Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
čo sa môže pokaziť , to sa aj pokazí !
A ten pracoval v NASA, tak svoje skúsenosti s technikou mal.
Aj ja som zistil počas 9. rokov praktickej obsluhy nového RZZ, že občas nastali aj chvíle, kedy bolo treba kontrolovať techniku .
A ešte naviac nám pohodové chvíle počas výpadkov el. energie spríjemňovala EPS. To bola ďaľšia kapitola praktickej aplikácie elektroniky
a ešte by som mal jednu poznámku k diskutujúcim, ktorí nie sú od fachu zab. zar. vyskytlo sa to teraz u 362.001 a predtým aj u rk_kn. jedná sa o elektronické stavadlo, kde sú informácie z 2 počítačov navzájom porovnávané a na základe ich zhody sú vydávané povely. pozastavovali ste sa nad bezpečnosťou komparátora, resp. čo sa stane, ak príde k poruche komparátora? keď sa nad tým trochu zamyslíte, tak myslíte, že otázka bezpečnosti komparátora napadne vás, nezainteresovaných laikov, a odborníkov, ktorí elektronický zabezpečovací systém vyvíjajú nie? ubezpečujem vás, že ich to napadlo určite. existujú postupy a zapojenia pre docielenie bezpečnej komparácie. môžete aj naďalej kľudne spávať.
teda napr. vlak z BA Rače do Svätého Jura opustí stanicu Rača. PN pri odchodovom návestidle naráta počet osí a celý úsek tým pádom sa považuje za obsadený. Z rôznych dôvodov dôjde k poruche zabzaru, teda môže prísť k vynulovaniu počítača zabzar a úsek, kde je vlak, zabzar považuje za voľný..ako sa rieši tento prípad??
ako zabráni račiansky a svätojurský výpravca tomu, aby vypravili v danom okamihu iný vlak do úseku, ktorý je akože voľný?? To potom defaultne po indikovaní poruchy sa všetky priľahlé oddiely považujú za obsadené aj keď sú voľné??
aha, nepochopili sme sa. Predpokladam vsak, ze napajanie zab. zar. je v zasade redundantne, zalohovane... Aby vypadlo, to by musela byt obzvlast komplikovana chyba (zhorena budova?).
Inak ocakavam, ze navestidla bud zhasnu, alebo spadnu na stoj. Kazdopadne sa stane nieco, co bude firovi napadne. A na osetrenie takychto stavov predpis urcite pamata.
Zaroven neocakavam, ze vypadok napajania bude tak kratkodoby, ze masinfira a signalist nic podozrive nezistia. Kym sa pride na to, co sa stalo, kym sa to ozivi, zarucene niekto podnikne prislusne opatrenia.
Ale nech sa deje, co sa deje, predpokladam, ze je vzdy lepsie povazovat usek s poruchou za obsadeny, ako naopak. A to bude osetrene urcite hardwarovo i predpismi.
Musis oddelit napajanie KO a trakcie. KO byvaju napajane zo specialnych menicov (75Hz, 275Hz, vynimocne na DC trakcii este aj 50Hz), napajanie byva zalohovane akumulatormi a musi fungovat nezavisle od verejnej napajacej siete.
Takze detekuju obsadeny usek furt (pokial sa teda neporuchaju).
Pokial zoberies kus drotu a vodivo prepojis lavu a pravu kolajnicu, hravo obsadis usek.
Vseobecne mam KO za spolahlivejsie zariadenie ako PN. Vid problemy PN z cias, ked zacinali masiny Taurus prechadzat koridorovou tratou Salzburg - Rosenheim - Kufsten.
http://www.zeleznicne.info/view.php?nazevclanku=druhy-bratislavsky-lamacsky-tunel-opat-v-prevadzke&cisloclanku=2008010006
po istých skúsenostiach bude lepšie nafotiť si to, alebo skús navštíviť stránku a poprosiť autora o dovolenie
Bol som sa tam pozrieť v sobotu s Čéčem a dáko sme sa nemohli dostať na stanicu,teda nájsť tú správnu cestu,ale prišli sme do dákeho dvora a navyše skoro som utopil môj bajk v blate.
No keď som videl,ako to tam funguje,tak sa mi videlo,že v Považanoch toľko bordelu nebolo,ale zato v Potvoriciach sa stále cesta zametá,čo v Považanoch v priemere 2x do mesiaca,aj to bolo moc.