Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
Ja čítam originál z Pravdy kde redaktorka píše doslova
12 medzireg.vlakov na elektrickú energiu...........Redaktorka asi nesprávne používa terminologiu čo je u p.Morháčovej pravidlom...
Ja ako si dobre pamätám tie rušne ZSSK by mali byť 263......
samo, minule som to odsledoval
lokomotivy mozu byt aj elektricke,
a mozno to budu parne
A kde neviem čítať,v povodnej správe v Pravde je napísané el.medzireg.vlaky
Lidem se při příjezdu do stanice nabízí pohled na rozbitý kočárek a hromady dalších odpadků. Podle svědků v těchto místech občas přespávají také bezdomovci. Železniční trasa z vlakového nádraží ve Svinově na hlavní nádraží v Přívoze nabízí více podobných obrázků. O kus dál stojí nevzhledná bouda, kterou hyzdí hromady odpadků.„Ten svinčík tam nevznikl za jeden den. Majitelé pozemků, na kterých se to nachází, by měli dostat pokutu,„ uvedl cestující Jiří Jaroš.
České dráhy o problémech se znečištěným okolím tratí vědí. „Pokud je to kolem nádraží a jsou to naše pozemky, tak samozřejmě je to naše povinnost si je uklidit. Pokud je to kolem železničních tratí, tak zatím je to činnost správy dopravní cesty, což je taky naše součást, protože to děláme pro SŽDC. Majitelem kolejí nejsme,„ uvedl Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. Do jara letošního roku se budou České dráhy stále starat o úklid tratí. Tedy do doby, než to přejde pod SŽDC. Podle Joklíka vždy také záleží na tom, komu patří konkrétně okolní pozemky. „Víme, že není dobře, když je nepořádek kolem nádraží. Nicméně my to uklízíme pořád dokola a stojí nás to miliony korun. Primárně nejsme vinni my. My jsme poškozeni a ještě jsme kritizováni. V Praze jsme provedli úklid za sto tisíc korun a do dvou měsíců byla skládka zpátky,„ dodal.
(Moravskoslezský deník)
Ale z trolejbusu mám tolik zážitků, že tento způsob dopravy rozhodně doporučuji všem, co umí pozorovat a naslouchat. Tím tedy nemyslím návrat z práce mezi uječenými puberťáky, s nimiž mne jakžtakž smiřuje to, že zhruba před čtyřiceti lety jsem byl taky puberťák, a tak vím, co to obnáší. Ale ranní jízdy do práce, na ty nedám dopustit!
Hned při prvním ranním nástupu do trolejbusu mě předběhl jakýsi supící postarší hromotluk, ačkoliv ranní spoj jezdí prakticky prázdný, což mne na něj upozornilo. Protože to dělá pořád, soudím u něj na nějaké komplexy z mládí. Nechává mě to v klidu, neb, jak jsem podotkl, místa je tam dost a dost. Co já vím; třeba trpěl víc, než si umíme představit, a tak si to teď kompenzuje.
Ráno bývá v trolejbusu klid, stejně jako ve vlaku, lidé ještě jakoby dospávají, a proto každý hovor mimoděk vnímám; ne že bych musel ausgerechnet zrovna špiclovat. Když přistoupí nějaký hodně hlasitý typ, tak se neposlouchat prostě nedá. Znáte to, jsou to ti lidé, co musí mít všude hlavní a hlavně hlasité slovo, ať už je to v hospodě u piva, nebo třeba zrovna v tom trolejbuse.
Tak se stalo, že takovýhle týpek nedávno přistoupil na další stanici, hned se hrnul k tomu předbíhajícímu hromotlukovi a začal mu povídat na celý trolejbus. Na mou duši, že jsem se snažil „vypnout„, ale nešlo to, navíc slova jako „…jdu na denní, včera jsem byl po noční„ mne probudila, zda se nejedná náhodou o nádražáka.
No a taky jo, chlapík tam na celý trolejbus vyprávěl, jak „zazdil vlastní blbostí écéčko o pět minut„ a jak se k tomu hrdě přiznal. Jak mu nabízeli zabezpečováci, že to svedou na prasklé relé, jak mu provozní říkal, že to má hodit na spadlý kámen ve výhybce, i dozorčí se prý angažoval, ale on ne, on se k tomu hlásil a tak nakonec dostal dispečerák (on, hvězda jasná) a na prémiích dvě stovky dolů.
Říkal to takovým tónem, jako že on to nemá zapotřebí, a myslím, že opravdu nemá. Když „zazdím„ rychlík (komu z nás se to nestalo?), tak je to zločin a po zločinu přichází trest, o tom už psal myslím v 19. století Dostojevský.
Co mi na tom ale vadilo, tak ta suverenita, s jakou vykládal, jak mu všichni chtěli „pomoci„. Jestli před posluchačem blbě nemachroval (a to nemohu vyloučit), tak je ještě daleká cesta k tomu, aby se jak výpravčí, tak i další provozní profese naučili přiznávat svoje chyby -když vládne taková podivná solidarita, že? Že to odnesou v konečném důsledku cestující, to je jasné.
Ten „plácačka„ se nakonec vlastně zachoval správně, nic proti tomu, jen kdyby bylo takových víc, nebo dokonce všichni - ale to už začínám fantazírovat… Tak alespoň kdyby to příště nehulákal na celý trolejbus, i tu nádražáckou hantýrku lidi prokouknou a velkou reklamu tím železnici patrně neudělal.
(Železničář)
Text: Přestavba železničního uzlu Brno bude pokračovat výstavbou silničního podjezdu pod kolejištěm nádraží Brno Horní Heršpice. Proto od úterý 25. února od 8.40 hod do čtvrtka 6. března 2008 do 19.20 hod proběhne nepřetržitá výluka trati Brno-Střelice.
Vlaky na trati 240 Brno-Jihlava budou v úseku Brno hlavní nádraží až Zastávka u Brna (rychlíky až do stanice Náměšť nad Oslavou) nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Ta bude současně zavedena na trati 244 Brno-Hrušovany nad Jevišovkou v úseku Brno hlavní nádraží-Střelice.
V době konání výluky dojde v úseku Brno hl. n.-Střelice-Zastávka u Brna k drobným změnám jízdního řádu; odjezdy vlaků ze stanice Brno hl. n. budou posunuty do dřívější časové polohy.
V době platnosti jízdního řádu 2007/2008 se předpokládají ještě tři pokračování této náročné výluky, a sice v termínech 1.-5. 8., 26.29. 8. a 12.-22. 10. 2008.
(Železničář)
macejko by vedel rozpravat
10 elektr.posch.súprav (Žilina-Košice)
12 medzireg.el.súprav ťahaných lokomotivami ZSSK-tu je uvádzané nitriansky region,no v Nitre žiadna elektrif nie je.............
To bude asi oblasť Bratislavy....nie?
zdroj:Pravda 22. februára 2008 8:36
Pohodlné cestovanie v nových čistých a rýchlejších poschodových vlakoch na trasách, kde ľudia denne dochádzajú do práce, by malo byť na Slovensku realitou v budúcom roku.
Z eurofondov sa majú kúpiť poschodové vlaky, ktoré by mali presvedčiť ľudí, aby autá nechali doma a necestovali v zápchach autobusmi. Železničná spoločnosť verí, že práve nové vlaky nakúpené za peniaze štátu a Európskej únie, jej pomôžu zastaviť každoročný asi päťpercentný prepad počtu cestujúcich.
"Nie je ešte úplne presne rozhodnuté, kde ich nasadíme. Čo vieme, je, že na prímestskej a medziregionálnej doprave je najväčší potenciál, ako presvedčiť ľudí, aby začali znova cestovať vlakmi. Predbežne by mohlo ísť napríklad o dopravu do krajských miest na trasách, ktoré sú najviac vyťažené," vysvetlil Miloš Čikovský, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.
Podľa ministerstva dopravy by malo 10 nových elektrických vláčikov premávať v oblasti Žiliny a Košíc. Ďalších 12 súprav, ktoré budú ťahané lokomotívami Železničnej spoločnosti, by malo byť nasadených do nitrianskeho regiónu a najmä na dlhšie trasy. Motorové vláčiky by zasa mali prepravovať cestujúcich do Prievidze a jej okolia alebo v okolí Humenného.
Ministerstvo dopravy tento mesiac zverejnilo predbežné oznámenie o vyhlásení súťaže na nákup nových vlakov pre regióny v hodnote najviac 5,6 až 6,9 miliardy korún.
"Pôjde o tri súťaže, pričom celkovo na nové vagóny a hnacie vozidlá je vyše 177 miliónov eur," doplnil Peter Havrila, šéf sekcie riadenia projektov na ministerstve. Presnejšie chce nakúpiť 10 súprav prímestských elektrických poschodových vlakov s vlastným pohonom. Súčasne ďalších 12 medziregionálnych poschodových súprav na elektrickú energiu, ktoré budú ťahať lokomotívy. A kúpiť by mali aj 10 motorových vláčikov.
Pôvodne malo byť vlakov a vozňov viac, ale silnejúca koruna spôsobila, že do pridelených peňazí od európskej únie sa viac vlakov nezmestí. Podľa operačného programu Doprava by mal polovicu nákladov zaplatiť štát. Takýto model je dohodnutý s úniou. Nebolo však jasne dohodnuté, akú časť zo slovenskej polovice nákladov zaplatí štát a akú samotný podnik Železničná spoločnosť Slovensko. Podľa posledných dohovorov by mal podnik dať len päť percent ceny, zvyšok by mali na polovicu zaplatiť EÚ a štátna kasa.
Lepšie cestovanie nebude podľa šéfov železníc automaticky znamenať drahšie cestovné. "Zmeny cestovného sú citlivá otázka a dôvody na zvyšovanie musia byť oveľa vážnejšie ako fakt, že budeme nasadzovať nové vlaky. Nebude to dôvod na zdražovanie," spresnil Čikovský. Ceny lístkov vo vlakoch sa nemenili päť rokov a až do konca budúceho roka sa meniť nebudú.
"V súvislosti s prijatím eura sme sa zaviazali, že nebudeme zvyšovať ceny do budúceho roka," zdôraznil Čikovský. Či sa však na sklonku roka¤2009 nepresadí zvýšenie cien, pretože rastie cena nafty, elektriny a prevádzka vlakov je každý rok drahšia, bude závisieť od politickej vôle vlády.
"Stav vozňového parku je pomerne zlý, priemerný vek všetkých vozňov je okolo 25 rokov. Menej ako desať rokov majú len opravené vozne. Aj tieto však boli vyrobené pred vyše tridsiatimi rokmi," dôvodil Čikovský. Tretina z vyše 1200 vozňov má viac ako 30 rokov. Dve tretiny vozňov, v ktorých ľudia cestujú do práce alebo na návštevu za priateľmi v rýchlikoch aj osobákoch, majú dátum výroby starší ako 20 rokov.
Jana Morháčová, PRAVDA zdroj:Pravda 22. februára 2008 8:36
Jen co odblokovali dveře, davy lidí se začaly hrnout a začal závod o místa. Během pár sekund se vlak naplnil. Cestující, kteří přišli později, už nenašli místo ani k důstojnému stání… Já jsem skončil na chodbičce ve voze pro rodiče s dětmi. V tom mini prostoru nás bylo dvanáct, dva další stáli v prostoru mezi vagony. Většina měla s sebou batoh, jeden si vezl dokonce běžky. V Kolíně přistoupili další, nikdo nevystoupil. Na mě se namáčkl chlápek, který mi „chrmlal„ do ucha. Tak to mi scházelo... V Pardubicích jsem se vydal hledat vagon, kde to bude lepší. Běžel jsem podél vlaku a všude na mě koukaly ze dveří zadky lidí. Poslední vagon byl prázdný, žel zamčený. Natlačil jsem se do chodbičky toho předposledního. Za mnou se tam hrnula ještě holka, výpravčí už pískal. Tak jsem vlezl s batohem na záchodek, aby ona mohla nastoupit. Uložil jsem svůj a její batoh na WC a nějak jsme se na chodbičku vměstnali.
Další půlhodinu jsem jel s nosem namáčknutým na dveřích od záchodku. Nijak jsem si nepolepšil. Po další půlhodině se ozval dědeček vedle mě, že už to neustojí, a šel si sednout na ten smradlavý záchod. Zbytek cesty strávil tam.
Průběžně jsem se dozvídal více informací od spolucestujících. Extra nával nezpůsobil jen pátek, ale i jarní prázdniny v Praze. A k tomu ještě jeden zamčený vagon. Prý dobře nefungovaly jedny dveře, tak znepřístupnili celý vagon. Kvůli bezpečnosti.
Na chodbičce jsem si všiml nalepeného propagačního plakátku ČD, na kterém se culí čtyři rozjaření pracovníci drah a hlásají slogan „Jsem tady pro vás„. Všeobecnou náladu mezi cestujícími na tomto místě vyjádřil neznámý cestující. Klíčkem všem čtyřem uniformovaným modelům vyryl křížek na čele a přes fotku vepsal velkými písmeny cosi sprostého.
V Praze na nástupišti prý průvodčí viděla dva kontrolory ČD, kteří nával cestujících zaznamenali. Prý to budou hlásit výše. Podobné návaly jsou na této trati v pátek ale každý týden, tak to musí být asi velmi bystří kontroloři, že to zaznamenali až teď.
Za vším podle mne stojí jen série selhání managementu ČD: neschopnost připravit jízdní řády tak, aby odpovídaly skutečným potřebám. To, že v pátek jezdí více lidí, ví každý. Na to nepotřebuji platit kontrolory. Na nedostatek vozových souprav si ČD stěžovat rozhodně nemůžou. V Pardubicích jsme míjeli expres do Brna, který byl poloprázdný. To není náhoda, dráhy trať Praha - Brno posílily několika expresy, to aby konkurovaly levným autobusům. A jestli si některý z drážních hlavounů myslí, že na přeplněném vlaku vydělali více, tak to se pletou. Já sám jsem průvodčí za celé tři hodiny stání nepotkal.
Doufám, že se pánům kontrolorům dostane slyšení až nahoře, nahoře, úplně nejvýše, a někomu se konečně v hlavě rozsvítí a začnou s tím vším něco dělat.
O autorovi| Pavel Henik henik.blog. iDNES.cz
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava)