Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
jencik
Osobne si myslím, že jediná perspektívna varianta z Košíc do Spišskej je ťahať to Košice–Prešov–Krompachy–Spišská. Pretože je podľa mňa nezmysel to stále ťahať v stope KBŽ a pri tom sa vyhýbať skoro stotisícovému mestu. A to mi nehovorte, že by sa úsek Kysak–Prešov–Krompachy už nedal stavať. Možno bez peňazí EÚ, ale tak si ten štát musí raz nastaviť nejaké priority.
Nová trasa okolo Štrby je tiež významné zrýchlenie, aj keď poriadne drahé kvôli tunelom, lenže inak asi riešiť 60–80 okolo Štrby možné nie je. A keď ide tá megalománia medzi Púchovom a Považskou, tak by mohla ísť aj ďalej na východ.
veď to, presne na to som narážal. 12MW sú dva Vectrony. (alebo 5 Laminátok...)
jencik,
z energetického hľadiska je najvýhodnejší čo najdlhší úsek rovnakou rýchlosťou. Čo najmenej "rozjazdov" z pomalej do rýchlej.
Ale chápem, čo si chcel tým povedať, k trati č.130 som to už písal v debate, že ak máš na polovici v=160, a na druhej polovici v=120, priemerná rýchlosť je menšia, než by si mal v=140 po celej dĺžke. Plus, pri rovnomernej rýchlosti prebytok ťažnej sily využívaš len na prekonávanie odporov, kým pri nerovnomernej potrebuješ neustále zrýchlovať.
Povedal by som tak, že buďme radi, ze zvíťazilo menšie zlo a nebude sa do toho šprtať.
Košice - Kysak stroskotal na štúdii realizovateľnosti, t.j. analýza náklady vs. prínosy.
Mala sa robiť tiež elektrifikácia úseku HpK- Moldava nad Bodvou v tomto roku, tiež také dôležité ako terminál IDS v M.n.B. Či tu zvíťazil nebodaj zdravý rozum?
90 % všetkého zostáva len na papieri.
V tomto by som sa radsej drzal zasady spravit suvisly usek ako mnoho kratkych usekov. My radi platame. Prestanme platat a zacnime sit. Pomaly, postupne, ale poriadne a dosledne. A aj na tu 180 by doslo, len opat koncime na nedoslednosti, na nasom platani dier a nesystematickych krokoch.
Takze odstranme prepady rychlosti az po Zilinu a potom pokracujme dalej.
Nech aspon jedna trat funguje ako-tak.
Takže tak, že namiesto Esa to bude ťahať Vectron...
Mňa by len zaujímalo, či skutočne bolo treba prekladať trať na nový "úsek" medzi Púchovom a Považskou Bystricou (most ponad Váh/Nosickým kanálom + tunel Diel a Milochov).
Ešte tie prvé dva objekty OK, ale ten tunel Milochov mi príde úplne zbytočný...
Celkové náklady: 364.9 mil. €
Beluša - Púchov cca 10-11
Považská Teplá - žilina cca 5,6
A predpokladané ceny, uvidíme čo tender:
Poprad - Lučivná 7,42
Varín - Žilina,mimo 7,6
Pri Žiline vychádzam z toho, že dĺžka je 8,5 km a odhadovaná cena 64,5 miliónov.
Časť Púchov - Považská Teplá bez Zst. Považská Teplá má stáť 245 miliónov. Tunel Diel cca 22,8 miliónov, tunel Milochov 43 miliónov. Ceny sú bez únikových štôlní, ventilácii, portálov, geotechnického monitoringu atď. Tunel Diel pre TSS Grade realizuje spoločnosť TUBAU.
Ten dlhý most ponad Nosickú priehradu, kde teraz zakladajú piliere 35,8 miliónov.