Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
Napsal jsi to velice trefně, já to tak také vnímám. (Dokonce jsem si onu roli po jistou dobu užil.) Asi jsem se špatně vyjádřil, nešlo mi ani tak o stanoviska, ale špatně použité odborné termíny a další zcela konkrétní věci...
ad Nick:
Házení novinářů (či kohokoliv jiného) do jednoho pytle neobhájíš!
Na Slovensku navyše takmer neexistuje kategória investigatívnych novinárov (spomenutých "strážnych psov demokracie"), ktorí by uvádzali na pravú mieru zavádzajúce výroky politikov, hovorcov firiem či novinárov z konkurenčného tábora. V tzv. mienkotvorných médiách je možné nájsť plno ideologicky podfarbených komentárov so slabou úrovňou argumentácie, ale trefných reakcií na konkrétne výroky konkrétnych osôb je ako šafranu. Napríklad pred redukciou osobnej dopravy na Slovensku vo februári 2003 používali politici v diskusných reláciách vyslovene nepravdivé argumenty v prospech redukcie (údajné počty zamestnancov zahraničných železníc niekoľkonásobne nižšie ako skutočnosť na ukázanie vysokej "prezamestnanosti" na slovenských železniciach). Aj keď sa jednalo o údaje možné overiť na nete za niekoľko minút, nespomínam si na ŽIADNY článok v novinách alebo príspevok v TV, ktorý by tieto klamstvá z úst politikov nahlas pomenoval.
Psal by novinář o vraždách, kdyby to lidé nečetli? Proč jsou nejčtenější bulváry? Proč v ČR vede statistiku prodejnosti Blesk? Proč MF Dnes rozhodla o příklonu k bulvárnějšímu rázu?
PROTOŽE TO LIDI CHTĚJÍ. Noviny jsou pro vydavatele byznis, takže musí dělat to, co chce TRH. jinak padnou. Proto novinář musí jezdit po nehodách atd.
Za další. Ti hňupi novináři, za které nás považuješ, jsou hlídací psi demokracie, protože nebýt jich, je to tady ještě horší. Když udělá malér ožralý politik, když někdo udělá švindl kšeft, čeho se bojí? Tebe? Ne, bojí se jen, aby se to nerozmázlo v novinách. Ještě jsme Hňupi?
Kam se obrátí lidé, když už neví kudy kam, aby se dovolali práva? Poslední šancí jsou noviny, televize.
Kdyby jsi byl z CZ , možná by jsi veděl o případu těžce nemocné Sáry Kališové. Rodina neměla na léky, malá by asi nepřežila. Ale pak jsem to rozvíříl já, Hňup novinář v patách s Českou televizí a lidská solidarita pomohla získat milion na léčení.
Ještě jsme všichni Hňupi????
Můžu ti říct, že
A teď trochu odbočím: Daleko víc než odborně mylné nebo neúplné informace od novinářů mne štve, když zjevné bludy předkládá čtenářům, divákům či posluchačům tiskový mluvčí nějaké instituce, který by měl být přece jen odborně trochu na výši a je za to placen.
Prostě v daný okamžik jsou k dispozici dané údaje a s těmi se musí pracovat. A za ty údaje zoddpovídá ten, kdo je poskytl, jenže nakonec to schytá někdo jiný.
Rád by som ešte poukázal na jeden detail. Ak si chcem niečo prečítať o genetike, tak nesiahnem po dennej tlači, ale po odbornom časopise. To isté platí, ak sa chcem dozvedieť niečo o astronómii, kozmonautike, alebo o železnici.
Málokto z užívateľov sa tu vyjadruje k článkom v odborných železničných časopisoch: českých, slovenských, maďarských, nemeckých, poľských, anglických.... Mám obavu, že je na tomto webe málo užívateľov, ktorí čítajú odborné železničné časopisy. Lebo aj tam občas uletí autorom pekná kačica. Vzhľadom na vekové zloženie vlaky.net však neočakávam, že by takých čitateľov bolo veľa.
krokodil Súhlasím, lebo mám pocit, že vychádzaš aj z vlastných skúseností. U agentúr a denných médií ide o rýchlosť. Pri dlhších článkoch novinár svoj článok po napísaní konzultuje u ľudí, ktorí mu poskytli informácie. Rozhovory sa musia autorizovať.
podla mna sta sa vydali nespravnym smerom.
Od nejakej tlacovej agentury ani dnes ani v buducnosti nemozes velmi ocakávat bezchybné informácie. U nich je rozhodujuci cas, kto je skorej vonku so spravou a nie ze nemaju cas to overit, ale ani zaujem, ved aj zlá informácia je pre nich dobrá - ved niekolkokrát to budu musiet dementovat a vtedy su vzdy v popredi (o to im ide v prvom rade ).
Takze novinári tlacovych agentur, bulvárnej tlace a roznych televiznych novin nemozu byt nikdy smerodatni v takých a podobnych otázkach.
Iná je situácia ak novinár pripravuje dlhsi prispevok - vtedy by uz mal dávat pozor na vsetky malickosti a aj na vierohodnost clánkov. (Zial uz ani to nie je pravidlom a nie iba na Slovensku).
A tu som este neotvoril ani tému roznych záujmov, ktoré su v poslednom case priamo prezentované aj v tzv. nezávislych periodikách a iných mediách. To je este horsie, ba podla mna trestuhodne - a urcite neprispeje k pravdivému obrazu veci.
Auto-Moto.iHNed.cz 21. 11. 2005 18:40
TPCA chce zvýšit přepravu po železnici
Nyní je objem dopravy po železnici stejný jako kamiony, příští rok by měl být v poměru 60:40 ve prospěch vlaků.
Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) chce zvýšit podíl vlakové přepravy aut k obchodním partnerům.
Většímu využívání železnice podle něj v současné době brání její nízká flexibilita a čas. Například doprava aut do Francie trvá kamionem dva dny, po železnici třikrát déle.
Železniční vlečka má tři koleje, dvě pro značky Peugeot a Citroen, jednu pro Toyotu. Vlakem se auta přepravují do Francie, Anglie, Itálie, Dánska, Německa a Finska. Kapacita jednoho vlaku o 20 vagonech je přibližně 250 vozů. Týdně z TPCA vyjíždí devět až 11 vlaků, naložení každého z nich trvá zhruba osm hodin.
TPCA chce do konce roku vyrobit kolem 100.000 aut, od příštího roku by měla vyrábět 300.000 vozů ročně. Téměř všechna auta jsou určena na vývoz.
1. Novinář není železničář (i když v tomto jsem zrovna výjimkou)
2. Novinář nedělá jen jedno téma. policista při rozhovoru se mnou předpokládá, že mám trestní zákon v malíčku, takže když řekne, že v kauze elpíčka zahájili stíhání na stoosmapadesátku ve druhém odstavci (neberte doslova, jen jako příklad debaty), je přesvědčen, že vím přesně, "vo co gou" (elpíčko je loupežné přepadení, na vysvětlenou) doktor předpokládá, že i já mám dvě atestace a tak se mnou jedná, vinař, bankéř... totéž. Takže musíme mít povšechnou znalost z různých oblastí, nebo musíme spoléhat, že zpovídaná osoba se nespletla...!!!
3. získaný materiál musíme přetlumočit do obyčejným lidem - laikům, srozumitelné řeči.
4. Musíme přitom dávat pozor na soudní napadnuterlnost textu.
5. Obvykle to dáváme dohromady ve stresu a často najednou myslíme na víc témat.
6. Psaní textů je obvykle jen doplňková činost k focení a zařazení řidič. Já mám zrovna z jednoho konce svého rajonu na druhý 200 km. Tak si představte za den najet 400 km, vyzpovídat x lidí, vyfotit vše nutné, zpracovat fotky, napsat text, zkontrolovat a odeslat. do toho vložte x telefonátů s dalšími tipy, y urgencí editora vydání a další zbytečnosti a máte trochu představu o práci novináře.
Takže, až budete příště hodnotit naši práci, zkuste se vcítit do této role.
Hádzanie ľudí z určitých profesií do jedného vreca neprispieva ku kultúre tohto webu. Je však vizitkou mentálnej úrovne užívateľov.
A tiež nechápem ten ironický slovník "naši slávni novinári". Ak ešte niekto pracuje v "bulvárnej" Markíze, nemusí byť vôbec novinár a tobôž nemusí byť slávny. Máloktoré médiá majú takú fluktuáciu zamestnancov ako súkromné televízne stanice.
A len tak mimochodom, slovenčina nepozná slovnú väzbu: ... "že sa jedná ...."
Viacej úcty k ľuďom nie je nikdy na škodu. Nabádam k tomu neustále.
Tiež som tú informáciu na Markíze spozoroval. Ukázalo sa, aké nízke vedomosti majú naši slávni novinári o železnici. Odznela tam informácia o tom, že 50-promilové stúpanie, ktoré nájdeme na časti traťového úseku Tisovec-Pohr. Polhora je svetovou raritou (v tom zmysle, že sa jedná o najstrmšiu trať na svete...). Ani sa tomu nečudujem. Dnešní novinári sú vybavení autíčkami a tak ani nečudo, že sú poväčšine chorí na gumokolesársku chorobu...
Typicky americky akcak.. neviem si spomenut, ci v Odb. Dolna Stubna maju mechanicke alebo elektromotoricke prestavniky.. kto vie?
Inak na premieru v nasich kinach dostali ZSR, RD Zvolen, ci SPS dopravna zlacnene listky, tak sme povinne boli pocas vyucovania na premietani
http://www.joj.sk/tvarchiv/index.html?prog=NOVINY
Podľa plánov čínskych úradníkov by malo v roku 2010 navštíviť Tibet 280-tisíc zahraničných turistov a 2,2 milióna Číňanov
[7.11.2005, TREND / jh]
Tibet, doteraz jedno z najizolovanejších miest na planéte, čakajú v nasledujúcich rokoch veľké zmeny. Koncom roka bude dokončená železnica, ktorá spojí čínske mesto Xining s centrom Tibetu Lhasou.
Trasa medzi obidvoma mestami meria 1 125 kilometrov a jej výstavba stála približne 2,5 miliardy eur. Prvé vlaky tu majú začať premávať v júli 2007. Novú železnicu chce Čína využiť na rozšírenie turizmu v tejto oblasti. Tibet by sa mal stať jedným z hlavných čínskych turistických magnetov.
Okolo Lhasy vzniknú špeciálne koridory a trasy, kde sa má prednostne rozvíjať zahraničný cestovný ruch. Za 643 miliónov eur chcú Číňania rozšíriť aj cestnú sieť v okolí centra Tibetu a postaviť tu ďalšie letisko.
Podľa plánov čínskych úradníkov by malo v roku 2010 navštíviť Tibet 280-tisíc zahraničných turistov a 2,2 milióna Číňanov. V roku 2004 sem prišlo 1,2 milióna návštevníkov, prevažne z Číny.
http://www.etrend.sk/generate_page.php?page_id=57838
Konečně se začínáme posouvat dál. Připouštíš, že existují různé sorty v médiích. To je posun od paušálního označení hňupi.
Řeknu ti jedno, nedělám pro bulvár. Ale znám odtud lidi, a vím, že co píší, prostě psát musí. Proto jsem rád, že jsem tam, kde jsem. A řeknu ještě, že se za 11 let novinařiny, co mám za sebou, vůbec nestydím. Lidé na jistých místech jsou z mého pera hodně nervózní a když se jim nepovedlo mě zkorumpovat, nastali jiné pokusy o umlčení. včetně lobbingu za mé propuštění. Je dost lidí, kteří mají ze mě, resp. mé práce husí kůži nebo aspoň záchvaty vzteku.
Když se podívám zpět, říká ti něco aféra s neproclenou naftou společnosti CW Oil Romana Vaškůje? a následná exploze BMW Miroslava Kovaříka apod? To jsou kauzy, které jsem přinejmenším pomohl odstartovat. Víš, jak se žije, když se tě policista zeptá, jestli taky pamatuji na svou bezpečnost?
Takže já se za hňupa nepovažuji. svou práci dělám poctivě a odevdávám jí víc, než za kolik beru plat.