Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
-mimochodom 12 vlakov ( R+IC+Os+nakl.) na trati BA - TT za hodinu neprepchas, lebo *AH* a Vmax*160*.
(ak trepem blbost prosim vypravcovia z TT opravte ma, nech nesirim ''dezinfomacie'')
-ja som pisal o tom ze vlak co cca 5 min sa da poslat na trati s *AB*.
-samozrejme, ze tak husto nechodia lebo ich nieje tak vela, ale v npr. v pripade meskajucich R z CR odchadzali ''na oranzovu'' za sebou R do BB, LEO, Os do ZA a po chvili nakladny sukromnik
PS: bud tomu (priepustnost trate s AH verzus AB) naozaj nerozumies , alebo ja o koze a ty o voze :-)
PS2: pekny vecer prajem. :-)
no jeden vlak za päť minút, to tak husto nechodilo ani za komunizmu, no a to je akože 12 vlakov za hodinu malá priepustnosť trate? hmmm... no ja sa tomu nerozumiem
https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96072077-ziskala-zakazky-za-miliony-eur-v-zeleznicnych-tendroch-boduje-firma-spojena-so-svagrinou-ministra-dolezala
Jeden deň, tri zmluvy, dva milióny eur. Rok 2023 sa pre firmu Betamont začal dobre. Železnice Slovenskej republiky jej zverili rekonštrukciu hneď troch priecestí – pri Čani, Podbrezovej a Šahách.
Firma však má v štátnych zákazkách úspech nielen v tomto roku. Hodnota takýchto kontraktov poskočila už počas prvého roka vládnutia aktuálnej garnitúry. V roku 2019 mala podpísané so štátom zmluvy za zhruba päť miliónov eur, ďalší rok jej priniesol zákazky za viac než osem miliónov eur. Rekordným však bol nasledujúci, teda prvý povolebný rok, keď bol nárast v štátnych zákazkách viac než stopercentný a firma z nich utŕžila 18 miliónov eur.
-pre ten vlak na spravnej kolaji neviem kde tam je navestidlo AB,......ci mal fira sancu vidiet cervenu pri rozjazde zo zastavky.
-na budatinskej spojke sa asi nekoduje ze ???
Boli by to REx, zastávky Nitra - Šaľa - Galanta - Senec - BA Vinohrady - BA Hlavná Stanica...
Trocha sci-fi, ak by súpravy boli dvojsystémové, mohli by pokračovať smerom do Viedne. Nitrančania by mali aspoň dôstojnejšie spojenie so svetom a keďže by tieto vlaky stáli v BA max 5 minút, ušetrila by sa jedna hrana....
Radšej už ďalej ani nepokračujem, lebo ľuďom z Úradu pre hodnoty už vstávajú vlasy dupkom....
no a ako to je na trati Viedeň - Salzburg?
predpokladám, že tu jazdí omnoho viac vlakov za hodinu
je síce pravda, že tu medzi mestami Viedeň a Linz zostala aj stará dráha aj nová rýchlodráha, ale v úseku Linz-Salzburg, kde je rýchlosť hlboko pod 200 km/h premáva strašne veľa vlakov.....lebo keď cestujem, podchívľou chodí čosi oproti, no ak idem z BA do NmnV, za hodinu mi ide oproti možno 3-4 vlaky
-mensim poctom oddielov medzi stanicami: +- aby vlaky mohli ist Vmax tak mozu byt maximalne v kazdom druhom useku..............znizenie poctu oddielov znizi priepustnost trate
-zvysenim Vmax.............ked chces zvysit Vmax R+ IC + Ex (160) a pomedzi to tam pustat Os (0-120) a nakladiaky (80-100) tak pred tymi R + IC + Ex musis mat vacsiu casovu dieru v grafikone, aby ten pomaly vlak nezavadzal a bol upratany niekde ''bokom'' skor ako to ICo pride do priblizovacieho useku stanice......... takze paradoxne zvacsovanie Vmax znizuje priepustnost trate
-spojne ludia ''od fachu'' nech ma doplnia, opravia
nebolo by jednoduchšie postaviť novú dvojkoľajnú trať z Galanty priamo do Nitry? Je to pahorkatina, žiadne tunele a žiadne dlhé mosty, a netreba stavať megalomanský projekt
pred 35 či 40 rokmi chodilo po tejto trati omnoho viac vlakov, chodili nákladné, chodili osobné, pokiaľ je trať dvojkoľjná, je problém, aby každých 5 minút prešiel jednym smerom jeden vlak? Pokiaľ je chyba v modernizovaných stanicicach, ktoré nevedia prijať viac vlakov ako dva, tak je chyba v stanici, nie v trati. Kedysi v Trenč. Teplej stálo na stanici naraz aj desať osobných vlakov, jeden do Bylnic, druhý do Lednických Rovní, rychlík do Trenčianskej Teplej a kludne mohol prísť aj rychlík od Žiliny, Bratislavy a robotnícky motorák z Dubnice zo ZVS........je pravda, že staré nástupištia boli vyššie a nastupovanie bolo náročnejšie, ale nastúpiť do dnešných rychlikových vagónov a naložiť si bicykel do vlaku cez uzučké dvere a po troch či štyroch do neba vystupujúcich schodoch je veľmi kúzelnícky kúsok.....podľa mňa stanice nie sú dobre koncipované, vlaky, ktoré v stanici nestoja, mali prechádzať po 5-6 koľaji od stanice, a na prvých koľajach mohlo stáť vlakov nakaždej koľaji jeden alebo aj dva (napr. prvý odíde osobák do Bylnice, druhý odíde z tej istej koľaje možno 30 metrov za nim stojaci do Lednických Rovní, a tretí stojaci kdesi pri cukrovare môže odísť rychlík do Brna....INak pravdu povediac, dnes ísť na vlak o Trenčianskej Teplej, to treba ísť o desať minút skôr, ako kedysi, kedysi na druhé nízke nástupište z pravaprišiel motorák zo ZVS DUbnica do NMnV, nastúpili sme a išli sme, dnes prídeš na stanicu a ideš pol km na dubnicu, tam vojdeš do podchodu a ideš pol km naspäť do Opatovú, lebo tam zastavuje osobák. MNoho mnoho vecí sa rekonštrukciou trate získalo, ale aj pokazilo a zkomplikovalo.
1- samotne rychliky NR-BA rychlejsie ako gumokolo su najviditelnejsim a opodstanenym argumentom
2- rychliky PD-BA by mohli jazdit cez NR.......sice by vypadol LEO a TT ale zas by pribudla NR............vedlajsi nezanedbatelny pozitivny efek: uvolnili by malopriepustnu trat BA-TT
3- rychliky NR-BA by monli byt pokracovanim BA-NR..........ustrili by sa vlkm, za menej penazi trafene dve muchy :-)
4- po reko trate BA-Trnovec (snad ho ''nezabilju'' AH) by to mohlo byt aj pre ludi od PD do BA rychlejsie ako teraz.
otazka do plena co treba viac: tuto novostavbu?? reko do ZV ?? prekopat , zrychlit trat do Presova ?? XXX ??
https://www.youtube.com/watch?v=8Ho99DGhzSo