Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ešte raz. Ľudia sa po peróne motajú - ich problém. Motajú sa rovnako po zastávkach, motajú sa rovnako popri trati... Tomu nik nezabráni.
Na nástupišti majú čiaru. Koniec, bodka. Ak už tam prišli bez vyzvania a nesedeli na lavičke uprostred nástupišťa ale na hrane nástupišťa s nohami spustenými do koľaje a zachytil ich prechádzajúci vlak, ich problém. Pozostalí nevysúdia nič.
Rovnako aj v prípade, že prídu na perón skôr a budú sa snažiť nastúpiť do prechádzajúceho vlaku. Nik ich tam 20 minút skôr nevolal, plechová anča zahlásila, že na nástupišti X pri koľaji Y dávajte pozor, bude prechádzať rýchlik. Niet o čom.
Opakujem, 362.002 to dokumentoval aj fotkou, ak stojíš za čiarou, nemáš najmenší problém s turbolenciami. To ICE išlo 200 a vidíš ako blízko neho sme stáli. Nebol problém. Ide len o nepríjemný pocit strachu, ktorý tu každy nafukuje a dramatizuje ale žeby mal niekto pud sebazáchovy nastavený tak, že od strachu pred odfúknutím skočí rovno pod vlak, no prepáč...
Tu už potom pomôžu len obojky na krk a steny s dverami na nástupišti, ktoré sa otovria až po zastavení vlaku, ako v Petrohradskom metre, keď už sú ľudia až tak sprostí...
BTW, snáď najnepríjemnejší pocit z vyfúknutia som mal v Ťahanovskom tuneli, keď sa zhodou náhod pri mojom bezpečnostnom výklenku križoval rýchlik s pantogrofom. Na všeobecné sklamanie katastrofických historiek, žiadne väčšie turbolencie na moje telo od pása hore ani dolu sa nekonali.
Oveľa väčší strach mám, keď idem na bicykli alebo aj pešo po krajnici alebo úzkom chodničku a po ceste sa mi od chrbta rútia kamióny.
Inteligentná možnosť a podľa mojich skúseností po čase jediná fungujúca je šikmá rampa - na českom koridore bežná vec...
A volanie na perón - ľuďom nestačí ani 10 minút vopred, už sa sťažujú, že je to neskoro. Takže aj u nás je vláčik vysvietený pol hodinky skôr a popri peróne zatiaľ čosi prefičí...
Inak aj tak sme najlepší, u nás máme dve čiary, okrem žltej i červenú. To by už substrát mohol pochopiť - som si pôvodne myslel. Och ako veľmi som sa mýlil...
A to, ze tam nikto nema co robit, ked im nejde vlak, to je tiez sice pravda, ale ... Uz tu bolo spomenute meskanie ... a to sa zvykne pri mimoriadnostiach navysovat o 5-10 minut sustavne, nakolko nieje nikomu zname, kolko bude treba na odstranenie prekazky v dodrziavani GVD. A ked je to stale len 10 minut, kto si dovoli odist podchodom do krcmy alebo podobne? A nikde nieje napisane, ze ked meska 10 minut, nemusi prist za 7. Takze aj tak tam budu postavat, aj tak. A ta tlakova vlna je tlmena uz samotnou nastupnou hranou. Ano, vetricek vznikne vzdy, a kolkokrat je to aj vdaka fenovacim tahunom, ale ten pravy ulet a vcuc vzduchovity by vznikol, ked by bola vyskova uroven podvozkov volna. Ale to prudenie sa pri hranach sprava inak, tak ako sa aj inak sprava prudenie vzduchu v tuneli (makke i). Osobne som nezazil adrenalinove veci typu: 140 pri perone, ale pri 80-tke som si vsimol, ze na mna posobi prudiaci vzduch od pasa hore, a nie na nohy. Tos to keby som stal niekde pri trati, tak brake dance jak vysity.
Podľa neho by mimoúrovňové podchody k nástupišťam nemali byť vôbec.
Na zástavkáach aj v staniciach by mali byť prechody úrovňové, zabezpečené klasickými výstražníkmi, závorami, prípadne staničným personálom.
Dôvod? Podľaj jeho reálnych skúsenosti z koridoru údajne cca 20-30%, prevažne starších ľudí cestujúcich na krátke vzdialensoti medzi susednými dedinami, ktroí mali problém sa vyštverať hore 3 schodíkmi do vozňa, prešli na autobusy, lebo sa údajne desia ďalších schodov do podchodu.
Snažil som sa síce podchody obhajovať tým, že sú tam aj invalidné transportéry, výťahy... ale dotyčný mi zaoponoval, že starý dedko v živote nepôjde výťahom.
Preňho je pochopenie filozofie moderného cestovania po železnici taký problém, že pôjde radšej autobusom, do ktorého nastúpi z cesty rovno pred chalupou.
Zaujímavý postreh a názor...
Ak sú staničným rozhlasom zavolaní ku koľaji 2 na osobný vlak, ten tam zastavuje - neodfúkne ich. Ak ide dovtedy odbočkou po štvrtej nákladný, ten tiež neodfúkne nikoho, lebo ide 40,60, maximálne 80. Ak má náš osobný po druhej predchodiť rýchlik, osobný už nejaký ten čas stojí, to značí, že ľudia sú už dávno vystúpení/nastúpení a popri hrane pri 2. koľaji sa už vôbec nemá kto motať. Navyše keď sa ešte upozornenie na prechod zahlási v rozhlase...
Fakt by som rád videl štatistiky, koľko ľudí ročne z nástupíšť odfúkne.
Čo viem, všetkých, čo pobilo, sa z rôznych príčin motali v koľaji (prechodovom priereze vlaku). Tých šťastlivcov, ktorých vlak iba lízol, naopak ešte odhodilo het od vlaku. Jedného takého sme medzi Okoličným a Mikulášom "lízli" aj my. Žije.
Skorej by stalo za vysklbnutie pramienku vlasov za to, ze dlzky stanicnych kolaji su tak male, a pritom tu dole sa o nedostatku priestoru neda hovorit.
Áno, to by stálo.
Ono projektant možno povie, že čo sa rušňovodičom a výpravcom nepáči, ale poviem jedno.
Skúšal už nejaký teoretik zobrať 675 metrový vlak na 680 metrovú koľaj?
Áno, teoreticky žiaden problém.
V praxi sa Ti takéto črevo, ktoré chceme vybočiť pred rýchlikom vlečie už od dopravy k odchodovej šajbe 15-kou, len aby ju neprešvihol, s najväčšou pravdepodobnosťou Ti ešte zastaví pre istotu skôr, výpravca mu do spätného dotazu vrieska, nech ešte potiahne bo neuvolnil výhybkový obvod...
Ďalšie 3 minúty vyrovnáva súpravu, kým zas pohne a rýchlik už dávno stojí u vchodu.
Potom tu príde ale nejaký odborník na teplú vodu a bude sa hádať, že dĺžka koľaje pre daný vlak predsa bohato stačí, bodka.
Pritom už v 70-tych rokoch sa v tomto ohľade robili skutočne veľkorysé dopravne, ako Lisková, Paludza...
Co by pri takomto stave omnoho viac pomohlo, je upustit od tych krepych teorii o jednoduchych kolajovych spojkach prenasanych do praxe, aby sa koli nejakej vyluke nemusel vlak odklanat na nespravnu TK uz dve dopravne dopredu, predlzit stanicne kolaje a nespecifikovat tak sprosto stanicne kolaje pre tratove smery...
co budu platne dalsie 2 perony v stanici, ked sa nedajboze zhusti vozba a vyskytne sa situacia, ze budu plne stanice pre mna aj TGV-cok, ale nakolko od stanice k najblizsim hradlam bude minimalne 7minut jazdy to bude prd platne a vyprazdnovanie stanic plnych zmeskanych TGV-cok pojde omnoho pomalsie ako pri AB ..
No veď presne nad týmito vecami som sa tu už aj ja párkrát rozčuľoval.
Uzemnili ma, že sa do toho hovno rozumiem, každý je tu najväčší expert, vie najlepšie čo treba, čo naopak stačí.
Presneže, dnes, kým je to nové, kým sa nebudú musieť raz robiť výluky, kým sa nedajboh nezhustí vozba, kým...
Ale zase na obranu peronov pri hlavnych kolajach. Doprava sa da organizovat seliako, a ked mi ma prist jeden osobny vlak a nema co ohrozit cestujucich (ziadny prechadzajuci nakladny, IC alebo podobne), preco by nemohol prist na hlavnu? A zas naopak, ked vypravca vie, ake vlaky ocakava, tak si aj vie rozmysliet, ako poupratuje prichadzajuce vlaky a zabezpeci bezpecnost cestujucich nech by bola odstredivo-vysavacia energia akakolvek.
Výborne. Plný súhlas. Tie peróny pri hlavných koľajach sa nemusia nutne využívať, ale sú tam. Sú jednou z možností pre výpravcu.
Ako na SŽDC. Napríklad máš staničnú budovu, kryté nástupište, tretiu koľaj, potom klasické betónové ("zástavkové") nástupište a koľaj prvú.
K vlakom zastavujúcim na 1. koľaji povedzme že ideš cez úrovňové prechody na tretej, ak tam nemáš vlak.
Ak sú podmienky, neprší, nenastupujú vozičkári, môžu vlaky kľudne zastavovať na prvej.
Ak Ti v zime pomrznú výhybky, chodíš automaticky po prvej a pokoj.
Doprava nestojí, to je základ.
U nás sa robia na jednej strane zbytočne veľkorysé riešenia a na strane druhej sa na niečom neskutočne šetrí, pričom na všetko hľadí cez tvrdú ekonomiku.
Avšak jedna vec je, a toto je podstatné, čo nás koridory stoja teraz, pri výstavbe a druhá, čo nás ešte len budú stať pri prevádzke.
Peňazí nepriamo aj vďaka meškaniam pri mimoriadnostiach a hlavnenervov.
A reči že pred XY rokmi sa vesty nenosili vobec nech si nechá...
Mate sice pravdu, ze operonovane hlavne kolaje by pomohli doprave, ale pre mna stanica s "holymi" hlavnymi kolajami posobi s respektom a viacej koridorovo. Co by pri takomto stave omnoho viac pomohlo, je upustit od tych krepych teorii o jednoduchych kolajovych spojkach prenasanych do praxe, aby sa koli nejakej vyluke nemusel vlak odklanat na nespravnu TK uz dve dopravne dopredu, predlzit stanicne kolaje a nespecifikovat tak sprosto stanicne kolaje pre tratove smery, vid. Leopoldov a podobne stanice, aj tie, ktore to caka. A opat sa to zastre setrenim. Setrenim na vyhybkach? Cela stavba Va.koridoru je jedna stihla vyhybka, po ktorej ide do odbocky 250km/h rychlostou nehorazne mnozstvo penazi, stracajuce sa nevedno na akej utajenej vleckovej kolaji, oznacenej: ucet xxxxxxxxxxxxxxxx/yyyy ... co budu platne dalsie 2 perony v stanici, ked sa nedajboze zhusti vozba a vyskytne sa situacia, ze budu plne stanice pre mna aj TGV-cok, ale nakolko od stanice k najblizsim hradlam bude minimalne 7minut jazdy to bude prd platne a vyprazdnovanie stanic plnych zmeskanych TGV-cok pojde omnoho pomalsie ako pri AB ...
Ale zase na obranu peronov pri hlavnych kolajach. Doprava sa da organizovat seliako, a ked mi ma prist jeden osobny vlak a nema co ohrozit cestujucich (ziadny prechadzajuci nakladny, IC alebo podobne), preco by nemohol prist na hlavnu? A zas naopak, ked vypravca vie, ake vlaky ocakava, tak si aj vie rozmysliet, ako poupratuje prichadzajuce vlaky a zabezpeci bezpecnost cestujucich nech by bola odstredivo-vysavacia energia akakolvek.
Ale aby som pridal olej do diskusie.
Nie, neprilial si.
Po tom, čo som videl "tamdole" na koridore, som prehodnotil názor na Poprad.
Skutočne s tou našou jednou (druhou) neoperonovanou koľajou to ešte nie je také katastrofické.
Výhody vidím v tom, že sa ušetrí jedna "normálna" koľaj, z každého smeru budú k dispozícii dve kolaje na prejazd v plnej traťovej, budú spokojní i tí čo sa boja tlakovej vlny, ale hlavne z 2. traťovej cez 0. staničnú na 1. traťovú sa vlak dostane bez toho, aby musel brzdiť (výluky, využitie banalizácie,....)
V budúcnosti.... súhlasím.
S tými obavami pred tlakovou vlnou by som to ale upresnil, vlaky nepárnych čísel je žiadúce preháňať po druhej stanične (z a na 1.traťovú) už len preto, aby cestujúcim na 1. nástupišti nehrozilo, že im capne zas na hlavu nejaký betónový blok, v lepšom prípade obklad staničnej budovy.
Poprosim v mene peknych fotiek oddelte Skokana od Fotografa! Staci, ked pojdete do kolajiska tak si z auta zoberte aj vystrasnu hestu. Udernik ma tiez len jedno zdravie. Lebo zacnem pieskovat...
a mozme mat aj neviem ako bezpecny koridor, ak nebudu bezpecne aj HDV a DV - otvaranie dveri za jazdy, na zastavke neblokovanie dveri mimo hrany, neuzatvorenie a nasledne nezablokovanie dveri a podbne...
nic proti vasej diskusii, ale mne tiez lezu na nervy fotici na zeleznici, pohybujuci sa v kolajisku ako doma v obyvacke. nazor na nich nezmenim ani vtedy, ak maju bezpecnostu vestu...
prechadzanie cez kolaje - zelezniciari a aj nezelezniciari, volny pohyb v kolajisku... to su u nas veci na dennom poriadku.
Nechal by som len nultú koľaj bez hrany, do "vidličky". Výhody vidím v tom, že sa ušetrí jedna "normálna" koľaj, z každého smeru budú k dispozícii dve kolaje na prejazd v plnej traťovej, budú spokojní i tí čo sa boja tlakovej vlny, ale hlavne z 2. traťovej cez 0. staničnú na 1. traťovú sa vlak dostane bez toho, aby musel brzdiť (výluky, využitie banalizácie,....)
Kamošovi som pred 7 rokmi radil, nech toto riešenie použije ako variantné v diplomovke. Koli konzervativizmu to tam nedal. Ja by som to tam fukol a tešil by som sa na obhajobu
No to ICE ide práve 200. Cez onu "ozástavkovanú stanicu" (na snímke) na štreke Schwerin-Hamburg bola, pokiaľ sa nemýlim, dvestovka.
Teórie sú o ničom, keď to prax nepotvrdzuje, resp. vyvracia
Správne. A u nás, nie len na naších slávnych koridoroch je X takých nepodložených teórií.
Tá Tvoja je pritom podložená Tvojím prežitím. ;-)
Otázka: Koľko čakajúcich cestujúcich na nástupišti u nás pohynulo pod kolesami prechádzajúcich vlakov za ostatné roky?
A koľko ľudí, ktorí prechádzajú cez koľaje, ročne pobijú vlaky na trati?
A koľko ľudí ešte v budúcnosti pohynie na desiatkách nebezpečných priecestí nekoridorov, s ktorými sa ani v ďalšom storočí neplánuje robiť nič?
Smola. Popradčania už môžu chodiť kade-tade aj ako ovce, budú mať koridor, sú zachcránení, ale už len v takej Veľkej Lomnici, im rovnocenní občania, takú vymoženosť od ŽSR asi nikdy nedostanú.
Tak umelci, čo vymýšľajú takéto superbezpečné a predražené koridorové sprostosti alá krátke staničné koľaje a neoperónované hlavné, by radšej mali vziať do rúk štatistiky úmrtnosti a vynaložené prostriedky investovať hoc do priebežného oplotenia koridorových tratí, keď im už tak extrémne záleží na zdraví a živote každej duše.
Ešte raz hovorím, nevidím problém, na peróne je čiara. Každy inteligentný človek, presnejšie každý tvor, čo chodí po dvoch a je držiteľom občianského preukazu vie, že za čiaru nesmie. Ak by stal 20 cm od vlaku a svúklo by ho, jeho problém. A ak hazarduje a pôjde za čiaru, kto povedal, že takýto blázon bez zábran nezoskočí z nástupišťa a nevkročí aj do hlavnej koľaje rovno pod vlak?
Kolajar: Ako vidíš, prerušované zábradlia nie sú ani v Nemecku pravidlom. Dúfam že aspoň fotka Ťa presvedčí, keď argumenty nie.
Hovoríš, že toto tu predsa nechceme.
No ono sa Ti to dobre hovorí, keď tie koridory nefinancujete zo svojích vrecák.
Zaplatíme to ale v konečnom dôsledku všetci z naších daní.
Tak hoc aj tie bezúdržbové zábradlia, ktoré tam za niekoľko tisíc/desiatok tisíc nainštalujeme raz a nafurt, nechceme.
Ale chceme zrejme predraženú prevádzku na hlavu postavených staníc, šediny výpravcov, IC-čka odbočkou a nákladné vlaky "pozamykané" na hlavných koľajách...
Asi áno, veď aj splinterX je prvý, čo tu za všetko bezhlavo tľapká.
Maťko, dávaj si pozor, tu sa neoddá takto otovrene písať, že na českom koridore môžu byť aj niektoré veci lepšie, lebo takoj upadneš do nemilosti miestných "lokalpatriotov". Inak samozrejme s Tebou súhlasím.