Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ja si myslím, že železniční dopravcovia by sa tiež mali pokúsiť zalobovať za zníženie poplatkov za DC, ktoré sú tiež veľmi vysoké. No ale asi to nikomu nevadí, keď sú všetci ticho - malí dopravcovia ukrajujú ako si písal Cargu, Cargo je dotované, tak čo by komu vadilo.
ja si tiež myslím že MHD malo byť vyňaté ako celok...ale nie som odborník aby som to vedel posúdiť technicky...v prímestskej doprave sa zlacnovali sadzby a v dialkovej môže kludne zostať,lebo sa dá cestovať aj lacnejším vlakom (komu zdraženie o 10% nevyhovuje.....
povedz sám nie o pripravenosti a odbornosti (lebo to sú aj politické rečičky) budeš podporovať autodopravcov ak prídu s požiadavkou "spravodlivého mýta" t.j. takého pri ktorom sa im nezvýšia náklady.....lebo im ide prioritne o to.
http://www.imhd.zoznam.sk/ke/index.php?w=213621323033ef393621323033ef1f&id=7938
Ja sa čudujem kde ste všetci odrazu nabrali taký socialny rozmer...Kde ste boli keď sa rušila osobná žel.doprava a stým prišlo o prácu tiež stovky ludí (okolie ZM,Plešivca.....),kde ste boli keď padali malí obchodníci,malí farmári ktorí sa stali nekonkurencieschopní tiež vplyvom globalizácie a mohol by som pokračovať veď denne nám skončí na ulici pár desiatok ludí....ale odrazu by sme mali byť ústretoví voči súkromným autodopravcom,aby náhodou niekto z nich neprišiel o prácu.....no keď by to malo byť tak by to mýto bolo naozaj zbytočné veď predsa mýtom sa malo zabezpečiť zrovnoprávnenie na dopravnom trhu,menej aut,menej zničených ciest...keď sa budeme zastávať rozmnoženej autodopravy aby im náhodou neubudlo.....nie je to choré......
o spôsobe zavedenia,alebo dokonalosti systemu sa určite dá diskutovať...ale podla mňa to množstvo reklamacii sa opäť úmyselne nafukuje len aby sa to preboha nespustilo alebo opäť pritlačíme veď pred volbami je politický boj tak to využijeme.....ja hovorím na úkor spoločnosti.
Samozrejme, že sa na tom priživí opozícia, ale politika je dnes všade. A k tomu "bezkrkému" - kým na železnici sú všetci platený od toho, či prídu do roboty, tak ten "bezkrký" od toho, koľko prejazdí a koľko mu dajú za km (veľmi zjednodušene povedané pre ukážku podstatného rozdielu). Na železnici sa nič také nedeje a keď to nestačí, dostane Cargo "pôžičku". Preto sa nemá na čo rozčuľovať a ani vyskakovať, hoci ponúka málo muzika za veľa peňazí. Zamestnancom je to asi jedno, manažmentu tiež, tak prečo aj oni nazalobujú? Alebo je viac vyhovujúce toto, že v najhoršom im spadne "z neba" pár mld. Sk?
Či prejdú/neprejdú celé úseky je individuálne, ale ak by si mal všetko potom reklamovať, tak by si si musel niekoho ďalšieho zamestnať. Ale to, čo chcú dopravcovia, nebude možné realizovať, nakoľko tých výjazdov na cestách I. triedy je veľa. S týmto podľa mňa nikto nerátal, lebo nikde sa nespoplatňovalo také obrovské množstvo ciest I. triedy, na diaľniciach takéto problémy neexistujú.
Mňa by zaujímalo, prečo napr. Cargo neupozorní na drahú DC, len asi sa veľmi vyskakovať nedá, keď vlastník je štát a po tej "akože pôžičke" už vyskakovať nemôžu ani náhodou. Mýto má vyrovnať podmienky medzi cestnou a železničnou dopravou, ale to aj tak nestačí, pretože cena na 1t prepraveného tovaru bude možno už aj rovnaká cestou alebo železnicou (presné čísla neviem, nerátal som to), ale keď počúvam, ako je to s prepravou tovaru po železnici + slabo fungujúce prekladiská + nárast objemu prepráv skôr menších zásielok atď, tak mám obavy. A štátu to zrejme tiež nevadí, hoci reči o podpore železnice majú všetci.
Ja by som myšlienku protestu neodsúdil, inde (napr. v takom Maďarsku aby sme ďaleko nechodili) je to úplne bežné. To, že tu sme si zvykli na všetko, je náš problém.
problemy s OBU ja mám silný dojem že sa tieto nedostatky využívajú na spochybnenie systemu ako takého....veď ak niečo nejde tak sa to vymení....
system mýta funguje a nie že nefunguje.....teraz je už zbytočné vyplavákať že to mali spraviť za tie peniaze lepšie (úseky-km) ale ruku na srdce neprejdú tí kamionisti celé úseky,normálne si už myslím že budú schválne vymýšlať ďalšie výjazdy aby spochybnili system.....ak ich niečo zachytí naviac môžu reklamovať po novom by už mali dostávať správny výpis kde si budú môcť porovnať začo platia ak budú nezrovnalosti predsa satelit to s lahkosťou vyrieši .....
ja už som si všimol tých novodobých demokratov.... mýto im zvyšuje náklady tak ho treba zrušiť a keď nie postavíme sa do stredu križoavtky.Ja len keby sa takto začali správať ostatní ktorí boli postihnutí globalizáciou alebo železnice ktorým sa už 5 rokov slubuje že keď bude mýto tak savyrovnajú podmienky na trhu...no keď sa im bude ustupovať asi ťažko...potom už len použiť ich taktiku všetci železniční nákladní dopravcovia zastavia s vlakmi na priecestiach a zablokujú cesty......
Autodopravcovia majú šťastie že teraz sa to významne hodí opozicii a mediam tak sa im zadarmo robí nevídaná reklama...ale ako píšem dnes už nejde o vylepšenie mýta ,ale o tvrdošijné dokázanie aby sa na cestách 1 triedy zrušilo.Tak to je...stačí sa pozrieť na toho bezkrkéko ktorý sa denne objavoval v mediach a dnes ho dokonca pustili do NR.Skratka automobilová lobby má dobré kontakty.....alebo mafia?
Ja chápem, že spustiť mýtny systém zo dňa na deň nie je hračka, ale načo sme ho potom takto spúšťali? Chaos na hraniciach, problémy s OBU, nemožnosť dovolať sa na zákaznícku linku... Mohlo to ísť postupne, vychytávať muchy, ktorých je dosť a na ktoré treba naozaj skôr reálnu prevádzku a postrehy z terénu. Ale mýto určite nikto nezruší, ja mýto zastávam, ale musí naozaj fungovať a nie to, čo dnes vidím.
väčšina aj dodnes tie úseky prešla a problematické boli len čierne výjazdy ,ktorí si odborníci z NDS mali všimúť skôt to je pravda,ale treba si všimnúť že automobilovej lobby ide o zrušenie mýta nie o doladenie nedostatkov,na ktoré sa dalo vo velkej miere prísť naozaj až za ostrej prevádzky...
...A aj keby "nastal" rozmach Ro-La nakládky, tak sa jednoducho poľský vodič rozhodne "odšoférovať" si slovenské územie a zaplatí mýto, ako keby ho mali za TÝŽDEŇ prepraviť od Skalitého, trebárs do Štúrova, alebo niekde inde mimo Slovenska...pokiaľ si toto hradní páni neuvedomia, tak taký bordel tu bude stále!
K samotnému mýtu - s istými požiadavkami cestných dopravcov musím súhlasiť, naozaj mýto bolo nepripravené.
No a k možnosti presunutia prepravy nákladu z cesty na železnicu. Citujem: "K tej preprave kamionov po kolajach:keby boli napr.nakladacie rampy v B.Bystrici. a Martine bola by to dobra alternativa voci prejazdu cez Donovaly hlavne v zime samozrejme by to muselo byt flexibilne" Tak preprava na takúto krátku vzdialenosť je podľa mňa utópia - hlavne po stránke ekonomickej ale aj časovej. Možno sa nájde pár dní v roku (počas kalamít v prípade uzavretia horských priechodov), kedy by to bolo rýchlejšie, ale inak nie. A to by som chcel vidieť, ako často by to chodilo...? To je úplne nerealizovateľné - keď už RoLa, tak na podstatne dlhšie trasy (stovky km), 60 km je veľmi málo. No a všetko je ešte podčiarknuté prístupom ZSCS a.s., stavom tratí a tiež nie zrovna lacným poplatkom za dopravnú cestu.
takže tvoje "mne to koľkokrát pripadalo, že časť kamionistov jak keby ani nevedela načo sú tam" je len Tvojim dohadom
cesty 1 triedy označené budú aj keď si tiež myslím že to mal byť hlavný problem....pre tranzitujúceho dopravcu je to v podstate jedno a pre domáceho stavme sa že by vedeli velmi dobre po čase kde sa platí alebo odkial pokial aj bez tabúl ale OK pre ich lepšiu orientáciu....
železniční dopravcovia lobbujú za lacnejšiu DC už dlhé roky ...odpoveď bola bude mýto podmienky sa vyrovnajú....