750.7/753.7/755/756/757
Diskusia o motorových rušňoch radu 750.7 / 753.7 / 755 / 756 / 757, ktoré vyšli ako rekonštrukcie z "Okuliarnikov" 750/753/754.
Aktuálne nasadenie HDV
Foto:
757.002, 04.08.2012, Margecany © Marián Rajnoha
756.001 ZSSK Cargo, 12.9.2009, Kriváň © Július RAPI
chalani a teraz mi povedzte co pisete,ja obuvnik nie jadrovy inzinier
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540687/
Ty cize buzené motory ...,
na 757 zatím žádný výrazný přínos, ale abych je jen nezatracoval ... Výhody to má, některé nevyužijete a některé jsou docela zajímavé. Já bych viděl, že výrazný přínos by mohl být v regulaci skluzu při EDB, jenže tak jak to bylo na okruhu uděláno to nebylo o nic lepší než bez toho (nicméně potenciál na změnu k lepšímu je).
Co se týká měkkosti náběhu, možnosti plynule odbudit tak 750.7 cize buzené motory nemá a neškube, netratí výkon, ani nepoznáte zašuntování, pokud se na to vyloženě nesoustředíte. V EDB drží sílu perfektně. Tudíž to není jen o koncepci silového schéma, ale i o řízení.
Třeba 757 má účinnou EDB ještě při cca 6 km/h (znalejší případně opravte), což je pěkné.
na 757 zatím žádný výrazný přínos, ale abych je jen nezatracoval ... Výhody to má, některé nevyužijete a některé jsou docela zajímavé. Já bych viděl, že výrazný přínos by mohl být v regulaci skluzu při EDB, jenže tak jak to bylo na okruhu uděláno to nebylo o nic lepší než bez toho (nicméně potenciál na změnu k lepšímu je).
Co se týká měkkosti náběhu, možnosti plynule odbudit tak 750.7 cize buzené motory nemá a neškube, netratí výkon, ani nepoznáte zašuntování, pokud se na to vyloženě nesoustředíte. V EDB drží sílu perfektně. Tudíž to není jen o koncepci silového schéma, ale i o řízení.
Třeba 757 má účinnou EDB ještě při cca 6 km/h (znalejší případně opravte), což je pěkné.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540684/
Samozrejme je tam toho ešte oveľa viac; vhodným odbudzovaním pri nízkej rýchlosti sa dá zabezpečiť mäkší nábeh ťažnej sily (čo nie je odveci, keďže poniektoré traťové dízle po zopnutí linkových stýkačov dosť trhajú). Nuž a potom všetko ostatné skôr popísané a aj ďalšie nepopísané veci.
Je tam treba rozumieť veľa veciam, celkom slušný materiál aj na diplomovku, a ja som si nie istý, či projektanti všetkému od začiatku rozumeli alebo sa to učili za pochodu, prípadne niektoré veci ani doposiaľ nepochopili, ale iba metódou pokus-omyl skúsmo nastavovali.
Je tam treba rozumieť veľa veciam, celkom slušný materiál aj na diplomovku, a ja som si nie istý, či projektanti všetkému od začiatku rozumeli alebo sa to učili za pochodu, prípadne niektoré veci ani doposiaľ nepochopili, ale iba metódou pokus-omyl skúsmo nastavovali.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540605/
Cudzie budenie umožní plynulé odbudzovanie. Odbudzovanie sa robí, zjednodušenie povedané, kvôli zamedzeniu znižovania el. výkonu trakčných motorov pri vzrastajúcej rýchlosti a teda kvôli lepšiemu využitiu výkonu spal. motora a alternátora.
Bola tu o tom debata dávnejšie, samozrejme beznádejne zahádzaná tonami fotiek 757 - skriňa zľava, skriňa sprava, ktoré sú tu tak žiadané, nuž netuším, či sa treba zas opakovať.
Či je cudzie lepšie? No... na starých mašinách, prípadne aj Čechom na 750.7 to funguje aj so sériovým. Samozrejme cudzie má širšie regulačné možnosti, dá sa možno optimálnejšie nasimulovať potrebná charakteristika ale zároveň vytvára priestor pre kadejaké úskalia, navyše v rozpore s úslovím v jednoduchosti je krása.
Ono sériový motor sa okrem "umelého" šuntovania s narastajúcou rýchlosťou čiastočne odbudzuje aj sám, no u dízlu inak, pomalšie ako u elektriky, kde je svorkové napätie predsa len konštantné; ak chceme mať cudzobudený, treba ho súbor všetkých týchto premenných veličín a vlastnosti pracne "naučiť"a zladiť ich, alebo inak, treba mu to vedieť reguláciou správne vnútiť...
A ak sa to nepodarí, je to jedna z možností, prečo môže byť mašina lenivá.
Zvolenčania si s tým cudzobudeným motorom skrátka dali zbytočne veľké sústo podľa mňa.
Bola tu o tom debata dávnejšie, samozrejme beznádejne zahádzaná tonami fotiek 757 - skriňa zľava, skriňa sprava, ktoré sú tu tak žiadané, nuž netuším, či sa treba zas opakovať.
Či je cudzie lepšie? No... na starých mašinách, prípadne aj Čechom na 750.7 to funguje aj so sériovým. Samozrejme cudzie má širšie regulačné možnosti, dá sa možno optimálnejšie nasimulovať potrebná charakteristika ale zároveň vytvára priestor pre kadejaké úskalia, navyše v rozpore s úslovím v jednoduchosti je krása.
Ono sériový motor sa okrem "umelého" šuntovania s narastajúcou rýchlosťou čiastočne odbudzuje aj sám, no u dízlu inak, pomalšie ako u elektriky, kde je svorkové napätie predsa len konštantné; ak chceme mať cudzobudený, treba ho súbor všetkých týchto premenných veličín a vlastnosti pracne "naučiť"a zladiť ich, alebo inak, treba mu to vedieť reguláciou správne vnútiť...
A ak sa to nepodarí, je to jedna z možností, prečo môže byť mašina lenivá.
Zvolenčania si s tým cudzobudeným motorom skrátka dali zbytočne veľké sústo podľa mňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540602/
69Er....dik za fotku
mas pravdu ze 360 fotka z lavej strany nic noveho neprinesie..
chcel som len pripomenut temu tohto fora ....757
-naco je dobre budenie (cudzie) viem, len som chcel vediet ze v com by mali byt realne vyhody cudzieho budenia na 757 voci povodnemu (jednoduchsiemu??-uz hotovemu) rieseniu.sorry blbo som sa spytal.
mas pravdu ze 360 fotka z lavej strany nic noveho neprinesie..
chcel som len pripomenut temu tohto fora ....757
-naco je dobre budenie (cudzie) viem, len som chcel vediet ze v com by mali byt realne vyhody cudzieho budenia na 757 voci povodnemu (jednoduchsiemu??-uz hotovemu) rieseniu.sorry blbo som sa spytal.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540576/
Cudzie budenie je dobré na to isté, no čo je dobré budenie sériové, a síce, aby bol trakčný motor v interakcii s poľom kotvy schopný vyvinúť záberový moment, aby mašinka bola mašinkou, bola schopná pohybu a v konečnom dôsledku aby sa dala odfotiť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540556/
No ja zas vidím problém opačne. Motorák s el. prenosom výkonu rovnomerne a plynule rozbehne motor na nejaké otáčky (nie vždy nutne naplno), reguláciu na el. strane sa vykoná rozjazd a potom stiahne otáčky a výkon na hodnotu potrebnú na udržanie konšt. rýchlosti, či dokonca voľnobeh a (v porovnaní s autobusom dlllllllllllllllllllllllhy) výbeh...
Autobus (MHD v prehustenej premávke typu odpich/brzda sa rozbieha neraz pri zošlapnutí plynu na podlahu), pokiaľ nemá automat, koľkokrát vrazí ujo rýchlosť skôr ako by mal, či dusí to hore brehom, vtedy umierajú šťastím ventily a tesniace krúžky, prípadne skôr pridá plyn ako pustí spojku po zaradení rýchlosti, to motor zreve, že ide kľukovku urvať... Ono aj ten automat je "radosť" keď v priebehu desatin sekundy motor zmení otáčky o niekoľko stovák...
Akokoľvek,
Každy veríme opäť svojmu, mňa o svojej pravde presvedčil fakt, že motor Liaz ML 634 prežil v 810 ke doposiaľ, kým knedlikovú Karosu ŠM 11 s tým istým, po pár rokoch vylágrovaným motorom už vystiriedala 4. generácia autobusov.
Pardón,
rovnako tak aj DIAĹKOVÚ ŠD-11ku.
Nechajme to ale tak, rád prenechám pravdu druhej strane a priznám si omyl skôr, akoby som sa mal po pár stranách liebesbriefov dozvedieť, že niekto pod pojmom autobus myslel zas prezmenu čosi také bezkolesové, s kýlom a so skrutkou na korme.
-----------------
mikulik:
Prepáč, urýchlene posielam peknú fotku k téme. Je na nej Motor Cat 3512C aj trakčným alternátorom, niečo také je aj v 757.
Dúfam, že ťa nežabomyšia fotka uspokojila, ak si pod tými peknými fotkami predstavuješ tristopäťdesiatudeviatu fotku 757-čky - pohľad na skriňu zľava, potom skriňu sprava.. tak sorry, na také dospelé debaty som ešte nedozrel, rád sa odtiaľ nenápadne vytratím...
Autobus (MHD v prehustenej premávke typu odpich/brzda sa rozbieha neraz pri zošlapnutí plynu na podlahu), pokiaľ nemá automat, koľkokrát vrazí ujo rýchlosť skôr ako by mal, či dusí to hore brehom, vtedy umierajú šťastím ventily a tesniace krúžky, prípadne skôr pridá plyn ako pustí spojku po zaradení rýchlosti, to motor zreve, že ide kľukovku urvať... Ono aj ten automat je "radosť" keď v priebehu desatin sekundy motor zmení otáčky o niekoľko stovák...
Akokoľvek,
Každy veríme opäť svojmu, mňa o svojej pravde presvedčil fakt, že motor Liaz ML 634 prežil v 810 ke doposiaľ, kým knedlikovú Karosu ŠM 11 s tým istým, po pár rokoch vylágrovaným motorom už vystiriedala 4. generácia autobusov.
Pardón,
rovnako tak aj DIAĹKOVÚ ŠD-11ku.
Nechajme to ale tak, rád prenechám pravdu druhej strane a priznám si omyl skôr, akoby som sa mal po pár stranách liebesbriefov dozvedieť, že niekto pod pojmom autobus myslel zas prezmenu čosi také bezkolesové, s kýlom a so skrutkou na korme.
-----------------
mikulik:
Prepáč, urýchlene posielam peknú fotku k téme. Je na nej Motor Cat 3512C aj trakčným alternátorom, niečo také je aj v 757.
Dúfam, že ťa nežabomyšia fotka uspokojila, ak si pod tými peknými fotkami predstavuješ tristopäťdesiatudeviatu fotku 757-čky - pohľad na skriňu zľava, potom skriňu sprava.. tak sorry, na také dospelé debaty som ešte nedozrel, rád sa odtiaľ nenápadne vytratím...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540549/
no tak tieto slovne žabo-myšie vojny si nechajte do sukronej pošty a radšej tu dajte neakú peknú fotku. prípadne napíšte k čomu to cudzie budenie je (by malo byť) dobré.
-ináč 757 nech len pekne jazdí, 20 ich (asi) nebude treba- možno niekedy dokúpia (pre lizujú) aj niečo do toho Rakúska na 140 km/h--- ak sa to stihne rozbehnúť
-ináč 757 nech len pekne jazdí, 20 ich (asi) nebude treba- možno niekedy dokúpia (pre lizujú) aj niečo do toho Rakúska na 140 km/h--- ak sa to stihne rozbehnúť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540544/
Škoda, že motor neumí mluvit. Rád bych se zeptal motoru v autobuse, jestli si vůbec kdy v životě užil maximálního výkonu (tj. plný moment při max. otáčkách).
Jak tak koukám na otáčkoměry v autobusech MHD, tak k červeným otáčkám se nedostávají ani omylem - když jsou s plným plynem, tak nedosahnou max. otáček (protože převodovka už přeřadí), a na posledním stupni by při max. otáčkách už překročily dovolenou rychlost.
Zato na motoráku (zvlášť s el. přenosem) si p. Generátor poručí a p. Diesel dodá max. výkon trvale třeba od třicítky až kam se to rozjede. Když jezdily nočníky podle vody v řazení 843 + 943 + 2 Gábiny s poštou a do Ústí n.L. (100 km, 2 zastavení) měly jízdní dobu jen asi o 2 minuty delší, než EC s bastardem, Vmax 160 a bez zastavení, tak jinak než na 100% jezdit nešlo.
Jak tak koukám na otáčkoměry v autobusech MHD, tak k červeným otáčkám se nedostávají ani omylem - když jsou s plným plynem, tak nedosahnou max. otáček (protože převodovka už přeřadí), a na posledním stupni by při max. otáčkách už překročily dovolenou rychlost.
Zato na motoráku (zvlášť s el. přenosem) si p. Generátor poručí a p. Diesel dodá max. výkon trvale třeba od třicítky až kam se to rozjede. Když jezdily nočníky podle vody v řazení 843 + 943 + 2 Gábiny s poštou a do Ústí n.L. (100 km, 2 zastavení) měly jízdní dobu jen asi o 2 minuty delší, než EC s bastardem, Vmax 160 a bez zastavení, tak jinak než na 100% jezdit nešlo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540543/
Hajnej: Prepáč, už sa mi rozvidnieva. Nevedel som hneď, o čom je reč.
Mal si hneď povedať, že DIAĽKOVÝ... to mení situáciu.
Diaľkový autobus je taký cestný štvorkolesový vehikel s dverami a okienkami, čo hneď po vyrobení zaradí päťku, a po prázdnej vodorovnej dialnici v kuse na jednej zaradenej rýchlosti a pri rovnakom množstve paliva si to ťapká konštantnými zníženými otáčkami 90 km rýchlosťou až kým po milióne km nezastaví a nevymenia mu motor.
DIAĽKOVÝ autobus vďaka tomu za svoju životnosť prežije 5 generácií rušňov.
Inak nehádam sa, ja si radšej idem lognúť neriedeného.
Keď budem mať problém s teplou vodou, viem, komu sa môžem ozvať.
Mal si hneď povedať, že DIAĽKOVÝ... to mení situáciu.
Diaľkový autobus je taký cestný štvorkolesový vehikel s dverami a okienkami, čo hneď po vyrobení zaradí päťku, a po prázdnej vodorovnej dialnici v kuse na jednej zaradenej rýchlosti a pri rovnakom množstve paliva si to ťapká konštantnými zníženými otáčkami 90 km rýchlosťou až kým po milióne km nezastaví a nevymenia mu motor.
DIAĽKOVÝ autobus vďaka tomu za svoju životnosť prežije 5 generácií rušňov.
Inak nehádam sa, ja si radšej idem lognúť neriedeného.
Keď budem mať problém s teplou vodou, viem, komu sa môžem ozvať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540524/
69Er: Tak ak v autobuse s bezpochybynáročnejšou trakčnou záťažou
Jo, hlavně v dálkovým, co jezdí skoro furt po dálnicích. Už to nepij ani ředěný...
Jo, hlavně v dálkovým, co jezdí skoro furt po dálnicích. Už to nepij ani ředěný...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540520/
Jaj ,nenapadlo mna včak je leto.Kurit netreba
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540409/
to 69Er - ak by si bol manager v nejakom slovenskom kvazipodniku tak by obstaravanie strojov (je jedno akych) fungovalo, ako popisujes, ak by si bol managerom v nejakej velkej korporacii tak by si letel, lebo tam sa obstaravania robia uplne inac. Zakladom su peniaze a potom peniaze a este raz peniaze. Takze to funguje tak, ze sa urobi projekt, oslovia sa potencionalny dodavatelia a ti daju svoje ponuky aj s cenami za udrzbu na dlhe casove obdobie. A firma vybere to, co ju vyjde z dlheho casoveho obdobia najlacnejsie. Lenze toto sa u nas nerobi, len sa vybere politicky. Keby sa to robilo standardne, tak uz nase ZOSky davno vonaju fialky od spodu. A ku kvalite 840 od Stadlera. Zas sme doma, neverim ze keby ze sa to cele montuje vo svajci a stadler tomu potom robi servis, tak by tie DMU nebehali od rana do vecera. Lenze to bolo zbastlene v u Morica a podla toho to aj vyzera. Pekny priklad boli Mercedesy z Lucenca pre sadky. Niekedy v druhej polke 90. rokov bolo rozhodnute, ze SADky potrebuju nove male minibusy, tak sa dohodli s Mercedesom, ze ich doda on, ale musia sa montovat u nas. Ako to dopadlo? Uz par rokov po dodani sa tie kramy zacali rozpadavat a viac stali ako jazdili. Zaujimave ze inde (mimo slovenska) kde mali tie midibusy priamo od Mercedesu (myslim ze ich mercedes montuje pre Europu v tovarni v Turecku) s nimi ziadne podobne problemi neboli a aj 10 -15 rocne behaju veselo dalej. A tych prikladov je x, ked chces ti mozem dat dalsie. Neviem cim to je, ale ked dvaja robia to iste, nie je to to iste (GTW zo svajcu a GTW z Vrutok). Teda myslim ze viem, ale to by sa tu niektorym ludom velmi zle citalo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540209/
No tak sorry, ale tak to vyznelo, že chceš aby tu boli len DMU, EMU! Ak som to zle pochopil ta sorry.
A kašli na rozliate mlieko. Toto je téma o 757 a nie o ER20, ani PV3S, alebo boeing 747. Radšej by som tu videl dajaké info, video, fotto o 757, ako milión strán čítať o jednom a tom istom, že 757 je hnoj. Chápeš? :-)
A kašli na rozliate mlieko. Toto je téma o 757 a nie o ER20, ani PV3S, alebo boeing 747. Radšej by som tu videl dajaké info, video, fotto o 757, ako milión strán čítať o jednom a tom istom, že 757 je hnoj. Chápeš? :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/540182/
A u těch městskejch se mi zas nezdá těch 900.000 km (pominu-li, že vídám na busech cedule "nový motor").