Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
362.001: Že je LS tichučký spokojnučký zabezpečovač je síce super, ale sú minimálne 3 nehody (Vranovice, Ústí nad Labem, odb. Odra) u ktorých sa predpokladá, že v prípade, že by na mašine bol miesto LS90 Mirel, by k nim buď nedošlo alebo by mali menšie následky.
Český LS je taký tichučký spokojnučký zabezpečovač, ktorý sa ti nechce moc pripomínať, že tam kdesi v rohu pultu je.. hovorí len, v pokoji si robkaj a nenechaj sa mnou rušiť.. občas mi pre spokojnosť stlač tlačidlo bdelosti, aby som vedel, že žiješ, no inak akoby som tu ani nebol. To isté platí aj pri jazde proti stoj.
Mirel sa tej pozornosti dožaduje oveľa viac, býva umiestnený v zornom poli, je previazaný na rýchlomer a vizuálne obmedzenie stopy max. rýchlosti, proti stoj vreští častejšie a vyžadujú zostrenú obsluhu, cieľovú rýchlosť zrazí na 40... ide o oveľa silnejší faktor a účinnejší prostriedok na preniknutie do psychiky a vytrhnutie človeka z podvedomého konania.
Každopádne rizikové je práve ono zastavenie s vlakom osobnej dopravy v úseku medzi výstrahou a stoj. Ten pobyt plný rušivých udalostí a vnemov často doslova gumuje pamäť v mozgu, samotnú jazdu pobyt nebezpečne predeľuje na dva nesúvisiace celky...
Plus ďalšie súvisiace okolnosti.
Mám už čo-to praxe za sebou a preto by som si dovolil rozdeliť prejdenia návesti stoj na dve hlavné podskupiny..
1. Prehliadnutie výstrahy na predošlom návestidle/predzvesti z nepozornosti
2. Zabudnutie na návesť predošlého návestidla vplyvom sledu iných rušivých podnetov došlých v úseku zábrzdnej vzdialenosti
Tá prvá je myslím, že jasná.. Vstupné faktory môžu byť mierne odlišné.. nepozornosť daná únavou, zlým psychickým rozpoložením, najrôznejším vonkajším rozptýlením, ale aj prehliadnutie z titulu neznalosti traťových pomerov a celkovou neskúsenosťou obsluhy (napríklad mladý rušňovodič bez vybudovaného rebríčka priority aktivít nevie presne, kde má tú predzvesť medzi stromami a lampami čakať a preto akurát v tých miestach, kde musí všetku pozornosť venovať sledovaniu návestidla, sa súčasne skláňa pod pult a hľadá spínač stieračov, číta rozkaz alebo hľadí do ZCP).
Každopádne keď už raz som tú výstrahu zbadal a uvedomil si ju, brzdím a hlavným cieľom mojej mysle je zastaviť pred hlavným návestidlom zakazujúcim jazdu.
Tá druhá je ošemetnejšia, súvis má s fungovaním ľudskej psychiky a práce podvedomia.
Vchádzam do stanice na 60 a výstraha. Vidím hafo žltej, dve žlté svetlá a pás. Do toho sťahovačka, nejakí chlapi v koľajisku, návesť som už neprijal plnou kapacitou mozgu a neprenikol mi plne do vedomia fakt, že tá horná nebliká, ale trvale svieti. Načo by aj.. veď v stanici (teda v úseku trate medzi výstrahou a stoj) pravidelne tak či onak stojím. Informácia predzvestenia odchodového návestidla je vzdialenejšia ako moje najbližšie konanie, pretože vidím dovoľujúcu návesť, ktorá ma púšťa do stanice a mojou cieľovou aktivitou je vojsť do stanice a bezpečne zastaviť na určenom mieste pri peróne, bez ohľadu na nejaké odchodové návestidlo. Zastavím, vytrčím hlavu, pozdravím vystupujúceho kolegu, nadýchnem sa čerstvého vzduchu, prekrvím mozog, pozriem na dlhonohé baby, počas pobytu prehodím reč s vlakvedúcou.. prišlo hafo nových vnemov, podnetov, a to návestidlo s trvale svietiacou hornou žltou, ktoré som videl pred 3 minútami, sa už beznádejne presúva do tých zadných archívnych častí mozgu. Teraz príde výprava sprevádzajúcim personálom, ktorá ma uistí, že môžem skutočne ísť.. usmejem sa na vlakvedúcu, zamyslím sa nad tým, čo mi to hovorila, či stíhame v obratovej stanici kafčo.. zatiaľ úplne podvedome a zautomatizovane zadávam ťažnú silu, zatiaľ si upravujem sedadlo, sťahujem rolety, zatváram okno, pozriem do ZCP, rozkazu, čo ma čaká ďalej a rušeň sa rozbieha.. tých pár sekúnd pracuje za mňa podvedomie a návestidlo s červenou nepovšimnute mizne za mnou.
-----
A teraz čo z toho plynie? Prejdenie návesti stoj, pokiaľ sa všetko necháva len na ľudský faktor, je tak samozrejme ako voda v rieke.
------
Písal som to už x-krát. SVK má tú "smolu", že na železnici umiera málo cestujúcich. Že umrie niekto v aute(buse) na priecestí? Smutné, ale nemal tam čo hľadať. Že umrie rušňovodič? Smutné, ale riziko povolania*. Takže verejnosť to moc netankuje, politikov ešte menej a média tým pádom už vobec nie. Ak by raz** zalietali vozne a odskákali by to desiatky ľudí, tak potom MOŽNO by sa niečo začalo diať...
---------
*) Dúfam, že cynizmus v tomto príspevku chápete v správnom kontexte...
**) V ČR museli tiež neraz zalietať aby sa veci pohli dopredu. A to tam majú o.i. pomerne silnú firmu AŽD, ktorá si svoje systémy dokáže prelobovať...
1, vlakmi necestujú
2, nikto z ich rodiny vlakmi necestuje
3, nie sú ani zamestnancami železničných spoločností
4, dôchodkové fondy majú zahojené niekde v Karibiku...
Či už je to Cargáč, čo vybehol s esami proti osobnému na most alebo osobný, ktorý odišiel smer Bohuslavice po výprave čatou proti stoj a rezal výmenu.
Bezpečnosť prevádzky je čisto na ľudskom faktore - pozornosti rušňovodiča, čo je tu najslabším ohnivkom reťaze. S istotou možno riecť, že nebolo to prvý ani poslednýkrát...
Opakovane sa tu veľmi vážne pýtam.. čo účinné a uspokojivé robia ministerstvo, dopravný úrad, ŽSR, OIK.. a všetky kompetentné inštitúcie a orgány proti tomu, aby sa to už neopakovalo..?
Na koridore sa ruší a novo nezavádza prenos návestí, ETCS má pár 350-tok a ešusy, na ktorej polovičke to nefunguje a druhá polovička stojí pri plote.. všetko ostatné jazdí a aj výhľadovo bude jazdiť bez ETCS.. regionálka, nákladné...
Nešťastník vyšiel zo stotretej koľaje proti stoj, návestidlo v oblúku od perónu prekrýva strieška, rozhľadu bráni aj protihluková stena, opakovacia predzvesť pri peróne chýba tiež..
...nočná mora vzniká pri predstave, že by po ukončení stavebných prác sa po stoprvej od Bohuslavíc v tom čase rútilo IC plnou traťovou.
Ak by sa stretli na tej výhybke, ktorú rezal, ktorá nemá odvrat ani nič, vozne by lietali vzduchom a mŕtvi by sa počítali na desiatky.
To fakt je akože toto, čo sa tu buduje, v poriadku a tí, čo sa podpísali pod rozhodnutie, že koridor nebude mať kódovanie a mobilkou ETCS bude disponovať len hŕstka mašín, môžu pokojne spávať?
Je takmer polovica roku 2017...
Nevsadil by som ani deravý groš na to, že sa to stihne...
Koridorové úseky sú rozdelené na hlavnú(core) a súhrnnú(comprehensive) sieť. Vyššiu prioritu majú projekty zaradené v hlavnej sieti. To sa odzrkadľuje aj v množstve dostupných financií z eurofondov.
V hlavnej sieti TEN-T je zaradená aj trať z ČR cez Kúty do BA, ale trať BA - Szob je v súhrnnej sieti. Jej maďarska konkurencia by mala byť v hlavnej sieti, mapy koridorov na stránkach EÚ sa dajú nájsť.
Peniaze z fondov CEF môžu byť použité iba na modernizáciu/výstavbu projektov core TEN-T. Preto boli resp. sú navrhované zo strany ŽSR projekty uzol Žilina, Čadca - ČR, Poprad - SNV, Kúty - ČR, DNV - Malacky, Lučivná - Poprad.
Druhá vec je, že na úsek BA - Szob je spravená iba štúdia realizovateľnosti, ktorá navrhuje rýchlosť až na výnimky 200 km/h s investičnými nákladmi cez 1,2 miliardy eur. Bez štúdie realizovateľnosti už teraz nie je možné čerpať eurofondy, táto štúdia sa pri nových projektoch má vykonávať ešte na začiatku prípravy. Úsek ktorý sa ide modernizovať na Záhorí čo sa týka prípravy nie je na tom o nič lepšie, má spravenú štúdiu realizovateľnosti, ŽSR zabezpečujú EIA a zhotoviteľ bude musieť zabezpečiť územné rozhodnutia aj stavebné povolenia a všetko okolo toho tak, aby do konca roka 2020 bol projekt ukončený, inak prepadajú peniaze, aj keď môžu nastať nejaké zmeny a výnimky...
Zvyšný úsek Malacky - Kúty by sa mal projekčne pripravovať, len ešte nie sú isté peniaze.
To je tiež smutný príbeh, že sa na ZZ musí čakať tak dlho...
Nie.
Na to PJD nepotrebuješ...
Tipujem, že preto, lebo je to jediný dostatočne dlhý medzistaničný úsek, kde sa to dokáže prejaviť - výhybky na 140 tam nie sú nikde.
1. Vykašľať sa na pomaly/rýchlo blikajúce svetlá, jeden/dva farebné pruhy a dvoj/trojkombinácie svetiel - obmedzenia rýchlosti návestiť/predzvestiť iba číselným indikátorom (svetelný alebo tabuľka).
2. Opakovaciu predzvesť vždy na koniec nástupišťa, pokial nie je hlavné návestidlo "na dosah" od stojaceho vlaku.