Odborné diskusie o koľajových vozidlách
Túto tému zakladám z dôvodu, že v poslednom čase sa v jednotlivých diskusiách o hnacích vozidlách často hovorí len o fotkách a akékoľvek iné otázky ostávajú úplne bez odozvy. Verím, že táto téma bude plniť svoj pravý účel a aj keď mi je jasné že u väčšiny ľudí nevzbudí veľkú pozornosť, snáď si nájde svojich pravidelných čitateľov a priepievateľov.
Podradené diskusné témy
Pre zaujímavosť ukážem stanovište MÁV M 41. Tolko meracích prístrojov,spínačov a kontroliek som nevidel na žiadnom HDV. Po tejto stránke HDV MÁV sú predimenzované. 1. a 2. foto pravá strana st., 3.ľavá strana:
![RE: Odborné diskusie o koľajových vozidlách](/upload/online/diskusia/227768-1s.jpg?rnd=0,7833935)
![RE: Odborné diskusie o koľajových vozidlách](/upload/online/diskusia/227768-2s.jpg?rnd=0,7267878)
![RE: Odborné diskusie o koľajových vozidlách](/upload/online/diskusia/227768-3s.jpg?rnd=0,3972682)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227768/
No nešetrili, ale zas, predstavte si taký talianský tank niekde na priecestí, ten musí mangľovať všetko, čo mu skríži cestu. Škaredý jak noc, ale pevný za to bude. Ten keby sa s našou laminátkou zrazil, asi by z 240-ky iba sklenené črepy lietali...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227692/
Matthias:
No EU07 versus V43, to bolo zatiaľ 1:1, ale presvedčím Ťa, že DC sústava opäť vedie. Minimálne na kreatúry.
Mali sme tu Rakocziho povoz, mali sme tu Miczkiewiczov smrtihlav, predstavujem Ti teraz Mussoliniho tank!
Vualá, talianska E636 v plnej nádhere.
Prikladám aj šotku prototypovej E636 002 + riadiací pult.
Aj keď tu si už dovolím trochu sa týchto rozkošných tankov zastať. Bol som v Sirakúzach na stanovišti sériového stroja a musím uznať, že pult vyzeral o trošku kultivovanejšie, vytuningovanejšie. Ale fakt iba o trošku. Trošičku. (Malo to už novú RST, novšie meráky a pod.)
A na plechových dverách (všetko v hnedej farbe) do strojovne bola iba okrúhla diera, chýbalo sklo. Sedačka oceľová s drôteným výpletom. Ale toto majú všetky talianské lokošky, nielen povestná E636.
Skutočne inšpiratívne pre Mirka, De-de-ho...
Nech len chlapci vidia, jak vysoko nebo, na čom musia ich kolegovia v jednej z najvyspelejších krajín sveta začlenenej do spoločenstva G8 aj v dnešnej dobe dennodenne jazdiť.
A teraz ešte znova Matthias:
Čo prosím? Čo Ti bobinka pripomína? Obrnený transportér?
No EU07 versus V43, to bolo zatiaľ 1:1, ale presvedčím Ťa, že DC sústava opäť vedie. Minimálne na kreatúry.
Mali sme tu Rakocziho povoz, mali sme tu Miczkiewiczov smrtihlav, predstavujem Ti teraz Mussoliniho tank!
Vualá, talianska E636 v plnej nádhere.
![](/_img/smile/67.gif)
Prikladám aj šotku prototypovej E636 002 + riadiací pult.
![](/_img/smile/14.gif)
Aj keď tu si už dovolím trochu sa týchto rozkošných tankov zastať. Bol som v Sirakúzach na stanovišti sériového stroja a musím uznať, že pult vyzeral o trošku kultivovanejšie, vytuningovanejšie. Ale fakt iba o trošku. Trošičku. (Malo to už novú RST, novšie meráky a pod.)
A na plechových dverách (všetko v hnedej farbe) do strojovne bola iba okrúhla diera, chýbalo sklo. Sedačka oceľová s drôteným výpletom. Ale toto majú všetky talianské lokošky, nielen povestná E636.
Skutočne inšpiratívne pre Mirka, De-de-ho...
![](/_img/smile/14.gif)
A teraz ešte znova Matthias:
Čo prosím? Čo Ti bobinka pripomína? Obrnený transportér?
![](/_img/smile/36.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227678/
Matthias:
Nezomrel si? Jak to možné?
----------
Jéééj, pultík V43. Nádhera!
Kujéééém! Toto presne naplnilo moje očakávania.
Ten "hlavný uzáver plynu" uprostred nemá chybu. Už aspoň viem, prečo tieto maďarské šunky majú taký nízky výkon. Veď skús s tým takou poriadnou drevorubačskou rukou hádzať citlivo odbočky..
Jedine že to - jedná otáčka - jedna odbočka.
Ale to by si sa z Budapešte po Mišolc navergľoval ako kotolník.
Živo si predstavujem De-de-ho, ako plný očakávaní liezol najprv hore schodíkmi na tú Košútovu pomstu a potom, pri pohľade na pult s hnusnou grimasou odklonil hlavu na bok asi tak, ako keby som sa mal ja prijať pokrm od na nejakého aziáta pchajúceho do úst na vidličke nastoknuté tučné, ešte živé húsenice.
mateso: Nehnevaj sa na nás s Martinom, ale čo by sme unikátneho videli na takej V63-ke? 3-nápravové preváhadlované podvozky? Poloriadené tyristorové usmerňovače..?
My zháňame teraz čistú exotiku, dajme totu to naše sme už prebrali a ja osobne napríklad o takých Taurusoch dokážem diskutovať iba odborne, teda s odporom.
To ma nebaví. Mašina musí voňať srandou, dobrodružstvom, bojom o holý život...
---
EU07: Čo to je? No predsa jedno z toho lepšieho, čo v Poľsku majú. Veď tam Ti to ťahá fakt IC/EC, len som ťa chcel na to pripraviť postupne, máš tu ďalšiu dôkaznu šotku.
tento stroj vidím po prvýraz.
Vidíš, o aké radosti života prichádzaš?
Tie lebky na čele, hej to sú niečo ako zárezy na pažbe. Keby si sa detailnejšie na ne pozrel, nájdeš pod každou celkom maličký nápis "...neprzebiegol :-D"
Ale aby si nepovedal, že Ťa nemám rád a aby utrápenému Lacimu vlasy nevypadali, našiel som Ti aj jeden vskutku odborný pohľad na črievka.
Šotka strojovne má poetický nápis: ehm-"przetwornica".
Takže od teraz pracovne bude strojovňa přetvornica.
Ako tak pozerám, v tej přetvornici je viac hasiacich prístrojov ako samotných přetvorov, aj zrejme to o dačom hovorí. Možno ujo niekde medzi Gdyňou a Gdaňskom vystrieka bežne za jednú cestu 4-5, tam sa totiž dá samozrejme vojsť do strojovne pod napätím. No a potom to jednoducho v depe nazbroja pieskom, zároveň doplnia hasičáky...
je dosť možné, že dajaký príslušník štátu Togo sa rovnako dobre zabáva na dizajne bobiny
Noooo.
Ja by som povedal, že skôr laminmátky! A nemusí to byť príslušník štátu togo, myslím, že nepochopená by ostala celkom určite aj civilizovaným poľským fírom, čo 30 rokov jazdí na EU07.
Nezomrel si? Jak to možné?
----------
Jéééj, pultík V43. Nádhera!
![](/_img/smile/72.gif)
Kujéééém! Toto presne naplnilo moje očakávania.
Ten "hlavný uzáver plynu" uprostred nemá chybu. Už aspoň viem, prečo tieto maďarské šunky majú taký nízky výkon. Veď skús s tým takou poriadnou drevorubačskou rukou hádzať citlivo odbočky..
![](/_img/smile/14.gif)
Jedine že to - jedná otáčka - jedna odbočka.
![](/_img/smile/44.gif)
Živo si predstavujem De-de-ho, ako plný očakávaní liezol najprv hore schodíkmi na tú Košútovu pomstu a potom, pri pohľade na pult s hnusnou grimasou odklonil hlavu na bok asi tak, ako keby som sa mal ja prijať pokrm od na nejakého aziáta pchajúceho do úst na vidličke nastoknuté tučné, ešte živé húsenice.
mateso: Nehnevaj sa na nás s Martinom, ale čo by sme unikátneho videli na takej V63-ke? 3-nápravové preváhadlované podvozky? Poloriadené tyristorové usmerňovače..?
My zháňame teraz čistú exotiku, dajme totu to naše sme už prebrali a ja osobne napríklad o takých Taurusoch dokážem diskutovať iba odborne, teda s odporom.
To ma nebaví. Mašina musí voňať srandou, dobrodružstvom, bojom o holý život...
---
EU07: Čo to je? No predsa jedno z toho lepšieho, čo v Poľsku majú. Veď tam Ti to ťahá fakt IC/EC, len som ťa chcel na to pripraviť postupne, máš tu ďalšiu dôkaznu šotku.
tento stroj vidím po prvýraz.
Vidíš, o aké radosti života prichádzaš?
![](/_img/smile/26.gif)
Tie lebky na čele, hej to sú niečo ako zárezy na pažbe. Keby si sa detailnejšie na ne pozrel, nájdeš pod každou celkom maličký nápis "...neprzebiegol :-D"
Ale aby si nepovedal, že Ťa nemám rád a aby utrápenému Lacimu vlasy nevypadali, našiel som Ti aj jeden vskutku odborný pohľad na črievka.
Šotka strojovne má poetický nápis: ehm-"przetwornica".
Takže od teraz pracovne bude strojovňa přetvornica.
Ako tak pozerám, v tej přetvornici je viac hasiacich prístrojov ako samotných přetvorov, aj zrejme to o dačom hovorí. Možno ujo niekde medzi Gdyňou a Gdaňskom vystrieka bežne za jednú cestu 4-5, tam sa totiž dá samozrejme vojsť do strojovne pod napätím. No a potom to jednoducho v depe nazbroja pieskom, zároveň doplnia hasičáky...
je dosť možné, že dajaký príslušník štátu Togo sa rovnako dobre zabáva na dizajne bobiny
Noooo.
![](/_img/smile/16.gif)
Ja by som povedal, že skôr laminmátky! A nemusí to byť príslušník štátu togo, myslím, že nepochopená by ostala celkom určite aj civilizovaným poľským fírom, čo 30 rokov jazdí na EU07.
![](/_img/smile/14.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227669/
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
362.001 - to je čo???? EU07?
Prepáč moju nesofistikovane emotívnu reakciu, ale tento stroj vidím po prvýraz. A musím dodať, že výzor vo mne vzbudzuje... ľútosť?
Vyzerá to ako pracovný stroj barbara Conana. Mimochodom, čo je upevnené na tom čele - pod stredným čelným oknom? Prisahal bych, že tam vidím zavesené tri ľudské lebky. :D
"...Skúste na tú mašinu pozrieť, predstaviť si ju niekde pri 1.nástupišti v BA Petržálke s IC z Viedne, potom sa na ňu 10 sekund v kuse dívajte a udržte si pri tom vážnu tvár."
To nezvládnem, lebo som sa rozrehotal už po troch sekundách.
Nič v zlom. Ale je dosť možné, že dajaký príslušník štátu Togo sa rovnako dobre zabáva na dizajne bobiny
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/2.gif)
Čo sa týka skrípt uja Danzera: "Tak zadrž, neotváraj nečítaj!!!"
Díky, Tommy. Fakt dík. To mi hovoríš teraz, keď som preletel štvrtinu.
(a pochopil tak pätinu zo štvrtiny :D)
"Fakt je, že na 100 % som tam všetkému neporozumel ani ja."
Tak teraz sa už cítim úplne sebavedome.
"Ak budú nejaké _konkétne_ nejasnosti, opakujem _kontrétne_, pokusime sa ich rozlúštiť"
Nejaké _konkrétne_, opakujem _konkrétne_ nejasnosti mám už teraz. Je ich približne 1 400. Ale aby som nezahltil fórum... Ja si to prečítam celé... A z toho mora nejasností uprednostním nejasnosti, ktorých vysvetlenie by ma mohlo zaujímať viac, doble? Lebo teraz som samá nejasnosť. Musím si to utriediť, skonspektovať.
![](/_img/smile/2.gif)
No a k tej V43...
To je komplikované. Ja Ti nepomôžem.
Vieš - mojím pracovným jazykom je angličtina. Nemčina? Z toho viem akurát tak "sieg heil", "aaaachtung!" a "ich bin, du bist." Maďarčina? Poznám akurát tak "fas" a "lofas". A samozrejme "nem". Ako iste sám uznáš... Toto nie sú lingivistické výrazy, ktorými by som premosťoval hranice a šíril lásku v srdciach našich veľactených južných susedov.
Preto... Ja Ti vo veci V43 nepomôžem.
Ale vieš si predstaviť, že za kontrolér na fotečke posadíš takého Mirka79, príp. De_De-ho? Vieš si predstaviť tú reakciu?...
![](/_img/smile/35.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227609/
mateso:
V43 . Mal som moznost jednu jazdu sa zviet a povedal som si nikdy viac. Mal som strach! Velky, neklamem... Mozno, ked sa na nu pozeras a premislas o technike mozno zaujme, ale jazdne vlastnosti ta vyvedu z euforie. To my ver.
Naozaj?
Ja Ti verím! Ja ju chcem!
A po tomto ešte viac. Tak podvozky alá ohnutý peň nesklamali hovoríš! Koľko šla 120?
Tak to už musí byť iba pravda. Matthias, teraz nezávisle Ty..
Oddnes milujem V-43ky a volím SMK!
V43 . Mal som moznost jednu jazdu sa zviet a povedal som si nikdy viac. Mal som strach! Velky, neklamem... Mozno, ked sa na nu pozeras a premislas o technike mozno zaujme, ale jazdne vlastnosti ta vyvedu z euforie. To my ver.
Naozaj?
Ja Ti verím! Ja ju chcem!
![](/_img/smile/17.gif)
A po tomto ešte viac. Tak podvozky alá ohnutý peň nesklamali hovoríš! Koľko šla 120?
Tak to už musí byť iba pravda. Matthias, teraz nezávisle Ty..
Oddnes milujem V-43ky a volím SMK!
![](/_img/smile/35.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227605/
362001:
V43 . Mal som moznost jednu jazdu sa zviet a povedal som si nikdy viac. Mal som strach! Velky, neklamem... Mozno, ked sa na nu pozeras a premislas o technike mozno zaujme, ale jazdne vlastnosti ta vyvedu z euforie. To my ver. Keby si povedal, ze sa ty paci V63 tak to berem. Aj ked som mal strach v strojovny bola jazda paradna. strojovna: nevedel som si zviknut, ze ked aj je hore zberac aj tak mozes prejst na druhe stanovisne.Inac stan. je v galerii.
![](/_img/smile/25.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227602/
ALL:
Skúste na tú mašinu pozrieť, predstaviť si ju niekde pri 1.nástupišti v BA Petržálke s IC z Viedne, potom sa na ňu 10 sekund v kuse dívajte a udržte si pri tom vážnu tvár.
Komu sa to podarí, má odo mňa 100 korún.
-----------
splinterX:
Nebude EU-čko, ani ET-čko ani EP-čko. S tým šrotom inak súhlasím.
Skúste na tú mašinu pozrieť, predstaviť si ju niekde pri 1.nástupišti v BA Petržálke s IC z Viedne, potom sa na ňu 10 sekund v kuse dívajte a udržte si pri tom vážnu tvár.
Komu sa to podarí, má odo mňa 100 korún.
![](/_img/smile/58.gif)
![](/_img/smile/60.gif)
-----------
splinterX:
![](/_img/smile/12.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/227600/