GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
ja ešte k tomu príspevku E.Bullovej v Pravde.....
ja len že ťažko veriť týmto poloprofesionalnym odborníkom....ja nepredpokladám že si ministerstvo dalo urobiť analýzu preto aby zoškrtalo okrem ranných a poobedňajších spojov všetko ostatné....ale názov článku k tomu môže nabádať,dokonca by som si aj mohol myslieť že taká analýza že to je len dobré aby bol lepší prehlad......
a teraz to druhé,žial je pravda že trate kde to má osobná nahnuté..sa GVD nerobí aby sa noví cestujúci získali a stali sa trate perspektívnejšími,ale naopak sa utlmujú do pomalého zrušenia....až sa dostanú do štádia ked "odborníci" laikov lahko presvedčia že troch ludí na spoj je luxus.,alebo je jedno či jazdí 810 plná či prázdna je neperspektívna a hotovo....
kedže sa v tom materiali spomína aj trať 151 z NZ do ZL.M uvediem príklad ako sa to robí aby to čo najrýchlejšie vykapalo....
na tejto trati ide predovšetkým o to (alebo by malo ísť predovšetkým) zabezpečiť návoz k R do/z BA,zvolenskí manageri sa snažia robiť aj zvoz z Vrábel z priem parku neviem či je to perspektívnejšie ako prípoje k R,ale teraz tá otázka dokáže mi niekto s kompetentných zo ZSSK odpovedať prečo jazdí vlak 5802 v SO a NE v takej polohe aby neboli žiadne prípoje???
všetky vlaky 5801.,5803.,5800 majú kladivká to znamená že vlaku 5802 nič nebráni aby sa vybrala poloha ktorá aspoň sčasti zabezpečí údoliu Žitavu prístup k iným častiam SR
takže vlak 5802 má odchod zo ZM o 6.18 a prích do NZ o 7.40.Jediný prípoj by mohol byť na os vlak do Levíc ,ale na smer Bratislava NIČ...prečo nemôže jazdiť vlak 5802 aspoň tak aby prišiel do NZ v sobotu a nedelu o 7.09 ako prípoj k EC 174 (to by bol odchod zo ZM cca 6.00 z Ulan nž v trase 5724) alebo vlak 5800 viesť denne namiesto vlaku 5802 s príchodom do NZ o 6.42??
ja len že ťažko veriť týmto poloprofesionalnym odborníkom....ja nepredpokladám že si ministerstvo dalo urobiť analýzu preto aby zoškrtalo okrem ranných a poobedňajších spojov všetko ostatné....ale názov článku k tomu môže nabádať,dokonca by som si aj mohol myslieť že taká analýza že to je len dobré aby bol lepší prehlad......
a teraz to druhé,žial je pravda že trate kde to má osobná nahnuté..sa GVD nerobí aby sa noví cestujúci získali a stali sa trate perspektívnejšími,ale naopak sa utlmujú do pomalého zrušenia....až sa dostanú do štádia ked "odborníci" laikov lahko presvedčia že troch ludí na spoj je luxus.,alebo je jedno či jazdí 810 plná či prázdna je neperspektívna a hotovo....
kedže sa v tom materiali spomína aj trať 151 z NZ do ZL.M uvediem príklad ako sa to robí aby to čo najrýchlejšie vykapalo....
na tejto trati ide predovšetkým o to (alebo by malo ísť predovšetkým) zabezpečiť návoz k R do/z BA,zvolenskí manageri sa snažia robiť aj zvoz z Vrábel z priem parku neviem či je to perspektívnejšie ako prípoje k R,ale teraz tá otázka dokáže mi niekto s kompetentných zo ZSSK odpovedať prečo jazdí vlak 5802 v SO a NE v takej polohe aby neboli žiadne prípoje???
všetky vlaky 5801.,5803.,5800 majú kladivká to znamená že vlaku 5802 nič nebráni aby sa vybrala poloha ktorá aspoň sčasti zabezpečí údoliu Žitavu prístup k iným častiam SR
takže vlak 5802 má odchod zo ZM o 6.18 a prích do NZ o 7.40.Jediný prípoj by mohol byť na os vlak do Levíc ,ale na smer Bratislava NIČ...prečo nemôže jazdiť vlak 5802 aspoň tak aby prišiel do NZ v sobotu a nedelu o 7.09 ako prípoj k EC 174 (to by bol odchod zo ZM cca 6.00 z Ulan nž v trase 5724) alebo vlak 5800 viesť denne namiesto vlaku 5802 s príchodom do NZ o 6.42??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658329/
aha. Tak predošlý príspevok beriem späť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658276/
no konečne sme sa dostali od riešenia cigánskej otázky a titulov CSc. ku GVD
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658275/
Neviem ak je frekvencia cestujucich medzi Svitom a Popradom vo vlakoch, ale podla skusenosti kojho kamarata asi blizka nule. Tamojsia stanica sa nachadza na opacnej strane cesty 1.triedy smerom na PP a nie je tam ziadne podchod, pricom doprava je tam riadne husta po cely den. Navyse pokial niekto pracuje v zavodoch na zaciatku PP smerom od Svitu, tak jednoznacne pocestuje autobusom, lebo ten mu zastane omnoho blizsie k domovu a omnoho blizsie k praci. K tomu taktovemu grafikonu, je sice fajn ze chcu urobit takt aby bolo cestovanie pohodlnejsim, ale to by museli zrusit system vlkm, nevozit vlaky so strojmi, ktore sa pri kazdej prilezitosti pokazia a stanice by mali byt peronove, aby sa v nich vlaky mohli vyhybat. To by ale vlada musela dat na vlaky viac penazi. Ako je tu nizsie spomenute, najvacsie cierne diery na SK su jednoznacne akekolvek prispevky na spoluobcanov a tiez akakolvek statna sprava. Moj otec hovoril, ze ked cigan za komancov nieco ukradol, tak ho VB zobrala na stanicu a odisiel odtial modry, aby svojim kolegom porozpraval svoju skusenost a bol pokoj. Pokial nahodou dokonca niekoho zavrazdil, vlastna osada ho odviedla na policiu, aby ho zavreli. Dneska uz nic take nie je mozne, rozmnozuju sa nekontrolovane medzi sebou, dokonca aj v rodine, co sposobuje formy demencie. O mnohych sa uz ani neda povedat, ze su to ludia. Uznavam, riesenie je zobrat im tie davky, ponuknut im pracu, nedavno boli spravy, ze mame skoro najvyssi pocet policajtov, tak nech si zasluzia svoje platy a idu chranit tych, starych ludi, co byvaju vacsinou nedaleko osad. V roku 2004 si presne pamatam, ako vyrabovali najblizsie potraviny, prve co zmizlo bol alkohol a cigarety, nehovoriac kolko penazi prehraju v automatoch. Este aj skandovali, ze chcu kradnut. Pamatam si, ze jedna pani zomrela v tom case, ked boli tie nepokoje, za jednu noc stihli rozobrat jej dom, a ani Ti policajti a armada tomu vtedy nezabranili. Skutocne na riesenie tohot problemu to chce diktatora, ktory odignoruje liberalov z Bruselu a urobi s nimi poriadok. Ved nam tu miznu lesy z pred oci, vsade po nich je len bordel nehovoriac, ze kradnu vsetko, co je zo zeleza, a na Spisi sa to tyka prave aj bezpecnosti vlakovej dopravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658269/
ak naplánuješ stretuntia vlakov tak aby boli mimo staníc a zastávok atk môžu chodiť v takte. Ak vlaky nemeškajú, potom pri takte sa vždy stretávajú na tých istých miestach. Pravda najistajšia je peronizácia staníc
pokiaľ viem takýto problém bol so zastavovaním myslím R701 alebo 703 v Ilave...kvôli tomu že tam vtedy prebehovalo IC a stanica bude peronizovaná až tento rok tak daný rýchlik tam nestojil...
pokiaľ viem takýto problém bol so zastavovaním myslím R701 alebo 703 v Ilave...kvôli tomu že tam vtedy prebehovalo IC a stanica bude peronizovaná až tento rok tak daný rýchlik tam nestojil...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658254/
No ja som si vedomý, že takt je ťažké zorganizovať tak, aby to úplne všade bezvadne klapalo a nič o seba nedrhlo. To je utópia, nech to posúvame ako posúvame, furt kdesi čosi vyskočí a zaškrípe.. ale tak zas.. toto tu čo je?
Preto vravím, potom radšej žiadny takt ako taký takt.
Preto vravím, potom radšej žiadny takt ako taký takt.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658252/
ok, ale dajú sa v špičke viesť vlaky tak, aby sa míňali vždy na trati (+ meškania a iné mimoriadnosti)? Asi by sa rozbil "takt" :D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658249/
ad Os 7807: je trápne, ak na hlavnej koridorovej trati cez republiku nedokázali za 50 rokov vybudovať ostrovné nástupištia v uzlových a frekventovaných staniciach, keď už smer výstupu/nástupu je vždy "krížom" cez trasu iného prechádzajúceho vlaku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658246/
Murphyho zákon: Najprv nakresli grafikony a až potom vymysli, čo znamenajú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658245/
v prípade Svitu, alebo Lučivnej nie je podstatnou otázkou vlak Os 7810, ale celkový nedostatok vlakov Os smer Štrba a Liptov v priebehu dňa (ostalo len minimum zastávkových spojov). Napokon, sám ste to uvádzali, problém má hlbšie korene.
Nech je ako je, ak sa kandidát rozhodol nevoziť vlaky Os cez Štrbu, mal v každom prípade VŠETKY končiace v Poprade-Tatry voziť "aspoň" po Svit, nech sa obslúži toto mesto smerom od Košíc, a odkiaľ sa dá zabezpečiť aut. doprava ďalej bez nevyhnutnosti vedenia až z Popradu, keďže sa šetrí.
Nech je ako je, ak sa kandidát rozhodol nevoziť vlaky Os cez Štrbu, mal v každom prípade VŠETKY končiace v Poprade-Tatry voziť "aspoň" po Svit, nech sa obslúži toto mesto smerom od Košíc, a odkiaľ sa dá zabezpečiť aut. doprava ďalej bez nevyhnutnosti vedenia až z Popradu, keďže sa šetrí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658244/
je vhodné, aby vo väčších rýchlikových staniciach osobné prichádzali pred rýchlikmi a odchádzali po nich.. teda pokiaľ idú na prechod, mali by tu byť nimi predchodené.
myslím, že v prípade stanice Poprad-Tatry smer Žilina je toto presne vytvorené počas celého dňa, mali by ste byť spokojný.
pre upresnenie, mojou vetou Nemá sa prestupovať z rýchlika na osobný, ale presne naopak. neobhajujem vhodnosť či nevhodnosť riešenia grafikonu, iba konštatujem, ako to tvorcovia mysleli: vlak Os 7810 ide denne cez Spiš okolo obeda, prípojný R 608 prichádza do Bratislavy hl. st. krátko po 18. hodine, kde sú prípoje ďalej do západného zahraničia, cieľ odchádzajúcich je asi jasný.
myslím, že v prípade stanice Poprad-Tatry smer Žilina je toto presne vytvorené počas celého dňa, mali by ste byť spokojný.
pre upresnenie, mojou vetou Nemá sa prestupovať z rýchlika na osobný, ale presne naopak. neobhajujem vhodnosť či nevhodnosť riešenia grafikonu, iba konštatujem, ako to tvorcovia mysleli: vlak Os 7810 ide denne cez Spiš okolo obeda, prípojný R 608 prichádza do Bratislavy hl. st. krátko po 18. hodine, kde sú prípoje ďalej do západného zahraničia, cieľ odchádzajúcich je asi jasný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658241/
Ja som šotouš, takže mne tie fotohalty nevadia, práve naopak.
Ale dakomu, kto toto stvoril, by som tú zbytočne zmarenú elektriku zosobniť dal.
Netreba totiž zabúdať, že pokiaľ sa bavíme o takte, nie je to vecou iba 7807-čky, ktorú som uviedol ako príklad. Je dúfam jasné, že takto podobne o sebe zakopávajú všetky ďalšie taktové osobáky a rýchliky počas celého dňa.
Ale dakomu, kto toto stvoril, by som tú zbytočne zmarenú elektriku zosobniť dal.
Netreba totiž zabúdať, že pokiaľ sa bavíme o takte, nie je to vecou iba 7807-čky, ktorú som uviedol ako príklad. Je dúfam jasné, že takto podobne o sebe zakopávajú všetky ďalšie taktové osobáky a rýchliky počas celého dňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658235/
niekto by však povedal, že Os 7810 je v Poprade-Tatry práve prípojom k rýchliku R 608 "Spišan" z miest, kde tento nestojí (práve ako zberák pre odchádzajúcich na západ SR)... Nemá sa prestupovať z rýchlika na osobný, ale presne naopak.
Správne!!!! Ty si iný talent!!!
Ak ide dakto zo Svitu či Lučivnej do Spišskej alebo Košíc (dačo vybaviť, k odbornému lekárovi atď..) tam sa dostať môže, ale nazad poobede už nie.. V Košiciach u toho doktora už môže rovno umrieť. Lebo však prípoje sa robia iba v zmysle osobný-rýchlik, nie naopak.
Ešte raz a pomaly.. ak by ten osobný 7810 ostal stať v PP, tak všetci cestujúci nastúpení od Smižian po Gánovce tu môžu prestúpiť na rýchlik a všetci cestujúci do Svitu až Štrby zastávky tu môžu prestúpiť z rýchlika do osobného.
To sú tie takzvané dve muchy jednou ranou.. preto je vhodné, aby vo väčších rýchlikových staniciach osobné prichádzali pred rýchlikmi a odchádzali po nich.. teda pokiaľ idú na prechod, mali by tu byť nimi predchodené.
Začínam pri týchto geniálnych myšlienkach chápať, ako sa asi tvoril tento taktový grafikon.
Správne!!!! Ty si iný talent!!!
Ak ide dakto zo Svitu či Lučivnej do Spišskej alebo Košíc (dačo vybaviť, k odbornému lekárovi atď..) tam sa dostať môže, ale nazad poobede už nie.. V Košiciach u toho doktora už môže rovno umrieť. Lebo však prípoje sa robia iba v zmysle osobný-rýchlik, nie naopak.
Ešte raz a pomaly.. ak by ten osobný 7810 ostal stať v PP, tak všetci cestujúci nastúpení od Smižian po Gánovce tu môžu prestúpiť na rýchlik a všetci cestujúci do Svitu až Štrby zastávky tu môžu prestúpiť z rýchlika do osobného.
To sú tie takzvané dve muchy jednou ranou.. preto je vhodné, aby vo väčších rýchlikových staniciach osobné prichádzali pred rýchlikmi a odchádzali po nich.. teda pokiaľ idú na prechod, mali by tu byť nimi predchodené.
Začínam pri týchto geniálnych myšlienkach chápať, ako sa asi tvoril tento taktový grafikon.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658232/
Aby sme niečo aj k samotnému taktu napísali:
Os 7807 stojí v PP pri 1. nástupišti, odchod má 5:35.
Mos 8303 stojí v PP pri 3. nástupišti, odchod má.. áááno.. 5:35.
Je tam jeden výpravca. Kým vypraví, odsleduje odchádzajúci vlak, prejde cez 6 koľají, vypraví 7807-čku, tá odchádza pravidelne temer s 2 minútami.
7807-čkou ide dosť robotníkov, na zastávkach je zvýšená frekvencia.. Po Spišskú majú taktové osobné tak ostré jazdné doby, že spravidla tie 2 minúty človek nie je schopný stiahnuť, ak áno, tak s odretými ušami a žeravými špalkami.
To však nie je všetko, ideme ďalej.
V SNV, kde sa koná o šiestej ráno také menšie sťahovanie národov, má ten vlak pobyt 1 minútu. Tipnite si, koľko sa dá na ňom "skrátiť"..
Nevadí, to stále nie je všetko.. ideme ďalej!
Prichádzame do Markušoviec, sekeru si nesieme ďalej.. odchod 6:11 aj pol. Nedarí sa tam načas chodiť.. ak sa tak aj zdá, výpravcovia prikresľujú do PIS-u.
vlak stojí na 1. koľaji, po druhej popred dopravu má o 6:14 prechod IC 500. Keď sa osobnému do tých 6:12-6:13 nedarí odísť, IC neraz podržia pri vchode. Parádička, nie?
Prichádzame do Vlach.. odchod 6:28, príchod protiidúceho osobného 7804 je 6:30. 7807 stále tú minútku-dve mešká a 04-ka..? No vy ste bystrí.. áno, stojí pri vchode.
V Krompachoch na pobyte a vďaka trochu volnejšej jazdnej dobe konečne má možnosť naša nešťastná 7807-čka stiahnuť sekeru na nulu. Stiahne veru a ide včas - Richnava, Kluknava a..
6:46 by snáď došla včas aj do Margecian, keby..
...6:45 odtiaľ neodchádzala 602-ka..
Takže?
Spráááávne, 7807-čka stojí u vchodu a opäť generuje. Skráti to na pobyte v Margecanoch?
V Margecanoch, kde nastupuje 200-300 ľudí? Čo myslíte.. koľko tam má pobyt? Jo! Jednu minútu!
---------------
a potom mi tu ide nejaký bahnbilder z Bratislavy vysvetlovať, aký parádny takt nám tu spravili.. a my si ho nevieme vážiť... nevďačníci nevďační..
Os 7807 stojí v PP pri 1. nástupišti, odchod má 5:35.
Mos 8303 stojí v PP pri 3. nástupišti, odchod má.. áááno.. 5:35.
Je tam jeden výpravca. Kým vypraví, odsleduje odchádzajúci vlak, prejde cez 6 koľají, vypraví 7807-čku, tá odchádza pravidelne temer s 2 minútami.
7807-čkou ide dosť robotníkov, na zastávkach je zvýšená frekvencia.. Po Spišskú majú taktové osobné tak ostré jazdné doby, že spravidla tie 2 minúty človek nie je schopný stiahnuť, ak áno, tak s odretými ušami a žeravými špalkami.
To však nie je všetko, ideme ďalej.
V SNV, kde sa koná o šiestej ráno také menšie sťahovanie národov, má ten vlak pobyt 1 minútu. Tipnite si, koľko sa dá na ňom "skrátiť"..
Nevadí, to stále nie je všetko.. ideme ďalej!
Prichádzame do Markušoviec, sekeru si nesieme ďalej.. odchod 6:11 aj pol. Nedarí sa tam načas chodiť.. ak sa tak aj zdá, výpravcovia prikresľujú do PIS-u.
vlak stojí na 1. koľaji, po druhej popred dopravu má o 6:14 prechod IC 500. Keď sa osobnému do tých 6:12-6:13 nedarí odísť, IC neraz podržia pri vchode. Parádička, nie?
Prichádzame do Vlach.. odchod 6:28, príchod protiidúceho osobného 7804 je 6:30. 7807 stále tú minútku-dve mešká a 04-ka..? No vy ste bystrí.. áno, stojí pri vchode.
V Krompachoch na pobyte a vďaka trochu volnejšej jazdnej dobe konečne má možnosť naša nešťastná 7807-čka stiahnuť sekeru na nulu. Stiahne veru a ide včas - Richnava, Kluknava a..
6:46 by snáď došla včas aj do Margecian, keby..
...6:45 odtiaľ neodchádzala 602-ka..
Takže?
Spráááávne, 7807-čka stojí u vchodu a opäť generuje. Skráti to na pobyte v Margecanoch?
V Margecanoch, kde nastupuje 200-300 ľudí? Čo myslíte.. koľko tam má pobyt? Jo! Jednu minútu!
---------------
a potom mi tu ide nejaký bahnbilder z Bratislavy vysvetlovať, aký parádny takt nám tu spravili.. a my si ho nevieme vážiť... nevďačníci nevďační..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658231/
v staniciach ako Poprad-Tatry, Trnava, či Nové Zámky treba mať všetky príchody skoncentrované, lebo ani za svet nejde spraviť odchádzajúce prípoje, ak je rozdiel na príchodoch čo len 10-minútový :D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/658230/
a "pravidelne" vozne od piesku z Nemsovej