Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Našiel som článok v MF Dnes k včerajším meškaniam vlakov v okolí Zábřehu n.Moravě:
Příval vody zpozdil také některé odpolední vlakové spoje mířící z Prahy na Olomouc i opačným směrem. Voda vlaky na koleje nepustila. Zhruba po čtrnácté hodině došlo totiž vlivempočasí k poruše v železniční stanici Zábřeh na Moravě. "Provoz tam byl přerušený zhruba tři hodiny. K poruše došlo díky zatopení takzvaného olomouckého zhlaví. Zábřeh byl proto asi do sedmnácté hodiny neprůjezdný," podotkl dozorčí provozu olomouckého hlavního vlakového nádraží Lubomír Bártek. Některé vlaky tak železničáři museli odklonit po trati vedoucí přes Brno. Jiné při čekání na obnovení provozu nabraly nemalé a nepříjemné zpoždění. Podle Bártka se tato zpoždění pohybovala zhruba do hodiny. Pouze jeden z Prahy mířící IC rychlík nabral asi sto padesát minut. "Cestoval jsem odpoledne z Prahy rychlíkem Intercity. U Krasíkova jsme ale najednou zastavili a železničáři nám začali vysvětlovat, že přes Zábřeh kvůli živelní pohromě v žádném případě nemůžeme projet. Po zhruba hodině čekání nám pak řekli, ať se vrátíme do České Třebové a potom ať pokračujeme směrem na Brno. Když jsme se ale vrátili do České Třebové, stál tam už jiný vlak mířící také na Zábřeh. Ten už mohl vyjet. Takže jsem se stejnou trasou vydal zase nazpátek... Docela jsem byl z těch zbytečných přesunů tam a zpět rozčarovaný, ale i mne děsilo, co se vlastně děje," dodal Olomoučan cestující odpoledním IC rychlíkem z Prahy.
kmotr: rozprával som sa so sprievodcom Košičana. Už v Olomouci sa o tom vedelo, dal aj návrh, aby nás "otočili" cez Přerov, do Brna, ale neprešlo to. Za všetko môžu dispečeri, ktorí za to zodpovedajú. Našťastie katastrofický scenár sa nekonal, takže sme nesedeli pred Zábřehom do rána . Na olomouckom zhlaví v Zábřehu bolo zopár výhybiek pod vodou, čo síce stačilo k tomu, aby nemohli prehadzovať "veksle". A návestidlá všetky zblbnuté, šli sme takmer celou trasou na stoj...
Včera (pravdepodobne kvôli prívalovým dažďom) meškala rada vlakov v okolí Zábřehu na Moravě. Žiaľ,v jednom z nich som sedel aj ja... IC 120 Košičan cca 105 min, IC 143 Odra 60 min, R 241 Vsacan 180 min, R 622 Bečva 150 min, R 708 Galán 100 min, Os som nesledoval...
Stáli sme v Mohelnici (niečo vyše hodiny), a postupne "krokom" sme sa dostali do Zábřehu...
Každý deň vykape niekoľko rušňov u ZSSK a CARGO. Len si to tak nevšimneme. Dnes "uhynulo" aj eso 363.147 ZSSK v Poprade na R 606 (meškanie cca 50 minút). Keď ostane neschopná 350 na vlaku vyššej kategórie, všimne si to veľa ľudí, lebo tieto mašinky máme pod drobnohľadom, sledujeme so záujmom ich obehy (viď rubrika 350, tam už zvečera bola zmienka o dnešnej neschopnosti 350.005 na IC 13404).
Príčiny: aj to, čo si uviedol, zrejme z každého rožka troška. Ale 350.005 je po oprave ES v ŽOS Vrútky (jún-december 2004) a po nej na SŽDC v Čechách ešte nejazdila ... takže rébus ...
Ta pomocka GVD sa vola "ČAKACIE ČASY a opatrenia pri meškaní vlakov osobnej dopravy". Vydava sa na obdobie platnosti GVD a ma 4 tabulky:
A, Cakacie casy odchylne od zakladneho casu,
B, Mimoriadne zastavenie prechodiacich vlakov,
C, Nahradne prevazanie priamych voznov,
D, Mimoriadne cakacie casy.
K tomu jedna zaujímavosť v GVD 2003/2004 mal vlak 1833 čakať v žst Levice spoj 5911 max 5 min, pričom 1833 mal odchod 18:25 a 5911 mal príchod o 18:26, o tom nikto nevedel a spravidla sa to ani nedodržovalo...
Ad Jozef, Jsem rád, že podáváte takové zprávy, že přípojné vlaky ve Zvoleni čekají. Mělo by to být samozřejmost, ale bohužel není a na ĆD je situace ještě podstatně horší jak na ZSSK. Někdy vlak není schopen čekat ani 10 minut a člověk kvůli tomu ztratí i několik hodin. Přímo katastrofální situace je v Brně mezi rychlíky od Ostravy a na Plzeň, tam je šance na přípoj tak max. 50 procent. a to ještě nezačaly větší výluky.Také jsem vloni zažil na úseku ZV - Hron.Dúbrava souběžnou jízdu 240.087 (Blava) a 851.002 (Kremnica). A musím dodat, že ta 851se držela vůči elektrickému rychlíku velmi dobře.
Ad Steppas Toho dne 21.3. ( pondělí ) Detvan (141) někde ještě Košičana (121) předjel - alespoň v Ćeském Těšíně jel asi 10 min. před ním ( cca v 14:50 )
Ex279 - v hl.st. meskanie 33 min, v Ivanke pri Dunaji 45 min. a v cele namiesto 350 240 (vid obr) a EC170 meskanie 35 min. Skoda, ze keby boli isli na cas, tak by bolo este svietilo slnko...