Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
* Tento měsíc začne jezdit na zkušební koleji Škody Transportation v Plzni nová třísystémová lokomotiva Škoda 109E, jichž chtějí České dráhy nakoupit dvacet kusů.
* Zlepšit přístup k vlakovému nádraží a vybudovat lepší zázemí pro autobusy chce za pomoci peněz z Evropské unie radnice v Chrastavě u Liberce.
(Železničář)
* Rekonstrukce nádraží a přednádražního prostoru v Ostravě Svinově získala titul ostravský Dům roku 2007 (kategorie Občanská vybavenost v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2007). Nominováno bylo 21 staveb dokončených a uvedených do provozu v letech 2006-2007.
* Na nádraží v Kopidlně finišuje rozsáhlá oprava výpravní budovy. * Několik měsíců již probíhá také rekonstrukce vlakového nádraží v Jeseníku.
(Železničář)
Celý článek:http://www.blisty.cz/art/41475.html
Celý dopis:
http://reporter.denik.cz/CZ0313/379/
Předně ať každý počítá se zpožděními, a že následující spoj tedy nemusí stihnout. Pak je třeba počítat také i s tím, že některé, hlavně dálkové vlaky budou plnější, než normálně bývají, ba přecpané. Vyplatí se zajistit si místenku. Hůře na tom budou starší lidé, protože na nádražích - snad jako opatření proti bezdomovcům - ubývá laviček a nádražní haly stále více připomínají holohaly - odvozeno od holobytů. Viz nádraží Praha-Smíchov, kde přes prázdniny vzhledem k opravě vinohradského tunelu budou vlaky od Plzně končit. Vlaková jízdenka však bude platit pro cestu do centra Prahy i v tramvaji.Také cyklisté ať se připraví na to, že kapacita míst pro přepravu kol bývá přes léto nedostatečná, takže odkládat návrat z cyklovýletu na poslední vlak je riskantní. Pokud je u pokladny velká fronta, je možno si jízdenku koupit bez příplatku i ve vlaku. Ačkoliv na větších nádražích bývají prodejny potravin jedné nejmenované společnosti, která u ČD získala exkluzivitu, svačiny atd. je lépe nakoupit jinde, protože na nádraží je všechno dražší. Při hlášení zpoždění berme v potaz formulaci, "uvedené zpoždění se může změnit". Ve většině případů se sice zvyšuje, ale někdy se také stane, že vlak přijede a odjede o něco dříve. Nešvarem Českých drah je pochopitelně případ opačný, a to je postupné zvyšování zpoždění. Z deseti minut je dvacet, z dvaceti třicet atd. Neřekl bych, že dispečeři vůbec nevědí, kde vlak je a co s ním bude, spíše se obávají hodinové zpoždění rovnou ohlásit. V nádražním rozhlase se za zpoždění sice už umějí omluvit, ale žádné další vysvětlení nečekejme. A tak je na každém, aby si domyslel, že shořela lokomotiva, vlakvedoucí vypadl z vlaku a nebo se urvaly poslední tři vozy. To však zní poněkud katastroficky, proto malým dětem říkám, že mašinka zabloudila. Budou-li vás poměry na železnici pudit k velmi hlasitému nadávání, kroťte se, abyste nebudili veřejné pohoršení a nepřekračovali zákon.Na obhajobu Českých drah ale uveďme, že například na trati Cheb - Plzeň - Praha probíhá několik rekonstrukcí; tou nejsložitější prochází Hlavní nádraží v Praze. Kdo je všímavý nebo trochu rozumí stavařině, musí uznat, že jezdit v takových podmínkách je skoro zázrak.Teprve v posledních dvou letech se železnice vzhledem ke svému významu stává i důstojnějším podílníkem na státním rozpočtu, a začíná dohánět to, co se zanedbalo nejen za totality, ale i v prvních patnácti letech po převratu.
(ČRo - plzen.cz)
Reakce pana Adamky mne nepřekvapila, odrecitoval přepravní řády a možnosti cestujícího s kolem, vyjmenoval významy jednotlivých značek v jízdních řádech přepravy kola se týkajících, zopakoval dokonce v jiných formulacích to, co jsem v článku napsal já, ale jinak zaujal, pro mluvčí typickou, pozici mrtvého brouka. Ani náznak toho, že by tu byl nějaký problém, ani kousíček ochoty něco nějak vyřešit.
Máme monopol, určujeme pravidla!
Pokusím se tedy zeptat ještě jednou.
PROČ na trase ČD č. 270 Bohumín-Praha jede z Ostravy jen jeden osobní vlak s rozšířenou přepravou jízdních kol, a ten v nesmyslně brzkou ranní hodinu?
PROČ zpět odpoledne či podvečer (pozor, ani ráno či v noci) nejede z Přerova do Ostravy žádný?
PROČ se České dráhy holedbají tím, jak vycházejí vstříc cykloturistice?
PROČ mi ČD můžou beztrestně prodat jízdenku pro kolo, a pak mě odmítnout přepravit, nebo, nedej bože, mi uprostřed cesty oznámit, že dál už s tím kolem tímto vlakemprostě nepojedu?
Napadají mne další otázky, ale nechci být únavný.
Stejně si myslím, že i ty položené zůstanou nezodpovězeny. Dost možná, že mluvím opravdu jen za sebe a za svůj výlet.
Tak bych se raději vrátil k tomu, co je v nadpise.
POPROSÍM Vás, pane Adamko, poprosím Vás jako potenciální zákazník, který by rád přinesl ČD nějaký zisk tím, že jim dá užitečnou práci, a ne „sociálním příspěvkem„ ve formě dotací ze státního rozpočtu.
POPROSÍM Vás, najděte mi prosím dle Vašeho názoru ROZUMNÉ spojení z Ostravy do Otrokovic, a v tentýž víkendový den (řekněme v sobotu 12. července) s kolem, s bicyklem, za využití jízdenky SONE+ (rychlíku se nebráním), zpět, řekněme z Hodonína do Ostravy.
Popište mi PROSÍM, KTERÝM VLAKEM jet, KOLIK zaplatím, a CO KDE musím a DOKDYnahlásit.
PROZRAĎTE mi, co mám dělat, když vinou zpoždění jednoho rychlíku NESTIHNU v Přerově nastoupit do dalšího, navazujícího, do kterého jsem byl řádně ohlášen DVĚ hodiny před jeho odjezdem z jeho výchozí stanice.
Já totiž nemám ten přehled, ztrácím se v tom, a OPRAVDU RÁDbych na ten výlet jel!
Mimochodem znáte ten vtípek? Jede Jozka do Japonska.
V Ostravě na hlavním nádraží přijde k okénku mezinárodní pokladny a chce lístek do Tokia.
Pokladní se zhrozí, zavolá hlavní pokladní, ta výpravčího, ten přednostu stanice. Přednosta zavolá na ředitelství Českých drah a potom podle pokynů sekretářky ředitele pro zahraniční železniční dopravu vypíše ručně jízdenku.
Jozka zaplatí a po čtrnácti dnech se vlakem do Japonska, do Tokia dostane.
Užije si Japonska, vyřídí, co musí, a velmi neochotně, nerad, s hrůzou, co zase bude, si jde koupit jízdenku zpět domů. V Tokiu na hlavním nádraží přijde k okénku a říká: „Potřebuji jízdenku domů, na Moravu, do Ostravy.„
Pokladní se pěkně po japonsku ukloní, usměje se a zeptá se: „A chcete jet do Svinova, do Mariánek, na hlavní, na Střed, nebo do Hrušova?
(Moravskoslezský deník)
http://www.cas.sk/clanok/80619/video-ceskom-sa-prehana-rychlovlak-buducnosti.html
Uživateľ je radawimmer.
Zháňam totiž nejaké fotky z toho videa.
Video je tu:
http://www.youtube.com/watch?v=v5NLIIKBau8
Čtenář Petr, který si nepřál zveřejnit příjmení, poslal do redakce iDNES.cz videozáznam vlaku jedoucího s otevřenými dveřmi. České dráhy soudí, že to byla zřejmě vina nedovolené manipulace. Připouštějí ale, že za jízdy blokované dveře má jen něco přes polovinu z asi 4300 vozů.
Celý článek:
http://zpravy.idnes.cz/ctenar-natocil-jizdu-ic-s-otevrenymi-dvermi-blokovani-nema-temer-polovina-vlaku-gff-/domaci.asp?c=A080619_093113_domaci_pje
http://titl.blog.sme.sk/c/152265/Do-Kosic-s-vozickarom-necestujte.html
Cestování některými vlaky Českých drah je životu nebezpečné! ŠÍP zjistil, že řada starších souprav nemá automatické zabezpečení dveří, a ty jsou během jízdy otevřené!
Česká Třebová - Před měsícem vypadl z vlaku fanoušek ostravského Baníku. V červnu 2006 zaplatil životem za nedovřené dveře malý Matěj Chrástecký. Zůstal ležet u kolejí mezi Štěpánovem a Olomoucí, policisté ho našli až po týdnu. ŠÍP zjistil, že se podobná tragédie mohla minulý víkend opakovat! A znovu na nechvalně proslulé trati z Olomouce přes Zábřeh na Moravě do České Třebové.
„Cestovali jsme s přítelem a dětmi ze Zábřehu do Svitav. Krátce před příjezdem do Třebové chtěly jít starší děti na záchod. Už se rozběhly ke dveřím, ale přítel je zastavil, že půjde s nimi. Raději ani nedomýšlím, co by se mohlo stát, kdybychom je nechali jít samotné. Venkovní dveře od vlaku byly totiž otevřené! Vlak jel přitom minimálně osmdesátikilometrovou rychlostí,„ popsala Šípu hrůzné okamžiky Radmila Jandová.
Na důkaz předložila fotografi e, které její přítel pořídil z okna vlaku. Otevřené dveře prvního vagonu jsou naprosto zřetelné.
„Když vlak zastavil, snažili jsme se dveře zavřít, ale nešlo to, nedaly se zabouchnout. Vlak tedy takhle musel jezdit delší dobu,„ dodává Jandová.
Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala označil tuto událost za skandální. „Toto je naprosto nepřípustné! Okamžitě budeme celou záležitost řešit s depem, pod které vůz patří, a s vlakovou četou, která vlak vezla,„ uvedl Kubala.
(ŠÍP)
Poprvé jsem kartu vyzkoušel, když jsem cestoval za svými přáteli z Prahy-Holešovic do Brna. Užíval jsem si cestu v komfortním Eurocity z Hamburku do Budapešti za 105 Kč. Když jsem se s tím pochlubil svému příteli, dlouholetému zaměstnanci Českých drah, rozohnil se na mě, že podporuji vnitřní zloděje, kteří chtějí položit České dráhy na lopatky pomocí, jak uvedl, "tunelářského projektu" ČD Cargo a navíc ještě pomocí "nesmyslných slev". Pak se uklidnil a řekl, že je to stejně jedno, protože až se to konečně povede a České dráhy konečně koupí Deutsche Bundesbahn, bude alespoň pořádek. Z Brna, kde jsem odbavovací stroj bez problémů našel, jsem se opět vracel na eLišku. Když jsem se ale po odbavovacím stroji pídil před cestou ze svého domovského Hradce Králové, hledal jsem marně. V pokladně mi kartu ochotně nabili, ale stroj na nádraží nebyl. V honosném hradeckém informačním centru ČD (mnohem honosnějším než v Holešovicích, kde jsem ještě "neměl problém") mi smutně (kdo by se taky ochotně šířil o službě, která "tuneluje" jeho chlebodárcovskou firmu) sdělili, že terminál je zatím jen na dvou nádražích, do kterých jsem se předtím shodou okolností trefil. Jízdenku si prý můžu objednat přes internet a fyzicky vyzvednout na všech pokladnách, vybavených čtečkami In-karet. Pak mi vydali heslo mé In-karty.
Když jsem si ale jízdenku zkoušel objednat přes internet, zjistil jsem, že mi on-line služby Českých drah sice nabízejí eLiškovskou slevu, ale nenabízejí mi možnost zaplatit ji z mé nabité In-karty, nýbrž pouze z mé "vybité" karty kreditní. Nejdřív jsem si myslel, že jsem se zmýlil, protože jsem ve "věcech elektronických" značně neobratný. Požádal jsem proto o instruktáž, jak to dělávám u svého nadnárodního mobilního operátora, který nejenže má svůj služební počítač vybavený internetem, ale také demo-ukázkou internetového a bankomatového ovládání všech služeb, které nabízí - a na tom mi vždycky službu konající pracovník všechno polopatě vysvětlí. Paní z ČD Centra mi tentokrát sdělila, že si není jistá, zda to jde či ne, a nemůže to ani ověřit, protože České dráhy ve svých informačních centrech internet nemají (natožpak nějaký demo-program, že?). Zavolala tedy kamsi výš, kde jí sdělili, že si přes intenet eLišku ze své karty opravdu objednat nemůžu. Když mi pak zdvořile chtěla vyhovět v mém atavistickém českém reflexu "hnát to vejš" a vzala za kliku paní přednostky, nedovolali jsme se ani tam. Paní přednostka si nejspíš někam odskočila.
A to už je všechno.
Jen jsem v informačním centru nechal papírek, na který jsem napsal adresu Britských listů.
Aby si paní přednostka přečetla, co si myslím o organizaci, kde se na jednu slevu lze dostat z Prahy do Hradce Králové, ale zpátky už ne, a jejíž zaměstnanci nemají dost technických prostředků, aby to zjistili ani oni sami. O organizaci, která radostně inzeruje, že se její služba týká čtrnácti krajů, a ona se zatím týká pouhých dvou.
Teď už si shodně se svým brněnským přítelem říkám: Už aby se to vytunelovalo. Oni v tom pak už Němci udělají pořádek.
(Tomáš Koloc - blisty.cz)
Byl to krásný a bezproblémový třídní výlet. Nechybělo však mnoho a čtrnáctiletý Tomáš Bartoník z Ostravy-Poruby se z něj už nevrátil.
Při nedělní zpáteční cestě z Pržna na Frýdecko-Místecku málem vypadl ze dveří vlaku, které se v mírné levotočivé zatáčce zničehonic otevřely dokořán. Chlapec měl obrovské štěstí: přestože seděl jen asi čtyřicet centimetrů od vzniklé škvíry a setrvačná síla ho táhla ven, podařilo se mu ve voze udržet.
„Byli jsme v dobré náladě, hrál jsem na kytaru a spolu s kamarády zpíval. Zrovna jsme zpívali naši vlastní píseň, kterou jsme na výletě složili, když se ozvala prudká rána a dveře se vyklopily dovnitř,„ vylíčil nepříjemný zážitek Bartoník, student tercie víceletého gymnázia v Ostravě-Porubě. „Kdyby ta zatáčka byla ostřejší, podobně jako ty, jimiž jsme projížděli o několik minut dříve, určitě bych vyletěl ven,„ obává se gymnazista.
Dveře zavřel až průvodčí Událost se odehrála kolem půl páté odpoledne ve vchodovém prostoru na konci posledního vagonu, když osobní vlak mířil z místní části FrýdkuMístku Lískovce do stanice Paskov. Osmice chlapců se ve vchodu do vagonu usadila na batohy. To proto, že kabina pro cestující byla už téměř obsazená.
„Když se to stalo, nastal mezi námi zmatek. Rychle jsme se natlačili co nejdál od dveří. Bylo slyšet silné pištění větru, lahve s kofolou a sáček s rohlíky, ale i batohy se nám kutálely ven. Vašek to všechno chytal,„ vypráví další člen výpravy, patnáctiletý Jan Šenekl, který jako první našel odvahu a dveře zavřel.
„Pořádně jsem se levou rukou chytl madla a dveře zabouchl. Zkoušel jsem na ně poté zatlačit a i pak šly otevřít,„ popisoval hoch.
Dveře definitivně zajistil až průvodčí, který tou dobou ve vagonu kontroloval jízdenky. „Musel je ještě jednou otevřít a prudce s nimi praštit,„ shodli se terciáni.
České dráhy vinu odmítají Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah odmítá, že by dveře byly porouchané. „Průvodčí na nich podle svých slov nezjistil žádnou závadu. Ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde z nich naposledy před incidentem vystupovali lidé, je řádně zabouchl,„ ujistil.
Dveře tedy musel podle něj otevřít někdo z cestujících. To však školáci, kteří seděli v jejich těsné blízkosti, odmítají a dodávají, že ani nikdo jiný s dveřmi nic nedělal. „To už se, podobně jako v mnoha dalších případech, nezjistí,„ podotýká Šťáhlavský. Ve voze, kterým školáci jeli, je namontovaný ještě starý bezpečnostní systém dveří. Ty tak lze za jízdy otevřít. U nových typů vagonů jsou dveře blokované lépe, takže je to už složitější.
Tím, kdo by nesl vinu za případnou tragédii, by tak se vší pravděpodobností byl třídní učitel chlapců, který cestoval s dalšími studenty v sousedním vagonu.
„Průvodčí nás popoháněl, abychom nastupovali vícero dveřmi, tak jsem chlapce poslal, aby si našli místo v posledním voze. Nenapadlo mě, že udělají takovou hloupost a sednou si ke dveřím, je to moje chyba,„ připouští Josef Hlavatý. Zároveň zdůrazňuje, že výlet nebyl školní akcí, ale pořádal ji na své vlastní riziko.
(Mladá fronta DNES)
Bahnorama-TV
http://bahnorama-tv.com
Zatial funguju len rakuske a ceske programy. Na ceskej strane su aj slovenske prispevky.
Vysiela sa 24 hod denne kazdy vo vsetkych jazykoch.
Ostatne strany budu priebezne doplnene.
K dobremu prijmu musite mat pripojnu rychlost aspon 1,7 kbps a navolte kvalitativny stupen DSL (mozno po volbe musite este kliknut na lavy horny roh na LOGO Bahnorama a potom opat na obrazovku - nastavenie ostane zachovane!)
Ak mate vyssiu rychlost pripojenia (nad 3 kbps) mozete prijimat vo dobrej obrazovej kvalite SDSL. Najlepsiu kvalitu dosiahnete s pripojom nad 5 kbps a volbou TVDSL.
Vedla volby kvality mozete zvacsit obraz na plnu plochu (ak mat pocitac pripojeny k TV prijimacu tak mozete program sledovat aj na TV obrazovke.
Vsetky odvysielane programy budu v pristupnom archive na pozeranie.
Priebezne dabuju a titulkuju programy takze vsetky programy budu casom pristupne vo viacerych jazykoch.
Autori tesia sa na Vase komentare.
Tu budu prezentovane aj filmy zo sutaze RAILFILM!!!!
Slovensku (ani ostatne strany) zatial neplnime
to nepliniME znamena ze tam robis aj ty?
Ano slovenska a ceska strana sa bude priebezne doplnat a zatial sa nebude robit rozdiel v jazyku (podla prispievatelov).
(Pokial vieme v Cechach je aj slovencina uradnym jazykom.....)
Slovensku (ani ostatne strany) zatial neplnime. Zavisi od redakcii, ktore sa teraz vytvaraju.
Video prispevky budu vsak pridavane prednostne na tie strany odkial prichadzaju.
Servery sa priebezne plnia, takze trpezlivost.
Železnice nevyhovuje z několika důvodů. Je drahá. Je pomalá. Je nespolehlivá. Nedoveze vás ani zboží na místo určení, ale jen z poblíž do poblíž, čímž dále rostou náklady i ztráty. Dá se s tím vůbec něco dělat?
Dá! Lze zbavit železnici mýtů, vyhradit jí místo, které jí náleží a dát jí novou podobu pro nové století. Bude to drahé! Železnice naší doby není železnicí doby Františka Josefa. Šíny jsou stejné, pozice v dopravní soustavě úplně jiná. Bude to ovšem levnější, než snahy o obnovu pozic dráhy za první republiky a hlavně – je to možné!
Celý článek:
http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=245074