Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ehm, koľko sa vlastne v posledných rokoch stalo v Európe železničných nehôd spôsobených lomom koľaje, ktorým by KO predišiel a koľko pri nich bolo obetí? Lebo bez uvedenia tejto podľa mňa zásadnej informácie mi uvedený často opakovaný argument príde viac ako citové vydieranie než seriózny príspevok do debaty... Týmto samozrejme nespochybňujem iné prednosti koľajových obvodov - len nechápem, prečo tu toľkí vypichujú práve túto jednu, a ešte k tomu spôsobom naznačujúcim, že oponenti si v podstate nevážia ľudské životy.
Dobre, jasné, o lomy tu ani tak nejde, je to len sprievodná a periférna (ale zároveň veľmi dôležitá) výhoda. Napísal som, že budem týmto príkladom vulgárny.
KO majú však tých výhod, ako sa môžeš dočítať, oveľa viac.
(Inak ja si súkromne myslím, že najvhodnejšie sú KO rady 35xx.)
..ale v niečom máš predsa pravdu.
Dobre Peťo, a teraz v čom pravdu nemám?
tratovak:
No možno splinter, keď chce, rozreže aj koľaj.
Naša učiteľka na strednej (dopravnej) nevedela, aký je rozdiel medzi koľajnicou, koľajou a koľajiskom.
Lampa svietovosti x luxov totiž stála medzi prvým a druhým koľajiskom.
..ale v niečom máš predsa pravdu. Na bezpečnosti netreba šetriť. Možno sa aj u nás príde doba nových KO, napr. rady 36XX čo je v tej tabuľke...
Áno, koza zožerie nepochybne menej, otázne je, či sa uspokojíš aj s tým, čo Ti tá koza (v porovnaní s kravou) dá.
To je moje odpoveď na Tvoju, tak trochu úzkoprsú otázku.
Pokiaľ ide o spotrebu KO, pripúšťam, že niekde v USA, kde sú stanice od seba 50-100 km a prejde Ti tam jeden vlak za deň, tam by možno už niekomu spotreba KO do oči bila.
Už som to tu raz písal, ale že si to Ty a práve Ty, nepozastavím sa nad tým, že Ti to linknem zas. Neuškodí Ti určite, ak si to znova prečítaš.
http://www.cdrail.cz/VTS/CLANKY/vts19/1910.pdf
Toto sú dajme tomu aj moje argumenty.
A na záver otázka moja: Vieš na koľko bol vyčíslený v západnej Európe 1 ľudský život?
Odpoviem Ti hneď.
40 miliónov eúr.
Budem vulgárny teraz, ale ak dakoho čisto hypoteticky zahluníš pri vykoľajení na lome koľaje, ktorý by KO inak odhalil, na koľko rokov sa Ti preplatí spotreba KO práve bezpečnosťou ľudského života?
Zhrnutie:
Beriem, že je ekonomicky hnusná doba, beriem, že KO má tiež celý rad nevýhod, ale u systémov akým je zab.zar., by som určite spotrebu ako hlavný argument nepoužil.
...a potom sa budeme všetci traja vytešovať, ako nám na tom styku vláčiky krásne klepocú.
PS: splinter, veru ulahodil!
-----------
Len tak mimochodom, počítače náprav a ETCS sú v princípe dve rozdielne veci. ETCS môže rovnako upgradeovať aj KO.
A ešte mimochodom, keď si "samozrejme" za počítače náprav, smiem od Teba vedieť aspoň niekoľko samozrejmých argumentov, prečo práve PN?
Pretože mi to miestami pripadá, že kto na tomto vlákne preferuje KO, akoby sa verejne hlásil k fašizmu.
Je mi jasné, že sa musíme zmieriť so zátačkami a semaformi, ale od človeka, čo sa na tomto fóre pohybuje roky by som čakal, že bude rezať koľajnice
http://www.youtube.com/watch?v=hrqpVR1aI_g
Výhodnosť KO v indikácii lomu je otrepaná, pripúšťam, ale zároveň maximálne demonštratívna, preto som to tu znova naškrtol, ale opakujem do tretice, písal som, že použijem vulgárny príklad.
Tak ešte iný špeciálne pre brana.
Rača-Svätý Jur
Ružomberok-Ľubochňa
...
V každom prípade išlo doslova o sekundy, kde väčšej tragédii zabránili práve KO v súčinnosti s LVZ.
Áno, oproti idúce vozidlo fyzicky skratuje koľajnice, skratuje koľajový obvod a v _tej _sekunde_ sa mení návestný znak aj na návestidle a opakovači. (resp LVZ stráca kód)
V tej sekunde!
A v podobných prípadoch išlo vždy iba o sekundy.
Počítače náprav a bodový VZ (ETCS nižších levelov) indikuje zmenu iba pri prejazde vozidla cez balízu, to už ale môže byť v podobných prípadoch veľmi neskoro. Otázne je, či by zaindikoval nemecký systém líniového VZ (pri nesprávnej súčinnosti s PN) s káblom medzi koľajnicami prítomnosť újdených vozňov _bez_ mobilného snímača a vysielača (na vozidle).
----
V prípade PN som počul o prípadoch, keď po silnej búrke blesk, ktorý udrel do napájania zab.zar, jednoducho vynuloval pamäť a obsadená (našťastie) manipulačná koľaj bola odrazu indikovaná ako voľná.
Žilinská univerzita garantuje u elektronických zab.zar. bezpečnú prevádzku po dobu 10exp9 hodín. To je pravdepodobnosť, akou za daný čas dôjde na oboch paralelne pracujúcich procesoroch v jednom momente k rovnakej poruche, ktorá spôsobí vyhodnotenie nebezpečného stavu ako bezpečného.
Otázka a maličký detail k dokonalosti je, kto kedy vypočítal bezpečnosť komparátora vyhodnucujúceho identičnosť výstupov programov oboch procesorov.
A čo som už počul od "fachmanov", elektronické zab.zar. v určitých situáciach v západnej Európe na rozdiel od reléových spôsobili aj nehody.
Aj keď, pre radosť splintera, majú mikroprocesory nepochybne menšiu spotrebu ako cievky relé...
brano, čo ešte chceš odo mňa počuť?