Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
ja som z toho robil skúšky, to mi nemusíš vysvetlovať, preto to tu píšem, lebo to nesúhlasí so skutočnosťou! tak ako by to malo byť... alebo má snad koridor iný systém označovania?
alebo pozri sem
LINK
koridor, nekoridor, Ž1 a T100 platí všade rovnako !
Buď zle vidíš, alebo šenkvickí návestní pred označením návestidiel zablúdili do šenku...
Zriaďovačky - tabuľka modrá, bielo orámovaná s bielym písmom... nemôžu byť v jednej dopravni dve alebo nebodaj viac návestidiel s jedným označením... to už by nebol chaos, ale choas...
Už som videl i borcov, čo zvary brúsili flexou v ruke
Najlepšie sú aj tak zvary z prskačky
Podľa mňa aj brúsiť treba vedieť.
Bežne si všímam, že mnoho "svalnatých" brúsičov má v obľube brúsiť ešte viac, ako je treba, najmä výdatne zrážajú z bokov hlav koľajníc.
Keďže je v mieste zvaru-brúsenia takto menšia styčná plocha medzi hlavou a nákolkom, spočiatku to tam iba zuní, neskôr sa to začne pochopiteľne vytĺkať, ako srdcovky.
Prácu iniciatívnych brúsičov si všimneš najlepšie po niekoľkých týždňoch jazdenia, kedy lesklý "pásik" vyjazdený od obručí je na zvare citeľne užší, ako inde na koľajnici.
Presne srdcovkový efekt...
Na mieste ŽSR by som dotyčnej firme okamžite odobral oprávnenie robiť zvary. Že sa občas zvar nepodarí, to sa stáva, ale celý úsek
Tohoročná brúsna kampaň na ŽSR už prebehla? Ak to hrkoce i po brúsiacom vlaku, tak ámen tma. To je už sabotáž.
Cením si, aký si mi venoval obsiahlý príspevok, ale bohužiaľ ja už veľmi nemám čo k tomu.
Celý môj problém som v podstate vyčerpávajúco pomenoval v príspevku pre ENrica.
K Tvojmu filozofickému traktátu len toľko:
Klobúk dole!
Beriem. Všetko beriem a nikdy som nemal záujem sa tu s Tebou hádať.
A s väčšinou vecí, ktoré píšeš, úplne súhlasím, tak výstižne by som niektoré nedokázal napísať.
Ten súvis...atoto je môj skromný názor:
Hlavná koľaj bez nástupišťa je veľmi jednoúčelová. Žiada si permanentnú voľnosť pre tranzit.
Na koľaje 3 a 4 pre zastavujúce vlaky osobnej dopravy sa dostaneš z hlavných cez štíhle výhybky (80km/h). Tie majú priamo za následok predĺženie zhlavia obvykle na úkor dĺžky staničných koľají. Nehovoriac o tom, že o výhybky s veľkým počtom stoličiek sa treba permanentne starať, najmä v zime, inak v lepšom prípade musí všetko odbočkou.
Ak by boli nástupištia pri 1. a 2. koľaji, práve na spomenutú 3. a 4. koľaj by už stačili výhybky trebárs iba na 50-ku a získal by si (okrem dvoch ďalších využiteľných koľají) aj desiatky metrov na dĺžke.
Neviem presne, ako to vyzerá v Leopoldove, ale v Poprade, aby sa získala aspoň jedna aká-taká koľaj, tak desiata ústi priamo do druhej(!). Ideálna studnica nepríjemnosti pre plynulosť dopravy po druhej (riziko zaviatia snehom, západkové kontroly...skrátky je preto dobré, keď na hlavnej koľaji máš minimum výmen)
Ona 10. koľaj e poskrúcaná, nedá sa tam robiť skúška brzdy, nevidno vôbec na návestidla, nedostaneš sa na ňu z výťažnej, každy na ňu bohuje...
Aj toto je daň za veľkorysú peronizáciu s priebežnou druhou koľajou.
Dostal si sa do citoveho rozpolozenia s vyssim tepom, a to nerobi nikomu dobre. Preto si si uz 3x vysvetlil, akoby som pisal prooti tebe, pritom to bolo z 3/4 naopak. Len zas na mna nevylet nejakou mojou vetou, aby si mi aj toto vyvratil, lebo zas to budel len vytrhnute z kontextu. Hovorim, mne tu nejde o to s niekym sa handrkovat a aby ste si pripadali, ze sa vam vysmievam, aj ked je to naopak...
Nechápem celkom, toto je výsmech?
A Tvoj alebo môj?
To bolo len hole konstatovanie toho, ako vyznel zase tvoj prispevok a nakolko som sa citil ako trafena hus, tak som zagagal. No a ten sedliacky rozum vzdy ked zaucinkuje, zas z toho potom vyplynie vlastny nazor na vec. Co je podstatne je fakt, ze ked sa stretnu dva nazory, ktore idu proti sebe, jeden je urcite mudrejsi. Ja ta nebudem, nemienim a ani nechcem (pretoze si to o mojom nemyslim) presviedcat, ze moj je ten lepsi, ale takisto kazdeh nas sedliacky rozum vie, ake tazke niekedy moze byt vnucovanie nazoru druheho na ukor toho vlastneho, aj ked je lepsi. A to uz sme daleko daleko od temy ... az od blbeho odfukovania (inak pozvanie na prechadzku tunelom prijimam )
To je chyba! Fakty totiž považuješ za názor a argumentáciu za presviedčanie.
Urcite to nedokazem pismenkami napisat tak, ako to myslim a tak, aby sa to uz konecne normalne pochopilo. Svojim sposobom si napisal pravdu, ale len podla toho, co si si precital a ja ti to neberiem, lebo som to mozno na chuja napisal, ale tak co sa zabijem za vyjadrovanie?
Takže Ty medzi týmito dvoma skutočnosťami nevidíš súvislosti..?
Ale vidim, konkretne som mal namysly samotne kolaje, nic okolo toho... ani perony, ani zab.zar ... len problem kolaji, dlzka hlavne., no a zariadeni v kolajisku typu vyhybky, ich pocet, konstrukcia a samotne situovanie v terene, mnou 30x omielane a nepochopitelne jednoduche kolajove spojky (okrem vacsich stanic a uzlov), smerova specifikacia stanicnych kolaji, ak to tak mozem nazvat a tak dalej. Toto dokaze skomplikovat dopravu daleko viac (upozornujem ze podla mna), lebo ked sa nas jediny osobny dopravca sabotazami dostane na kolena a osobny vlak bude na sieti ZSR ako ihla v kope sena medzi nakladnymi vlakmi (sci-fi), tak nam 2 perony naviac nepomozu, ale to, ze by sa z 9. kolaje v Leopoldove dalo odist na Zilinu, hlavny tah!, ze by bola vacsia priepustnost trate zvysena napriklad inym tratovym zab.zar., ze by sa nam kazdy dlhsi aj najdlhsi naklad vosiel bezproblemov na viac ako 6 kolaji v stanici (vacsej), ze by Dargov nemusel 50-tkou obchadzat manipulak vo Velkych Kostolanoch iba koli opacnej spojke a mohol ist aspon 80-tkou na nespravnu hlavnu a tak dalej...to by pomohlo ovela viac ... rozpisovat by sa dalo.
Tym som ale nechcel povedat, ze tie perony na hlavnych je nieco zle a urcite mas pravdu, ze by to doprave pomohlo. Osobnej urcite . A k tomu som napisal v predoslom prispevku len tolko, ze vypravca by si to vedel udirigovat aby bola zabezpecena ta ista bezzpecnost cestujucich, ako sa zda byt teraz. Aj ked si bude kazdy hovorit co chce o turbulenciach, nech su ake chcu, neriesim ich, iba ich spominam ako extrem, ktory by niako neovplyvnil bezpecnost. Ci uz je to realny extrem, alebo iba podnet, aby sme si tu drali klavesnice.
Uz sa mi nechce hlavou hybat. Takze, ta-da ta-da
Respekt pred skusenostou teba a 002-jky, ktora, ako hovoris, potvrdzuje faktami nepodlozenu inu teoriu.
Žiadna teória, prax Svojimi skúsenosťami a dôkazmi som dokladal, nazvem to pravdivosť, svojho a kolegovho (362.001) názoru. Na rozdiel od niekoho, mám rukovidný, či očilapný dôkaz, kdežto ofukovacia teória ktorá tu bola pred tým boli len domnienky na základe JPP a fantázie diskutujúcich. Ale nechajme to.
Bezhlavo vsak nepozerajme na zapad s tym, ze co je na ten smer je svate. A co ked by teraz viacero zapadnych krajin privitalo inu koncepciu usporiadania peronov?
Ak dovolíš, budem reagovať. Tu vôbec nejde o to čo majú na západe. Pre mna za mna si tam môžu spraviť aj zlaté peróny. Ak niekto chce niečo postaviť, tak by mal nad tým porozmýšlať. A keď nevie rozmýšlať, tak by sa mal priučiť od skúsenejších. Myslím že tak nejak to 362.001 myslel s tým západom aj Čechami. Samozrejme, dobrých riešení môže byť aj tisíc. Nie len jedno. Nikto netvrdil, že to čo je na západe je to pravé jediné dobré. Ale to čo sa stavia u nás je to pravé jediné, pritiahnuté za vlasy.
Aj odo mňa teda príjmi ospravedlnenie, ak sa Ťa niečo dotklo.
Vieš, ono práveže ide o to, že tu nejde o názory, ako by to malo vyzerať, ale o kritiku toho, čo už začína nejako vyzerať. A je jasné, že ak sa dá na tom dačo zmeniť, ak to čítajú tí, čo môžu dačo na tom zmeniť, tak to treba občas napísať aj tvrdšie.
Tvrdošijne to obhajovať netreba, keď už sa to presadilo. Mal by byť väčší priestor práve pre opozíciu.
Ešte raz, ja prijať názor nemám problém, prijal som dnes názory Vihorlata a traťováka (ohľadom nevhodnosti DKS, uhle výhybiek..) pretože ma presvedčili agrumentami. A prijal som to bez emócii. Ak aj na ďalšie veci niekto má seriózne argumenty, sem s nimi. Nemám problém.
Avšak sa obávam, že tu i tam ide čisto iba o politické rozhodnutia a tam je argumenty hľadať veľmi ťažké. Aj tie pre, aj proti.
A jednou z takýchto chúlostivých záležitostí je aj celková koncepcia dopravní na budúcom koridore. Rozhodli sme sa pre jeden, ja som do pléna hodil ďalšie dva. Čo je však lepšie, dnes ani zajtra sa nedozvieme. Všetko ukáže čas. V niektorých prípadoch našťastie, vo viacerých (sa obávam), že bohužiaľ... všetko ukáže čas.
Ešte jedna vec, ktorá súvisí priamo s mojím rozhorčením ohľadom koridorov. A to je zároveň obhájoba, môjho občasného rozohnenia.
Ešte ako študent el. trakcie - piatak na ŽU som sa (aj s 362.002) zúčasnil jedného seminárneho sedenia s predstavenstvom infraštruktúry - ŽSR. Cieľom bola ich agitácia o vhodnosti zjednotenia trakčných napájacích sústav na ŽSR.
V tomto prípade tiež ide o politické rozhodnutie, ktoré technicky racionálny základ vo všetkých dôsledkoch a dopadoch nemá ani v náznakoch.
Keď som išiel na dotyčného pána z ostra, zahapkal, že na to majú nejaké čísla. Výpočty. Aj ja/my na to máme čísla. Aj Česi mali... A iné.
Čísla by však mali byť objektívne, ako vidíš, nie sú.
Pán od ŽSR ma pri ďalšej otázke dôrazne upozornil, že v záujme dobrých vzťahov na a po štátniciach by som do tohto ich rozhodnutia (technicky/ekonomicky) vŕtať nemal.
Stačí?
Už tušíš, o čo u nás pri stavbe koridorov v prvom rade ide?
Viac o problematike sa dočítaš v našom článočku:
http://vlaky.net/servis/sprava.asp?lang=1&id=1743
A v tých Brunovciach už je vidno aj nejakú činnosť?
Mmch. počul som, že v roku 2009 sa má začať robiť úsek Tr. Teplá-Beluša...
Ja sa kludne k tym hotentotom a exotom modernej spolocnosti zaradim, lebo to vyzera, ze kto nema tvoj nazor, nema co robit v spolocnosti, ma odovzdat OP a vratit sa do prirody.
Nechápem celkom, toto je výsmech?
A Tvoj alebo môj?
Lebo kým sme žili v symbióze s prírodou, existovalo dačo ako sedliacky rozum, toľko k tomu.
Respekt pred skusenostou teba a 002-jky, ktora, ako hovoris, potvrdzuje faktami nepodlozenu inu teoriu.
Fakty sú. Fakty sú štatistika úmrtnosti cestujúcich na nástupištiach. Desiaty krát vravím.
Vidíš haldo, ty sa tu oháňaš názormi, môj názor, Tvoj názor...
To je chyba! Fakty totiž považuješ za názor a argumentáciu za presviedčanie.
Ja hovorim, tie perony by sa este preglgnut dali, ale tie cary-mary ohladom usporiadania kolajiska a podobne cloveku znasobuju zlc.
Takže Ty medzi týmito dvoma skutočnosťami nevidíš súvislosti..?
Pozri, som Slovak a preto mám pravo hundrať, koľko chcem. Ja netvrdím, že sa z toho chcem vyňať.
Ja však hundrem teraz, Ty budeš zrejme až vtedy, keď si naše veľaslávne koridory budeš naplno užívať. Ako napokon všetci ostatní, ktorí teraz nevidia súvis medzi príčinami a dôsledkami.
a to, že vnímaš môj príspevok ako plný sarkazmu a invektív...
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale fakt, že to tu niekto už skúšal, bárs aj s ICE-čkom a nič sa mu nestalo, k tomu len toľko, že sa tu bavíme o bežných cestujúcich
Povedz mi prosím, ako sa dalo slušne zareagovať napríklad na toto? Veď človek sa iba snažil demonštratívne dokázať objektívnu pravdu, (fotograf na fotke stojí za čiarou!!!) a Ty si tu doslovne napísal, že tu niekto niečo skúšal a nič sa mu nestalo.
Ak je u Teba hazard čakanie na svoj Regional Expres na nástupišti zastávky spolu s desiatkami ďaslších cestujúcich s fotoaparátom v ruke, tak prepač, ale toto bolo úbohé.
Uvedomuješ si, že Ty si úplne pred tým vysmial mňa a 362.002? Pomaly ako keby sme nevedeli, čo od rozkoše so životom.
Čítal si vôbec môj príspevok z 2. 2. 2008 17:27:25, keď mi tu napíšeš toto:
Stačí si zobrať situáciu, keď pri jednej nástupnej hrane stojí osobák, do ktorého nastupujú ľudia keď súčasne popri druhej nástupnej hrane toho istého nástupišťa prechádza v 160 km rýchlosti IC-čko, ktoré ten osobák v stanici predbieha. To nie je žiadna výnimočná situácia.
???
Kto to tu teda absolútne nechce prijať názor?
Ozaj, a nerobila to Traťová strojní společnost?
Možno to bola naozaj sabotáž Čechov na našom peknom koridore . Len žartujem.
Faktom ale je, že ak táí firma robí koridory aj v ČR, tak tam by im takú robotu snáď ani neprevzali, takže to musia vedieť robiť.