Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Inak 120 cez stanicu je aj podľa mňa zbytočná frajerina. A keď to je zbytočné aj podľa projektanta, tak koho to bol nápad, kto na tom trvá?
Predpokladám, že až po spojku pred Strečnom to bude s ETCS. Na Vrútky sa urobí uviazka na AB? A tie 4 výhybky a cca 1 km koľaje sa fakt nedal pre odstavenie súprav o ose nástupišť smerom na Varín vyboxovať?
kolajar....... cez ten obluk pred ZA co ma byt na 140 by kolko moholo ficat pendolino???????
wagoo: myslis v ZA alebo vseobecne? Tie v ZA ti asi neprezradi, ked stale projektuju, ale vseobecne (mimo VRT) u normalneho rozchodu je to do 150mm s tym, ze ak je v obluku zastavka, nedajboze predmetne spominana kolajova spojka (alebo odbocna vyhybka dalsich stanicnych kolaji) tak je to normou obmedzene. Nie je to sice asi pripad ZA a "výpadovky" na Kysuce, tam asi pre malé polomery bude transformovaná jednostranná oblúková výhybka (neviem ako v JKS, nieco podobné ako v Púchove smer Lideč) a vychádza tam nedostatočné prevýšenie, ale napríklad také Piešťany na novomestskom zhlaví asi dosť bojovali aj s opačným prevýšením
posun obluka na Kysuce nebude - niet kam posunut. Bude akurat zlozeny z viacerych polomerov. A este ceresnicka na torte - bude tam oblukova kolajova spojka a do a z vonkajsej kolaje odbocuju dalsie kolaje a samozrejme v hlavnych kolajach potrebujeme mat prevysenie (klopenie pre menej znalych) kvoli rychlosti a cele je to na kuzelovej ploche, cize odbocne vetvy von z kolaje smeruju do neba - skratka fuj. Chceme aby tam bola co najvyssia rychlost, ale kvoli spominanym vyhybkam bojujeme s prevysenim. ...takze zatial 60-tka a s tou 80-tkou este uvidime. Je to ozaj velmi komplikovane.
a v Budatinskej spojke je 60-tka. Polomer 300 m, viac sa neda. Tam je ciastocna prelozka obluka, ale len tolko, co depo dovoli.
zrejme tomu nerozumies, tak to prosim nekomentuj. Presne tak, bude tam 80-tka na kolaje 3 a 4 v duchu tej debilnej logiky ako v Leopoldove. Skus to vyprojektovat a potom uvidime, ci budes taky "husty" v nazoroch.
a bud rad, ze som Leopoldov urobil tak, ze je tam aspon ta 80-tka.
mimochodom - povedz mi prosim, ake vyhybky by si pouzil na vchod 120 km/h do odbocky?
mikulik:
dobry postreh - bude tam ETCS L2.
Mimochodom, teraz sa jazdi cez Zilinu 40. Co by sme dali za 80-tku, ze?
Keď raz budú jazdiť aj rýchliky 140-160 (a táto ambícia tu určite je, hoc to bude aj o pár rokov), tak zo 160-ky bude každý rýchlik brzdiť pred stanicou na 80-ku, čo je vlastne polovičná rýchlosť...
Očakával by som, že 100-kové výhybky sa použijú aspoň v staniciach, kde zastavujú všetky vlaky osobnej prepravy - napr. v Trenčíne sa od Bratislavy vyrovná oblúk na 140 km/h, ale reálne na tom úseku pôjde každý vlak max. 90-100, aby stíhal dobrzdiť na 80-ku pred výhybkou k perónu... Kocúrkovo.
haldo11: myslel som to vseobecne, problematika Ziliny bude specificka, zbytocne do toho rypat, lebo su veci, ktore sa realizuju inac na zelenej ploche, inac v zatstavanych oblastiach.
Este otazka k Ziline, depo zostava tak ako je, tj pod mostama, ci aj s tym sa bude nieco riesit???