Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
ako je to s priepustnostou trate na koridore?
viem ze sa rusi autoblok a dava sa typ akehosi automatickeho hradla...
No a toto je to ďalšie, z čoho chytáme s haldom11 infarktové stavy. Áno, tak nejako to bude.
Inak som zvedavý, či sa budú plánované výluky robiť skutočne v noci. Neverím.
ako je to s priepustnostou trate na koridore?
viem ze sa rusi autoblok a dava sa typ akehosi automatickeho hrsdla, to znamena maximalne dva vlaky medzi stanicami, to priepustnost moc nezvysi, a pri mimoriadnostiach, ked bude jedna kolaj off, uz duplom nie
na moj veru neviem kedy robia udrzbu na TGV,
to 362.001:
urcite sa mimoriadnostiam neda zabranit aby boli cez den, ale taky lom kolaje nemas 2-3 tyzdne v kuse na jednom useku xi xi xi,
ked pomeskam jeden krat za mesiac, moj zamestnavatel to dokaze akceptovat, ale ak budem meskat 2 mesiace v kuse len preto, ze na zsr maju cas, tak je potom nieco chore v tomto systeme ;-)
...ludia zmeskaju do roboty, 5 trafi slak, 8 chyti infarkt...
Som rád, že si to takto napísal Ty, aby nevyznelo, že som zas moc radikálny a sarkasticky, ale teraz v Tvojom závetrí potichučky poznamenám, že tých, ehm- 5+8 zinfarktovaných cestujúcich by podľa mňa kľudne mohlo pohynúť aj od ľaku pri prechádzajúcom vlaku 160 popri nástupišti, vzniknutá nepríjemnosť / úmrtnosť spôsobená železnicou v oboch prípadoch (český vs slovensjký koridor) by bola stále iba 1:1.
Ale ďalšie problémy vidím pri napäťových výlukach, prácach na výhybkách niektorého zhlavia, skrátka vo všetkých prípadoch, kedy staničná koľaj musí byť vylúčená aj s príslušnou traťovou koľajou a vlaky treba teda šregom pustiť na opačnom zhlaví.
Takže asi smola, chýba spojka; až v ďalšej/už v predošlej/ dopravni.
Iný prípad. V modelovej situácii pri výluke na obrázku pre smer zprava doľava máme k dispozícii v podstate iba dve staničné koľaje, z toho jednu potrebujeme nutne voľnú (nie je ťažké si domyslieť, ktorú)
Výpravca (ak tam fyzicky ešte nejaký bude) má výlukový lievik, zprava sa mu hrnú vlaky, po jedinom-jednom, ktorý mu upchá hlavnú koľaj, dáva pochopiteľne kolegovi do dopravne dispozíciu.
Takže výluka, mimoriadnosť, (padnutý trolej) skrátka hocičo také, stanicu mu zaplnil jediný vlak, všetko ostatné, rýchliky, IC-čka zo smeru zprava musia čakať ešte v predošlej dopravni (čo im po obnovení dopravy pridá ďalších 10 minút na meškaní)
Ak náhodou v dopravni (situácia na obrázku) "križujú" dva osobné vlaky, kde by bolo logické, že ten, čo ide zprava doľava, už čaká na uvoľnenie traťovej koľaje protiiúcim osobákom, vyrozumený, pri odchodovom návestidle, s nastúpenými cestujúcimi, tak bohužiaľ musí zjavne čakať ešte u vchodu, 5 minút viac, kým do stanice príde+pobyt+odíde osobák zľava doprava a až potom vojde ten zprava doľava, zas vchod+pobyt+rozkaz(?)...
10 minút sekry navyše, len tak zhučí...
Nehovoriac o tom, že ak máme na hlavnej koľaji už nejaký ten spomínaný nákladný, výlukové mechanizmy... tak aj tie IC-čka a rýchliky musia našu dopravňu prechádzať iba osemdesiatkou, popri nástupišti.
Toto sú už tie reálne dopady okrem jednoduchých spojek aj absencie nástupíšť pri hlavných koľajách.
Ja teda uznám, všetko čo píše ENrico, haldo11, áno, iste, je to určite lepšie, krajšie, príjemnejšie, keď cestujúcich neobťažujú hučiace vlaky, o tom niet debát, nie som masochista. Ale zas, všetko je o kompromisoch. Vyhovieme frizúre cestujúcich, nevyhovieme ich nervom.
A teda daň za ominózne neofúknutie prechádzajúcim vlakom je podľa mňa tá 10 minútová sekera navyše. Ťažko povedať, čo je pre cestujúceho v konečnom dôsledku danú chvíľu menej príjemné.
Už sa konečne rozumieme?
Robkins, a čo myslíš, kedy sa robí údržba na TGV
mozno planuju robit vsetku udrzbu az za hlbokej noci, tak aby sa to nedotklo doptavy v exponovane casy,
ale to je skor len zbozna fantazmagoria
xi xixi
Je to chujovina prvej triedy, ako pisal aj metal779, ale stavalo sa to aj pri vyluke napr. parnej skupiny v PN, kde vlak musel ist uz v Brunovciach na nespravnu ... keby aspon ta vyhybna medzi stanicami bola v poriadku, ale kdeze ... A teraz si zoberme, ze oproti tomu Os pojde IC, dispecery budu uz den predtym z neho ... a Os vlak koli absencii 2 (4) vyhybiek chyti 30minutove meskanie (to hovorim len o jednom IC), ludia zmeskaju do roboty, 5 trafi slak, 8 chyti infarkt, 10 za sustavne meskanie vyhodia, 18 sa rozhodne presedlat na bus a tak dalej ... no a potom nastane ten pripad s ihlou v kope sena
Os vlak z Leo smer Pn mal odchod 7.09 a Os vlak od PN mal prichod do Leo 7.22. Tak si kazdy den ten Os s odchodom 7.09 pockal kym pride ten druhy Os vlak.
Ked by neboli jednoduche spojky tak by sa pekne vykrizovali vo Vk.
To su tie nase patenty. Ale z mojho pohladu je to asi jedina vec co mi tak dost vadi na nasich koridoroch.
....no a vlastne este aj to ze k nastupistam je len 80km/h
Medziľahlá stanica typu Cífer.
Na hornom obrázku normálny stav,
...na spodnom obsadenie "perónovej" koľaje vlakom, jej výluka, porucha výmeny alebo hocičo iné...
Skrátka nejde o to, vlak sa z rôznych príčin nemôže zobrať k nástupišťu pre príslušný smer, čo v tom prípade?
Jedine mi z toho vychádza, že osobák musí ísť proti správnemu smeru celé dva medzistaničné oddiely (!)
Napr. TSS, GJW, SKANSKA nemajú vlastných "termitárov".
Ale v konečnom dosledku zodpovednosť nesie zvrškar.
Inými slovami, ten kto robil pokládku, podbíjal, nemusel zvárať.
Neviem ako to bolo vtedy ked bola fotena jednotka gorila to uz je starsia fotka, ale to malicke je z dneska, vo vacsom rozliseni to nemam, kolega co tam dnes fotil na tom zhlavi vlak tvrdi ze tam je napisane Se 1 a na vedlajsej pravej kolaji Se2
už menšia fotka nemohla byť.... na tom štítku naozaj nič nevidím, ani keď nasadím svoje 2 dioptrie. Ani len farbu.
Predpokladám, že sa dívam zo Šenkvíc na odchod smerom do Blavy, na stožiari nevidím žiadne pásy... ťažká hádanka.
Neviem či sa mi to zdá, ale to spodné svetlo je červené? Ak áno, pri troche fantázie by to mohlo byť skupinové odchodové návestidlo proti správnemu smeru/na nesprávnu koľaj (neviem v akom stave je tam traťové zabzar) ???
Ono spočiatku tie negatívne dopady nepocítime, niekoľko rokov by to ešte určite malo fachčať bez problémov, kým bude všetko nové, opisované nepríjemnosti sa dostavia až neskôr.