Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
k slabo vytazenej lokalnej zeleznici existuje alternativa zvana autobus/mikrobus, kym babku byvajucu v poslednej dedine, ktora raz za rok napise pohladnicu k Vianociam asi tazko donutis, aby si po zruseni donasky posty zaobstarala pripojenie na internet a pisala emaily a elektronicke pohladnice...
list z Bratislavy do Trnavy stoji rovnako ako list z Liptovskej Osady do Novej Sedlice, teda 0.33E
pritom skutocne naklady su dajme tomu 0.1E, resp. 1E
sukromnik si podchyti zasielky z BA do TT a vypyta si 0.2E z toho 0.1E si strci do vrecka.
na zasielky z LO do NS sa a) zvysoka vykasle b) nevykasle ale za 1.10E
teda takto by to dopadlo aj s rozdelenymi zeleznicami, sukromnici sa rozbehnu len na ziskove linky a o stratove nech sa stara stat
splinterx - tu sa uz fakt uplne rehocem a prajem velmi bolestive vytriezvenie (aspon take ake som mal ja po litry Tulamorky pred dvoma tyzdnami )
kotos - veta " ak by to zobral sukromnik tak tu hrozi dost prudke zvysovanie cien z hladiska optimalizacie. preto by musel byt kontrolovany silnym statom a cize zas by vznikala dodatocna administrativa a zase vyhadzovanie €. je to z toho dovodu , ze prirodzeny monopol (cim osobna doparava urcite je) musi byt kontrolovany" nema ani hlavu ani patu, a je v nej niekolko omylov. ad1 optimalizacia nerovna sa zvysenie cien, ad2 ak by sa musely zvysovat ceny, je jasne ze v sucastnosti tie penieze niekde chybaju (kde asi?
) ad3 osobna zeleznicna doprava nie je prirodzeny monopol ad4 tie spolocnosti vobec nem,usia byt kontrolovane statom
Nasral som Vas? Viem, dnes sa v robote nudim a mam bojovu naladu
možno kedy mali súčasní politici toľko rozumu, že by nadväzovali an to dobré z minulosti a opravovali len chyby. Ale niektorí politici sú schopní spochybniť pomaly aj Ohmov či gravitačný zákon len preto, že ho povie opozičný politik
a k tej privatizacii. no minimalne osobna by urcite mala zostat v statnych rukach. ak by to zobral sukromnik tak tu hrozi dost prudke zvysovanie cien z hladiska optimalizacie. preto by musel byt kontrolovany silnym statom a cize zas by vznikala dodatocna administrativa a zase vyhadzovanie €. je to z toho dovodu , ze prirodzeny monopol (cim osobna doparava urcite je) musi byt kontrolovany
nakladna to uz je ina vec. tu prave konkurencia a otvoreny trh by mala viest k poklesu cien a rastu kvality. i ked u nas sa to nejako nedeje. mno ale v prvom rade treba zmenit myslenie ministerstva a vlady.
http://www.mil.sk/index.php?site=vsvap&page=velog_215&subsite=velog
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/title/CZK-T-211-0/t/67995
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/36231
[
Almeida, pokiaľ viem, armáda (OSSR) vlastní pár rušňov ale neviem či by to stačilo, skrátka je tu priestor pre Správu štátnych hmotných rezerv, armádu či samotné ŽSR na udržiavaní "mobilizačných" rušňov...podľa mňa stačia 730/1ky, ktoré používajú na údržbu
volil som Fica, lebo Dzurindu a jeho modrú bandu som mal v zuboch,a le aj Robo začína robiť kkktiny tak neviem aký pohľam mám mať na vec...
Ono síce z ekonomického hľadiska by to výhodné bolo, no treba si uvedomiť, že železnica má aj vojensko-strategický význam. Isteže, momentálne nám žiadna vojna nehrozí, no ktovie, čo tu môže byť za pár rokov...
Ak by boli železničné spoločnosti len v rukách súkromníkov, tak tí by boli nútený v záujme efektívnosti optimalizovať počet vozidiel (HDV aj vozňov). V prípade vojnového stavu by sa ale významne zvýšila potreba prepravy po železnici a železničné spoločnosti by nemali čím túto potrebu uspokojiť, čo by mohlo viesť ku katastrofe...
Osobne si myslím, že železnice by mali zostať štátne, avšak treba spojiť všetky 3 spoločnosti, ale s tím, že podnikanie súkromníkom by bolo aj naďalej umožnené... Železnici by pomohlo aj to, keby už bolo konečne zavedené cestné mýto.
pochybujem, ze by statna posta vzdala dorucovania dochodkov