Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
Už před první cestou jsem se na zastávce v Litovli dozvěděla, že mi vlak jede v 8.34 hodin a v Července, kde je přestup na rychlík, je za pouhých deset minut, ale na další spoj, rychlík Galán bych čekala až do 9.35.
Téměř hodina čekání se mi zdála dlouhá, a tak jsem na cestu do Červenky použila autobus. Při koupi jízdenky mi ale pokladní sdělila, že pokud chci zpáteční jízdenku, musím si zaplatit znovu i cestu z Litovle, kterou jsem už absolvovala autobusem. Takže jsem vlastně zaplatila dvakrát.
To ovšem nebylo jediné nepříjemné překvapení, další bylo mnohem horší. Při cestě z Luhačovic mě už ve vlaku neznámá cestující upozornila, že v Července mi můj vláček určitě ujede, protože tam mám na přestup jen dvě minuty. Poradila mi, abych použila výtah, protože podchod je dlouhý a nedá se za dvě minuty zvládnout. Měla jsem těžká zavazadla a už také nejsem nejmladší, je mi 78 let. Bohužel měla neznámá paní úplnou pravdu. I když mi pomohla se zavazadly do výtahu, vláček mi stejně ujel.
Neváhala jsem a šla jsem si stěžovat k dispečerovi, který sledoval monitor pohybu na nástupištích. Bylo mi řečeno, že do výtahu není vidět, a proto vlak dostal povolení k odjezdu. Pak mi ironicky doporučil, že se vlak vrací z Litovle za dvacet minut, že to není tak dlouhá doba na čekání.
Moje čekání se protáhlo na pětačtyřicet minut. Celou tu dobu jsem měla nepříjemný pocit, že se zaměstnanci nádraží baví a dělá jim potěšení, jak cestujícím ujíždějí jejich spoje.
Mít takový zážitek dvakrát za čtrnáct dní není nic příjemného, když drahám za takovou legraci musíme tolik platit.
Pochopila bych, kdyby se jednalo o velký železniční uzel k mnoha přestupům. Ale vlak z Červenky do Litovle je jen malá lokálka, která nenavazuje na žádný důležitý spoj. Tak proč takový spěch? Asi pro zábavu zaměstnanců...
Copak si při sestavování jízdních řádů České dráhy neuvědomují, že cestující jsou i senioři, invalidé a matky s dětmi? Časy mezi přestupy ale odpovídají limitům trénovaných sportovců.
O autorovi| Růžena Uhlířová, Litovel
(Olomoucký deník)
Luboš PALATA, redaktor Lidových novin
(ČRo 6)
K najlepsej kvalite musite raz overit Vas internetovy pripoj. Bahnorama.tv vysiela v 3 kvalitach (dsl, SDSL a TVDSL) a program je dostupny na celom svete.
Filmy z tohto roku budu mat aj hlasovavacie okienko na verejne hlasovanie.
Filmy su zatial v nemcine, ale uz plnia aj servery pre cesku/slovensku verziu.
Hladajte v rubrike Bahn Foto&Film
České dráhy (ČD) spustí letos v srpnu internetovou televizi. Půjde o obdobu německé Bahn TV, která je věnovaná vlakové dopravě a železniční historii. V současné době již funguje v testovacím režimu.
ČD budou projekt provozovat na internetových stránkách www.cd.cz, kde již nedávno vznikla sekce TV portál, připomíná RadioTV.sk. ""Vlastní internetovou televizi chápeme jako další účinný nástroj, který pomáhá vytvořit ucelený pohled na činnost naší společnosti"," uvedl iDnes k důvodu vzniku internetové televize Zbyněk Honys z akciové společnosti České dráhy.
Záměrem ČD je oslovit i zákazníky, kteří vlakovou dopravu zatím nevyužívají. Na stránkách ČD se objeví i videa, které budou propagovat jednotlivé aktivity Českých drah a zdůrazňovat úlohu železniční dopravy v každodenním životě.
Německá Bahn TV vysílala dlouhá léta přes satelit. K 1.7.2008 byla satelitní distribuce ukončena. Program se dále vysílá už jen na internetu.
http://www.parabola.cz/zpravicky/8145/v-cesku-vznika-obdoba-bahn-tv/
Ministryně Stehlíková chce bojovat proti násilí na dětech. Konkrétně jí vadí fackování, k němuž tuzemští rodiče občas při výchově potomků sáhnou. Připravovaná kampaň s názvem Výchova bez násilí (autorka se patrně inspirovala kampaní Rozkoš bez rizika) má být počátečním bodem běhu na dlouhou trať. Na jeho konci bude úplný zákaz fyzického trestání dětí.
Džamila má ovšem těžkou pozici, protože podle průzkumu mezi občany Česka šedesát procent lidí tělesné tresty schvaluje. Nevím, kde přišla ke svým číslům, na jejichž základě tuto veleakci chystá, ale já své děti nebiju. Pokud bych jim však někdy jednu ubalil, věřte, že jako svéprávný rodič bych věděl, proč to dělám.
Prvotním poselstvím kampaně bude nabádání, aby rodiče aspoň nebili děti do obličeje. Fajn! Sestavme ministerskou komisi, jež bude podle přesně stanovených kritérií definovat, co je ještě výchova a co už týrání. Je úder silou 150 kilopondů přiměřený, nebo se musí přepočítat na newtony? Vypišme grant, čerpejme peníze z evropských fondů... a na konci stejně zjistíme, že ti, jichž se to týká, nečtou, kampaně nesledují a děti vesele řežou dál hlava nehlava.
A bude první Pavlík Morozov, který kvůli facce udá své rodiče, aspoň blahoslaven? Nebo se hned stane dětským ombudsmanem?
V souvislosti s kampaní paní ministryně mě spíše než cokoliv jiného napadá reakce cestující z Šimkovy a Grossmannovy povídky Moje jízda tramvají, jež na výtku „Osobo, nebijte toho hocha, vždyť to na něm zanechá následky„ odpoví razantním „Vás asi tloukli denně!„.
Oněco dříve než protifackovací kampaň spatří světlo světa internetová televize Českých drah. Sice existuje již od jara, ale teprve v pátek bude spuštěn takzvaný ostrý provoz. Nabídka bude široká – videa z pořadu Svět na kolejích, který vysílá Česká televize, videoklipy o železnici v regionech a v neposlední řadě samozřejmě reklama. Ta by měla cestujícím přiblížit vybrané akce Českých drah, v nichž se společnost bude chtít prezentovat v tom nejlepším světle. Takže se zřejmě můžeme těšit na pohádkové reportáže o jízdě moderním a čistým vlakem, který odjede i přijede včas a jehož jízdenka stojí mnohonásobně méně než cesta na stejnou vzdálenost vlastním automobilem.
Chápu to jako snahu Českých drah nabídnout dospělým alternativu večerníčku. Třeba pokračování seriálu Pohádky o mašinkách. Jenom zlý černokněžník Zababa tam bude asi chybět...
O autorovi| Pavel Šmejkal, editor Lidových novin
(Lidové noviny)
Byl to příjemný červencový podvečer. Idylka dovolené sice skončila, ale pohoda vzala za své až na nádraží. Co se stalo? Vracel jsem se z chaty v Přelouči do Kolína vlakem. Se zpožděním na trati Praha – Kolín – Pardubice jsem počítal. Práce na budování koridoru jsou v plném proudu a zpoždění souprav jsou na denním pořádku.
Našel jsem si tedy dle platného jízdního řádu vyhovující spoj s odjezdem v 19:05 a vydal se na cestu k nádraží.
Zařadil jsem se k hloučku čekajících cestujících, který mohl čítat asi 10 osob a čekal jsem na ohlášení spoje. Pět minut před plánovaným odjezdem mého vlaku byl za zvuku místní nádražní znělky ohlášen příjezd osobního vlaku ve stejném směru, který již tou dobou měl být na cestě do Kolína. Vytušil jsem, že to nevěstí nic dobrého a samozřejmě jsem se nemýlil. Ihned po tomto hlášení se ozvala z chraplavých tlampačů tamního nástupiště známá věta: „Vážení cestující, omlouváme se za zpoždění vlaku.“ Dobrá, počítal jsem s obligátním zdržením v řádu několika minut, ovšem skutečnost byla jiná – minimálně 40 minut navíc. Rozhořčen, ovšem zároveň i smířen s nastalou situací, mi rychlými počty vyšlo, že ohlášeným osobním vlakem bych měl být doma rychleji.
Souprava s honosným názvem „City Elefant“ skutečně přijela. Sice až po 10 minutách po hlášení, ale přece, a tak jsem sebral svou cestovní tašku a nasedl do vagonu. Vše se zdálo býti v pořádku, ovšem toto naivní zdání mi vydrželo pouze dvě následující zastávky. Když vlak dojel do stanice Řečany nad Labem, nastalo nezvykle dlouhé čekání. Ze svých zkušeností jsem očekával, že každou chvíli kolem nás projede „vlajková loď“ Českých drah SC Pendolino, kterému dávají přednost snad všechny ostatní soupravy, jelikož by se nejspíše neslušelo, aby nejdražší stroj, který brouzdá naší krajinou, měl také zpoždění. Jenže nic se nedělo. Spolu s dalšími cestujícími se nám podařilo dostat ven na nástupiště a pokoušeli jsme se zjistit, copak že nám to brání v jízdě.
Vlak nedojel ani do 3. zastávky
Nejede to,“ zněla první, vskutku převratná informace od vlakové průvodčí. Posléze se zjistilo, že závada bude nejspíše technického rázu a týká se lokomotivy u soupravy. Zaměstnankyně drah z místního nádraží se pokoušela cestujícím osvětlit situaci a po několika minutách diskuze se strojvedoucími společnými silami došli k názoru, že tento vlak už nepojede.
Mezi znechucenými lidmi postávajícími u nepojízdné soupravy se začala ozývat neslušná slova na adresu Českých drah, a tak se pracovnice snažila cestující nějak uklidnit. Oznámila, že se pokusí zastavit zde jiný vlak, kam by si mohli lidé přesednout a dojet do svých domovů. Od příjezdu do Řečan již uplynulo 50 minut, takže nás nakonec předjel i onen zpožděný rychlík, kterým jsem měl původně cestu absolvovat. Náhle se ovšem podařilo nějakým záhadným způsobem zprovoznit naši soupravu, a tak jsem se společně se zbytkem cestujících konečně mohl vydat vstříc Kolínu. Nedávný reklamní slogan ČD „Auta stojí, vlaky jedou“ je v kontextu tohoto zážitku víc než úsměvný.
(Kolínský deník)
Lidem kolem železniční trati v centru Zlína vadí velký hluk a otřesy, které způsobují hlavně nákladní vlaky jezdící do kontejnerového překladiště v Lípě. Domky jsou často v přímé blízkosti trati nebo je od ní dělí jen úzká silnice.
„Když projíždí vlak, tak se třepe zem, taky je to hrozný zvuk. Kvůli vlaku jsme si museli pořídit i kabelovku, protože nám to rušilo signál televize,“ uvedl například Jiří Sedlák, který bydlí v ulici Podvesná VI.
Pomohlo by podle něj přemístit překladiště z Lípy na nějakou hlavní trať. „Ta u našeho domu určitě nebyla stavěná na takovou dopravu. Vlak tu zpomalí, a kolejnice se přesto prohýbají,“ řekl.
V Rakousku podle něj osobní vlak jen zasviští a je pryč, a když jede nákladní, tak je to třetinový hluk oproti tomu, co je ve Zlíně. „Před rokem tu pod tratí praskl i plyn, teď ho dali do nových trubek, aby to ty otřesy pod kolejema vydrželo,“ doplnil.
Na trať si stěžuje i Věra Láníčková, která bydlí nedaleko něj, v domě, který je z druhé strany kolejí, adresou však spadá na třídu Tomáše Bati.
„To se nehodí, když jede večer náklaďák, to má tak šedesát osm vagonů a to neslyšíte nic, je to šílené. Máme doma jednu popraskanou stěnu po celé délce a vždycky, když nám malují, tak říkají, že to je od toho vlaku,“ naříká si. Vlak kolem jejího domu jezdí prý každou půlhodinu. „A ty nákladní, to je fakt hustý. Některým lidem proti tomu rámusu prý pomáhají plastová okna, ale ne každý si to může dovolit,“ povzdychla si.
Hluk projíždějících souprav vadí také Anežce Pšejové, která bydlí v Hornomlýnské ulici. „Všecko se třepe, napočítám někdy i padesát vagonů. Psala se petice, říkali, že tu ty dlouhé vlaky nepojedou, a jezdí si dál, jak chtějí, jestli jsou čtyři odpoledne nebo čtyři ráno, je jim jedno,“ stěžuje si žena, která se prý právě před chvílí bavila o tomto problému se sousedem. Ve stejné ulici bydlí také Věra Jaroňová. „Je to hrozné, třepe nám to celým domem, teď sice začali jezdit pomaleji,“ posteskla si.
Klidná zóna k bydlení prý v její ulici rozhodně není. „Byla jsem v Holandsku a tam mají všude kolem rodinných domů protihlukové stěny,“ poznamenala ještě. Průjezdy vlaků obtěžují i občany, kteří nebydlí hned v nejbližším stavení u železnice.
„Když jedou nákladní vlaky, ta dráha úplně skáče. Myslím, že trať je v nevyhovujícím stavu,“ podotkla Eva Kovářová, která bydlí až ve čtvrtém domku od kolejí v Podvesné X. „Nejhorší je to tak od jedenácti v noci do čtyř do rána. Projíždějí tu i vlaky až s padesáti vagony, to si dovedete představit, jak to mlátí,“ doplnila. Zlínský magistrát chce zejména, aby se situace občanů dále nezhoršila.
„Město je proti rozšíření trati přes území Zlína na dvoukolejnou, o čemž se uvažovalo. Podporujeme ale elektrifikaci, která by měla provoz ztišit,“ nastínila jeho mluvčí Marie Masaříková. Protihlukové stěny podle ní ale město zatím neplánuje.
Potvrdila také, že občané Podvesné poslali městu v roce 2003 petici. „Vzhledem ke značnému časovému odstupu se mi však k této petici nepodařilo zjistit bližší údaje,“ přiblížila Masaříková.
Občanům se prý snaží vycházet vstříc společnost Metrans, která překladiště v Lípě provozuje. „Zrušili jsme už před časem vlaky, které jezdily v noci a teď jezdí jen do dvaadvaceti hodin. Ty ale provozuje ČD Cargo,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Samek. Pokud se lidé stěhují k trati, mohou prý problémy s hlukem očekávat. „Překladiště v Lípě je už z osmdesátých let a doprava nákladů na trati se od té doby snížila. Navíc má být trať elektrifikována,“ uzavřel Samek.
(Zlínský deník)
Na snímcích je WC ve vlaku Regionova, tedy vlastně v lokálce, jak jsme byli dříve zvyklí říkat regionálním drahám. Upoutají už elegantní bezbariérové odsouvací dveře, kde konstruktér myslel i na vozíčkáře umístěním ovládacích tlačítek do vhodné výšky. Podobně na tlačítka funguje otevírání, zavírání a zamykání dveří zevnitř, splachování a pouštění vody do umyvadla. Nechybí zásobník na papírové ručníky a vedle koš na použité. Samozřejmostí je konstrukce veškerého příslušenství tak, aby je mohli bez problémů využít i lidé zdravotně handicapovaní.
Myslím, že kdybychom měli tak moderní, účelně a pohodlně řešené WC doma, vodili bychom tam návštěvy, i kdyby se jim zrovna nechtělo.
Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá, ale věřím, že s postupnou modernizací vozového parku ČD se dnešní luxus brzy stane standardem. Tedy, pokud to nenechavci a vandalové dovolí…
(Turnovský a semilský deník)
http://www.korzar.sk/clanok.php3?sub=21.7.2008/3934T
Zaroven je aj anketa s niektorymi okoloiducimi na tomto linku:
http://www.korzar.sk/clanok.php3?sub=21.7.2008/3935T
Celý článek:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_28tyde.htm
http://www.markizadnes.sk/clanok-471615-z-vagona-unikla-kyselina-chlorovodikova
Cesta autem trvá čtyři a půl hodiny, letadla mají často zpoždění a běžné vlakové spojení přes Lucemburk jede pět hodin.
Celý článek:
www.tyden.cz
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/12.07.2008/207562230190002-08:30-2-muzeum-posumavske-zeleznice-muzeum-posumavske-zeleznice.html
* Nádraží Vyšehrad (dnes výhybna) má budovu v dezolátním stavu, soukromý investor, který ji vloni i s pozemky získal za 42 miliónů korun, slibuje brzkou změnu. Potíž je ale v tom, že nedávno předložený návrh odmítla radnice Prahy 2.
* První vysokorychlostní tratě by se v České republice mohly začít stavět kolem roku 2016, kdy hodlá ministerstvo dopravy zahájit budování vysokorychlostní trati mezi Prahou a Berounem. Na veletrhu Czech Raildays to uvedl náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.
(Železničář)
Celý článek:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2008/8_27mlad.htm
A tak jsem s mnoha cestujícími chystajícími se tak jako já na pouť či jen na výlet nebo na návštěvu svých blízkých nasedla na příbramském nádraží do vlaku. Byl to rychlík na trase z Mostu do Českých Budějovic. Odjížděli jsme asi v 9.35 a já se těšila, že stihnu i mši v kostele Svatého Ignáce patřící k těm nejhezčím, co dokáží povzbudit a pohladit po duši. Blížili jsme se k Brodu, když vlakem škublo a cosi začalo čadit. Vlak jel takřka krokem, zřejmě protipožární čidla ve vagoně začala bzučet. Uprostřed lesní železnice vlak zastavil úplně. Ve vagoně za mašinou to začalo smrdět jak v udírně.
Mnozí cestující už se viděli vysazeni v lesním bludišti. Ve vlaku cestovali jak mladé rodiny, tak staří lidé těšící se na vnoučátka. Během pár minut se vlak rozjel a dokodrcal do nejbližší stanice v Milíně. Zjistilo se, že vlaku cestou z Mostu shořel jeden motor a než jsme dorazili z Příbrami do Milína, shořel i ten druhý. Jak jsme v Milíně uvízli, už jsem viděla a asi nejen já, že namísto pouti budeme mít asi po ptákách. Mašina byla nepojízdná a náhradní odpočívala na příbramském nádraží. Náhradní mašinka by sice byla, avšak žádný strojvedoucí v záloze.
A tak si ten náš mašinfíra půjčil ve stanici auto a pro mašinku, na níž v Milíně jako na boží smilování čekal plně obsazený vlak do Příbrami, dojel a takřka za hodinu jsme frčeli jako o závod. Průvodčí se všem omluvila, ta mašina měla svá nejlepší léta už dávno za sebou. Cestující vše nakonec vzali s humorem. Cestování s českými drahami je jedno velké dobrodružství a nás Čechy v této zemi už nepřekvapí takřka nic.
To jsme ještě netušili, že do Březnice nás dovezla stařičká mašinka „pamatující snad ještě císaře pána„. Hlavně, že jsme dojeli, i když při cestování vlakem není od věci oprášit plnou polní. Co když vagonem zazní ono známé „nezastavujem, máme zpoždění„. Jsou prázdniny a bez kapičky dobrodružství by to nebylo ono a ty naše životní příběhy nám píše sám tvůrce nejvyšší život. A co je vůbec náš život zde na Zemi? Pouhé divadlo na pár okamžiků. Dnes jsme tu my a zítra nás vystřídají další herci. Jsme tu zkrátka jen na pouti.
Vlaďka Chourová
(Příbramský deník)