Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
už som Ti to písal žiadna vláda rok pred volbami neprepúšťa no a dlh narastal kvôli kríze nechcete zrovna počuť že Cargo malo v rokoch 2007 a 2008 vyrovnaní hospodárenie a ten prepad zapričinila hospodárska kríza......lepšie organizovaná firma by asi mala menšiu stratu...ale politické hladisko aj táto vláda si všetko naplánovala tak aby už v roku volieb neprepúšťala a nezdražovala všimol si si to? všímaj si to aj u svojich politikov.
no a socialne podniky aj DB pri svojej transformácii urobili socialne podniky samozrejme nie dobrovolne ale pod hrozbou štrajkov tak to funguje všade v Europe aj pri pravici
To čo mal štát urobiť, mal dať manažérom vyžrať následky ich riadenia, pokles tržieb a strácanie zákazníkov a nie tam cpať ďalšie a ďalšie peniaze...keď sa železnica premení na sociálny podnik (každé pracovné miesto obkľukou zaplatíme všetci daňoví poplatníci) a železnice budeme platiť len preto lebo sú železnicami a nie preto že niečo robia a poskytujú službu tak sa nikam nepohneme
a to že železnice krachujú to sú tie kaleráby......nech štát zaplatí čo im dlží......hospodárenie do hrozných červených čísiel priviedlo Cargo a stiahlo aj ŽSR ale hospodárenie v rokoch 2007,2008 bolo vyrovnané teraz sa opäť ide využiť alebo zneužiť hospodárska kríza na presadzovanie svojich politických cielov a jedným z Miklošových je likvidácia štátnych podnikov resp ich ponechanie len na najnevyhnutnejšiu mieru....(keď už našťastie podla legislatívy EU nejde na železniciach všetko).
takže sa ukludni komplet krachnúť nemá prečo len keď ho nechajú krachnúť v duchu neoliberálneho hesla TRh všetko vyrieši
Navrhujem 21.4.2011 o 4.00
Neviem kam sa dajú zaradiť súčasné politické strany, pretože súčasná pravica v mnohých krokoch sa chová ako ľavica a naopak mnohé kroky ľavicového Smeru boli skôr pravicové. Špeciálnym prípadom je populizmus s cieľom získať pre seba "body" a zneužívanie prítomnosti pri moci na sebaobohatenie sa zo štátneho. Tu potom nezáleží či sú modrí, červení alebo zelení, zlodeji a podvodníci sú nebezpeční rovnako bez ohľadu na stranícke tričko...
u nás SDKU s Miklošom je strana ktorá chce neoliberálne praktiky uvádzať za každú cenu do praxe.....to znamená oslabovať silu štátu a spoliehať sa na volný trh.Do tohto systemu veliká železničná štátna firma nezapadá....(samozrejme vždy pripraví svojich svojimi kalerábmi snáď to nebudete platiť zo svojich daní.....).Je to škoda že sa nemôžu presadiť iní pravicoví ekonomovia ako Marcinšin z KDH možno aj Jurzyca z SDKU.Tento nafúkanec si myslí že prerobí EU a že ho všetci budú počúvať...no ale v Europe nebudú skákať ako skáče Figel doma.
Sám som prišiel o prácu kvôli kríze, keď odberateľ služby na druhom konci sveta povedal že mu to nebudú robiť Slováci ale si to urobia sami...keďže som bol najmenej skúsený tak som musel odísť...a nebol som vo firme sám...ale mne a mojej firme pán Fico neprispel, ktovie prečo asi som dosť škaredý, mladý a hlúpy..a nebol som sám, podobne pre krízu prišlo asi 160000 ľudí
keď chcel byť Fico strašne sociálny, nemal vyhadzovať prachy na sprostosti,ale mal v rozumných hraniciach zintenzívniť napr. modernizáciu koridoru s cieľom vytvoriť čo najviac pracovných miest, vplyvom nižšej nákladnej dopravy by boli možné aj rozsiahlejšie výluky..aj keby to bolo na dlh v rozumnej výške tak nikto nič nepovie..tak ako to robilo medzivojnové Československo na Horehroní či z Púchova do Lidča
keď ten prepad zapríčinila hospodárska kríza a teraz sa doprava vrátila na predkrízovú úroveň, prečo nie je Cargo v prevádzkovom zisku a žiada vládu o odklad ten pôžičky?? Čo urobil manažment Carga v čase keď malo vyrovnané hospodárenie?? Rozumný človek keď dostane v robote odmeny tak si skôr napr. vymení žiarovky či staré elektrospotrebiče a vodovodné batérie za pákové či splachovač aby mal nižšie účty za elektrinu a vodu a nie kúpi si dovolenku...prečo Cargo vtedy neinvestovalo do modernizácie vozového parku?? Údržba v priemere 35ročných mašín musí žrať neskutočné prachy...a to ťahá Cargo a nielen Cargo dole vodou
Samozrejme istá návratná pomoc štátu je na mieste na udržanie vysokošpecializovaných profesii ktorých zaškolenie je drahé ale nie Poórovi do vrecka