Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Ad Pio: Nikdy som nenapísal, že informačné materiály o meškaní sa odhadzujú do koša. O opaku sa môžeš presvedčiť, ak si prečítaš, čo som napísal v príspevku "Vášnivá diskusia" (6.2. o 21:28:51) o vyhodnocovaní na ZSSK. Tie príklady z dvoch cudzích železničných správ nemajú žiadny súvis s našimi železnicami. Reagoval som len na vstup kolegu rk_kn. Chcel som tiež spoločenstvo vlaky.net trochu obveseliť, čo figliar riaditeľ vyviedol. Nakoniec ani tu nikdy nemôžeme vedieť, kto sa za "nickom" skrýva a vôbec, nemali by sme nikoho podceňovať len preto, že ho nepoznáme. Aj z učňa na webe sa raz stáva majster, tak je to aj v živote.
Takisto nepochybujem o Tvojom veľkom podiele na vytvorení a prevádzkovaní PIS-u. Mám taký pocit, že celý ten kolotoč nedorozumení vznikol len z toho, že som sa neobratne vyjadril o niektorých údajoch PIS-u. Až keď som si podrobne preštudoval príspevky pani doktorky a ďalších, tak som pochopil celé to pozadie a lavínu, ktorá vôbec nemala súvis s meritom kritizovanej veci (meškanie EC na ÖBB). Priatelia mi povedali, že si to mohol brať osobne, ale to nebol môj cieľ, veď ťa osobne nepoznám.
A rovnako nepochybujem o Tvojom leviom podiele na chode tejto stránky. Klobúk dole. Na druhej strane sa však nečuduj, že kvalita vlaky.net pritiahne ďalších fundovaných diskutujúcich a že v detailoch môžeme mať aj odlišné prístupy a názory, lebo sa na veci dívame z iných uhlov. Vidím skôr to, čo nás spája a tým je náš vzťah k železnici.
k tomu rozboru jazdy:
Štrba-Východná a naopak - vsade tam figuruje minutka dve. Hned za Štrbou je spomalenie, ktore tam je uz minimalne rok a ktovie ako dlho este tam bude. Sa mi zda ze tam bol zosunuty svah.
Preco sa to nezohladnilo pri tvorbe terajsieho GVD? Minuta by nikoho nezabila a ak sa to spravi pocas platnosti GVD, vlaky tu minutku mozu pockat na Strbe alebo v LM. A po ZA (KE) to v pohode este aj nakladne vlaky dobehnu http://www.vlaky.net/_img/smile/1.gif
Pokial to niekomu pomoze, tak nech sa paci ukazka rozboru jazdy IC, EC a Ex:
EC174 Štúrovo +5/5´,Brat.hl.+2´=33,Kúty +7/7´.
EC170 Štúrovo +9/9´,Kúty +3/3´.
EC135 Kúty +3/3´,Bratislava +3´.
IC 402 Košice +30´=52,Markušovc +3´=31,Štrba-Východná +2´=31,L.Mikuláš-Palúdza +5´=60, Odb.Váh-Žilina +5´=60,Kraľovany-Turany +6´=60,Cífer-Šenkvice +6´=33,Petrž.+57/57´.
IC 403 B.Petržalka 0/0,Východná-Štrba+5´=60,Košice +5´.
IC 404 Košice 0,Štraba-Východná+3´=31,B.Petržalka 0/0.
IC 405 Petržalka 0/0,Beluša +4´=33,Východná-Štrba +1´=60,Košice +5´.
IC 501 Bratislava 0,Palúdza-L.Mikuláš +4´=60,Východná-Štrba +1´=60,Košice +5´.
IC 500 Košice 0,Pezinok+5´=84,Sv.Jur+23´=84=Prekážka na trati(auto),Bhl.+28´.
IC 511 Bhl.0,Východná-Štrba+5´=60,Košice +5´.
IC 536 Čaňa +3´,Barca+2´=31,Košice +5´.
IC 537 Košice +5´čakal 425,Čaňa +5´.
Ex 530 B.Bystrica +3´=43,Bratislava 0.
Preco vcera meskal IC 500?
Svatý .Jur - Bratislava Rača o 21.42hod cestné motorové vozidlo v km 10,550 z cesty vyletelo na trať a na II.trať.koľ.zlomilo stožiar TV č.72. Od 21.55h doprava na II.traťovej koľaji prerušená do ……..h. Na I. traťovej koľaji rýchlosť 10km/h. Zmeškané: IC 500+28.....
Nebudem to komentovat.
Ja neviem. Asi som priskvareny. Na jednej strane chcete diskutovat a na druhej strane sa tu hladaju za vsetkym nejake klucky. Nepotrebujem si prihrievat nejaku polievocku, aby som pomohol "dutym hlavam". Skratka, podla Vas je vsetko zo zasady zle. To nie je diskusia.
Garin. Ver mi, ze z toho, co sa tu popise sa sice nepisu reserze, ale ani to nepada do smetia. Zivot v praktickej prevadzke zeleznic je ovela zlozitejsi ako si vieme predstavit. Tato stranka zije v uzkej symbioze zo ZSR. Urcite si si vsimol niektore pohotove a podrobne spravy. Myslís si, ze k podobným dátam sa dá dostat len tak jednoducho? Dovolím si tvrdiť, ze 50 - 70 aktualít je tu z priamych zdrojov ZSR.
aj mna by zaujimal dovod, preco to tak je. a dufam, ze ten dovod je nejaky rozumny. a velmi sa mi este pacia pripoje z Rajca v ZA. Anca prichadza minutu, dve pred odchodom dalsieho vlaku a v pozn. pri Anci je to koliecko- Nie je pripoj medzi vlakmi X a Y. alebo Anca prichadza do ZA 17,19 a Zr vlak na Zvolen odchadza 17,16.
ale uz koncim, ved keby sa vsetci rozpisali, nebolo by konca.
Manazer si to dovolil navrhnut asi z jedineho dovodu.. R na Zilinu ide az 9.10 a na Blavu ide osobak 9.30.. inak neviem.. je to zilinsky obvod.. ale nesuhlasim s takym nepripojom a tiez by som sa ozval.. no hladal by som dovody, preco to tak je..
Urcite je tazke vyhoviet vsetkym a to plati aj pri pripojoch, ale minule som cestoval do Blavy, meskali sme 5 minut. V Novom Meste nad Vahom prisiel vlak z Vrboviec a ludia behom prestupovali... Tak som vylovil z batohu cestak a pozrel kolko ten osobacik meska. A on nemeskal. Jeho prichod bol 9,05 a odchod nasho vlaku do Blavy bol
9,02. a takychto odchodov je v GVD naozaj X.
Rozpraval si sa aspon raz v zivote s niekym, kto robi GVD? Ci uz ZSSK alebo ZSR? Ja ano a tvrdenie "dute hlavy" je sprosta urazka. K tomu VUC by som si to tiez nedovolil, hoci ti ludia vedia len malo o zeleznicnej doprave. Pripoje su casto "osemetna" zalezitost, je to na riadny brainstorming, ako ich vyriesit k spokojnosti cestujucich. Vrcholovo vsak zodpoveda ZSR a ich "technologicke podmienky vyplyvajuce z povahy zeleznicnej dopravy".. asi tak..
AD rk_kn: spomeniem dva známe prípady zo zahraničia, ale neuvediem, o ktoré krajiny ide, aby to niekto nenazval, že tu stále robím reklamu zahraničným železniciam... V istej frankofónnej krajine sa dlho prihlasoval na serveri priateľov železníc jeden vysoko postavený manažér a pod "nickom" veselo diskutoval, polemizoval, dával návrhy a ak to považoval za potrebné, aj kritizoval vlastnú železnicu, podpichoval a sledoval odpovede. Neskoršie pri istej slávnostnej príležitosti, keď odchádzal do vládnej funkcie povedal, že mu to pomáhalo rozšíriť si obzor poznania, lepšie sa orientovať, čo sa deje na železnici, čo bohato využíval vo svojej práci. Jeho podriadení sa častokrát čudovali, odkiaľ čerpá informácie, pretože sa dozvedel aj to, čo sa oni snažili občas "zamiesť" pod koberec. Niektorí jeho kolegovia, ktorí nevedeli, že navštevuje web sa sem-tam pochválili, ako dobre kohosi zvozili netušiac, že pod týmto "nickom" sa skrýval riaditeľ spoločnosti. Keď sa jedného raz spýtal, či dotyčný mal pravdu, tak kolega odvetil, "pravdaže mal pravdu, ale ako by som mohol prispustiť, aby si ktokoľvek mohol len tak dovoliť písať si o našej železnici, čo sa mu zachce ..."
Príbeh z inej, nám dobre známej krajiny hovorí, že tlačový odbor tamojších spolkových železníc monitoruje denníky a časopisy a tiež železničné fóra na internete a každý deň pre manažment pripravuje rešeršu, kde uvádza tie informácie, ktoré môžu mať pre vedenie spoločnosti význam.
mbican GVD kreslí ZSR odor marketingu a menezmentu tras. Tí chlapci, co to kreslia neraz skripu zubami. Spoje kreslia na objednavku dopravcu. To znamena, ze mozu iba poukazat na nepripoje, ale moznost to nakreslit inak je nulova. Takze pripomienky ku GVD treba posielat dopravcovi, popripade na VUC.
Sikan: Ak je to naozaj tak, ako vravíš, tak OK, aj keď rk_kn písal, že doteraz sa žiadnej odpovede nedočkal. V každom prípade však znechutený cestujúci obvykle nechce písať nejakú oficiálnu sťažnosť, ale skôr sa na služby železníc nabudúce vykašle a ešte aj šíri zlé meno železniciam medzi svojimi známymi. Sám som zažil nemálo takýchto prípadov a bolo mi veľmi ťažké týmto ľuďom vysvetľovať, že cestovanie vlakom nie je vždy také otrasné...
Garantujem ti, ze na kazdu staznost, riadne a slusne formulovanu s popisom "tej onej udalosti", podpisanu (so spatnou adresou), sa odpoveda do 30 dni v sulade s Obciansky zakonnikom (staznost=reklamacia). Dokonca aj na pripomienky ku GVD sa odpoveda s patricnou argumentaciou. Na ZSSK to takto funguje, resp. do rozdelenia urcite. V kosi nekonci ziadna staznost. Je tu este moznost, ze posles staznost na zlu adresu. Ak si clovek spletie ZSR so ZSSK, resp. naopak, staznosti sa preposielaju. Inak najlepsie je staznost smerovat na Kontaktne centrum ZSSK. Takze tak..
rk_kn: Presne ako hovoríš - cestujúceho vôbec nezaujíma, či za meškanie vlaku alebo iné problémy môže ZSSK, ŽSR, ÖBB alebo nejaký debil, čo sa hodil pod vlak. Takisto má cestujúci v paži, či za nekresťansky drahé cestovné môže ZSSK, MDPT, SDKÚ, HZDS alebo KSS. A väčšina cestujúcich sa v žiadnom prípade nebude obťažovať písaním sťažností - aj tak je jasné, že najskôr skončia v koši. Ak je cestujúci so službami železníc nespokojný, zvolí nabudúce iný spôsob dopravy a navyše nezabudne o svojom zážitku informovať aj známych a kolegov.
Ak si túto jednoduchú vec neuvedomia vrcholoví manažéri železničných spoločností aj predstavitelia ministerstva, bude pokles cestujúcich naďalej pokračovať a o pár rokov budeme môcť na železničnú osobnú dopravu na Slovensku zabudnúť...
IC 405 "Tatran" s lokomotívou 350.018: PIS ukazuje o 11.25 h meškanie 4 minúty v stanici Trnava. Vlak podľa neoficiálnych informácií stojí v Brestovanoch, požiar v strojovni lokomotívy. SMS služba o 11.39,44 hlási: "vlak IC 405 Tatran v stanici Trnava meškal 4 minúty". IC 402 "Gerlach" mal meškanie 33 minút v stanici Bratislava-ÚNS. R 604 "Dargov": asi problém s lokomotívou 362.006, mešká v Liptovskej Teplej 49 minút. Tento "peršing" podľa všetkého už dnes na IC 403 nenastúpi.