tým nič spoločné , nedá sa spájať štýlom urobte radšej južný ťah, alebo prekladajte už na východe.....nie je to tak, ak sa rusko s rakúskom dohodne a bude to chcieť stavať a nájdu zdroje je nezmysel sa k tomu stavať negatívne....ak sa nič stavať nebude neznamená to že bude viac peňazí na investicie inde.
Čo je však rýchlejšie pri komoditách v ISO kontajneroch? Dve koľaje vedľa seba a žeriav.
Aj keď nebude ŠRT, prečo by mal dopravca terigať niečo cez Slovensko, keď má dvojkoľajku v Poľsku, či v Maďarsku?
A akým tempom rozrastá Viedeň, sotva sa mi verí, že Rakúšania to odsúhlasia.
Ako bolo uvedené pod mojím príspevkom, dajte do parády KE - ZV, nová trať ZH - ZM - NR - SA (tým pádom ožije trať NZ - ZM...) a začnite uvažovať, čo s na dvere klopajúcou dvojkoľajnou elektrifikovanou traťou v Marchegg ???
No, len aby.
Multiotecko náš parlamentný je tým známy.
Aj ja by som rád, len niet koho.
U tej 74 nie som si celkom istý, či chodí mimo striedania zmien ?
Ale, v podstate, áno, 61 stojí ešte na Račku, a 201 aj na Karpatskej.