Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ako mne je jedno, co na tom koridore bude, pre mňa za mňa nech aj košove navestidla, len nech je tam take VZ, ktoré mi nedovolí prejsť na stoj. Človek sice stratí určitú suverenitu a možnosť zvrchovane rozhodovať nad jazdou a vedením vlaku, ale za tu istotu ochrannej ruky, ktora bude nad ním bdieť a zasiahne v pripade pochybenia, to myslím, ze každému rozumnemu stojí.
Uz len si ostáva zbožné priať, aby si mal pravdu v tom nakupovani mobiliek aj na staršie vehikle.
Lebo zatiaľ prechazdame iba z akého-takého nedostatočného zabezpečenia (AB+LVZ) na zabezpečenie úplne žiadne, viď trebars úsek Bytča-Pov.Tepla, kde sa relativne nový AB nahradil AH.
Teraz sa pýtam, ak sa budú robiť podobne kúsky tu a tam aj na trati 180, kto na tie ostrovne úseky kedy namontuje ETCS? Bude treba ďalšie dve tri zbytočné kopy Dodimu do ďalšieho dielu knihy, aby sa kompetentní začali hýbať?
PS: Verte, ze ani tá dvojička na odbočke Váh nemusela skončiť v poli, keby sa paradoxne do Teplicky neinvestovali ťažké euro-milióny a ostal by tam autoblok s prenosom! Táto nehoda bola presne o tom. Sa pýtam, kedy bude na celej Teplicke ETCS, kedy bude na dvojickach? Rakaniach? Ten chlap, co tam oral pole, ma skrz podobne spiatocnicke rozhodnutia kdesi za politickým stolom zničený život!!!
Takže sa vraciam na môj uplny začiatok,
Nech nám tu nechajú aspon ten zatracovany autoblok, nech nerobia miesto neho somariny typu AH, do staníc Simiss a podobne veselosti alebo nech nám to aspoň sluckami zakoduju.
Použiteľné ETCS, ktoré tu bude neviem kedy, je pre mňa totiž nehorazny holub na streche.
A inak si myslím, že z OPD2 sa určite nejakých grantových programov na montáž mobiliek ETCS dočkáme. Takže sa možno dočkáme aj nejakých mobiliek v laminátkach
matus7532: Píšem o mobilke. Pevnú časť už naskutku testujú. Skúšobný úsek je Pardubice - Kolín (alebo Velim? Už si to nepamätám), RBC je v Přelouči. Ale schválená ešte nie je. Teda konkrétne z pevnej časti sa jedná o rádioblokovú centrálu. Balízy sú od SIEMENSov (síce si vyvíjajú svoje, ale tie majú ešte k dokončeniu ďaleko).
mikulik: V krokodílovi je mobilka Bombardier.
PetoN: A s kým vlastne kooperujú? Raz niečo skúšajú s Ansaldo STS, raz s Bombardierom, ale nič konkrétne sa ku mne nedonieslo. Jediné čo viem je, že pevná časť bude zrejme testovaná proti mobilkám Bombardier a čo na tom budú robiť mobilky iných výrobcov je vo hviezdach
Manuál na Mireli je troška iná vec. Mirel robí nereálne brzdové krivky, tak každý si radšej dá manuál pretože brzdiť podľa toho.....no, nevravím že sa to nedá, ale kto si to skúsil, si to radšej 2x rozmyslí. Každý má iný štýl jazdy. Ak sa ponáhľam, vymáčknem si manuál, a dobrzdím si tesne pred návestidlom (samozrejme nie na stoj). Krivka, či už Mirelácka alebo ETCSková toto neumožní. Neviem, prečo sa za každú cenu robí z rušňovodičov banda blbcov, ktorí odrazu nedokážu brzdiť proti stoj, či inej návesti, ktorá prikazuje zníženie rýchlosti. X rokov to dokázal každý, a teraz treba na to krivku? Načo máme všetky tie preukazy, skúšky, zácviky, poznania? Možno to beriem trocha archaicky, ale som vychovaný na starej škole, kde som sa učil brzdiť odhadom, s citom, podľa poznania a miestnych pomerov atď, takže mne príde nejaká krivka tak trocha obmedzujúca. Ale ako hovorím, to je už druhá vec.
ETCS modeluje krivku aspoň troška rozumnejšie, plynulejšie, a dá sa podľa nej brzdiť, a hlavne, ak ma krivka dobehne, nesfúkne mi VZ, len ma pribrzdí. Aj keď sa mi tiež nepáči, že k návestidlu ešte pomaly pol kilometra a ja už sa musím vliecť ako slimák, nejaké skracovanie meškania tam nehrozí.
mikulik: Vo Vrútkach, ani v Dubnici nikto mobilku ETCS robiť nebude. Neverím ani, že by sa do toho pustili v HMH. Jediná česká/slovenská firma, ktorá na to dnes má možnosti a kapacity (a ešte aj o tom trocha pochybujem) je AŽD Praha.
-dobra sprava je, ze na "svojom" persingu sa v 80-ke (mozno) na koridore povezies
-zla ze tam AB ani prenos nebude a bude tam AH
-dobra ze tam bude uz ETCS L2 na ktorom vidis co ta "caka"
-blba sprava, ze to ETCS (mobilna cast) bude z vrutok (dubnice) a tak si budes radsej tie farebne gulky na papier pisat.
- ja som optimista, ze ked bol mozny novy AB na useku ZA- Krasno n/K, tak bude aspon aj ZA-VR
Inak jediná potesiva vec na Tvojom príspevku je predstava ako sa este v 80-ke budem hrkotat na mojom milovanom persingu.. :-D :-D
J0HnZ: Súhlasím. Ak je ta jedna predvest pred stanicou, pripadne este pred tým jedným hradlom vramci medzistanicneho úseku, to sa este zapamätať a upozorovat dá. Ale ak bude to viacurovnove AH, ci ako sa to vola, zas tých navestidiel bude hafo jedno za druhym, sme kdesi tam ako pri jazde po autobloku bez prenosu.
Ako ak už, vážne by sa malo prehodnotiť aspoň zasluckovanie úsekov od predzvesti po hlavné navestidlo, paralelne s nadradenym ETCS.
mikulik: Takto obsluhované trate sa projektujú s pokrytím rádiovým systémom, na HDV sa vyžaduje funkčná rádiostanica, takže s tým, že by v nejakom mieste nebol žiadny signál ničoho sa jednoducho nepočíta (resp. počíta, ale až ako núdzovým stavom, z titulu neskoro zistenej poruchy jednoho, alebo druhého (ale skôr toho druhého) a s čo najjednoduchším spôsobom riešenia, aj za cenu toho, že priepustnosť ide úplne do riti, pretože k tomu bude dochádzať zriedkavo. A traťové telefóny sa budujú tiež, tie ešte nikto nezrušil.
A ako to bude v úseku Varín - Vrútky pri výluke jednej TK a dvomi oddielmi AH. No, stačí sa pozrieť, ako to tento rok dopadlo s autoblokom... Tým nehovorím, že tam ten jeden návestný bod stačí, to ani omylom.
362.001: Bavil som sa s rušňovodičmi, a je podľa nich značný psychologický rozdiel, keď ideš bez prenosu po trati s AB, a keď ideš bez prenosu po trati, kde máš samostatné predzvesti...
Btw: pri tej moderanizacii v tom tunely, ze pri Strecne, okrem vychytavok AH uz namontirovali pevne trakcne vedenie, alebo sa to v tom tunely stale hojda hore/dole?
Čo sa týka prenosu, nech si hovorí kto chce, čo chce, ide tu aj o psychologický pohľad na profesiu rušňovodiča a z tohto pohľadu je prenos viac ako fajn. X-krát sa sám seba v duchu uprostred oddielu opýtam "čo tam bolo?".. Opakovač ma uistí a upokojí. Chodím aj na blbých bagetách po autobloku a viem o čom to je, keď to tam nie je..
A zas pri množtve vlakov a počte návestidiel za celú históriu AB tých nehôd vzniknutých z titulu prejdenia šajby nebolo až tak moc.
Hovorím, aj keď návestný opakovač nepovažujete z teoretického pohľadu za zabezpečenie, ono nám dosť tej istoty oproti nekódu dáva. A netvrdím to zďaleka iba ja, človek odchovaný na autobloku, nuž dačo na tom asi bude.
si predstavte ten "pokrok vpred", ked na useku varin- vrutky bude jedno AH. a k tomu vyluka jednej kolaje bude to velky krok v modernizacii pre ZSR a este vacsi krok vzad pre realnu prevadzku........... predstava ministra a inych papalasov ako strihaju pasku s komentarmi o novych technologiach a priblizovani sa k "standartom EU"....... a prevadzka "pokakaj sa" a ked sa nebude stihat tak predsa : "nada sa". v tomto useku uz ani doinstalovanie ETCS L2 nepomoze.
- na druhej strane budme optimisti a dufajme ze ZSR v tomto useku objednaju AB od AZD(neviem o tom zeby to niekto iny ponukal) s ETCS L2. ak sa nemylim tak AZD by to v tej dobe uz mohlo mat funkcne "doma".
A co sa tyka rozumnych majstrov...to je tazko povedat. Je to ludsky faktor a ten vzdy bol je a aj bude nevyspytatelny. Ja ked prechadzam okolo navestidla na stoj idem tolko aby som dokazal vcas zastavit...to je aj krokom....a nikto ma nenuti ist menej ci viac. Narazal som na to ze sa to pisalo ako keby sa jazdilo bezne okolo cervenej stovkou.
-ako to bude u tych SAH riesena situacia ked bude cervena na " oddielovom AH" pre poruchu. za akych podmienok bude moct fira tu cevenu obist???????? ci az ked si "vytelefonuje" privolavacku od najblizsieho vypravcu ( z useku kde neni signal na MT ani vysielacku)???????