Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
O 20 rokov skutočne nemusí byť konvenčná železnica nosný systém diaľkovej pozemnej dopravy. A vôbec, nemusí to byť ani železnica.
Z minulosti to poznáme pod pojmom "zašlapané projekty".
Ono je to také.. možno keby pred 20 rokmi sa rozhodli pre koridor cez HB a začali vysočinský ringlšpíl nákladne narovnávať, dnes ub by nik neuvažoval o súbežnej VRT. Teraz má tá VRT práve ešte o niečo lepšiu živnú pôdu. Uvidíme no.
A uznávam, že prímer Brno - HB - Kolín a ZA - KE nie je ideálny, len som hodil okom na mapu... Napriek tomu ale trvám na tom, že podinvestovanie ŽSR je omnho väčšie ako SŽDC.
Ako som písal už, dnešné rýchle vlaky na koridore Praha-Brno skrátili jazdné doby oproti pôvodnej motorovej Slovenskej strele dosť neskoro a nepresvedčivo.
Na trati Košice-Žilina aj napriek tomu, že nebola doposiaľ koridorizovaná, dnešné IC jazdia rýchlejšie ako niekdajší MEx Tatran.
EC - Praha - Třebová - Brno: cestovná rýchlosť - 95, 6 km/h - po koridore!
R - Praha - Třebová - Brno: cestovná rýchlosť - 80,5 km/h - po koridore!
R - Praha - H.Brod - Brno: cestovná rýchlosť - 70,9 km/h po nekoridorizovanej trati
IC - Košice - Žilina: cestovná rýchlosť - 86 km/h po nekoridorizovanej trati
R - Košice - Žilina: cestovná rýchlosť - 77,6 km/h po nekoridorizovanej trati
Takže opatrne s nadávaním na Slovensko v tomto ohľade. Vzhľadom na skutočnosť, že tu nie je koridor, sa po náročne trasovanej trati jezdí vcelku dosť rýchlo.
Lenže ako vieme, je tu industriálne Považie, temer stotisícová Žilina, Tatry.. preto tadeto.
Ale naopak, pre EC Viedeň - Hamburg je málo významné to, či vlak zastaví v dajakej Trebovej alebo nezastaví a pôjde cez Vysočinu.
Koridor Praha - Trebová - Brno nie je konkurencieschopný cestnej doprave, prišlo sa už na to v podstate vtedy, keď bola snaha prevádzkovať obdobu jedničkového SC Manažer na južnej vetve a tam skončil fiaskom. Takisto dnes s Pendolínami.
Nie je to z mojej hlavy, nemaj obavy, ale dávnejšie som čítal kdesi pojednanie o tom, že nebolo najšťastnejšie rozhodnutie koridorizovať severnú vetvu. Na tej južnej sú od Brna monumentálne stavby typu viadukt Dolné Lúčky a je na škodu, že sa to nestihlo rovnako vypriamkovať aj cez Vysočinu.
Okrem pravidelných výluk z dôvodu modernizácie koridoru, na ktoré sú za to desaťročie už cestujúci zvyknutí a ŽSR v GVD pravidelne vatuje jazdné časy, pri komplexnej rekonštrukcii traťového úseku Varín - Vrútky asi nedôjde k mimoriadnej úprave GVD a prakticky budú meškať všetky taktové vlaky osobnej dopravy.
http://www.zsr.sk/slovensky/media-room/vyjadrenia-pre-media-2014/januar/zst-vrutky-zastavka-strecno.html?page_id=2866
Ked bola doba priority výstavby veľkých vodných elektrární a priehrad s veľkou akumulacnou plochou, nebol problém trebárs na strednom Liptove vyludnit a zrovnať so zemou 13 obci, kaštieľ, gotický kostol, zaliať naurodnejsie polia.. Ked treba a doba tomu praje, dá sa všetko.
Ale naopak, existuje X území, kde boli planovane veľké stavby, vydali sa na ne na dlhé desaťročia stavebné uzávery, boli poškodené stovky az tisíce obcanov a napokon po dlhom čase z projektov zišlo a nikdy sa nerealizovali. OK, nie som proti zdravému planovaniu na primeraný časový horizont a nepovažujem za správne konať zivelne spôsobom v noci sa mi prisnije, ráno sa zobudím, do obedu si premyslim, poobede začnem stavať.
Ale na druhú stranu žijeme veľmi rýchlu, dynamicky sa meniacu dobu s rýchlym rozvojom technológií a nepovažujem za správne dnes s dnešnou logikou a moznostami uvažovať, co bude spoločnosť potrebovat a budovať o 30 rokov. Viď tie veľké priehrady.
Ty tvrdis, ze nie je nic zle mat dopredu pôdu pripravenú a vysporiadanu. Ja nesúhlasím a tvrdím ze je. Poskodis tým ľudí, ktorí tam žijú.