Považská lesná železnica
V histori úzkorozchodných železníc sa stala jedna výnimočná udalosť. Partii ľudí (viď www.plz.sk ) sa podarilo zachrániť úzkorozchodku tým, že jej torzo presťahovali na iné pôsobisko (cca 15 km vzdialené). V súčastnosti tam budujú expozíciu aj s koľajiskom, kde by chceli zabezpečovať múzejnú prevádzku. Moje otázky do diskusie sú:
1. Myslíte si že je takýto spôsob záchrany akceptovateľný? Železnica už nie je na svojom pôvodnom mieste, vozňový a aj rušňový park obohacujú vozidlami, ktoré nemajú spojenie s konkrétnou železnicou, aj keď pochádzajú z iných les. železníc.
2. Mala by sa táto železnica volať Považská lesná železnica?
A všeličo iné 3:
(Kopu fotiek sa nmi nepodarilo )
Ak chcete všetky fotky čo som tam nafotil, ozvite sa mi (to je jedno ako), ja vám ich pošlem. Ak budete mať niekto zábery z poobednajšej akcie ozvite sa mi prosím, rád by somk ju videl v akcii. (Kačenu)
(Kopu fotiek sa nmi nepodarilo )
Ak chcete všetky fotky čo som tam nafotil, ozvite sa mi (to je jedno ako), ja vám ich pošlem. Ak budete mať niekto zábery z poobednajšej akcie ozvite sa mi prosím, rád by somk ju videl v akcii. (Kačenu)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/84522/
Aj keď je do veľkého zázraku ešte ďaleko, jeden malý sa predsa len stal. Po ročnej oprave sa v polovici mája do Pribyliny vrátila štvornápravová parná lokomotíva z roku 1949 s označením Kč – 4, familiárne nazývaná Kačena, ktorá mala to šťastie ťahať vozne ešte na PLŽ. Jej stav síce nie je ideálny, ale po dvoch skúšobných zakúreniach a predvedeniach, v sobotu 24. júna, na sv. Jána, predsa len povozila svojich prvých cestujúcich, ktorí nestíhali otvárať oči. Vozilo sa asi na 300 m dlhej trati so sklonom 30 ‰, ale silná mašinka si to ani nevšimla. Skôr naopak, na skrotenie by potrebovala viac závlačiek, oleja i podoťahovania... Ako však povedal rušňovodič Mário Brnický: „Dôležité je, že sa konečne jazdilo a dymilo...“.
V Kačene sa začalo kúriť ráno okolo piatej, o desiatej už bola pod tlakom a mohla aj s malým tendrom vyraziť z depa. Mastné koľajnice kĺzali a tak sme pieskom posypali každý meter. Konečne zabrala, a zapýtala si svoje. Bolo treba prihodiť uhlia, naťahať vody... Po hodinke zabehávania sa do prevádzky po 30 ročnom spánku, dorazili k depu nadšení cestujúci. Povozili sa vo vozni prerobenom z električky, mnohí z nich vyjadrili obdiv, našli sa aj takí, ktorí sa viezli ešte na pôvodnej trati...
V Kačene sa začalo kúriť ráno okolo piatej, o desiatej už bola pod tlakom a mohla aj s malým tendrom vyraziť z depa. Mastné koľajnice kĺzali a tak sme pieskom posypali každý meter. Konečne zabrala, a zapýtala si svoje. Bolo treba prihodiť uhlia, naťahať vody... Po hodinke zabehávania sa do prevádzky po 30 ročnom spánku, dorazili k depu nadšení cestujúci. Povozili sa vo vozni prerobenom z električky, mnohí z nich vyjadrili obdiv, našli sa aj takí, ktorí sa viezli ešte na pôvodnej trati...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/82074/
Slovensko bolo čestne zastúpené parnou mašinkou 422 108, veľkej pozornosti sa tešil aj T678 012. Mali sme tam zo Slovenska ešte aj ďaľších zástupcov! Krásne sa prezentoval aj modelársky vozeň s modelovým koľajiskom Klubu železničných modelárov z Komárna !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/82014/
cav mna si nenasiel, ale stretol si manasa, a mozno aj plzkara, neviem kedy si odisiel, ja som sa tam objavil az okolo 12.00, a samozrejme, moj nick sa minul uplne s mojim menom, ako inac ;o), takze asi preto ani obraz ani zvuk ;o)))
poobede sa prehanali aj Raba aj Kacena, trosku sme sa poprevazali po vyhybni, robili sme subezne jazdy a fotografi si to celkom pochvalovali,. Zucastnil sa aj Novinar, takze dufam ze nieco zavesi na net, a samozrejme tiez tie burkove mraky (trochu aj sprchlo) asi urobili svoje co sa tyka navsetvnosti skanzenu. Teraz ked ti toto pisem je tu takmer vycasene.
cav