Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
No tak ale splintik, nehnevaj sa, táto veta ašpiruje na hlod mesiaca.
Akože neviem na čo sa tu po vojne elektrifikovali trate, stačili diesele, načo sa tu vôbec stavala železnica, keď sme taká malá krajina, šak nám ju v podstate ani netreba...
Sú oveľa väčšie územné plochy na Zemeguli ako Slovensko, nevedie im tade jediná železná lajna a sú spokojní.
Mimochodom načo sa v tak malej krajine stavajú vôbec dialnice, po ktorých už teraz (kto ma na to), maže so svojím fárom dvesto a viac..?
...
A že ja som korido-pesimista!
písal o tom tu kolajar, on má o tom presné informácie...minulý rok robili dáke posudzovanie a vyšlo im závratné číslo okolo 30 miliárd..to si naša krajina nemôže dovoliť, nakoľko to bude obkľuka voči variante cez Margecany...takisto modernizácia cez Margecany bude vo veľkej miere budovanie novej trate mimo teleso súčasnej, ale malo by byť to lacnejšie (lebo voči Prešovu to bude určite kratšie a vraj sa využije aj Bujanovský tunel)
Co sa tyka Kosic, dobre si pocul... Ja som o tom aj niekde cital, len teraz v rychlosti nevyhrabem link... Kosice maju obrovsku vyhodu, kedze elektrickova pavucina ma ten isty rozchod ako zeleznica. Viac o tom asi budu vediet nasi kosicki priatelia tuna na vlaky.net...
Už padlo nejaké rozhodnutie kadial bude biesť koridor na východe či oklukou cez Prešov,alebo v doterajšej trase cez Margecany?
Ked som si presiel trasu Richnava - Hrabkov - Ch. Jakubovany - Ch. N. Ves - Velky Saris, tak sa mi zdalo, ze vacsina z takto trasovanej trate by viedla po ubociach kopcov, s niekolkymi zarezmi a mostami a s jednym, mozno dvoma tunelmi. Ovsem priznavam, ze sa do stavebneho inzinierstva prilis nevyznam, preto sa pytam, kade a ako mala byt trasovana ta presovsko-krompasska spojka.
Ale no, veď už len toľko nelamentuj nad všetkým... trochu optimizmu predsa.
Ja som teda v tomto prípade maximálny optimista a lamentujem preto, lebo sa u nás buduje totálne pesimistický koridor.
Chlapi pre Boha živého, veď sa už nenechajte zakaždým opiť rožkom.
Vám stačí pekná protihluková stena, lesklé kachličky na nástupiští, jedna betónová výhybka s polomerom 1200 metrov široko ďaleko osamotená, rozprávočky o superúžasností ETCS a už každý verí, že sa u nás buduje najsamlepší koridor v galaxii.
Už som to tu X-krát kritizoval, ale náš koridor je vianočný darček od Talibancov.
Je budovaný maximálne pesimisticky (na rozdiel od môjho zmýšľania ), tak akurát na dnešnú poriedšiu vozbu. Nepočíta absolútne s tým, že raz sa možno predsa len železnica trochu postaví na nohy.
A potom nebude zákonite stačiť, skolabuje.
Máme najdebilnejšie koncipované medziľahlé stanice (jednoduchá, byť aj štíhla spojka, dve koľaje priebežné a dve pre zastavujúce osobné vlaky, viď obrázok "c")
O čo lepšie už to majú vyriešené na Českých koridoroch (obr."a"), resp. (obr."b"- bežné to riešenie v západných krajinách), radosť tam výpravcu robiť. U nás je to pri hustejšej vozbe, výlukách, mimoriadnostiach tak akurát na slučku okolo krku.
Btw, ako demonštráciu k obrázku "b" prikladám aj moju fografiu zo smutne preslávenej stanice Eschede na severonemeckom koridore Hamburg - Hannover.
A aby bolo vidieť, že netáram do vetra, do tretice aj snímok z 200-kového koridoru (Berlin-)Schwerin-Hamburg. Možno nie až tie dva metre zvršku, ale čo som sa tam hodný kilometer motal po štreke, bol fakt problém nájsť nejaké vyvyšené miesto, aby som dostal hlavu trochu nad úroveň temena koľajnice.
Nečakám, že to budeme mať ako v Nemecku, ale podľa mňa, hoc nadávate na české koridory, mali sme inšpirácie hľadať predovšetkým tam.
Radosť cestovať. Dobre, jazdia možno pomaly, ale keď náš pantograf vybočia niekde v Letoviciach (ak tam nezačína) pred zmeškaným EC-čkom, tak nás na autobloku vypravujú za ním hneď na "oddiel" a niekde v Blansku už mažeme načas. (možno ma miestní borci zas opravia, že nie v Blansku ale až v Babiciach ) U nás kým počká, že EC uvolní medzistaničný oddiel, môže za ním potom fakt aj 160 makať, ten český mu ukáže prdel.
Ak ten český 4-vozový osobný niekde na Morave ťahá aj peršing, tak v Proseniciach alebo Brodku máme na výhybkách 110-115 km/h. U nás sa budú osobáky každou stanicou terigať odbočkou v najlepčom prípade 80...
Cestujem po Česku veľa, najmä osobnými, no musím povedať, že tie sú veru maximálne dynamické, u nás predmestská doprava koridormi teda nielen že nezíska, ale obávam sa, že aj stratí.
Česi ten banalizovaný autoblok vo veľkom využívajú, radosť pozerať, náš koridor bude súci akurát tak pre to jedno IC-čko za pol dňa, čo sa tade 160-kou prevalí...
ETCS je zatiaľ vo hviezdach, u nás je realita, že sa chodí na "živák", rušňovodiči bohujú (odporúčal by som si to skúsiť) a je fakt, že nič nedá taký pocit istoty, ako koľajové obvody, autoblok a líniový VZ. Toto už u nás zachránilo veru nejeden život (lomy koľaje, náhle obsadenie oddiely protiidúcim vozidlom..., kde rozhodovali vždy iba sekundy) KO+LVZ je aniel.
A ako vidieť, Taurus už môže po autobloku do Brna, Pendolína behajú po celom Česku, problem rušenia KO asynchrónnymi vozidlami bude teda (po zverejnení a ustanovení max. veľkosti rušivých prúdov) asi najskôr už iba problémom politickým.
Tu nemá zmysel ďalej komparovať, fakt je, že ak by som nemal vzťah k tej kôpke (Čechmi okupovaných) žulových kamienkov, čo vidím každý deň z okna, presťahoval by som sa už dávno tam, kde má ešte železnica aký taký život a perspektívu. Na SŽDC.
PS: Aby si projektanti (koľajar a spol) nemysleli, že vŕtam do nich, do ich práce; nie nevŕt
Ak si aj myslej tým "prevýšením" otázku sklonových pomerov, tak tam problem nie je.
Práve naopak; vysokorýchlostné trate sa s výhodou budujú s extrémne veľkými sklonmi až do 40 promile (tzv. vlny) za cieľom ušetrenia investičných nákladov, redukciou zemných prác, výšky mostov a dĺžky tunelov.
Sklony okolo 15-16 promile, ktorým sa zrejme nevyhne ani podtatranský koridor, nie sú najmenší problém. Je to iba vecou nás - trakčárov, teda výkonu HDV a TNS. Rušeň s výkonom 6,4 MW nemá problém s kratším šnelcugom driapať hore takým kopcom dvesto.
A dokonca v pohode aj na DC sústave.
Pokiaľ ide o trate ako Ferdinandku, Brno - Třebová (iste, uznám, že tú druhú teda mohli určite skoridorizovať lepšie), nech sú aké sú, vlakov tam chodí a sú pre medzinárodný tranzit perspektívne aj do budúcnosti.
Naša slávna štreka 120 má v porovnaní s nimi charakter podnikovej vlečky.
...no, podľa mňa Česi môžu byť radi, že ich koridory už na seba aspoň nejaký ten rok zarábajú, a verím, že kým sa mi dožijeme nejakej súvislej koridorovej jazdy cez Prešov, tak tam u dávno budu budovať, (ak už nebudú mať aj hotové) koridory minimálne na 200."Severná Ferdinandka" nám (považskej štreke) už dáááávno vyfukla všetok tranzit sever-juh, takže podľa mňa si nemajú absolútne prečo trieskať hlavu o stenu.
nie je to nahodou tak, ze koridorizacia co sa tyka presnosti GPK a stavby TV vyhovuje konstrukcne na 200 a tak je otazkou len nedostatok prevysenia...
Nie som odborník dop železničných stavieb, ale mal som možnosť sa pešo motať okolo Hamburgu po dvestovkových koridoroch a už len tá výška štrkového lôžka pre 200-ku je o inom. Odhadom až do dvoch metrov. Inak sú aj na to normy. Iné na 160, iné na 200.
Ďalej je tu železničný spodok, videl som výstavbu tratí v Nemecku, Taliansku... a poviem, že tam toho trochu viac "do jamy" napchali, ako len geotextíliu a mrežu.
Ostatne je to aj poznať. V Nemecku, keď ideš 200, sotva niečo cítiš, keď ideš 160, myslíš si, že vlak stojí, ak sa nepozrieš oknom.
V Česku to už pri 160-ke hádže, virgá jak na lodi, u nás, čo som išiel minule 120-kou z BA do TT, tak už pri tej 120-cine bolo cítiť veľmi výrazné vertikálne nerovnosti a poklesy.
A je to ešte iba nové... Holt, to sa nedá so skutočným koridorom porovnať.
Čo sa týka prevýšenia, maximálne povolené je 150 mm, ak sa nemýlim a všetko je o polomeroch oblúkov. Ten náš koridor má polomery na 160. Ak by sme chceli 200, bolo by treba stavať koridor úplne nový.
My všetci vieme že často cestuješ vlakom do Prahy (predpokladám, že do školičky) a pozeráš sa popritom von oknom. Ale nemyslí si, že ja do Prahy (aj inde) nechodievam a štreku nepoznám. Áno, priznávam a kájam sa; možno nepoznám až tak ako Ty tie všetky súčasné koridorové nuansy, ale štreku som už poznal dávno predtým, ako tam vôbec nejaký koridor bol.
Ak prirovnám český koridor k našej severnej plánovanej vetve v súvislosti s rýchlosťami 130-140, tak tým asi nemyslím Tebou menované rovinaté úseky alá Podunajská nížina.
Keď poviem, že v úseku Olomouc - Pardubice, myslel som, že je každému jasné, že mám na mysli koridorizáciu typu "Zábřeh-Krasíkov", Prípadne Ústí-Brandýs-Choceň, kde však ešte ani koridor nie je, takže logicky ostáva iba to prvé.
Ak poviem, že medzi Plzňou a Chrásťou u Plzne vedie štreka cez borovicové lesy, tiež nečakám, že ma niekto hneď bude poučovať, že od závodu Atmos vedie trať cez pole asi 1 km, až potom vchádza do lesov, kde mimochodom sú aj smreky a duby, zbehne pár oblúkami, krajina sa otvorí do pololúčnata, nasleduje zástavka Plzeň Doubravka a do Plzne to ide ešte hodný kus cez industriálne prostredie.
Áno, je to všetko pravda, ale útokom na slovičká uniká čitateľovi skutočná vypovedaná podstata.
a nie je to nahodou tak, ze koridorizacia co sa tyka presnosti GPK a stavby TV vyhovuje konstrukcne na 200 a tak je otazkou len nedostatok prevysenia. naviac slovensky koridor vyhovuje aj v tom ohlade, ze neobsahuje urovnove krizenia a nastupista nie su pri hlavnych priebeznych kolajach. (alebo ceske plany na 200 v useku brno-breclav narazaju prave na taketo "detaily"). naviac instalaciou ETCS by nemal byt problem jazdit na 2-3 oddiely a teda mat aj zabrzdne vzdialenosti pre v>160. (a myslim, ze kazdy rozumny system by mohol vediet zmenit potrebny pocet vyhradenych oddielov podla rychlosti vlaku.)
je skoda toho presova - sice by to dalo par km naviac, ale zas napojit stotisicove mesto na hlavnu trat by sa patrilo. (nehovoriac o tom, ze vyhladovo by mohla nasledovat aspon generalka trate presov-vranov-strazske-humenne.) zase vyhrava dialnica, ktora sa cez presov stavia.
tvrdenie: "pardubice-olomouc" na 130-140... ehm, nooo... pardubice-chocen suvisla 160 (35 km), za chocni konci doteraz modernizovany usek, varianty ktore su navrhovane uvazuju 160-200 (ak teda vynecham modernizaciu v sucasnej trase; 16 km), dalej nasleduje 160 (UnO-Ceska Trebova; asi 6 km), za Trebovou postupny rozbeh 60-100(To este patri do nereko stanice)-120-140-160 (Rudoltice v Cechach; 14 km) - tu mozno prichadzaju ku slovu aj sklony. Dalej po Krasikov suvisla 160 (10 km), od Krasikova je to 140-130-110-100(Hostejn; 7 km) a zas 120-150 do Zabrehu (9 km) kde je obluk na zhlavi tusim na 120 (+-). Za Zabrehem este nie je hotovo, stavba je naviac obmädzena okolitou CHKO, ale je to v podstate priama trat, takze ocakavam 160, mozno lokalne obluky 160/150 (podobne ako Recany nad Labem a Velim; 46 km).
ako vyzera plan nasadzovania rychlych vyhybiek (135 do odbocky)? spominalo sa tu, ze v dalsej stavbe je ich v plane slovenskeho koridou celkom dost (po tom, co bola zatial jedina pokusne osadena v poricanech).
V PN je z prveho nastupista 100 a z drhuheho len zo 4.kolaje, na 6. su 80-tky
metal779: keby si mi to nepovedal fakt si to nevsimnem a dnes v 604 sa toho moc navsimat aj tak nedalo, ale sam som bol z toho prekvapkany. Hovorim, aj Leopoldovu by sa take zisli.
a diaľnice...veď jazdu po nich platíš z vlastného vrecka..aspoň to ocbchádza slovenské mestečká a viesky a nemusíš radiť ako pilot f1 bez trakčnej kontroly