Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ja by som bol tiže rád, keby to klaplo, tá trať má nevyužitý potenciál.
Ale udalosti posledných rokov ma nenapĺňajú optimizmom.
Leda teda, že by kameň začal voziť Metrans a osobáky Regiodžet...
Na čadčianskej trati kvôli prípojom zachovávajú súčasné časy. Tipujem, že na rajeckej tiež a tak, ako je súčasný odchod zo ZA o 18:47, tak by bolo pokračovanie v takte 20:47 a 22:47. Vytvorili by sa tým prípoje od diaľkovej dopravy a zároveň sa nahradili autobusy idúce v podobných časoch: 21:00, 22:30, prípadne by sa to len poposúvalo o pár minút hore-dole.
Viem, že IDŽK už mala stretnutie so ŽSR a ZSSK ohľadne tohto, tak uvidíme. Ja osobne dúfam, že to vyjde. O aktivácii Konskej sa hovorilo už aj pred pár rokmi.
Vypadalo by to cca takto:
Čo sú to neskoršie hodiny?
Ako som to odpozoroval, tak keramzit sa naváža džast in tajm a teda asi nehrozí, že by to tam v tej doline náklaďáky navážali v noci...
Bez aktivácie Konskej to nepojde a keďže takú vec v podmienkach ŽSR považujem za Sci-Fi, tak myslím, že z toho napokon nič nebude... S tými kľúčmi v Bytčici a Lúčke by aj tak stálo za
Skončí to ako CGVD 2020 (nie je to od rovnakého autora?) - myšlienka dobrá, ale realizácia neuskutočniteĺná vzhľadom na stav infraštruktúry...
Trať Žilina - Rajec:
-ranná špička (5-8 hod) = 0,5 hod
-doobedné sedlo (8-13 hod) = 1 hod
-poobedná špička (13-18 hod) = 1 hod
-poobedné sedlo (18-21 hod) = 2 hod
-víkend: 2 hod
Trať Žilina - Čadca:
-ranná špička (5-8 hod) = 0,5 hod
-doobedné sedlo (8-13 hod) = 1 hod
-poobedná špička (13-18 hod) = 0,5 hod
-poobedné sedlo (18-21 hod) = 1 hod
-víkend: 1 hod
Na rajeckej trati by hodinový takt 8-13 a 18-21 nemal byť problém, ten je tam aj teraz. Len nákladnú dopravu by bolo potrebné presunúť do neskorších hodín. Skôr ma zaujíma polhodinový takt 5-8 a 13-18. Je to tam realizovateľné? Stačilo by obnoviť dopravnú službu v Konskej pri Rajci, prípadne treba aj reko SZZ v Bytčici/L. Lúčke, aby križovanie netrvalo tak dlho?
Zdroj:
https://dialnice.info/viewtopic.php?f=19&t=23583
Vola sa to BiBi (Bicourant Bimodal) a kedze Francuzi maju 1,5kv DC, tak by modifikacia pre nese krajiny bola akurat z tych 1,5kV na 3kV DC.
BiBi teda funguje na 25kV 50Hz, 1,5kV=, no a ked nie je trolej, tak si vrci dieselom. Na baterky by to pri vacsich vzdialenostiach a este v stupani velmi neslo.
ale už teraz by sa dalo ísť trasu BA-ZV-ZA jedným rušnom
https://www.stadlerrail.com/en/products/detail/eurodual/