Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
majo súhlas
http://ekonomika.sme.sk/c/5853375/figel-kamiony-budu-platit-na-vsetkych-cestach-prvej-triedy.html
Nemôžem si pomôcť, ale aj keby si ma asi zabil, tak rozdiel oproti roku 2003 moc nevidím.
Opäť sa idú zrušiť osobáky kade tade, ako by ich straka vyberala. Za to ostávajú trate s rozsahom dopravy 1-2 páry vlakov za deň, ako napr. Šaľa - Neded, kde ostáva jeden pár Os. Trenčín - Chynorany ostávajú 4 páry, za to sa tam zrušil osobák v nedeľu s príchodom do Trenčína k 610-tke a ako sám dobre vieš, ten vlak nechodil prázdy, ale naopak. Trate kde sa vtedy nechala doprava na posmech sa dnes rušia; dnes trate, na ktorých necháme takýto rozsah dopravy Ti garantujem, že sa zrušia o pár rokov.
Takže či už sa zruší doprava na TREŽke alebo ostane v nejakej oklieštenej forme, nič to nemení na tom, že ma vôbec neudivuje fakt, že dnes opravíme nejakú mašinu a o týždeň sme ju schopní vyradiť do šrotu.
Ono je veľmi jednoduché všetko riešiť narýchlo rušením, miesto toho, aby sa urýchlene hľadali iné riešenia. Čo urobil tento štát pre to, aby ľudí nalákal do vlakov alebo na používanie verejnej dopravy? Nič, buď červení len bezhlavo nalejú peniaze ako do bezodnej studne alebo modrí zrušia čo sa dá...
A keby sa aj začalo rozmýšľať ináč, tak kým sa vymyslá iná koncepcia, tak toho stihneme toľko porušiť, že tam kde sa raz už niečo zrušilo, tak sa neobnoví nikdy späť.
Ale my to tu bohužiaľ nevyriešime...
opäť som niečo vypichol zhora.
v tomto prípade je jasne vidieť že program revitalizácie stojí na vratkých nohách ked ministerstvo dopravy navrhuje akcie nechať železniciam ale v podstate celá vláda to chce čo najskôr predať a zisk rozdeliť....takže ako máme veriť že po uprataní v železniciach prídu aj slúbené peniaze?