Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Ad Nick:
Jen drobná poznámka k poslednímu odstavci Tvého příspěvku - na serveru Českých drah například diskusní fórum je. Vede-li k nějakým reálným změnám v chování Českých drah, to je zase jiná otázka.
Srovnej na adrese: http://www.cd.cz/findex_e.php?id=211
Uz tu nie je diskusia, ale boj o nieco....
Nadsenci zeleznice budu len vtedy nadsencami, ked budu podporovat zeleznicu pozitivne ladenymi prispevkami... a zelezniciari budu odpisovat, ze mame pravdu.... asi tak by to tu malo byt.
ALE OPAT ZABRDNEM, LEBO CHCEM POCUT NAZOR ZELEZNICIAROV NA PRIPOJE V GVD - riesene a la ZSSK.
Jeden vlak A pride do stanice X a druhy-B z nej ma pravidelny odchod 2 minuty pred prichodom vlaku A. Ake je riesenie? Cakat na dalsi vlak hodinu, dve??? alebo pouzit vrtulnik, lietadlo, alebo nieco podobne ako mi tu jeden radil?
- a takychto pripojov je v GVD nekonecne vela...
Nechcem reakccie typu, ze zelezniciari co chodia na vlaky.net za to nemoze, chcem pocut ich nazor na dany problem. POzn.:Z nepripojovosti neobvinujem diskutujucich zamestnancov ZSSK a uz vobec nie ZSR.
Ak zhrniem to, čo tu bolo dosiaľ v posledných dňoch napísané, tak mi z toho vychádza, že niekoho sa dotklo, že tu nejakí amatérici mudrujú o železnici a kafrú do práce profesionálov. Priatelia, o tom, čo sme niektorí z nás spomenuli, sa otvorene píše na oveľa fundovanejšej úrovni v odborných železničných časopisoch a diskutuje na rozličných odborných fórach. O meškaní vlakov a konkrétnych príčinách meškania každého vlaku a iných udalostiach za každý deň býva pravidelne informované vedenie ZSSK a jej generálny riaditeľ. Prijímajú sa opatrenia a veci sa riešia. Aké teda tabu? Veď nepíšeme o inom, než čo je verejne známe, a o čom diskutujú aj železničiari na svojich pracoviskách. Ešte raz, toto je virtuálny portál, fórum, kde si záujemci o železnicu hovoria o svojom hobby a názoroch. Kto by nemal rád železnicu, asi by sem neprispieval. Môj otec bol celý život železničiar, dlhé roky aj v riadiacej funkcii. Mám pri každom príspevku dokazovať niekomu, že mám rád naše železnice?
ja sa tu nejdem miesat do skriepky doktorka-garin-pio-ufo atd., ale.......
veta ", napreiek mojej laske k zeleznici nabuduce pojdem lietadlom. Som si ista, ze sa v pripade problemov o mna postaraju." od cloveka, ktory sa zelezniciarov vehementne zastava.... tiez svedci o jeho dovere v kvalitu sluzieb zeleznic (a je jedno akych)
Vy ste sedeli u akých dispečerov? Rakúskych alebo slovenských?
Máte pocit,že v ten deň bola v Bratislave víchrica a napadlo 30cm snehu? Ja som si to nevšimol.
A je veľký rozdiel udržať prevádzku bez meškania na trati , kde chodí v 3-minutovom intervale S-bahn, nákladná doprava a medzinárodné vlaky a na trati, kde je hodinový takt rýchlikov sem-tam osobák a nákladná doprava bez pevného grafikonu. Som zvedavý, ako by to dopadlo, keby Vaši dispečeri išli na jednu hodinku riadiť prevádzku do Viedne.
Odpoveď na otázku: návrat súpravy by som riešil na závese vhodného rýchliku/IC. Zvýšil by sa tým polatok len za hmotnosť, ktorý cenu ovplyvní len mierne. Istotne by náklady za prevoz súpravy boli nižšie ako stratené tržby od zákazníkov, ktorí sa po tejto skúsenosti už vlakom neodvezú.
Ad Doktorka:
Nechápem načo toľko emócií na ponuku niekoho, kto sa Vám podujal pomôcť na ÖBB.
Myslím si, že Garinova odpoveď je taktná a slušná. Reklamácia sa dá vybaviť aj bez ďalšej cesty do Viedne. Je len jediná okoľnosť, ktorá by bránila ÖBB vrátiť cestujúcemu cestovné: ak mal tzv. celosieťový voľný lístok na ÖBB, resp. FIP-ku. Ak si niekto kúpil lístok u nás, dá sa reklamovať aj na ZSSK.
V prípade, že by ste mali voľný lístok, alebo FIP-ku, tak by Vám ÖBB poslali prinajmenšom ospravedlňujúci list a pozvánku na nejakú akciu vo Viedni, aj s priloženým lístkom pre 2 osoby. Toto prosím nepovažujte za reklamu. V niektorých krajinách je to štandardný postup. Netvrdím, že aj tam nevznikajú na železnici problémové situácie a rôzne skraty. Mám s tým tiež svoje skúsenosti. Cestujúci sa však musí o svoje práva uchádzať.
Mohli by ste, prosím Vás pekne, uviesť deň a číslo vlaku, z ktorého máte tú nepríjemnú skúsenosť?
P.S. : Nerozumiem, ako súvisí Vaša sťažnosť na ÖBB s fungovaním PIS-u.
Ďakujem Vám za pochopenie!
Doktorka:
Ufo: Tuším ťa dostala. Ty si bol vo Viedni? Ja som sedel u dispečerov a zodpovedne Ti môžem povedať, že to nezvládli. Nebola tam o nič horšia situácia ako v Bratislave. No nechcem poukazovať na chyby kolegov.
Jedna otázka: Ako by si vyriesil navrat nahradnej súpravy? Kto by to zaplatil? Rakušáci?
A slovenských železničiarov som porovnával s rakúskymi v iných prípadoch, nie v tom, že nenasadili nahradnú súpravu za IC405. Ale na to ste radšej nereagovala, čo mi je ľúto. Vybrala ste si z mojich príspevkov len to, čo Vám vyhovovalo. Ale aj tak som si s Vami rád podiskutoval. Škoda, že moje príspevky chápete ako nejakú provokačnú kritiku, píšem tu len preto, lebo mám slovenské železnice rád a chcem poukázať na chyby, bez ktorých by naše železnice boli lepšie.
UFO: Nemožem si pomôcť. Ten vlak, co vlastne nešiel... Nepotentočkovali to tí užasní železničiari z Rakúska? Konečne som to asi pochovila. Tak on ostal vo Wiedni. Kto by to povedal, že aj take niečo sa môže stať. A Tí naši neschopáci nezohnali inú súpravu. Hm ozaj sú slabí.
Už si s Vami nebudem dopisovať. Obviňujete nepravých.
Nikdy som nepovedal, že na ŽSR a ZSSK nepracujú ľudia, ktorí to myslia so železnicami dobre. Ale hádzať problémy železníc na deti (i keď sa mi nechce veriť, že deti ovládajú umiestnenie a funkčnosť kolajových obvodov a vedia s týmto systémov komunikovať kusom drôtu). O zamestnaní na železniciach uvažujem, snáď sa dovtedy zmení myslenie ľudí v tomto štáte...
Ufo. Ten môj domaci železničiar mal pravdu, ked hovoril "Nemiešaj sa do toho, akurat Ti niekto nabryzga". Vôbec neviem, čo to znamena Apeer, Aeer a podobné mne neznáme skratky. Viem však určite, keby ma posadili do náhradnej a nevykúrenej súpravy, tak by sa mi to vôbec nepáčilo. Obávam sa, že vy by ste asi bol prvý, čo by sem napísal siahodlhú kritiku na železničiarov.
Nemám potrebu Vám dokazovať, že Slovenskí železničiari sú onakvejší ako Rakúšania. Ja len možno vidím jedného znich, ktorý tu denno denne sedí dlho do noci a snaží sa plátať diery. Štát neplatí, dopravcovia neplatia.... No a Ufo tu píše, že sa dá ľahko zabrániť tomu aby decká nespúšťali závory tesne pred vlakom. Ozaj to bola jedna z podnetných rád, ktoré ste tu podľa Vašich slov neuviedol. Prečo sa nezamestnáte na železnici? Keby ste došiel na Generálne riaditeľstvo a povedal, že ste univerzálny odborník v mihu vyriešiaci akýkoľvek operatívny problém, tak Vás radi zamestnajú.
Chodím na tieto stránky rada....
Vaša nepríjemná skúsenosť s ÖBB ma mrzí, ale keď ste naozaj mali šťastie na sprievodcu takého, ako ste písali, bráňte sa. Máte ako zákazník veľa možností.
Na ŽSR sa prípoje nedodržujú, ani keď vlak mešká do 10 minút. Nebudem Vám tu opisovať moje skúsenosti podobné Vašej zo stredy, lebo by to bol dvestostranový román, keď chcete, pošlem Vám niektoré moje sťažnosti na ZSSK, ŽSR. Boli ohodnotné ako opodstatnené a vybavovanie trvalo vždy okolo 2 mesiacov, ÖBB vybavuje sťažnosti omnoho rýchlejšie ako VAmi ospevované ŽSR a ZSSK, takže to máte jednoduchšie.
Je milé, že ste napísali o EC, že malo super vagóny, ale to je na ÖBB bežné, to Vám tak len pripadalo v porovnaní s tým, čo jazdí na Slovensku. EC IC vlaky tam nie sú vlajkovými loďami, ale sú bežný štandard na diaľkovú dopravu za také isté cestovné ako sú tam OS,zrýchlené vlaky. Na to si na Slovensku ešte dlho počkáme...
Naše EC,IC nechodia zle? Ak máte na mysli konkrétne deň, kedy došlo k odrieknutiu zo strany ÖBB, nemuseli ZSSK robiť obrat od 402 na 405. Ale to, že na Slovensko nepríde 405 sa vedelo najneskôr v čase príchodu tohto vlaku do Petržalky. Kým tento vlak príde na hl.st. prejde 30 minút (9:24 prích do PTA, 9:54 prích na hl.st.) Za tento čas aj ten najneschopnejší a najneprofesionálnejší železničiar nájde na odstavnom vzdialenom 1km od hl.st. súpravu, ktorá by tento vlak v úseku hl.st. - Košice nahradila.
Na druhej strane je pravda, že možno by to neboli vozne zodpovedajúcej kvality, pretože ZSSK nie sú schopné udržiavať tieto vozne v prevádzkyschpnom stave. Dám za príklad deň 3.2.2005 a vozne prvej triedy - namiesto Apeer bolo na EC135 Apee ČD, namiesto Aeer bolo na Ex531 Amee, namiesto Aeer bolo na R 604 Amee. Aby som to zhrnul, depo BA vystavuje v jeden deň 7 voznov Apeer, Aeer (vlaky EC74/75,EC134/135,IC400/405/500,IC501/404/407,Ex530/531,R604/605). Nasadených bolo ale len 4 kusy. Celkovo má toto depo 7 kusov Apeer (007,008,009,010,019,020,021) a 6 kusov Aeer (033,034,038,039,040,041), čiže spolu 13 vozňov, z ktorých bolo prevádzky schopných len 4!!!!! Takúto rezervu vozňov si nedovolí držať ani ÖBB.
Na záver keď ste spomenuli PIS, ako má niekto, kto sa nezaujíma o vlaky a čaká na nejaké EC v BA pochopiť zo spätnej sms "Posledná ukončená jazda - včerajší dátum" veľkosť meškania svojho vlaku???
Zcela černý den dnes zažily švýcarské železnice.V 8.45 došlo k výpadku řídícího počítače na centrálním stavědle v Zürichu, který měl za následek výpadek řady "místních" stavědel. Následkem této závady byl zcela zastaven provoz mezi stanicemi Zürich HB – Thalwill, Zürich HB - Pfaffikon SZ, Zürich HB – Zürich Wipkingen a na ostatních tratích došlo k výraznému omezení propustnosti.
V 10.30 došlo v žst. Zürich Hardbrücke k poruše výhybek. V celkovém souhrnu byl výsledek následující :
Půlhodinový takt IC na trase Bern – Zürich zrušen, IC vlaky jezdily jen "v celou", vlaky ICN (švýcarské Pendolino řady 500) na trase Biel – Konstanz v úseku Olten – Zürich odřeknuty bez náhrady, přímé (nonstop) IC vlaky Zürich - Basel odřeknuty bez náhrady, Interregio 2000 Zürich – Bern v trati Züroch – Olten odřeknuty bez náhrady, IC Zürich - Luzern (jezdí každou půlhodinu) vedeny pouze v úseku Luzern – Thallwil. Thallwil – Zürich zavedena náhradní autobusová doprava.
No a aby to nebylo všechno, tak se ještě dopoledne porouchalo stavědlo v Thunu na trati BLS z Bernu do Brigu.
Takže cestování železnicí muselo být skutečně lahůdkovou záležitostí. Na tak zásadní rozpad nestačil průběžně reagovat ani informační systím SBB, který patrně ve Winterthuru zrušenému vlaku 824 Romanshorn – Brig (odjezd 12.25 z Winterthuru) ještě v 16.50 vykazovaly ve Winterthuru předpokládaný odjezd v 16.17 s 232 minutami zpoždění.
Za této situace se nelze divit, že na cca 30 minutové zpoždění vlaku EC 160 z Wien West SBB proti zvyklostem nereagovaly a nezaváděly náhradní spoj z Buchsu SG do Sargansu.