Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Zbyněk Nemam vobec ziadne iluzie o nizkonakladovych leteckych spolocnostiach. Lietadlom necestujem rada, ale niekedy sa inak neda. Vlaky sa tiez odriekaju....
Co sa tyka zeleznice, tak som vlakom pochodila celu Europu krizom krazom. Da sa konstatovat, ze vlaky vyssej triedy chodia nacas. O ostatnych vlakoch by som to netvrdila.
Nase IC a EC nechodia zle. Tie pripady co tu boli popisovane su smutne, ale zavady isli najma na vrub pocasia. V inkriminovaj dobe som pouzila sluzby viacerych zeleznicnych sprav a tak aku u nas, tak aj v Rakusku, Taliansku a Slovinsku boli obrovske problemy s pravidelnostou vlakov. Citam tu obvinenia na vrub ZSR (Mozno ZSSK, neviem komu to patrí), ze neotocili supravu od IC XY. Pytala som sa manzela, ze preco to nespravili. Tvrdi, ze to nie je take jednoduche ako sa na prvy pohlad zda. Najprv by ten vlak Rakusak musel VCAS odrieknut a nie az po niekolkohodinovom handrkovani. Hovoril nieco o pomiesaní súprav a inych veciach, ktorym sa nepokusam porozumiet. Podla toho co tu pisali niektori pani, tak je to otazka chcenia. Neviem, nebudem tu nikomu robit advokatku, ale zda sa mi, ze to asi celkom take jednoduche nebude.
Preco niekto z tych, co tu najviac radia profesionalnym zelezniciarom nenapise oficialnu staznost aj s radami, ktore tu padli? Bud sa to vysvetlí, alebo si zeleznice nasypu popol na hlavu. Len ci ste tu pani schopni prijat nazor iný ako je Vas vlastny. Nie som si ista.
Mozno by stalo za to spravit statistiku jazdy IC a EC a zistit, ako to s tymi "Vlajkovymi lodami" vlastne je.
ad Garin, Doktorka a letecká doprava:
Trochu odbočím, ale ve vaší debatě zaznělo i cosi o nízkonákladových leteckých společnostech. Moje drahá polovička se před časem vrátila z týdenního pobytu v Londýně, kam letěla na zpáteční letenku právě jedné takové (české) společnosti. Když se dostavila k odletu na Gatwick, tak na její letenku úředníci jen zírali, pak zjistili, že ta společnost lety mezi Prahou a Londýnem před pár dny zrušila - a ona byla ráda, že si mohla koupit letenku na let ČSA. Na náhradu si už staví betonovou čekárnu. Na železnici by tak asi nedopadla...
Jinak, Doktorka, je mi sympatické, že se někdo zastane "těch svých" železničářů. Nemyslím si, že je dobré pořád jen nadávat na domácí poměry a nekriticky nahlížet někam za hranice.
Inak k februáru 2005 sa grafikon plní na okolo 91 %...
ad Garin. Vsetko co tu pisete o OBB je mozno pravda. Jednoznacne vsak skutek utek. Na West banhofe boli vsetci zalezení a nikto ma neocakaval so slavobranou, aby mi vratil moje investovane peniazky a sprievodca tiez horel tuzbou vratit niekomu nieco, hlavne ked je z vychodu.... Mimochodom usiel mi posledny vlak do Bratislavy, takze manzel musel prist autom. Ozaj dokonale sluzby podla "Prijatej charty". Nepotrebujem, aby ste mi pomahal vo vymahani mojich eur od OBB. Dalsia cesta do Viedne mi za to nestoji. Tym som len chcela povedat to, ze naprek vsetkemu, co tu bolo napisane na vrub nasich zelezniciarov, si myslím, ze nie su onic horsi ako Tí z OBB, ktorím tu robyte reklamu.
Aby som to zhrnula, napreiek mojej laske k zeleznici nabuduce pojdem lietadlom. Som si ista, ze sa v pripade problemov o mna postaraju.
PS, Hladala som v Ceskom PISe (asi sa to tam vola inak) osobny vlak na hlavnej trati. Nebol tam. U nas som ho nasla podla cisla uplne bezproblemov.
Vážená pani Doktorka,
s veľkým záujmom som si prečítal Váš príspevok. Vaša skúsenosť s vlakom EC na ÖBB je iste veľmi nepríjemná, viem si to predstaviť. Podľa prijatej charty, ktorá platí od 1.1.2005 sú ÖBB povinné odškodniť cestujúceho v prípade meškania vlaku. Prekvapuje ma však nekompetentnosť sprievodcu, lebo na ÖBB služobne cestujem často a mám iné skúsenosti. Sprievodcovia majú možnosť komunikovať s najbližším "Fahrdienstleiter-om" a povinnosť informovať cestujúcich, ak o to požiadajú, ako aj o forme náhrady v prípade meškania, ktoré presiahne 60 minút, resp. v určitých prípadoch už 30 minút, i o tom, ako si má cestujúci toto právo uplatniť. ÖBB zvyčajne poskytnú náhradu v podobe "gutschein". Ak napíšete na túto stránku, v ktorú stredu a ktorým vlakom ste cestovali, obrátim sa na príslušný odbor ÖBB, čo bolo príčinou meškania, prečo sa vyskytli nedostatky, o ktorých ste napísali na stránku vlaky.net a aké odškodnenie Vám poskytnú.
Železnice sú predmetom diskusií nielen na podobných virtuálnych serveroch ako vlaky.net, ale zaoberajú sa nimi aj vedecké štúdie u nás i v zahraničí. "Experti" z radov fanúšikov majú svoj pohľad a tak sa aj k nim aj pristupuje, ako k názorom fanúšikov, ktorých hobby je železnica. Ako hovorí jedno arabské príslovie: "Psy brešú a karavána ide nerušene ďalej."
Nízkonákladové súkromné letecké spoločnosti sú silnou konkurenciou na poli medzinárodnej leteckej prepravy najmä preto, že majú minimálnu administratívu, dokážu pružne reagovať na požiadavky trhu a využívajú liberalizáciu prístupu do vzdušného priestoru (dosahujú pritom istú, nie veľmi vysokú mieru zisku). Štátom dirigované železnice však nie sú ziskové nikde v Európe. V tomto smere sú na tom lepšie menší súkromní dopravcovia. U nás nie je zatiaľ doriešená legislatíva a financovanie osobnej dopravy vo verejnom záujme.
Mam doma zelezniciara. Dobre sa baví ked cita prispevky "expertov" na organizaciu zeleznicnej dopravy. Tvrdi, ze keby sa mala zrealizovat len tretina z tohu, co sa tu navrhovalo (napr Ufo, respektive Garin), tak by cestovny listok stal tolko, ze by si nikto nedovolil chodit vlakom. Mimochodom uvedomujete si, ze lietadlo z Bratislavy do Londonu stoji za urcitych okolnosti menej ako vlak? Preco sa z tych 20tich dpravcov nikto nehrnie robit osobnu dopravu? Urcite ma chytite za slovicko, ze BRKS ju prevadzkuje. Je to pravda, ale dokedy? Mozme byt radi, ze len velkou zanietenostou zelezniciarov funguje osobna doprava aspon tak ako funguje.
V stredu som sa vracala z kongresu vlakom do Viedne zo Slovinska cez Villach a pred Semmeringom sme stali 2a pol hodiny. Potom ten vlacik siel do Viedne ako osobak. A bolo to ECcko so super vagonami. Nekurilo sa tam a sprievodca nic nevedel. Listok na 1 triedu ma stal neuveritelnu kopu penazi a nikto mi nic nevratil. Mozem vam odprisahat, ze nasi zelezniciari su oproti Rakusakom super pohotoví a operatívni. Lebo oni konaju a Rakusaci cakaju. Musela som volat na Slovensko, aby mi moj manzel oznamil, len to co som vedela. Vlak stoji pred Semmeringom a jeho meskanie je neurcite.....
Teraz keď má železnica dispečerské riadenie na 3 úrovniach,tak to trochu trvá pokiaľ sa dispečeri dohodnú a hlavne pochopia čo je vlastne vo veci......Niekedy nie tak dávno to vyriešil výpravca a dodatočne sa dohodol s dispečerom,v systéme rozdelených železníc bude každá mimoriadnosť trvať večne,dokedy to každému kompetentnému vysvetlite.....
Tiež sa prihováram za to ,aby sa umožnil prestup na trati tým cest.,ktorí cestujú v uviaznutom vlaku,ak by vlaková čata pomohla tým menej zdatným resp.by varovala cest.pred príp.následkami,ale uznávam po právnej stránke je to zložité....Ale v dnešnej dobe keď máte takmer každý deň samovraha ....
add: mbican: vôbec si nepochopil, čo som ti písal, stále si melieš dokola to svoje. Prečítaj si, čo tu písal Pio a ak nepochopíš, tak ja neviem .. Ono to potom tak vypadá, keď železnicu riadia takí ľudia, čo majú vzťah k železnici ako ty - na
Už si si prenajal ten vrtulník?
Vlak do Benátok odišiel s cca 70 minútovým meškaním.
Príčinou meškania vlaku IC 403 bola podľa informácií lokomotíva 362.006. Tá je značne poruchová a už viacráz ostala "visieť" s inými vlakmi na trati. Aj tentoraz mala problémy a cestujúci mali vlastne šťastie, že došli do Košíc s meškaním "len" 77 minút. Bol piatok, vlak plne obsadený a prípoje preč.
ad pio :
Ak niekto kritizoval zeleznicu tak urcite v dobrom lebo len ak je kritika /samozrejme opravnena/ tak je co zlepsovat a u nas sa nemozeme tvarit ze je vsetko v poriadku .
Urcite nikto kto sa zaujima o zeleznicu resp.foti zeleznicu nekritizoval situaciu ak pride k nehode alebo podobne , ale stav ked sa stane chyba resp.casovy sklz ktory je mozne spravnou komunikaciou odstranit. Ak vznikne v priebehu tyzdna v Bratislave na vlaku resp.vlakoch IC 2 x prakticky ta ista situacia ze je treba vyradit jeden resp.dva vozne tak predpokladam ze situacia bude riesena operativne a rychlo.Ak napr.dnes fiktivne nastane znova ten isty problem z vyradenim vozna tak cakam od toho ze situacia bude riesena promptnejsie a to je aj cielom.To ze ma vozen poruchu to mi ani ty nezmenime.Nie je cielom nikoho poskodit zeleznicu ale prave naopak lebo mam pocit ze zeleznica je stale vytlacana na okraj na ukor automobilovej a leteckej dopravy.Ved zeleznica ma teraz najlepsie predpoklady prilakat k sebe cestujucich ved ked sa chcete dnes dostat autom resp.autobusom do Kosic tak pridete minimalne o nervy.Ak bude /mozno/niekedy dostavana dialnica az do kosic tak potom bude problem ziskavat cestujucich.
Pevne Verim ze neprestanes reagovat na prispevky aj ked su kriticke lebo si jeden z mala v tejto diskusii ktory argumentuje aj z druhej strany barikady a predpokladam ze ty dokazes uvedenu situaciu zo svojej pozicie ovplivnit.
Mimochodom, poznáte príslovie : kde nič nie je, ani čert neberie ! Opýtali ste sa všetkých tích ministrov, generálnych riaditeľov, dôležitých politikov, ktorí do všetkého kafrú, aj do riadenia štátnych podnikov ako sa postarali o dostatočný vozňový a rušňový park svojich štátom riadených a kontrolovaných dopravných podnikov ? Veď sa oni teraz starajú len o dialnice a výrobu drahých automobilov, na ktorých sa oni vozia ! Preto zaostáva technika na verejnej hromd: doprave všade.
A čo sa týka Železničnej polície. Nie je to žiadna súkromná bezp. služba. Nie je podriadená žiadnemu dopr. podniku ale priamo Ministerstvu dopravy, a je postavená na úroveň štátnej polície. Preto je oprávnená aj vyšetrovať a robiť prevenciu. A vôbec nie je zadarmo, ale takisto ako ostatné " silové rezorty" je platená o štátneho rozpočtu. A verte, že keď sa rozhoduje o rozpočte, vždy to vyhrá polícia, armáda , A ostatné podobné podniky.
vsetkym je asi jasne, ze fanusikovia z radov zelezniciarov sa snazia robit veci inak, pretoze je to aj ich konicek,... a veci co sa tu pisu na 85% nie su ich zavinenim. ale je to forum, kde si mozu vsetci napisat svoj nazor. tu sa asi zhodneme,nie?
ale trochu zabrdnem:
je to bezne v inych krajinach na zapad od nas, ze vozy na IC vlak sa zhanaju dve hodiny????
-mohli ste si ho nechat. Slovac je zvyknuta na to, ze je u nas vsetko tajne,...
povedane inak: aspon jeden dobry krok vpred. netreba cuvnut.
Doktorka, ale ste im dali.
Myslím si, že väčšina naších železničiarov je na na vyššej odbornej úrovni ako v zahraničí, len nám chýbajú ich technické vymoženosti a trošku prof. prístup.