Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
A najsmutnejšie je, keď to vyhlasuje človek, ktorý bol na ministerstve niekoľko rokov.
Ale zase, pravda, keď nevidel nereálnosť CGVD 2020, prečo by mal vidieť nereálnosť "menších" investícií...
2) a čo keď Ti bude meškať vlak z Rajca? OK, presunieš prvé križovanie do Bytčice (opäť - na kľučoch to bude o ničom - treba nové ZZ), druhé ale musí ostať v Konskej, čím zmeškáš vlak z Rajca, ten v LL i ZA zmešká vlak do Rajca atď...
2. Práve preto krúžok v ZA(nečaká na žiadne prípoje), a samozrejme nesmie byť, že vlak, ktorý príde do ZA :29/:59, bude hneď točiť späť :30/:00, ale každý na inú koľaj
1) nové ZZ v LL a KpR
2) 1 min. v ZA - keby to aj teoreticky šlo, tak aká bude stabilita takéhoto GVD?
Čo z toho plynie?
Na infre čo tam je, iba s aktiváciou KpR sa to vyjazdiť po 30 min. nedá.
Aby sa to vyjazdiť dalo, tak by bolo potrebné investovať nie len do ZZ, ale aj do zvýšenia rýchlosti* (resp. niektoré zastávky prechádzať, čo ale asi nebude cieľ). A to rozhodne nie sú menšie investície, na pomery ŽSR je to priam megainvestícia...
*) otázka je, čo by šlo na vrub vyššej traťovej a čo pomožu svižnejšie vozidlá ako bagety
ZA XX:00 :30
LL XX:13-15 :43-45
KpR XX: 27-29 :57-59
Rajec XX:37 xy:07
Opačným smerom
Rajec XX:20 :50
KpR :XX: 28-30 xx:58-xy:00
LL XX:44-46 xy:14-16
ZA XX: 59 XX:29
Tesne, ale so súčasnými jazdnými dobami by to pri mnou uvedených dvoch investíciách vyšlo. Len v ZA by musel byť krúžok.
Poďme.
Tam to boli menšie investície? Tak to potom hej...
stačí podľa mňa obnoviť Konsku pri Rajci
Tak to nakresli do plachty GVD.
Mne to tam iba s Konskou nevyšlo...
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230378&kat=1&najdi=851829&n#851829
Každý, kým je v opozícii, vyhlasuje ako by sa všetko dalo... keď sa dostane k moci, potom vysvetľuje, prečo sa nič nedá.
Tí istí, ktorí dnes majú p. Kubáčka za svojho experta, by ho pri inej konštelácii vlády kľudne opľúvali. Pretože u nás ak si s nami = si odborník, ak si proti nám = si ......
PS: tieto naše zauzlované štreky potrbujú, aby prežili, okrem minimálnych investícií aj narovnávanie a zvyšovanie rýchlostí. A to už je pre MDV totálne Sci-fi, pre ŽSR, ktoré si nevie na sklad zadovážiť ani jednu typovú srdcovku, doslova opozičný útok na suverenitu štátu ... no ale, keď už, tak po troche to môžu potiahnuť až na Fačkov (a potom je už len kúsok do Pravna) Taký rýchlik CA - ZA - PD - NR - NZ - KN
To je ďalší level.
Jedna vec je technicky infraštrukturu upraviť tak, aby sa dalo jazdiť v 30 min. takte, druhá vec je, aby tie vlaky mali koho voziť.
Náhrada autobusov? Fajn, teda ten autobus musí priviezť tých ľudí k vlaku. To je realizovateľné a v rámci IDS bežné. Ale kam tých ľudí tie autobusy privezú? A čo ďalší segment - tiež je normálne, že človek príde, odparkuje a presadne na vlak. Koľko je tam už postavených P+R?
Toto všetko si Ing. Kubáček isto uvedomuje a preto ma prekvapuje, ako suverénne vyhlasuje, že stačia malé investície...
Silno mi to pripomína jeho myšlienku CGVD 2020, ktorá je sama o sebe správna (s 30 min. taktom ZA - RA sa tiež dá súhlasiť), ale jej realizácia je podmienená toľkými faktormi, že samotná myšlienka bez ďalších x-krokov je vopred odsúdená na neúspech.
Teda ak sa povie "A", jedným dychom by sa malo povedať aj "B" a "C" - inak je to "A" iba prázdna floskula...
Fakt by som chcel vidieť návrh toho GVD, kde tie vlaky budú križovať a ako tam vocpú kargo.
Podľa mňa to totiž je predovšetkým o novom ZZ a/alebo novej výhybni, čo rozhodne nie sú menšie investície...