Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
snad to neznamena, ze rok 2009 bude dalsi lenivy rok modernizacnych prac na nasom koridore.
mna len tak napadlo, ze peniaze z fondov EU nemozeme cerpat az tak dlho, ako planujeme modernizovat.
Ostavaju nam dve riesenia:
1. do roku 2013 zacat s modernizaciou vsetkych usekov aspon po KE;
2 do roku 2013 zmodernizovat projekty, ktore su uz aspon na stole prirpavene a po roku 2013 budovat koridor uz len za vlastne...
PS: a mozno sa koridor nikdy cely nezmodernizuje
mno sice odpoviem kusok OT... ale naco mame nezavislu trakciu...?
Kolajar - s akou napatovou sustavou sa pocita v projekte na usek Paludza-Poprad???
Filozoficka otazka. Ak zacnu stavat koridor na useku Paludza-Poprad a napatova sustava sa tu bude menit, pred tym ze sa napatovka od Puchova potiahne po Paludzu, pri znamom nedostatku hnacich vozidiel nasich skvelych statnych firiem, ako sa tam bude jazdit???
ja som ešte stará škola, učil som sa za socíku a počítam vzdialenosti prekážok podľa predpisu P1. Ten síce oficiálne zrušili, ale všetci naši "investori" ho stále uznávajú, pretože Ž11 a ďalšie predpisy ho plnohodnotne nenahradili.
Ty si počítal vzdialenosť nástupnej hrany podľa STN 73 6359. Spôsob výpočtu bol prevzatý zo zahraničia. Pamätám si, keď ju zaviedli. Táto norma vznikla preto, lebo stav pri projektovaní bol neúnosný - napr. celá hlavná stanica v BA bola pri stanovení vzdialeností nástupných hrán na výnimku (polomery 200 m a podobne) a počítali sme ju na obrys vozidla. Osobne som projektoval rekonštrukciu 1. nástupiska a aj ostatné sa projektovali a projektujú u nás. Teraz už podľa vyššie uvedenej STN. Z času na čas však investor požaduje väčšiu bezpečnosť pri návrhu a preto používame pôvodný výpočet pre rozšírenie priechodného prierezu - čiže delta z polomeru bez prevýšenia je známe 36000/R. A keďže normy nie sú záväzné, platí tu slovo investora.
Ad stavba NM - Zlatovce:
Myslím, že 14. 7. je otváranie ponúk uchádzačov o realizáciu stavby. Takže, ak všetko dobre pôjde, do mesiaca by mal byť známy zhotoviteľ a ja budem mať o ďalších pár šedivých vlasov viac, keď sa to celé spustí.
Ak sa tento rok začne aj so stavbou, tak len prípravné práce. Je treba si uvedomiť, že sa blíži zima. Ak sa s prácami na trati nezačalo už v marci, tak sa už tento rok asi s koľajou nič robiť nebude.
Plán organizácie výstavby som navrhol tak, že sa začne najprv stavať UČS28 (Melčice - Zlatovce) a 26 (Bohuslavice - Melčice) a UČS 24 (úsek NM - južný portál tunela). Stanice musia zostať nedotknuté, aby sa to dalo vyjazdiť. Následne sa budú rekonštruovať UČS 27 Melčice na zastávku, následne UČS 25 Bohuslavice a na samý koniec po dokončení tunela, prepojenia trate z juhu aj severu do tunela s pevnou jazdnou dráhou.
Celá doba výstavby sa predpokladá 44 mesiacov. Ovplyvňuje ju tunel Turecký vrch.
Okrem tejto stavby sa intenzívne pripravujú pre súťaž úseky Zlatovce - Trenčín (UČS 29 - 32) a Trenčianska Teplá - Beluša (UČS 33 - 41). Beluša - Púchov sa ide preprojektovať na V=160 km/h, aby aj Púchov bol na 160. Doteraz je na 140 km/h.
Toto sú aktuálne informácie o príprave stavieb po Púchov.
Od Žiliny sme v júni dokončili dokumentáciu pre územné rozhodnutie v úseku Palúdza (L. Mikuláš) - Poprad. Už som tu onehdá písal, že je tu navrhnutých 7 tunelov a úplné preložky staníc Mikuláš a Štrba. Ak sa táto stavba aj zrealizuje, bude tu myslím najdlhší tunel v sieti ŽSR s dĺžkou 4883 m Červený kút. Trať je cca v 40% dĺžky navrhnutá na rýchlosť 190-200 km/h.
kolajár: prečo počítaš rozšírenie 36000/300 (120mm) a nie 3750/300+(1470-1435)/2 (30mm)?