Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Veru tak, urobme to! Čo ak náš koridor, ako momentálny etalón bezpečnosti, nebude bezpečnostným požiadavkám o 20 rokov vyhovovať? Nebudeme sa môcť byť pred Čechmi do pŕs?
Budeme zas zbytočne všetko prerábať? Veď náš, zatiaľ stále imaginárny koridor musí ten český skryť po každej stránke.
Najšťastnejší zrejme budeme, ak si postavíme bez oblúkov jeden veľký koridorový tunel z Bratislavy až do Košíc. Obrazne aj doslova.
Jak verklík dookola opakujem, že dielčie riešenie problému je žiadne riešenie. Ak nastúpi senilný dedo do vlaku v superbezpečnom Pezinku, toho istého deda už v Pezinku zasávke môže pokojne na peróne pri 160-ke zachytiť prechádzajúce IC-čko, všakže!?!
Tu nik nič s ICE neskúšal, tu iba niekto opísal bezprostredne prežité skúsenosti v roli jedného čakajúceho zhýčkaného DB cestujúceho.
Každý tu opisuje sugestívne katastrofické scenáre s dôležitosťou hovna v tráve a keď tu niekto na základe vlastných skúsenosti tieto predramatizované báchorky poprie, tak to vyzerá, že pred tým ICE hádam provokatívne utekal po podvaloch.
Je zaujímavé, že či Taliani, či Nemci (kde nepochybne kráľuje najviac debility medzi národmi) prechádzajúce vlaky na nástupišti prijímali celkom chladne, flegmaticky, s najväčšou samozrejmosťou. Sú na to úplne zvyknutý, otrlí, nikoho tam neodfukuje, to len my sa tu ideme zo 160-ky posrať.
Inak neviem, čo by uhundraná Slovač alá dve tretiny diskutujúcich na vlaky.net povedala na jazdu v netlakotesných vozňoch po tunelových koridoroch. Talian, Nemec v ex-IR vozňoch si dá do huby cukrík a pokoj.
Až túto ďalšiu z nepohôd zažije niekto odtiaľ, bude určite za ujmy na boľavých ušných bubienkoch a celé príkorie žiadať od železnice vrátenie cestovného.
Prípad predchodenia osobného IC-čkom opíšem pár príspevkov dozadu a už sa to tu ako nová vec rozpitváva opäť.
Čo je z pohľadu cestujúceho dobré...
Áno, iste, ten by chcel všetko, jeho dopravná stránka nezaujíma, len potom sa nezabudne debilne opýtať, prečo ten vlak mešká?
Nuž pre ten debilný koridor s krátkymi neoperónovanými hlavnými koľajami, jednoduchými spojkami...
On si zaplatil predsa za lístok 300 korún, jeho toto nezaujíma, on chce svoje služby. Nuž tak nech si zaplatí 3000, bude mať na nástupišti červený koberec a sprievodca mu pri nastupovaní môže aj zadok s prepačením vylízať.
Tu má asi fakt Maťko v jednej veci pravdu.
Aj podľa toho, čo tu čítam, by patrilo tretine ľudstava pobrať občianské preukazy, trom štvrtinám vodičáky, dať všetkým obojky na krk, majáky na čelo, obaliť všetko vankúšami a do vlaku voviesť za ručičku. Vo vlaku poodoberať kľučky, núdzové kladivká, vyraďovače, aby nepovyskakovali oknami, zamknúť umyvárky, aby odtiaľ nepili vodu, zamknúť hajzle, aby sa nedajbože nespláchli...
Je na zamyslení každého z diskutujúcich, kto už sa môže k týmto exotom modernej civilizovanej spoločnosti zaradiť.
Aha díky, veľmi si mi pomohol.
A keď sú v zhlaví angličáky spolu s jednoduchými výhybkami, aké srdcovky sa používajú, priame, alebo oblúkové?
Ak priame, tak v poriadku, ale neviem si celkom predstaviť oblúkovú srdcovku na tom spomínanom angličáku. Ide mi o to, že potom v podstate aj pri prechode priamym smerom (napr.zľava doprava) priamo v vlastne ani nejdeš. Vždy je tá srdcovka v oblúku.
Teda potom z toho mi logicky vychádza, že napr v takej Štrbe, Kysaku a pod. sú aj jednoduché výhybky 300m 1:11, teda s priamou srdcovkou, hm?
Pre lepšie pochopenie môjho problému som jednotlive prípady načrtol v obrázku, pričom som vykótoval dĺžku oblúkovej časti tej-ktorej výhybky; na obr.3 je spomínané prechádzanie angličáku s oblúkovou srdcovkou v priamom smere.
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale fakt, že to tu niekto už skúšal, bárs aj s ICE-čkom a nič sa mu nestalo, k tomu len toľko, že sa tu bavíme o bežných cestujúcich, ktorí z prechádzajúceho vlaku v 160-ke 3 m od nich určite nebudú "vo vytržení", ako niektorí železniční fandovia na tomto fóre - práve naopak.
A nesúhlasím ani s tým, že za normálnych okolností ľudia na peróne nemajú čo robiť, keď tadiaľ vlak v rýchlosti prechádza. Stačí si zobrať situáciu, keď pri jednej nástupnej hrane stojí osobák, do ktorého nastupujú ľudia keď súčasne popri druhej nástupnej hrane toho istého nástupišťa prechádza v 160 km rýchlosti IC-čko, ktoré ten osobák v stanici predbieha. To nie je žiadna výnimočná situácia.
Takže si stojím za tým, že tie priebežné koľaje mimo perónov sú minimálne z pohľadu cestujúcich dobrá vec a to že je to napr. na SŽDC riešené inak... no a čo? Tam ponechali na koridore aj úrovňové priecestia a nevyrovnané oblúky, no určite nie preto, že to je lepšie riešenie.
Dúfam, že som to napísal polopatisticky, ak nie skúsim znovu
O čo mi ide...
Ten uhol odbočenia (1:9, 1:11...) sa berie až ako uhol osí odbočujúcej koľaje na konci celej výhybky? Lebo pokiaľ sa nemýlim, u jednoduchej výhybky je v odbočnom smere ešte srdcovka v oblúku , takže uhol odbočenia na srcovke ešte neodpovedá uhlu odbočenia celej výhybky. (neviem to popísať odborne, dúfam, že ma rozumieš)
No a u križovatkovej výhybky logicky to celé odbočenie - oblúková časť trvá iba od jazyka po jazyk, teda iba medzi srdcovkami.
No a z toho mi vyplýva, že ak máme angličák a jednoduckú výhybku s jednakým uhlom odbočenia, tak križovatková musí mať menší polomer.
Mýlim sa?
Ja som tak uvažoval len preto, že kým napríklad v Štrbe, kde je 60-ka, máš DKS s 2 obyčajnými angličákmi, v Kysaku je stovka a už sú tam prestaviteľné srdcovky.
Ale zrejme to súvis s tým mať nemusí.
Na českých koridoroch "betónové UIC" DKS-ky sporadicky vidieť a osobne sa mi aj celkom páčia.
Druhá vec ako píšeš, sú práve atypické srdcovky s krátkou krídlovou koľajnicou a prídržnicou, stredová srdcovka...
Ale mám možno jednú amatérsku odpoveď. Česi takô dačo na koridore majú na báze koľajiva UIC60 s polomerom odbočenia 300 m.
My sme sa rozhodli poväčšine pre spojky štíhle (hoci bohužiaľ jednoduché) a tam mám obavy, že či by u DKS-ky nebol problémom aj štíhlejší stredový križák. Neviem, pri akom uhle a akej rýchlosti by už mala byť stredová srdcovka prestaviteľná.
Chlapci odborníci, hm?
V spojkách budú počítam priame srdcovky, na štrbe počítam 1:9-190, teda na 40 do odbočky, v kysaku 1:11-300.