Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Jano: tam tu druhu "vec" by som radsej s julom, augustom a ani septembrom nespajal ... a mozno ani s cislom 8 za dvojkou a dvomi nulami
To mi je teda novinka
Rád by som to dal na pravú mieru.
Na Slovensku je normálna vzdialenosť nástupnej hrany u nástupísk s výškou 550 mm nad TK 1725 mm. Ako tu traťovák napísal, max. vzdialenosť môže byť 1750 mm.
Ak by sme vložili do priamej koľaje ku nástupisku výhybku napr. tvaru 1:9-300 (s 300 m polomerom v odbočnej vetve) musíme rozšíriť priechodný prierez o hodnotu 36000/300=120 mm. Čiže nástupná hrana by musela byť pri jazde vlaku do odbočky vzdialená na hodnotu 1725 mm + 120 mm = 1845 mm.
Toto je samozrejme v rozpore s normou a predpismi a v praxi aj veľmi nebezpečné. Navyše by sa muselo v nástupnej hrane vyhotoviť veľmi nepekné vydutie do nástupiska (to je už ale len bezvýznamná estetická stránka veci).
Je tu jedna možnosť, ako požiadavku mať výhybku pri nástupisku, vyriešiť - urobiť hranu vedľa výhybky ako neaktívnu (nedá sa používať na nastupovanie), so vzdialenosťou konštrukcie hrany vyhovujúcej zväčšenému priechodnému prierezu ak nie až voľnému schodnému priestoru so zábradlím, bez možnosti nastupovania v dĺžke cca 70 m, čím sa nástupisko fyzicky rozdelí na dve nástupné hrany pri tej istej koľaji.
Ak to niekto urobí inak, a správca si to nevšimne, koleduje si o kriminál.
Každopádne je to štátna zakázka za veľké peniaze a tam sú tunely (finančné, hoc na železnici sa občas vyskytujú aj tie "normálne") snáď prirodzenou súčasťou ...
to vyzera ze koridor je len dalsi tunel a´la zeleznice
a stale mi nedaju spat tie zbytocne vaty vo vlakovej jazde, v tomto useku....
na prvej kolaji po trnavu to bola celkom slusna jazda, no hned za trnavou to bola bieda a usek piestany - nove mesto nad vahom asi najhorsie co zatial porobili...
a v okoli trencina som mal pocit, ze sa kolesa vozna zmenili na iduce kocky, lebo co sa dialo s voznom, to sa nedeje ani s 810 ked si to sinie 40-kou cez stanicne zhlavie...
uz su opravene nastupiska v piestanoch a v NMnV? nestihol som si vsimnut, sedel som na opacnej strane.
Celý článek:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_26gsm.htm
Je na koridore ako rýchlodráhe stanovená minimálna rýchlosť (okrem vozidiel údržby a tak)??. Teda ak by niekto chcel jazdu parným vlakom na čele s napr. 331.037 s max. rýchlosťou 60km/h, dovolili by to ŽSR s ohľadom na zdržovanie premávky??
tie návestidlá musia byť nové, lebo 14.6. kedy som tade išiel naposledy tam ešte neboli...