Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Ak budu takto robit trat na Martin a Vrutky, bolo by to zaujimave. Ako stary je ten projekt? Je niekde na webe alebo patri k zapadnutym projektom byvaleho rezimu?
Tak isto v rámci koridorizácia by sa mali prerážať strečnianske tunely, vyraziť tunel Nezbudská Lúčka
Lahôdkou určite bude zdvojkoľajňovanie Jablonovského tunela :-) hlavne po technickej stránke
Osobne si myslim, ze az sa niekto pusti do elektrifikacie tejto trate, tak to bude mozno o 50 rokov, ked uz vsade bude AC, aby nemuseli riesit rozhranie a hlavne, ked uz budu vyhodene vsetky prachy na koridory.
ZZ - mechanika je zatial v pohode, rozumej, na slovenske pomery vedlajsich trati, a kto by potreboval elektriku niekam, kde teraz operativne a celkom rychlo jazdia nove a modernizovane motorove jednotky...
Nacrtol som tiez prierez kolaji a nevyslo mi nic ine ako to, ze jedna kolaj v naklone musi byt o nieco vyssie oproti druhej, aby to cele fungovalo, lenze z toho, co som videl somn nemal pocit, ze by to tak bolo. Ak by boli obe naklopene v rovnakej vyske, jedna kolajnica by zjavne na oboch vyhybkach robila sarapatu (najma na srdcovke vyhybky) ...
Stale mi to nejde do hlavy.... kto vie, nech prosim vysvetli
Ja by som sa vsak zameral na prelozku obluka, kde mi nieje jasne riesenie vyhybiek v obluku.
ale seriozne.
1. jedno si ttreba uvedomit: slovensko je hornata krajina, takze trate vedu v udoliach riek - povazie, pohrobie a juh slovenska (to je tak trochu vynimka, bo tam je najvyssi kopec sturc na slepej kolaji ) takze koridotr na vmax 200 je tazko realizovatelny (napr. Puchov-ZA-KE)
2) idealne by ale bolo (ale to ostava asi len mojim zboznym prianim ) vybudovat VRT v úseku Sereď (Leopoldov)-Nitra-N.Baňa s vmax 140/160 km/h (aj viac) a "skoridorovat" a elektrifikovat: N.Baňa-ZV-LC-RV-KE a ZV-BB a pripadne az do BR
Taky utopicky vlak IC: BA-TT-NR-ZV-LC-RV-KE - hmmm
3. ktosi mi vravel, ze usek BB-T.Teplice sa kvoli harmaneckemu tunelu neda elektrifikovat (presakuje voda). Sice by to poriesilo preprahy ale s tym uz nic nenarobime. Iba ze by sa vyskytol "rusen obojzivelnik" aj diesel aj elekrtika... ale to je unreal tournament...
Mam otazku, preco pri znizeni tratovej rychlosti o 10km/h na to neupozornuje rychlostni predzvestnik? To sa pocita s tym, ze fira to stihne ubrzdit, alebo je taka rezerva, ze 10km/h na chvilku nevadi, alebo to ma stihnut v prechodnici (ozaj "velka" vzdialenost) alebo ako je to?
Thanks