Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Garin - nepochybujem o tom že si profesionál, aj keď som nemal ešte možnosť vidieť Tvoju prácu (alebo aj áno, len som o tom nevedel). Určite si sa dostal až tam kde si preto, lebo vieš čo máš uverejniť a čo nie a nie bezhlavo uverejnovať všetko čo Ti príde pod ruku. V prípade Rasta mi ide o to, že napíše článok o pracovnej morálke jednej nemenovanej stanice, ale potom chce, aby mu poskytovali informácie. V ďalšom príspevku o vchode vlaku na obsadenú koľaj v tej istej stanici už píše, že tam bolo informačné embargo, že mu nikto nechcel nič povedať. Ak vedeli o čo sa jedná (a možno aj natrafil na tú istú zostavu ako pri tom motore), tak sa niet čo čudovať. Veď predsa keď chodím takmer každý deň na tú stanicu, tak nebudem tak písať, aby mal niekto problémy. Potom nech očakáva aj sätnú väzbu. Už keď to teda chcel dať na web, nemal písať napr. číslo vlaku a dátum. Môj stavovský názor. A čo sa týka toho bezčapicového výpravcu, tak je to hanba železnice a takí ľudia tam nemajú čo robiť.
Rasto - narazil som ta ten príspevok až v posledných dňoch, ináč by som to napísal skôr.
Len tak mimochodom, nedávno som vyfotil výpravcu na jednej nemenovanej stanici (ale nie na Tvojej), ako bez čapice a bez výpravky, len tak rukou, dáva pokyn na odchod vlaku. Na stanici neboli nijakí cestujúci.
Pivec,
no a co, dal som to tam, nikto mi to neavizoval, jednoducho bol som vtedy nahodou na stanici odprevadit pribuzneho do rychlika, ktory isiel 5 min pred tym motorom, tak si uz pockam aj na ten motor. Pockal som a dockal som sa jednej velkej zaujimavosti...
Jednoducho zverejnil som to, lebo kazdy ma pravo vidiet a posudit priciny tejto prihody. Sice doslo k nesplneniu pracovnej naplne, zamestnancov (nerobila sa skuska brzdy a neprivesil sa vozen), tak motor odisiel sam...
Nikto o tomto incidente nevedel, okrem tych par zamestnancov, co boli v smene, dokonca uz nocna smena o tom nic nevedela, a kedze miminu ludi zo zst Levice sleduje tieto stranky, tak si to nikto nevsimol (aj v dopravnom denniku bol vlak pisany vcas), takze nikto nemal ziadne podozrenie... Verim tomu, ze s nikym nerobili poriadky, maximalne co mohli, tak mohli strhnut premie, ale aj tom pochybujem, no este zistim blizsie...
Nuž páni dokonalí, presne takéto reakcie neželezničiarov som čakal. Ale asi ste prehliadli o čom som písal. Keď tí zamestnanci spravili chybu (a už sa na to upozornilo), tak nech za to pykajú. Ja sa ale pozastavujem nad tým, že poskytujú informácie takému človeku, čo im tam vytvára problémy. Pravdepodobne nevedia, o koho ide.
Garin - neviem kde pracuješ (a ani ma to nezaujíma), ale vži sa napríklad do funkcie rušňovodiča. S končiacim nákladným vlakom zastavíš v stanici (bez koľajových obvodov) tesne za návestidlom s návesťou Stoj, rušeň sa odvesuje a ide do depa (teda žiadny vplyv na dopravu). Je tam ale nadšenec-fotograf, ktorý ťa odfotí a to že si urobil nehodovú udalosť a takto zverejní. Ty si samozrejme odstavený od výkonu, opätovné preskúšanie + strhnuté niekoľkomesačné prémie. Nabudúce príde ten istý nadšenec-fotograf za tebou, aby si mu ukázal rušeň a povozil ho. Ako budeš reagovať ? ? ?
A k tomu právu na informovanosť: samozrejme že ho má. Železničiari však podpisovali určité tlačivo, že nebudú poskytovať informácie vnútropodnikového charakteru – na to je hovorkyňa ŽSR. Asi si rozmyslím, koho budem v budúcnosti púšťať do vyhradeného obvodu stanice a poskytovať informácie, keď neviem, čo môžem od neho čakať a ako to môže zneužiť proti mne. Raz darmo sa hovorí Za dobrotu na žobrotu.
V situácii, keby bol Rasto železniciar by si rozmyslel, či takéto niečo uverejní.
O tom to je ..
Zaujímavé, že sa vyčíta Rasťovi, že narobil problémy, ale nikto sa nepozastaví nad tým, že to nebol on, čo odišiel z Levíc s motorom bez prívesného vozňa.
Okrem toho jestvuje v našej krajine právo na informovanosť. Nemáme Rasťovi čo vyčítať, že si informáciu nenechal pre seba a dal ju na tento web.
Coho strasneho sa Rasto dopustil? Niektori sturovski rusnovodici, niektori levicki vlakveduci, posunovaci aj vozmajsti si o take nieco koledovali uz davno.. a zial stale koleduju.. holt Levice nie su Bratislava.. aj ked nedoslo k bezprostrednemu ohrozeniu na zivotoch, pristup ku skuske brzdy vypoveda..
Rasto - pozeral som v galérii tvoj príspevok o odchode MOs vlaku keď zabudli ten privešák v stanici. Ak to videli aj ľudia čo nemali, tak si im s tým príspevkom asi narobil problémy. A ak áno, tak sa čudujem, že ti tam ešte niekto poskytuje informácie. Bol som raz v jednom nemenovanom depe a práve tam mali vykoľajené HKV čo som si samozrejme odfotil. Za chviľu prišiel šéf depa s tým, že prečo som to fotil a či mám na to povolenie (mám). Keďže si to sami nakoľajili a nikde nehlásili ako nehodu, tak sme sa dohodli, že to zostane medzi nami a nikde tá fotka nebude zverejnená, čo sa aj stalo. Predsa keď viem, že s tým narobím problémy, tak sa s takými fotkami nebudem chvaliť a už vonkoncom nie na webovej stránke, ktorú si prehliadajú aj ľudia z riaditelstiev. To v tvojom prípade neplatí.
Kde sa nič nerobí, tam sa nič nepokazí.
V ŽST Kysak dňa 13.7.2005 o 14:54 h počas výpravy vlaku R 610 ZSSK z 2.koľaje došlo k zasiahnutiu časti trakčného vedenia pri HDV, pričom došlo k prepáleniu trolejového vedenia a následnému previsu trakčného lana nad súpravou vlaku. Vlak R 610 ZSSK zmeškaný o 168 min.
Moja skúsenosť: Asi pred troma rokmi sa mi stalo keď som cestoval na R 803 "Gemeran", že sme bezdovodne zastavili na výh/z. Prša pred Fiľakovom kde sme mali v 100 kilometrovej rýchlosti prechodiť. Pritom som sa ešte schválne pozrel, a na odchodovom náv. svietilo "voľno". Po tom, čo sme už asi 15 minút stáli, išiel okolo mňa sprievodca, a ja som si vobec dovolil spýtať sa ho na dovod meškania. Drzo vystrčil hlavu cez okno, pozrel na odchodové návestidlo (medzičasom ho výpravkyňa "strhla") a sucho povedal "máme červenú, asi niečo križujeme", a kludne odišiel. Pekná blbosť, pomyslel som si. Potom prišla (o ďalších 15 min.) z Fiľakova 750-siatka, zavesili ju a odišli sme na náv. "posun dovolený". To mi už bolo jasné že sa jedná o poruchu lokomotívy, ale prečo mi to ten sprievodca nemohol oznámiť keď on o tom určite vedel? To je prístup k cestujúcim! Ale našťastie nie všetci sú taký, mal som viac dobrých skúseností ako zlých. Nakoniec vo Fiľakove ešte odstavovali pokazenú 754 na vedlajšiu koľaj +JSB, tak ešte +20.