Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
Odstartovala nova televizna stanica so zeleznicnu tematiku.
Vysielaju nepretrzite 24/7.
http://bahnorama-tv.com
V tejto faze budu vysielane prispevky v nemcine a v cestine/slovencine, a planuju rozsirit o dalsie jazyky. Mozno prijimat zatial cez internet, ale onedlho budu aj iné prijmove moznosti.
Minimalna rychlost pripojenia je okolo 700mbps (ma tri kvalitativne stupne, na najvyssel TVDSL mozno chytat takmer rovnakej kvalite ako bezne televizne stanice na velkoplosnej obrazovke.)
Redakcia hlada prispievatelov aj zo Slovenska.
Kontakt je na WEB strane.
* Společně s přestavbou centra města má v Uherském Brodě dojít i na nádraží. Město již zaslalo žádost o dotaci k Regionálnímu operačnímu fondu.
* Obchodní pasáž by podle představ architektů měla spojit autobusové a vlakové hlavní nádraží v Hradci Králové. Stavba, jejíž nutnou součástí je demolice několika stávajících budov, by měla navázat na již probíhající budování terminálu hromadné dopravy a rekonstrukci Riegrova náměstí.
* Vlakovou dopravu mezi Brništěm a Mimoní nahradí autobusy. Až do 4. července bude tady SŽDC provádět stavební práce na trati i na přejezdech. Od 10. června pak v deseti dnech proběhne výluka v úseku Brniště-Jablonné v Podještědí.
* Již v červnu bude zahájen provoz automatických vlaků bez strojvůdce na trase norimberského metra. Nový systém vznikal dlouhých sedm roků a jeho zavedení přišlo na víc než 100 milionů .
(Železničář)
* O účasti v privatizačním tendru na podíl v německé státní železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) uvažuje ruská státní železniční společnost RŽD.
* Skupina Rumunských národních drah (SNCFR) čelí soudní žalobě. Kvůli neplacení elektřiny žaluje státní železnice společnost ČEZ.
(Železničář)
Tomáš Cikrt – mluvčí Ministerstva zdravotnictví jako nejlepší mluvčí v hodnocení novinářů
Karel Hanzelka – mluvčí Ministerstva dopravy jako nejlepší mluvčí státní správy
Martin Kupka – mluvčí Středočeského kraje jako nejlepší mluvčí veřejného sektoru a NNO
Ondřej Kubala – mluvčí Českých drah jako nejlepší mluvčí komerčních a ostatních organizací
Martin Šálek – mluvčí Městské části Praha 6 jako mluvčí veřejnosti v hlasování regionů.
Všichni nominovaní postupují do druhého kola, kde z nich odborné kolegium, složené z osobností majících nezpochybnitelný kredit v této profesi, vybere absolutního vítěze letošní Ceny a držitele titulu Mluvčí roku v České republice pro rok 2008.
Kromě držitelů ocenění bude udělena Němá barikáda, anticena pro nejméně oblíbeného mluvčího podle názoru novinářů. Zde jsou již konečné výsledky známy, ale "vítěz" bude oznámen až v den vyhlášení výsledků celé ankety. Odborné kolegium má také právo rozhodnout v případě osoby, která se v minulosti výrazně zasloužila o rozvoj profese mluvčích v České republice, o jejím uvedení do tzv. Síně slávy mluvčích a letos poprvé také ocenit tzv. Mistrovský kus mluvčích na návrh oslovených akademických institucí.
Cena je vyhlašována celkově pošesté a poprvé spojenými silami Českého klubu mluvčích, Komory Public Relations a Institutu Svazu průmyslu ČR. Webová prezentace a další podrobnosti jsou uvedeny na stránkách http://www.klub-mluvcich.cz/cz/mluvci-roku.php. Slavnostní vyhlášení výroční profesní ceny se bude konat 29/5 2008 od 13 hodin tradičně v Obecním domě v Praze v salónku Cukrárna. Zástupci médií jsou na slavnostním vyhlášení a následném neformálním setkání s občerstvením srdečně vítáni.
(ceska-media.cz)
Václav Kubíček, Bílina
Vážený pane Kubíčku, děkujeme za vaše psaní a i dál budeme psát a upozorňovat na nepříjemné věci.
Marie Koutná, Šíp
(Šíp)
Blbý a blbější...
„Smí se vyklánět za jízdy z oken vlaku?„ zeptal se druháků v Základní škole na Janáčkově náměstí v Krnově generální inspektor Drážní inspekce Roman Šigut. „Nesmí,„ odpověděly usměvavému inspektorovi děti. Ten zavítal do nejmodernější krnovské školy, aby v Krnově odstartoval celorepublikovou preventivní akci Drážní inspekce a také zavzpomínal na svá dětská léta, když tuto školu ještě navštěvoval s aktovkou na zádech.
Drážní inspekce předá každé základní škole v republice propagační materiály, které by měly vést k nižšímu počtu nehod na drahách. Právě alarmující počet těchto nehod aktivizoval Drážní inspekci k vydání propagačních materiálů. „Vydali jsme také film Řidiči - postrach přejezdů. Kalendář nazvaný Šťastnou cestu či časopis Hurá na prázdniny. Všechny tyto materiály by měly sloužit jako prevence proti alarmujícímu počtu nehod na drahách v České republice. Je málo pravděpodobné, že předěláme starší generaci lidí, kterou od hazardování neodradí ani časté tragické zprávy v médiích. Proto jsme se zaměřili na nejmenší. Chceme, aby všechny děti věděly, co smí a nesmí dělat. Jak se správně chovat v blízkosti přejezdu, železnice či na lanovce anebo v metru,„ popsal Roman Šigut akci Hurá na cesty.
Generální ředitel samozřejmě nebude chodit do každé školy v republice osobně, aby tam předal preventivní materiály. Ve svém časově nabitém programu si udělal na krnovskou školu čas, jelikož na ni má důvod vzpomínat. „Pocházím z Krnova a na tuto školu jsem chodil osm let. Mám zde krásné vzpomínky. Pan ředitel Zach mě také učil. Proto jsem udělal výjimku, přijel do Krnova předat propagační a preventivní materiály osobně. Zároveň jsem měl možnost zavzpomínat na své dětství,„ dodal generální inspektor Šigut.
Ředitel školy Jiří Zach byl návštěvou jednoho ze svých úspěšných žáků potěšen. „Právě jsme odstartovali projekt Všichni naši slavní absolventi. No, a Roman Šigut patří právem mezi ně. Jsme rádi, že naši školu navštívil a projekt Drážní inspekce co nejvíce podpoříme,„ řekl Jiří Zach, ředitel krnovské Základní školy na Janáčkově náměstí.
(Bruntálský a krnovský deník)
Moc mě to bavilo, a tak jsem, také díky opravářům, kteří mi ve všem vycházeli vstříc, mohl jezdit s jedním z nejlépe udržovaných a vždy čistých motoráků na dráhách.
Jednou v podvečer, když mi zbývalo ujet posledních osmdesát kilometrů, se přihnala prudká bouřka doprovázená lijákem a silným větrem. Na místní trati, vedoucí z velké části lesem, jsem musel jet hodně pomalu, aby se podařilo zastavit před vyvrácenými stromy, které se daly očekávat. Jen jsme vyjeli, už nám jeden zatarasil trať, naštěstí nebyl tak velký, aby se nedal ruční pilou a sekerou, kterou jsem vozil vždy s sebou, odstranit. Další štěstí bylo v osobě mladého, zdatného a obětavého průvodčího, který si oblékl moje náhradní montérky a značnou část práce udělal. Na vzdálenosti osmdesáti kilometrů jsme takto odstranili osmnáct spadaných stromů a silných větví. Ty menší stromy, které šly odtáhnout, jsme ani nepočítali. Ve voze cestovalo pár lidí, byla sobota, a tak to byli mladí, kteří jeli za zábavou. Průvodčí se věnoval odstraňování překážek, ani od cestujících jízdné nestihl vybrat. Nakonec se nám podařilo, byť se zpožděním, dojet do konečné stanice tak, že cestující stihli poslední přípojné vlaky.
Když jsem pak přijel s motoráčkem do služebny a těšil se pod sprchu a domů , spadla mi čelist při pohledu do vozu. Několik sedadel bylo rozřezaných, na podlaze rozlité pivo a poházené nedopalky, také některé podokenní stolky byly zničené. V noci nebyli opraváři k dispozici, ale já věděl, že sedadla a stolky by se mohly vymontovat z vozu na generální opravu, kde se tyto součásti stejně renovují. Tak jsem se od půlnoci do rána snažil napravit škody. Nebylo to jednoduché, ale nakonec se mi to podařilo... Na tuto událost si vždycky vzpomenu, když lidé mluví o zpoždění, špinavých vozech a neochotném personálu, a dost mě to mrzí. Mnohdy by se měli cestující zamyslet nejdřív sami nad sebou.
Karel, strojvedoucí ve výslužbě
(Překvapení)
* Velkorysé plány má před sebou Železnice Desná, která právě slaví deset let od znovuobnovení provozu po povodní poničených tratích. Záměrem je nejenom koleje prodloužit až k budoucímu lyžařskému areálu v Koutech nad Desnou, ale i celou trať elektrifikovat. Železnice Desná provozuje 22 km tratí. Její vlaky použilo loni 626 tisíc cestujících.
* Od 14. května do 27. června bude probíhat oprava tratě mezi Nejdkem a pohraniční stanicí Potůčky. V seznamu plánovaných prací je i oprava novohamerského tunelu a silničního přejezdu. V úsecích Nové Hamry-Pernink a Horní Blatná-Potůčky bude položena bezstyková kolej. Náhradní autobusová doprava nebude obsluhovat zastávku Nové Hamry zastávka.
* Zastupitelstvo východočeského pohraničního města Meziměstí má zájem na pronájmu části prostor zdejší rozlehlé nádražní budovy. Vznikla by zde expozice železniční techniky. Snahou města je zpřístupnit expozici v rámci oslav 600. výročí vzniku města, připravovaných na počátek letošního září.
* Příležitostné jízdy po trati Děčín-Oldřichov u Duchcova, kde byla ukončena pravidelná osobní doprava, se těší velkému zájmu veřejnosti. Nejbližší akce na „kozí dráze„ se uskuteční v sobotu 31. května při příležitosti Dne dětí. Další jízdy se předpokládají 28. června a 12. a 26. července. * Dny staniční budovy na nádraží Praha-Vysočany se možná nachylují. Ve fázi přípravné dokumentace se nachází projekt na důkladnou přestavbu celé stanice, který počítá se zbořením současné budovy a s celkovou rekonstrukcí kolejiště. Vysočanská stavba by měla být součástí celkové modernizace trati Praha-Vysočany-Lysá nad Labem, která by měla proběhnout v létech 2012-2015.
(Železničář)
* Z neúmyslného zabití, způsobeného nedbalostí, jsou obviněni dva zaměstnanci německé železnice. Soud v Osnabrücku jim klade za vinu, že 22. září 2006 nezajistili fungování systému kontroly volnosti tratě, následkem čehož magnetický vlak TRANSRAPID narazil na testovací trase v rychlosti 170 km/hod do dílenského vozu. Při nehodě zahynulo 23 lidí a 10 jich utrpělo zranění.
* Na Islandu dokončila na začátku dubna stavební společnost Metrostav proražení 3640 m dlouhého tunelu. Ten bude součástí silniční trasy, která zkrátí spojení dvou rybářských osad s krajským centrem Akureyri z dnešních 200 na pouhých 80 kilometrů.
*Soukromý autobusový dopravce Student Agency zvažuje alternativu přesunout své plánované aktivity v železniční dopravě do zahraničí, konkrétně na Slovensko, a podat stížnost do Bruselu. Důvodem je záměr vlády ČR vyplatit Českým drahám cca 12 miliard korun za majetek akciové společnosti převáděný na Správu železniční dopravní cesty, s. o.
* Město Kutná Hora přihlásilo do projektu Živá nádraží stanici Kutná Hora město. Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na 80 milionů korun; tato částka zahrnuje rekonstrukci výpravní budovy a její dostavbu. Součástí projektu je i výstavba nového autobusového terminálu s dvaceti stáními pro městskou i dálkovou autobusovou dopravu.
* Pobaltská Litva se stala pro českotřebovskou společnost CZ Loko (součást amerického koncernu Caterpillar) největším exportním trhem. Smlouvou za 6,5 milionu firma zmodernizuje celkem devět lokomotiv řady ČME 3, známých u nás jako „Čmelák„.
* Na Novém Zélandu probíhá zpětný odkup železnic a trajektů od soukromých vlastníků. Těm byly státní dráhy odprodány v rámci privatizační akce v roce 1993 za 400 milionů dolarů. Nyní stát po „bolestné zkušenosti„ kupuje dráhy a trajekty zpět za úhrnnou částku 665 milionů dolarů. Vláda současně plánuje výrazně investovat do železniční infrastruktury. * Na Slovensku znovu ožil záměr prodloužit stávající širokorozchodnou trať západním směrem. Za 4,3 mld by měly být postaveny koleje o širokém rozchodu napříč celou zemí až do Bratislavy. Tady by náklad převzaly lodě a po Dunaji přepravily do Vídně.
* Ve Francii si připomínají 15. výročí zahájení provozu na nové železniční trati pro vysokorychlostní vlaky TGV, spojující Paříž se severofrancouzským městem Lille. Dne 18. května 1993 se stal tehdejší francouzský prezident Francois Mitterrand prvním cestujícím, který použil novou trať, nazvanou LGV Nord-Europe. Jízda trvala jednu hodinu a dvacet minut.
* V zámku Hradiště otevřelo Muzeum jižního Plzeňska novou expozici, která připomene návštěvníkům 140. výročí dráhy císaře Františka Josefa. Historické exponáty doplňuje i výstava železničních modelů. Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích je otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Výstava potrvá do 29. června letošního roku
* Po celou letošní turistickou sezonu bude veřejnosti přístupný léta nepoužívaný železniční tunel ve Slavíči u Hranic na Moravě. V sobotu 3. května právě jím vedl cyklistický závod a při této příležitosti byl tunel otevřen a osvětlen. Po rekonstrukci obou portálů v roce 2006 nyní uvažuje město Hranice o druhé etapě záchrany této mimořádné historické památky.
* V Číně zahájili práce na stavbě nové rychlodráhy, která spojí hlavní město Peking s 1318 km vzdáleným obchodním centrem Šanghají. Stavba s rozpočtem cca 36 miliard korun má skončit do pěti let; vlaky tady budou jezdit rychlostí až 350 km/hod.
* Podpořit obnovu nebo i výstavbu železničních vleček se podle zpráv v denním tisku rozhodlo Ministerstvo dopravy ČR. Cílem programu, na který státní rozpočet uvolní částku 430 milionů korun, je návrat alespoň části pře
http://lesk.zoznam.sk/cl/11125/236777/Neexpresne-cez-dazdovy-prales
„České dráhy přepravily 181,9 milionu cestujících, obsadily devátou příčku a zařadily se v EU ke státům, které se blíží hranici 200 milionů cestujících za rok,„ říká Roman Štěrba, poradce ekonomického náměstka generálního ředitele ČD.
(Deník)
Úroveň a kultura cestování začíná tam, kde se cestující prvně setkává s prostředím, aniž by ještě nastoupil do vlaku – totiž také nástupiště a kolejiště. V tom směru se olomoucké kolejiště může „chlubit„ srovnáním s rozvojovými zeměmi. Je přímo klasickým případem antikultury cestování, neboť připomíná jedno velké smetiště. Plastové lahve několika generací, plastové sáčky, krabice a krabičky od cigaret, plechovky, papíry, reklamní letáky, noviny, listí a v létě pak i „zeleň„. K dokonalosti chybí pouze fekálie. Třeba někdy budou? Přitom vyčistit nádraží stojí jen 1–2 hodiny práce několika pracovníků, a to si snad dráhy dovolit mohou, ne? V duchu jakéhosi česko-hanáckého smyslu pro nepořádek, šlendriánu a lhostejnosti k cestovnímu prostředí dělají železničáři jen to nejnutnější. I když jsem dvakrát upozornil vedení olomouckého nádraží na ostudné popisované „krásy„, odezva je nulová.
Zřejmě se vedení nádraží při pohlednu na smetiště a současně pracoviště cítí velmi dobře. Po této zkušenosti se vnucuje dojem, že kultura cestovního prostředí v Olomouci připomíná úroveň spíše rozvojových zemí.
O autorovi| Karel Němec, Olomouc
(Mladá fronta DNES)
Když se dostanete do prostoru pro cestující, nemáte zdaleka ještě vyhráno. Pokud nepatříte mezi ty jasnozřivé cestující, kteří si jezdí kupovat jízdenku na vlak den či dva předem.
V každém případě doporučuji přijet na nádraží s opravdu velkým časovým předstihem.
Naposledy jsem totiž čekala na koupi jízdenky dvacet minut.
Z dvou okýnek, kde je možné zakoupit lístky do mezinárodních rychlíků, fungovalo pouze jedno jediné a u něj zrovna nějaká žena svou jízdenku rušila. Když se jí to nakonec podařilo, odešla, ale za chvíli se vrátila s jiným problémem.
Japonští turisté, stojící ve frontě za mnou, byli ohromeni a lámanou angličtinou se mě dotazovali, zda jsou skutečně v Praze.
Ubezpečila jsem je, že ano. Svůj údiv dali najevo pohyby obličejových svalů.
Koupila jsem si jízdenku a odešla na peron. V kolejišti zrovna močil nějaký zaměstnanec na kola stojící lokomotivy. Škoda, že to ti japonští turisté neviděli.
Ti by zírali.
O autorovi| Iva Klestilová, dramatička
(Mladá fronta DNES)
Inu japonští fírové by si raději nechali vyrvat bok, než by močili za mašinou. Nebo na nich mají hajzlíky. Dramatička...
pod cechmi su slovenske napisy, pod slvoakmi nic... asi si myslia ze sme este ceskoslovensko