Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
U SŽDC by takýto oblúk mohli prejsť touto rýchlosťou iba vozidla na to schválené (tie ktoré tam možu jazdiť podľa horných rýchlostníkov, tzv. V130). Neviem či sú to aj Beer, Bpeer a pod ZSSK. Inak v týchto oblúkoch max. 145 km/h.
Celá zpráva
Problém nemožno interpretovať tak, že je tam málo štrku, to zvádza k tomu, že sme ho tam svojvolne dali málo. Štrku je tam presne tolko, aby niveleta kolaje bola v projektovanej výške. Akurát že podjazd je naprojektovaný o cca 15 cm vyššie akoby bolo treba a tak je nedostatočná hrúbka štrkového ložka v mieste podjazdu...
A pak se ve chvilce přiřítil vlak, jehož vzduchová vlna mě málem smetla. Když jsem se ohlédl, vlak už zmizel. Byl to zážitek.
No a takový rychlovlak by mohl jezdit i v Česku. Mezi Prahou a Drážďany a dál na Berlín. Kdyby nestavěl v Ústí nad Labem a proletěl tunely pod Středohořím a Krušnohorskem, mohl bych se ani ne za dvě hodiny dívat na obrazy ve Zwingeru. Či o hodinku později vířit mezi účastníky technoparty v samotné metropoli Německa. Českou krajinou by létaly po kolejích podobně technické skvosty, jaké je například TGV ve Francii nebo Šikanzen v Japonsku.
Zpátky na stromy, jak říká můj kamarád. Nastalo by to až někdy v roce 2020. Podstatnější jsou však odpovědi na otázky, zda je pro rychlost 250 kilometrů za hodinu Česká republika dostatečně velká a zda na to má? Samotného mě to rmoutí, ale na obě otázky odpovídám: Ne.
(E15)