GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
organizovanie dopravy na úseku Varín-Vrútky je častokrát diletantské, vlaky smerujúce do Žiliny častokrát zbytočne dlho čakajú na zmeškané protiidúce vlaky. Aj mnohokrát na tomto fóre bolo o tom písané, že dispečeri sa držia ROV ako pes ježa a vôbec nevyužívajú možnosť načas pustiť párny vlak keď nepárny mešká, hoci by stihlo sa vykrižovať až niekde za Varínom. A trošku rozmýšľania pri riadení doprav by fakticky ŽSR nestálo ani o cent naviac, na rozdiel napr. od vloženej výhybne. Asi tí najkompetentnejší sa budú musieť pri vydávaní ďalších ROV trochu zamyslieť a nie iba tvrdo nalinkovať sled vlakov a spraviť z toho sväté písmo, ale trošku vniesť do riadenia sledu vlakov racionalitu s cieľom minimalizovania meškania. Vari je to také zložité?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729240/
tento rok do GVD tvrdo zasiahla Varínska výluka. A ak tu ktosi porovnáva túto výluku s podobnou na koridore SŽDC, tak sa stavím, že tam by takú výluku nepovolili bez zriadenia dočasnej výhybne. Len to sme už mimo tému.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729190/
Ano, minule roky boli lepsie, tento az tak nie.
Dialkovka sa riesi zaciatkom roka - to beriem, ale nikto nepovedal ze GVD sa ani za svet pocas roka nesmie zmenit ;)
Dialkovka sa riesi zaciatkom roka - to beriem, ale nikto nepovedal ze GVD sa ani za svet pocas roka nesmie zmenit ;)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729189/
Error: osobne si myslím že za posledné roky boli výluky na koridore riešené v rámci možností celkom v pohode, čosi pomeškalo, GVD sa čiastočne kreslil na jednokoľajky, dávali sa prirážky (samozrejme podľa toho, čo sa vedelo v čase prípravy GVD o výlukách - pre neznalých - diaľkovka sa pripravuje začiatkom roka).
passion - súhlasím, ale osobne si myslím že rozumné riešenie neexistuje. Ja za to peniaze neberiem
passion - súhlasím, ale osobne si myslím že rozumné riešenie neexistuje. Ja za to peniaze neberiem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729182/
Milan, moja skusenost podlozena statistikami za posledny tyzden (viem, je to malo, ale k viac sa nedostanem) je ze do NMNV aj do Vrutok tie vlaky s viac ako 10 minutami neprichadzaju. Obcas samozrejme hej, ale nie je to pravidelne. Ak by sme nasledne uvazovali s realistickou (vylukovou) jazdnou dobou, vieme to dobre naplanovat.
Ad pad systemu ak by jeden vlak meskal - zalezalo by od riadenia dopravy. Ak by ako prioritu stanovili prejazd nemeskajucich vlakov, nemusel by (aspon nie vzdy). Ten meskajuci by sice navysil meskanie este viac, ale zvysok by mohol jazdit pomerne normalne.
Samozrejme beriem ze niektore veci nemusia byt realizovatelne tak ako som to napisal, nie som odbornik na konstrukciu GVD (a nemam ponatia ako je to na tej trati s nakladom), snazil som sa nacrtnut nejaky zakladny model. Chcel som len nacrtnut akym smerom by sa mohlo ist, pretoze si skratka myslim ze tak ako teraz by to byt nemalo - koridor sa bude robit este roky, nemozme sa tvarit ze mat tu, obrazne povedane, 10 rokov meskania desiatky minut je v pohode "lebo vyluka".
Ad pad systemu ak by jeden vlak meskal - zalezalo by od riadenia dopravy. Ak by ako prioritu stanovili prejazd nemeskajucich vlakov, nemusel by (aspon nie vzdy). Ten meskajuci by sice navysil meskanie este viac, ale zvysok by mohol jazdit pomerne normalne.
Samozrejme beriem ze niektore veci nemusia byt realizovatelne tak ako som to napisal, nie som odbornik na konstrukciu GVD (a nemam ponatia ako je to na tej trati s nakladom), snazil som sa nacrtnut nejaky zakladny model. Chcel som len nacrtnut akym smerom by sa mohlo ist, pretoze si skratka myslim ze tak ako teraz by to byt nemalo - koridor sa bude robit este roky, nemozme sa tvarit ze mat tu, obrazne povedane, 10 rokov meskania desiatky minut je v pohode "lebo vyluka".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729054/
Error: dopravcovia sa nemajú čo skoordinovávať. ŽSR majú takéto obmedzenia uviesť v sieťovom vyhlásení a podľa toho robiť GVD. Dať každému vlaku niekde vo VR +10 minút je možné, čo z toho keď tam vstupujú s meškaním 0-30 minút (nepočítam neschopnosti HDV a pod). Pokiaľ by v celom rozkopanom úseku mali byť križovania len v staniciach, polovicu vlakov neprevezieš, ani všetky diaľkové. Teraz bola snaha, aby aspoň 6xx sa v týchto úsekoch nekrižovali.
Záver by bol, že aj jeden vlak, ktorý by došiel zmeškaný, by ti celý systém zložil. Stačí sa pozrieť, koľko pomalých ciest a výluk je aktuálne v úseku KE - VR.
Ale v každom prípade za konštruktívny návrh.
vladoca: aký požičaj, taký vráť
Záver by bol, že aj jeden vlak, ktorý by došiel zmeškaný, by ti celý systém zložil. Stačí sa pozrieť, koľko pomalých ciest a výluk je aktuálne v úseku KE - VR.
Ale v každom prípade za konštruktívny návrh.
vladoca: aký požičaj, taký vráť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729026/
Milan: neviem , čo si ty za inteligenta, ale ja sa za neho pokladám. To ešte neznamená , že niečo napíšem a podľa toho súdiš. Myslíš si , že som padnutý na hlavu a neviem si pozrieť nejaké tie spoje? Ja prídem do Budapešti 16.50 hod. 17.25 odchadzam do BA . A kritizoval som to čakanie od 20.00 do 23.40 na Zemplín kvoli nejakým pár minútam.99km od domu a čakám skoro 4 hodiny. Pochopil? ČI?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/729015/
"No a nasledne tam napchat regionalnu dopravu "ako sa podari", vratane" ma byt "No a nasledne tam napchat regionalnu dopravu "ako sa podari", vratane pripadneho nahradenia niektorych vlakov busmi"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728999/
metal: Pravidla su mi pri planovani cesty predsalen trochu nanic kedze neviem kolko meskat bude.
Milan: Ale odpovede su "treba urobit vylukovy CP" a "mali na to mysliet". Ono to samozrejme nepojde bez toho aby sa dopravcovia a ZSR nejak skoordinovali a aby do buducna jednak tie vyluky planovali lepsie (a tu musi zatlacit ministerstvo na ZSR, ak samotne ZSR nemaju zaujem) a v spolupraci s dopravcami naplanovali CP tak aby takyto bordel nevznikal. Zakladom je rezerva vzdy na vjazde do jednokolajneho useku, t.j. ak vlak pride zmeskany od BA (stava sa), resp. od Kosic (tam okolo Margecian chyta par minut kazdy jeden vlak), tak nech je toto meskanie kratene tym ze v nejakej stanici na zaciatku toho jednokolajneho useku bude rezerva cca 10 minut. Tym sme dosiahli prvu vec: vieme kedy nam do jednokolajneho useku vlak vojde, takze vieme nejak naplanovat v akom poradi nim tie vlaky prejdu. Podla toho upravit casy kedy vlak ide. Ak su niekde pomale jazdy, tak holt, jazdnu dobu naplanovat podla nich (ak vlak pride skor, pride skor, to nikomu nevadi).
Ak sa vyluka posuvat, t.j. vzdy sa robi iny usek (napr. teraz Nove Mesto nad Vahom-Zilina) tak holt treba pri konstrukcii vylukoveho GVD dialkovej dopravy proste konstruovat GVD tak, ako keby cely ten usek bol jednokolajny s tym ze krizovania vlakov budu len v staniciach, pripadne v usekoch ktore su vzdy dvojkolajne - nic sa na nich robit nebude. Dialkovka potom musi mat prioritu. Pripadne Os na danych tratiach treba riesit tak ako sa pomedzi tie dialkove vlaky pomestia.
Cize postup tvorby vylukoveho CP by mal byt nejaky taky ze najprv by sa riesila dialkova doprava, pricom useky Vrutky-Nove Mesto nad Vahom by sa konstruoval ako na jednokolajnu trat (okrem usekov ktore su stale dvojkolajne, napr. ZA-Dolny Hricov), na oboch koncoch by na vjazde bola rezerva (z BA cca 5, z KE cca 10 minut). Jazdne doby po trati by medzi bodmi kde sa vlak krizuje s inym vlakom boli najdlhsie predpokladane so zohladnenim pripadnej pomalej jazdy tam kde niekedy pocas platnosti vylukoveho CP ma byt - samozrejme ak viem ze raz bude pomala jazdna napr. PB-PU a raz PU-Ilava, pricom nikdy nie naraz a kazdou mi vznikne max 5 minut (ide o vymysleny priklad), staci mi v Trencianskej Teplej pridat 5 minut, nemusim pridavat 10 v PU a 10 v Teplej. Len potom nesmiem v PU, Belusi, Ladcoch a Ilave krizovat, resp. pri tom krizovani musim ratat s prislusnou rezervou.
No a nasledne tam napchat regionalnu dopravu "ako sa podari", vratane.
A na konci mame vylukovy CP ktory moze v kuse platit podla potreby 3-5 mesiacov. Zlozity na konstrukciu? Ano. Prinasajuci pomalsie jazdne doby? Ano. Ale stale podstatne lepsi ako sucasny chaos. Samozrejme ze meskania by obcas boli aj potom, pretoze vlaku este predtym moze niekde vykapat rusen a pride ovela neskor, mozme mat skokana priamo na koridore. Ale neslo by o pravidelne meskanie v radovo desiatkach minut.
Milan: Ale odpovede su "treba urobit vylukovy CP" a "mali na to mysliet". Ono to samozrejme nepojde bez toho aby sa dopravcovia a ZSR nejak skoordinovali a aby do buducna jednak tie vyluky planovali lepsie (a tu musi zatlacit ministerstvo na ZSR, ak samotne ZSR nemaju zaujem) a v spolupraci s dopravcami naplanovali CP tak aby takyto bordel nevznikal. Zakladom je rezerva vzdy na vjazde do jednokolajneho useku, t.j. ak vlak pride zmeskany od BA (stava sa), resp. od Kosic (tam okolo Margecian chyta par minut kazdy jeden vlak), tak nech je toto meskanie kratene tym ze v nejakej stanici na zaciatku toho jednokolajneho useku bude rezerva cca 10 minut. Tym sme dosiahli prvu vec: vieme kedy nam do jednokolajneho useku vlak vojde, takze vieme nejak naplanovat v akom poradi nim tie vlaky prejdu. Podla toho upravit casy kedy vlak ide. Ak su niekde pomale jazdy, tak holt, jazdnu dobu naplanovat podla nich (ak vlak pride skor, pride skor, to nikomu nevadi).
Ak sa vyluka posuvat, t.j. vzdy sa robi iny usek (napr. teraz Nove Mesto nad Vahom-Zilina) tak holt treba pri konstrukcii vylukoveho GVD dialkovej dopravy proste konstruovat GVD tak, ako keby cely ten usek bol jednokolajny s tym ze krizovania vlakov budu len v staniciach, pripadne v usekoch ktore su vzdy dvojkolajne - nic sa na nich robit nebude. Dialkovka potom musi mat prioritu. Pripadne Os na danych tratiach treba riesit tak ako sa pomedzi tie dialkove vlaky pomestia.
Cize postup tvorby vylukoveho CP by mal byt nejaky taky ze najprv by sa riesila dialkova doprava, pricom useky Vrutky-Nove Mesto nad Vahom by sa konstruoval ako na jednokolajnu trat (okrem usekov ktore su stale dvojkolajne, napr. ZA-Dolny Hricov), na oboch koncoch by na vjazde bola rezerva (z BA cca 5, z KE cca 10 minut). Jazdne doby po trati by medzi bodmi kde sa vlak krizuje s inym vlakom boli najdlhsie predpokladane so zohladnenim pripadnej pomalej jazdy tam kde niekedy pocas platnosti vylukoveho CP ma byt - samozrejme ak viem ze raz bude pomala jazdna napr. PB-PU a raz PU-Ilava, pricom nikdy nie naraz a kazdou mi vznikne max 5 minut (ide o vymysleny priklad), staci mi v Trencianskej Teplej pridat 5 minut, nemusim pridavat 10 v PU a 10 v Teplej. Len potom nesmiem v PU, Belusi, Ladcoch a Ilave krizovat, resp. pri tom krizovani musim ratat s prislusnou rezervou.
No a nasledne tam napchat regionalnu dopravu "ako sa podari", vratane.
A na konci mame vylukovy CP ktory moze v kuse platit podla potreby 3-5 mesiacov. Zlozity na konstrukciu? Ano. Prinasajuci pomalsie jazdne doby? Ano. Ale stale podstatne lepsi ako sucasny chaos. Samozrejme ze meskania by obcas boli aj potom, pretoze vlaku este predtym moze niekde vykapat rusen a pride ovela neskor, mozme mat skokana priamo na koridore. Ale neslo by o pravidelne meskanie v radovo desiatkach minut.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728998/
Error: ja som za riešenie, ale neviem si žiadne rozumné predstaviť. Ak niekto o nejakom vie, nech napíše. Nemám na mysli riešenia "treba urobiť nejaký výlukový GVD", ani že "mali na to myslieť pri plánovaní výluky".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728972/
Milan, OK, ale ak uznavame ze toto nie je dobre, tak treba riesit ze ako to zmenit. Nemozme proste akceptovat "neda sa", lebo to co sa deje je fakt za hranicou vsetkeho. Ano, dobre riesenie zrejme zahrna aj to ze ten vlak obcas niekde bude stat trochu dlhsie aby sa kompenzovali vznikajuce meskania. Lenze stale si myslim ze je lepsie 15% vlakov nechat niekde stat trochu dlhsie, nez 85% vlakov nechat jazdit s obrovskymi meskanami, co zakaznikov nahneva podstatne viac (o totalne nahodnom fungovani pripojov ani nehovorim).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728970/
už vidím v buducom gVD kde bude jazdiť aj súkromník sa opäť kvôli výlukám nenatiahli jazdné časy .....a pre cestujúcich to bude reklama jazdime pod 5 hodín aj s viacerými zastaveniami...hlavne že to opäť nebude načas.......
a už vidím tie komentáre.....
dispečeri nechajú stáť vlak RJ.....zlí,zlí hádžu polená pod nohy súkromníkovi.
dispečeri nechajú stáť vlak ZSSK.....súkromník má podplatený dispečerský aparát,resp niekoho vyššie ....
a už vidím tie komentáre.....
dispečeri nechajú stáť vlak RJ.....zlí,zlí hádžu polená pod nohy súkromníkovi.
dispečeri nechajú stáť vlak ZSSK.....súkromník má podplatený dispečerský aparát,resp niekoho vyššie ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728946/
Error: ja som si nevšimol, žeby niekto tvrdil, že je ten chaos v poriadku. Len tvrdím, že nejaký navrhovaný výlukový CP by nič nevyriešil, alebo by časti cestujúcim pomohol, časti by poškodil. Napríklad by som namaľoval, že R xxx má z VR posunutý odchod o 10 minút, lebo čaká na protiidúci R yyy. R yyy bude meškať, vo VR odstojí xxx tak či tak a následne sa zmešká aj yyy. Pri takej doprave ako je dnes je to veľmi tenký ľad.
K Trebišovu: niekoľko rokov dozadu bol rovnaký problém, niekto sa do toho obul a urobila sa dokonca mimoriadna zmena GVD, kde sa vlaky natiahli. Čuduj sa svete, za pár týždňov sa tie najhoršie úseky opravili a vlaky jazdili s náskokom, zase bolo zle. Dobrá debata, ale v nesprávnom fóre.
K Trebišovu: niekoľko rokov dozadu bol rovnaký problém, niekto sa do toho obul a urobila sa dokonca mimoriadna zmena GVD, kde sa vlaky natiahli. Čuduj sa svete, za pár týždňov sa tie najhoršie úseky opravili a vlaky jazdili s náskokom, zase bolo zle. Dobrá debata, ale v nesprávnom fóre.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728924/
Do organizovania výluk, ktoré zasahujú do osobnej dopravy, treba zaviesť jednoznačné pravidlá, čo následne umožní vytvoriť výlukové CP, ktoré nebudú len zdrapom papiera. To ako sa to robí dnes je jedena veľká chaotická činnosť. A všetko si to odsierajú chudáci cestujúci, ktorí toho už majú skutočne plné zuby. Chaotickosť, neinformovanosť, vysoké meškania, zmarené plány.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/728918/