Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
-v najblizsich 10 rokov, by tam tych 200 aj tak nemal kto ist , ale ide o trasu (obluky) nech to je pouzitelne................ale cisto teoreticky tie masinky a vozne co bude mat jancura(jeho ako osobu nemusim) su nakolko????????
Pokiaľ sa pôjde cestou toho, že sa pridajú ďalšie koľaje na rýchlu osobnú a nákladnú dopravu, tak na tom novom kuse má vyššia rýchlosť zmysel a nemusí to ostať len pri 200.
-beriem ze bezny slovensky R ktory stoji v ZA aj VR tu 200-nepotrebuje.
-dalsia vec je ci sa v doline da ta 200-kova trat vopchat medzi ostatne objekty (dialnica, Vah, domy, kopce, pobrezie Slotoviny=vodne dielo Žilina...)ak sa neda, tak bude aj tych 160 dobrych.
-slo mi o to aby sa unahlene cely usek neprojektoval (nepozadoval od investora ZSR) len na 160 (lebo SK= 160 tak to bolo doteraz a tak to staci aj dalej), ak by sa dalo za prijatelne predrazenie urobit tu novostavbu na viac ako 160.
-tipujem ked je (bude za 2 mesice) ta trat po reko, tak jej daju pokoj na par rokov a koridor sa bude riesit=projektovat v jednoduchsom terene za VR. (mozno po kralovany).
- spokojne ak v niecom som mimo obraz tak sa rad necham "zrealnit"
mikulik: Osobne si moc nedokážem predstaviť trasovanie trate z Varína do Vrútok na 200 km/h hlavne v údolí popri Váhu. Jedine v nejakom dlhom tuneli. Podľa mňa tam je 200-ka navyše úplne zbytočná.
Zazil som este ako pravidelne cestujuci nejednu vyluku na tej trati.
Osobne si myslim, ze dvojita spojka ma zmysel niekde v polovici trate, nie pri Varine. Vychadza mi to niekde pri tuneloch. Medzistanicny usek Vrutky - Varin je prilis dlhy, aby sa pri vylukach jazdil jednokolajne.
Apropos, spominane spojky (Uberleitstelle) pouzivaju casto na zatazenych tratiach na zvysovanie priepustnosti. Nebyva zriedkavostou paralelna jazda rychlika a nakl. vlaku.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Mna zaraza, ze ZSR sa vybrala cestou znizovania priepustnosti trati. (Nerobi to len ZSR.) Je to zacarovany kruh. Mensia priepustnost, pri sebemensej drobnosti odriekanie vlakov, obrovske meskania, prechod nakladov na kamiony a cestujucej verejnosti na IGK, redukcia dopravy, opat znizovanie kapacity a tak dokola. Takto mi "moderna zeleznica" pripada dnes.
Zial, EU s tym nic nerobi.....
To mi je jasne. Akurat niekto mysli tak na polovicu a tak naplanoval JKS.
ZSR ma asi velky vzor v DBAG, ti maju hafo JKS.
Svajciari a Rakusania pouzivaju dvojitu spojku.... Na sirej trati sa to vola "Überleitstelle".
Co sa trolejov tyka, maju tam aj zopar odpojovacov (konkretne 8) zapojenych tak, ze za pri vylukach da prechadzat z 1.TK na 2.TK bez straty napatia a bez stahovacky. Ak sa mi zadari, poslem aj obrazok.
Objavenie Ameriky.... Ona byvala dvojita spojka v Strecne, akurat to tam uz davno "racionalizovali". Na tak dlhom useku s tunelmi ako je z Vrutok po Varin mala byt furt kolajova spojka pre pripady vyluk.... Vsak moze byt dialkovo ovladana....
Podľa mňa budú lakmusovým papierikom mosty cez Váh. Už teraz nemali ďaleko k rozpadnutiu a je otázka, ako dlho sa budú dať ešte plátať. A keď nastane doba, že bude potrebné ich vymeniť za nové, tak to bude investícia, ktorá sa buď už neurobí, lebo sa postaví nová trať, alebo sa urobí a potom súčasný stav zabetónuje na desaťročia...
Ak myslíš po koridorizácii ZA - Varín, tak áno.