Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
V Poprade sme pôvodne skúšali vyhlasovanie vlakov a "vyhadzovanie" na nástupiská podobne ako napr. v Žiline - tesne pred príchodom vlaku. Mali sme na to od cestujúcich pomerne veľa sťažností, aj písomných. Preto sa v poslednom čase vyhlasovanie a vyhadzovanie vlakov na nástupištné tabule zaužívalo čo najskôr, nech majú babičky s bagážou menej stresu.
To, co som pisal, bola reakcia na skorsiu polemiku (nechce sa mi uz presne hľadať, kde to bolo) o tom, ze do 200 je v našich podmienkach PHS s ohladom na náklady a udrzbu vzásade zbytočný.
K tomu Popradu. Este jeden prozaický problém, pokiaľ ma vlak záves a vlakovy nemoze/nestihne kolegovi dozadu zavolať, stane sa, ze ten vzadu cep nestiahne a potom su na delicoch metalesky blesky. On nevie, lebo v zasade ide aj "krížom" neznizenou rýchlosťou na voľno.
Ja som tiez pre to, plus pre fakty, ktoré uviedol Vihorlat, jazdil s nákladmi oveľa radšej dolu prvou.
Stalo by vsak za úvahu, ze ten tranzit popri hrane by nebolo možno na škodu pre ľudí vyhlásiť.
362.001, tratovak : dobre píšete...škoda, že o tom rozhodujú ľudia, ktorí neuvažujú selským rozumom. Dnes sa všade oháňa bezpečnosťou o cestujúcich a podobne. Normálny človek tam nepolezie, a keď sa chcem zdržovať na peróne aj na vlastné "riziko", a vidím že prechádza vlak, prípadne ho ohlásia, tak sa predsa nepôjdem pozrieť až na koľaj. Ale mám dojem, že čím viac si tých ľudí rozmaznávame, tým je potom nehôd a oháňaní sa trestnými oznámeniami viac - dnes je taká doba, vlak mi ofúkol účes, idem sa hneď naduto sťažovať....
jencik : s tým čo píšeš, som sa stretol neraz aj ja.
....nic v zlom, ale ze niekto lezie ku kolaji na ktorej neni (ani nema prist) nic pre neho, to je jeho problem rovnako ako na beznej zastavke.....
Na koridore Berlín - Hamburg je práve dost takto riešených staníc, ako píšem, ja nevymyslam teplú vodu. Niekde su este navyše za čiarou prerusovane kovove zábrany (pozdĺž nastupista deliaci plotik) s upozornením, ze do tohto priestoru za zabranu vstupujte az po zastavení vlaku. A vlaky mozu úplne bezpečne v superpreciznom Nemecku rezat popri hrane 200 (ak nie aj viac, vlaky ako ICE-T)
Ja netvrdím, ze nie je este o čosi bezpečnejšie, ak vlak okolo hrany nejazdi vôbec, len nechápem, preco prijímame tie najprísnejšie podmienky a opatrenia, ked by po vzore západu stačili menej prísne. Máme na to?
Asi hej, keďže na 160 si doprajeme luxus ako prestavitelne srdcovky..
Hovorím, miesto toho, zeby sme riešili bezpečnosť v uspokojivej urovni (trebárs tie zábrany, kamerovy systém monitorujuci priestor za žltou čiarou, piktograficke varovania..) si tu budujeme vzdušné zámky v podobe 4.kolajnych staníc s dvoma hránami, stihlymi vyhybkami.., ktoré prinesú v prevádzke more komplikácií a problémov. Zbytočných meskani vlakov, znížení priepustnosti trate, komplikácií pri vylukach iba pre taký rozmar, aby sa zdegenerovanemu slovenskému cestujucemu, ktorý sa navzdory zákazom bude naklanat za čiaru a vstupovať bez vyzvania do rizikovej zóny, neofuklo frizuru.
Lebo aj ten nas Poprad.. ak po 1.koľaji popri hrane "letí" nadsvetelnou 70-kou nákladný, tých cestujúcich, co stoja na nastupisti, tam na "istú smrť hrozostrasnym odfuknutim" nik neposielal. Pokiaľ vlak nie je vyhlásený, mali by sedieť v stanicnej budove.
Btw, a preco uz v takých Košiciach ma byť prva a druhá bez hrany...