Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Bez PZB v Rakusku a v Nemecku vozidlo na trat nesmie.
Aj u nas by vyhovoval AB s kodovanim do spominanej rychlosti.
Ale ani ten AB u nas nebol spraveny dosledne, nehovoriac o tom, ze nieco ako PZB u nas nikdy nebolo. Zostali sme bezpecnostne niekde na konci 2.sv. vojny. (Mnohokrat aj mentalne, nielen technicky...)
Ak sa tento stat rozhodol pre ETCS, tak by holt mal byt dosledny. A dopravcom aj pomahat, nielen hadzat polena pod nohy.
Apropos, tych 95% cestujucich by sa malo daco dozvediet v spravach, z novin a casopisov, aby chapali, ze to nie je panske huncutstvo. Nemusia vediet kazdy tech. detail, ale mali by vediet, aki sme zaostali.
Zijeme v krajine, kde sa platia vo vacsine zobracke platy, zijeme vo vacsine za zapadne ceny. Holt, nie je normalna placa 300-400 Euro a nie je normalne cestovne BA-KE 10 euro..... Hlavne, ked vlaky stoja presne take iste prachy, ako inde vo svete. To by tento narod mal pochopit. (Hura, vo Volkswagene uz zacali chapat....)
No fujtajbl, sukromnikovi a prispiet, to by uz dakto nepreniesol cez srdce.
Inak sa to spravi tak, ze sa spravi priprah a je to vyriesene. Uz si predstavujem 628 s 350 na priprahu, hahahahha.
a čo sa týka ETCS, tak 95% cestujúcich ani netuší že také niečo existuje, ale každému je jasné, že keď takúto srandu treba namontovať do vlaku tak náklady sa musia niekde prejaviť, buď v cestovnom alebo výške dotácie...ok v dlhom 10vozňovom Regiojete, kde to používali a používajú sa to stratilo ale v krátkom motoráku...áno je to cena za bezpečnosť, ale Arriva takto stratí konkurencieschopnosť keď tie náklady navyše niekde musí preniesť
Kolko ludi nadava a nekupi si novy mobil, lebo obsahuje nejaku novu (casto nepotrebnu) funkciu? S radostou si priplatia za megapixely na mobilovom fotoaparate, ktoreho kvalita sa sice nezlepsila, lebo optika je z principu zla.
Ale maju megapixely....
Za take hluposti platia ludia majland, za sluzby alebo za kvalitnejsiue sluzby uz nie je Slovak ochotny pridat ani korunu.
Bol som na domovej schodzi, kde sa hadalo o 3 eura. Pri problemoch za tazke tisice eur je niekto schopny pindat kvoli 3 euram. Taki sme....
splinterX - sa preber. Je 21. storočie
Nemecko sa dlho branilo ETCS, ze maju LZB, naco zavadzat dalsi system, ktory komplikuje stavbu vozidiel.
Ale vymakklo a na novej trati z Lipska cez Erfurt (a v dohladnej dobe po Norimberg) nainstalovalo ETCS, napriek tomu, ze maju roky overeny LZB na rychlost 300km/h, asi je to predsa len cesta do buducnosti.
(A dokonca odonejsia proti zberatelom farebnych kovov ako LZB.)
Zaroven je vhodne mat zabezpecovat, s ktorym mozem behat po Europe bez zasadnych obmedzeni. Casy, ked sa prepriahalo na hraniciach, patria historii.
Nikto sa dnes nedivi, ze na pocitace treba instalovat antivirus, ze do pocitacovych sieti treba firewall, inak podstupujeme iste riziko.
Ale to, ze sa jazdi bez zabezpecovaca, dokonca na modernizovanej trati, to je akosi normalne. Akoby neslo o zivot... Ale v aute chceme airbag, ABS a co ja viem, co este....
Na kieho oného sa robilo to ETCS, keď ani po 20 rokoch nebude poriadne využívané?
Prečo sa neostalo pri AB s LVZ, ktorý na tú posratú 160 bohato stačí a je kompaktibilný s väčšinou mašín???
Tak ako sa dalo na vedomie dpravcom, že sa bude pstupne prepínať DC na AC, tak sa im malo dať na vedomie, že od roku 2015 bez ETCS (dajme tomu nejaké špecifické výnimky za istých okolností) ani ranu...
A trápi toto niekoho? Nikoho. Ľavá ruka nevie čo robí (bude robiť) pravá a hlava tie ruky nekoordinuje. Preto to vyzerá ako vyzerá a ja byť sponzorom tohoto bordelu, tak sa pýtam. A ak nenastane náprava, tak čo možem vezmem späť a ďalšie nedám...
Pre vyssie rychlosti je to nutna podmienka.
Apropos, preco Rakusania nepustia na nove trate vlaky bez ETCS. A je uplne jedno, ci je to naklad s Vmax=100km/h alebo ICE, railjet s Vmax=230km/h?
Bezpecnost je dolezitejsia, ako rychlost. Takze byt "najvyssim panom zelezniciarom" budem pozadovat ETCS L1, L2 na vsetkych vlakoch motajucich sa po koridore.
Pretoze najzranitelnejsi clanok ovplyvnuje bezpecnost najviac, najnebezpecnejsie vozidlo na trati vybavenej ETCS bude aj prachobycajny sukafon (ergo bageta) bez ETCS, jazdiaca max. 80km/h.
Mozno by som udelil vynimku vozidlam so zivotnostou max. 5 rokov, ale vsetky nove masiny a vsetky rekonstrukcie s vyssou zivotnostou by som donucoval pouzivat ETCS. A ak nie, dopravca si priplati za priprah vozidla s ETCS vybavou.
U nas sa stale miesaju hrusky s jablkami. Podobne, ako sa stale najde niekto, kto nechape, naco je GSM-R. (A stale si to spaja s len s ETCS L2).
Cele to chce trochu logiky a rozmyslania.
Kym sa vsak nebude vyzadovat jazda po koridore s ETCS, je to vyhodena investicia s vaznymi dosledkami pre bezpecnost. To by mali mat vypalene do cela ZSR, ZSSK, Cargo, privatni dopravcovia a MINISTERSTVO DOPRAVY.
To by sa museli vracať eurofondy aj na diaľnice lebo nie všetci po nich jazdia 130km/h z rôznych dôvodov (napr. skúsenosti vodiča či technický stav auta alebo €€€ z nádrže) a vo vyhláške je len prikázaná minimálna rýchlosť 80km/h. Istejšou cestou by bolo žiadať po ZSSK aby eurofondové vlaky (671, 861) tam kde to maximálna traťová rýchlosť umožňuje, touto rýchlosťou aj jazdili
Ono hlavní problém je, že ZSSK nemá dostatok vagónov pre tú rýchlosť, tak už v každom 6xx R je radení jeden vozeň Bdteer (Vmax = 120 km/h) + plus ďalšie Bdteer chodia pravidelne miesto ostatných vagónov a už som ho videl ísť aj miesto 1. triedy. Bdteer je podľa ZSSK univerzálna záloha pre všetky vnútroštátne vlaky okrem IC.
Nik za to nebude brat zodpovednosť, lebo Slovensko je v tomto unikátne. Ja poznám miestneho politika, ktorý sa sám priznal ku korupcii, ale pretože sa to stalo v minulom volebnom období, tak mi nik nemôže nič urobiť.
http://www.vlaky.net/online/diskusia/temax.asp?id=6528&kat=2&najdi=824374&n#824374
-------
Ako píšem - ja byť tým bruselským úradníkom, tak po SK chcem vrátiť aj všetky dotácie na koridor. Alebo, nech som gigatrpezlivý, im dám rok aby tam začala väčšina vlakov využívať ETCS a drvivá väčšina diaľkovej dopravy traťovú rýchlosť...
Lenže to sa nestane.
A preto by som sa nebál toho, že si na ŽSR niekto láme hlavu nad tým, či sa bude jazdiť 200. Odignorujú to ako kopec iných vecí...
Bol snáď niekto vzatý na zodpovednosť za Trenčín (TSS Grade vs. SKANSKA)?
-som ochotny zaplatit pivo tomu cloveku v ZSSK co si "dovolil" do medii povedat ze 200 je normalna rychlost pre dialkove vlaky.
Ale ba, dobre, že sa čerpali...
Treba si to dať iba do kontextu, že by snáď prišli komisári kontrolovať, či sa jazdí 200...
ak s Tebou súhlasím, sa zapíšem do zoznamu vytesneniahodných. Budiš.
K tomu treba prirátať odborníkov na všetko, hlavne klobáskových magistrov sociálnej práce... Mimochodom, adeptov do kindermenežmentu.
Pre neznalych Muk = Mestecko u kostlivce = Mun = Mestecko u nadrazi