Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Dnes v naberali vlaky medzi Dolnou Štunňou a B.Bystricou meškania z dôvodu pomalej jazdy kvôli lavínovému ohrozeniu (zrejme to bolo 40 km/h). Vlak 1841 prišiel do Zvolena o 15.17 (+21 minút). Čo bolo chvályhodné, tak všetky prípojné vlaky na os.st. čakali (R do KE odišiel +17, R do BA +9, Os na Kremnicu +17). I keď si mylím, že by to malo byť samozrejmosťou, mal som z toho dobrý pocit a prácu železničiarov vo Zvolene treba pochváliť. Inak takmer bola súbežná jazda R 832 a Os 7508 do Hronskej Dúbravy - aj keď šli každý po inej traťovej, nemohli byť vypravené súčasne, lebo sa im krížili cesty na zhlaví, tak šli po sebe asi 2 min.
rk_kn. , Tatoo Urcite mate svojim sposobom pravdu. Zhrniem to do 2 bodov.
1, Uzivatelske prava. System je rozcleneny tak, aby nie kazdy mohol robit vsetko. Uzivatelske prava prideluje IZDpVT a zalezi od miestneho vedenia ZST. Podla nojho nazoru by vypravca mal mat univerzalne pravo aj pre zmenu zlozenia vlaku. No nechcem a nebudem zasahovat do kompetencii prednostov. Takze si to treba zariadit na miestnej urovni.
2, "Chyba DMQ volajte CKP" Bohuzial to programator nemoze ovplyvnit. Je to zalezitostou ZT a ver mi, ze im idem po krku. Na Juznom tahu by to uz malo byt OK, odkedy tam IT bezí na optike. Uzivatelske prostredie. Jasne. je to skarede. Treba si uvedomit, ze 90% PISu bezi na terminaloch. A to je kamen urazu. Terminal nema "Mozog" a nedokaze grafiku. To znamena, ze ziadny zazrak sa stym neda urobit. HW ja stary cca 10 rokov. To znamena, ze nastava doba vymeny. Treba si uvedomit, ze to bude stat desiatky milionov korun. Vysledkom bude, ze za peniaze danovych poplatnikov budeme mat pritulnejsie prostredie, ale podstata systemu ostane rovnaka. Je otazne, ze kedy a kolko peniazkov sa najde aby sa to dalo zrealizovat.
Zda sa mi, ze tato "debata" asi nepatri do tohoto fora. Budem Vam vdacny, ked mi budete davat podnety pre vylepsenie systemu. Bud zalozme nove forum, alebo mi kludne napiste do miestnej posty. Rad odpoviem. Popripade telefonujte.
rk_kn. On line system zamena to, ze udaje treba zapisovat v realnom case. Ked tak citam popis "Chyby" tak sa musim pousmiat. V popisovanom pripade slo urcite o nakladny vlak so zmeniu zataze. Keby som bol v sluzbe ja tak by som dal jednoducho prichod vlaku do nacestnej stanice a veru nikto by ma uz nemohol predbehnut. Prichodom zablokujes akukolvek manipulaciu s dynamikou jazdy v ZST, ktora nasleduje. Na druhej strane je otazne, ci pocas fyzickej manipulacie s vlakom nie je cas odvesit , alebo privesit zopar voznov v systeme. Cela operacia zadania prichodu trva asi 10 sekund. Privesovanie a odvesovanie cca 20s na jeden vozen. No a to som tam dal riadnu vatu. V nacestnych staniciach by pracu s voznom mal vykonavat pripravar. Vypravca (operatorka) v tomto pripade zadavaju prichod a odchod vlaku.
Vratme sa teraz k operatívnosti. System je podla mojej mienky dostatocne operatívny. Málo operatívna je podla mna obsluha. V kazdom pripade je tu zachranna brzda v podobe "Rusenia informacie". To znamena, ze vsetko sa da, len treba chciet.
Čakanie na jednotlivé prípoje rieši služobná pomôcka " Čakacie časy,". Ak pri konktrétno vlaku je určené čakanie, tak bolo potrebné čakanie doržať a cestujúci má právo sa sťažovať a žiadať náhradu škody. Konkrétny prípad sa dá rekonštruovať podľa dop. dokumentácie v spomunutej stanici. Ak tam konkrétny prípad nie je riešený, mal sa výpravca dotazom obrátiť na pracovníka dispečerského aparátu ( prostredníctvom vlak. alebo prev. disp.), ktorý po spolupráci s DOP mal rozhodnúť. A v tom, tej ťažkopádnosti a zdĺhavosti vidím problém riešiť takéto prípady rýchlo a operatívne. V každom prípade sa má právo cestujúca sťažovať na dedodržanie prípoja, prípadne žiadať náhradu za autobusový lístok.
Neviem, či sa to už opravilo, ale jednou z chýb, ktorá sa prejavovala na PISe, je to, že keď pre nedostatok času pracovník, (výpravca, alebo operátorka ) nestihla zadať vstupný údaj do terminálu a predbehol ho pracovník v ďalšej stanici, už dodatočne počítač nezobral tento údaj do pamäti. Prejavovalo sa to aj v IRIS-N, keď sa dávali údaje o zmenách a kým to pracovníčka zadala a niekto ju predbehol, už to nebolo možné. Týmto strácal systém na operatívnosti a presnosti vo vykazovaní priebehu prevádzky.
Nuz, a presne to iste sa stalo mojej manzelke, ked sla s malym do MI (ja som vtedy nemohol).
Doteraz som celkom nepochopil, preco bezvyznamny lokalny osobak nemoze 10 minut (o tolko vtedy prisiel Tatran neskor) pockat na Ex. Ved je predsa jasne, ze ten osobak je tam na to, aby prevzal cast zataze cestujucich z Ex, ktori idu dalej.
A preto sa potom moja manzelka (vzhladom na to, ze dalsi vlak v nedohladne - a to iste uznate s malym dietatom nejde) musela nahanat aby jej vratili cestovne (do telefonu som jej poradil, preco by mala platit za nieco, co neprecestovala) a utekala rychlo na autobus (ktorych tam nastastie chodi dost).
Nuz, teda aj takto moze vyzerat vztach ZOP k cestujucim, a hlavne v dobe konkurencie inych druhov dopravy.
A realita je taka, ze po tejto skusenosti uz chodime do Mi vyhradne AUTOM ....
Add Jakub
Skoro na každej stanici sú terminály PISu.Tam určení zamestnanci manuálne dávajú informácie o príchode ,odchode a prechode vlakov. Okrem toho pri meškaní vlaku tam zadávajú číselné kódy, ktoré vyjadrujú príčinu meškania. Takže všetky infomácie sa v reálnom čase zbiehajú na server a potom už len výstupná informácie o aktuálnej polohe vlaku je na nete. zadávanie týchto údajov je dosť ovplyvnené ľudským faktorom,nakoľko ak sa stane nejaká nehoda a ten zamestnanec musí riešiť rad iných dôležitejších vecí,tak sa stáva,že tam informáciu nestihne zadať a potom sa nevie o tom vlaku nič. Takže toľko k Tvojej otázke.
Petery: ja som to našiel na stránke ŽSR (dúfam, že odkaz bude fungovať): http://www.zsr.sk/generate_page.php?page_id=264.
Praha - Na odstavném nádraží v Praze dnes nad ránem údajně "spadly dráty" na obou výjezdech, což způsobilo uvěznění souprav ranních vlaků. O následcích a podrobnostech vás budeme informovat.
Doplněno v 17.00:
V půl čtvrté ráno došlo ve stanici Praha-ONJ-odjezdk zamotání vlaku Sv 29000 (471 souprava pro Os 9323 do Kolína) do trolejového vedení. Následkem toho bylo vypnutí napětí nac celým odjezdem a trať. koleje do Vršovic seř. n. a obou kolejí do Vršovic. Kdy byla výluka ukončena a další následky zjišťujeme.
Zjištěné následky:
- IC 121 opožděn o 140 minut (st.hr.), IC 141 Detvan jel pár minut za Košičanem.
-odřeknuté příměstské vlaky nebo jejich zpoždění
Budeme Vás dále informovat...
(www.zelpage.cz)