Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Ad Pio: Nerobím ani u iného železničného dopravcu. Nerobím u železnice vôbec. A nikdy som nerobil. Veď som to napísal. Možno si ma už niekedy zazrel v Petržalke na stanici ako fotím.
S Taurusom sme počas "akcie" s IC 402 telefonicky konzultovali. Časové odchýlky, ktoré som uvádzal sú oproti tým, čo uvádzaš Ty minimálne. Ty to máš z PIS-u, ja to mám z vlastných meraní. Ide o podstatu (vlak meškal nevhodnou organizáciou práce). Nejde predsa o odchýlku troch-štyroch minút, keď vlak mešká 70 minút. O 12.25h ešte IC 402 stál v Petržalke. To som popoludní napísal. Počas jeho pobytu v stanici prišiel z ÖBB a aj tam odišiel S-bahn. 742.001 prestavovala súpravu na Os 4213. A bol vypravený aj R 943 s 363.112 ČD. Až potom odišiel IC 402.
Nejde mi o slovičkárenie, ale o to, aby sa zlepšila komunikácia a koordinácia medzi ŽSR, ZSSK a ÖBB, aby vlajková loď, IC vlaky ZSSK fungovali ako majú (chcem priveľa?). Cestovné na nich je u nás drahšie ako na ÖBB v porovnaní s tým, aká je cenová hladina a zárobky v Rakúsku a na Slovensku. Ak si cestujúci v Rakúsku kúpi cestovný lístok, platí mu na všetky vlaky, od osobných po EC a ICE bez akéhokoľvek príplatku. Je úroveň vlakov na ÖBB a u nás porovnateľná? Ak sa stretneme, dám Ti nahliadnuť do časopisu Eisenbahn Österreich. Šéfredaktor pán Alfred Horn sa kriticky vyjadruje k rôznym nedostatkom a k takmer "neuveriteľným" príbehom z prevádzky a nikto na ÖBB sa necíti dotknutý. Dokonca ÖBB prispievajú každý rok ako jeden zo sponzorov.
Garin Predpokladam, ze robis niekde u ineho dopravcu ako je Cargo, alebo ZSSK. Mas pravdu, asi som si ta pomylil. No ked je moj predpoklad spravny, tak sa nase cesty zakonite musia skrizit. Rad by som Ti osobne vysvetlil ako PIS funguje. V ziadnom pripade nemohol napisat, ze vlak dosiel do Petrzalky nacas. Poslal som Ti vypis z programu. Je to technicky nemozne. Sam Taurus potvrdil ine casy ako uvadzas.
Ad Pio: Som rád, že sa rozvinula zaujímavá diskusia okolo meškania vlakov. Tiež Ti ďakujem za Tvoj príspevok. Vážim si prácu všetkých slušných, serióznych a obetavých ľudí na ŽSR (teda v ŽSR, v ZSSK a v ďalších železničných firmách), ktorí sú v úplnej prevahe. Prečítaj si moje včerajšie vstupy, veď som železničiarov obhajoval. Keď si však vezmeš do rúk CP, tak je tam napísané "Cestovný poriadok Železníc Slovenskej republiky". Hoci je ZSSK v osobnej doprave monopolným dopravcom, garantom dopravnej cesty a prevádzky na slovenských železniciach je ŽSR. Ak vznikajú problémy, také, ako včera pri IC 405 a dnes pri IC 402, tak je povinnosťou ŽSR na to upozorniť ZSSK a žiadať prijatie opatrení. Mám však taký dojem, že to nikoho netrápi, do zápisov sa zapíše možno niekedy aj niečo, čo celkom nezodpovedá skutočnosti a život ide ďalej. Manažmenty nie sú dostatočne informované, lebo inak by nemohli trpieť takéto prešľapy. Alebo sa mýlim? Dnešný zápis o zdržaní IC 402 v Petržalke (kód 84) vo mne vyvoláva pochybnosti.
Nazdávam sa, že železniciam ako celku nie je príliš pochuti, ak si verejnosť, odborné časopisy, železniční novinári, fanúšikovia, fotografi i členovia klubu vlaky.net všímajú, čo sa na železnici deje. Ale ako by mohlo dôjsť k zmene prístupu a náprave ak by sa toto právo verejnosti odopieralo?
Dnes som odrána fotografoval a zaujímal ma IC 402. Keď dlho neprichádzal na môj spot smerom na Nové Mesto, tak som o 10.45h požiadal cez Eurotel na 7772 o údaj meškania. Dostal som info, že vlak IC 402 bol na hlavnej stanici o 10.26 h, včas (!). Bolo mi jasné, že vlak ešte neopustil hl. st. Bol som cez mobil v kontakte s Taurusom a ďalším skúseným fotografom a mal som info z prvej ruky. Časy, ktoré som uviedol, boli z môjho pozorovania, pri meškaní 70 minút tri-štyri minúty nehrajú veľkú rolu. V Petržalke som si osobne pozrel, ako to prebiehalo. Keď som prišiel o 12.45h do svojej firmy, pozrel som si údaje PIS-u na internete, bola tam len informácia o ukončení jazdy vlaku 28.1.2005 o 11.00h v Petržalke. Údaje, ktoré si uviedol sú asi z interného serveru ŽSR, na ktorý nemám prístup. Nikdy som nepracoval na železnici, hoci píšeš, že som bol kedysi výpravca. Možno máš na mysli niekoho iného, ale to nie som ja.
Určite, keby sme si o tom všetkom pohovorili osobne, nezdal by sa tento problém taký "horúci" aký sa zdá, keď o tom diskutujeme cez internet. Páči sa mi Tvoja loajalita k firme, v ktorej pracuješ. Je nádej, že takí ľudia, ako Ty, majú perspektívu a schopnosti, aby sa ich pričinením stala raz zo ŽSR moderná európska železničná sieť.
Ad Taurus. Beriem ta za slovo. V pondelok si podam toho cloveka, co tam napisal to 84. Aby som Ti pravdu povedal, tak sa Rakusakovi ani necudujem, ze vzal vlak nacas. Nechcem sa tu rozpisovat o pravidlach a kompenzaciach, ale v danom pripade spravil podla mna dobre, aj ked sa to zda za vlasy pritiahnute.
V kazdom pripade ma tesi, ze si potvrdil moje slova o "Neschopnosti" ZSR. Byvam inak voci takym kecom imunny, ale tentokrat ma sprska nadavania na nevinneho dost rozladila.
Co sa BAHL tyka, problem s posunom je tu pretrvavajuci a nezaberu ani vyhovorky typu "ideme na hranici moznosti stanice" od zodpovednych pracovnikov ZSR. Dokazom bolo meskanie 4210/ER2519 z dovodu odvesovania 3 voznov v prvych dnoch noveho GVD, ktore sa po par dnoch a urgenciach na ZSR razom vyriesilo. Najvacsia drzost zo strany ZSR (zrejme vypravcov BAHL) bolo uvadzanie dovodu meskania do PIS zo strany ZSSK, napr. vlakovych ciat.
ad Pio:pio neuraz sa ale bol som pritom a Garin ma bohuzial pravdu!!!Rakusan dal prednost S-Bahnu aj ked prisiel z Brucku do Petrzalky az po prichode 402 do PE.
Zdrzani moze byt sposobene len pasovou kontrolou a ta prebieha z hlavnej stanice
az do Bruck an d.L. ako rakuska tak aj slovenska pas.kontrola.
Nie moc casto davam prispevky ale aby som doplnil garina tak 402 prisla na hlavne zmeskana 3min. Z BA hl. by odisiel nacas dokonca mal aj postavenu vlakovu cestu , avsak v tom momente sa zistilo ze je zavada na sluzobnom vozni ktory bol radeny od rusna ako 4 vozen , kym sa v rozhlase vyhlasil vozmajster a posunovac a kym prisli ubehlo par minut.nasledovalo vitiahnutie 3 voznov + 263+1116 na 1.trat.kolaj smer Vajnory!!! cca o 11.00 prisla z odstavneho zaloha 742 021o ktoru musi vypravca najprvpoziadat spolocnost a az po suhlase zodpovedneho pracovnika bolo mozne prist pre poruchany vozen ktory sa stiahol na odstavne a az potom zacali na odstavnom hladat nahradny sluzobny vozen.Podotikam ze vo voznoch vlaku IC402 sa viac ako 1 hod.sa nekurilo!!!! Vlak odisiel z meskanim 70min. s ktorym aj prisiel do petrzalky.Mozeme byt radi ze rakusky vlakveduci nenechal v Petrzalke zo supravy uvedeny vozen vyhodit a bral to sportovo lebo vozen bol nevykureny a nesplnal podmienky cestovania triedov IC.
Ak bol vo vlaku niekto kto cestoval prvy krat vlajkovov lodov ZSSK tak cestoval aj naposledy.Je to vzorovy pripad ako funguje spolupraca na ZSSk .
Nechcem byt byt skodoradostny ale dufam ze ked sa suprava vrati ako403 z viedne bude sa na hlavnej stanici toto divadlo opakovat s opacnym postupom.
Garin. Este zopar prispevkov k tvojmu komentaru o praci ZSR. Mozno si neuvedomujes, ale vsetko, co tu pises na adresu ZSR si mal napisat na inu adresu. Majitelom voznov je ZSSK Slovakia. Tak isto je zodpovedna za sluzobny vozen. Takze, ked uz, tak vlakveduci mal volat dispecera ZSSK a ten zariadit vsetko potrebne. Vypravca je v takychto pripadoch odkazany na informacie od zamestnancov ZSSK Slovakia. Takze, ked oni nevedia odkial, aky a kedy daju nahradny vozen, tak v stanicnom rozhlase moze byt len ticho. To su veci, ktore by si mal poznat. Robil si vypravcu este za unitarnych zeleznic, ale odvtedy sa vela zmenilo.
To, co je tu dole, je vypis z PISu, kde je jasne napisane, ze vlak dosiel do Petrzalky 12:02 s meskanim 1:26 hod. Odisiel 12:26. Pricina pobytu je kod 84 a to znamena, ze ho drzali colnici. Bol by som Ti vdacny, keby si v buducnosti svoje tvrdenia podlozil dokazmi a nie len konstatovaniami, aj to uplne nepravdivými a zavádzajúcimi.
Garin, neviem odkial to beries. Tot Vypis:
Odchod vlaku z nacestnej stanice | Bratislava hlavna st. | 2005-01-28 11:42 | 000402 | EC,IC | 0 01:06 | 52 | |
Prechod vlaku KB | Bratislava-Nove Mesto | 2005-01-28 11:49 | 000402 | EC,IC | 0 01:06 | 52 | |
Prechod vlaku KB | Bratislava UNS | 2005-01-28 11:56 | 000402 | EC,IC | 0 01:07 | - | |
Prichod vlaku do nacestnej stanice | Bratislava-Petrzalka | 2005-01-28 12:02 | 000402 | EC,IC | 0 01:07 | 52 | |
Odchod vlaku z nacestnej stanice | Bratislava-Petrzalka | 2005-01-28 12:26 | 000402 | EC,IC | 0 01:26 | 84 | |
Prichod vlaku do cielovej stanice | Bratislava-Petrzalka st.hr. | 2005-01-28 12:27 | 000402 | EC,IC | 0 01:27 | 84 |
Kdyby byl pro Železniční společnost cestují vážený zákazník a nikoli "obtížný cestující hmyz", tak by sestavila náhradní soupravu z jakýchkoli vozů schopných jet rychlostí 120 km/h a vypravila by jej jako vlak 405 z Bratislavy hlavnej stanice, mimo "základního" jízdného by se nevybíraly žádné příplatky a součastí každého hlášení by byla omluva, že souprava je sestavena z náhradních vozů, neboť kmenová souprava z Rakouska z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek nedojela.
Cestující není hlupák, pochopí, že nelze poručit ani větru ani dešti ani sněhu a pochopí, že když souprava nedojede ze zahraničí, tak nezbývá než sestavit soupravu z toho, co je k dispozici.
SBB nahrazují v případě zpoždění vlaky EC s klimatizovanými vozy jakoukoli soupravou, třebas i "pantrografovou jednotkou". Včera (=27.01.2005) takhle skončil EC 160 "Marie Terezie" v pohraniční stanici Buchs SG…
Jenže pro "manažery ŽS" je jednodušší vymluvit se na to, že souprava nedojela z ÖBB a mnout si spokojeně ruce v teple své kanceláře. Ve Švýcarsku by se museli tito "manažeři" hlásit následujícího dne na pracovním úřadě …