Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
A áno, moje dojmy zo Strekova sú podobné ako tvoje. Celkom mi vyhovuje aj vyššie vstupné, keďže to spoľahlivo odrádza ožranov, ktorí by sa tam šli len čo najrýchlejšie strieskať a potom robiť bordel, ako občas vídame na vinobraniach od Rače po Modru.
Ak som spomínal ten vlak do Strekova, chválim to, ako dobre premyslený ťah. Keď si len vezmeme, koľko ľudí tam zamieri z BA a okolia, pričom by si inak zháňali odvoz autom (či vanom), tak je úplne jasné, že ten vlak má zmysel a keby rovno bol aj za vyššie než bežné cestovné, stále je to win-win-win pre dopravcu, pre cestujúcich, aj pre organizátorov podujatia. Podobných príkladov je však viac, aj historické vlaky na rôzne jarmoky a pod.
Trochu ťa poopravím, nie na vinobranie, ale na festival vín. Občas tam zajdem, je to tam fajn, rozsiahle vinice v pahorkatine exponované JZ smerom s pekným výhľadom, dobrým až vynikajúcim vínom, dobrým jedlom priamo vo vinohradoch. Koná sa ak sa nemýlim v druhej polovici júla. Nie je problém sa tam dostať vlakom a zo stanice v Strekove býva kyvadlová doprava, či taxík alebo aj peši cca 45´.
Písal som to už skôr a viacerí vravíte to isté, že toto sa naozaj nedá robiť minimálne bez podpory kraja. Tu tlieskam TTSK, že sa vlani rozhodol podporiť myšlienku výletných vlakov do Smoleníc a do Brezovej pod Bradlom. Takých lokalít, kde by to mohlo fungovať podobne, by sme našli na Slovensku desiatky. Za veľmi dobrý ťah som považoval v nedávnej minulosti vlak z BA na vinobranie do Strekova. Skrátka, tých možností je mnoho a niektoré z nich by určite boli životaschopné, lenže sa to nedá robiť náhodne, systémom **pokus - omyl**, alebo ešte horšie systémom, že myšlienka fajnová, ale radšej zostaňme len pri myšlienke, lebo predsa platí, že **kto nič nerobí, nič nepokazí.**
- prečo má všetko vychádzať a končiť v Trenčíne? Veď to je totálna diera, zapadákov, žiadny vojak, žiadny priemysel, žiadne nič.......
V Piešťanoch i v Novom Meste je silný turistcký klub
Trenčín, to bolo mesto socializmu, Vojenský východný okruh, tisícky lampasákov, ich ženy robili v Ozete, Odeve, Kare, aby sa mohli vojaci, ich ženy a deti oblieť, bola tam Toska, ale dnes ......
Nehovorim, ze tam neni nijaky potencial, len razne odmietam tvrdenie, ze sa jedna o kvalitny produkt, minimalne v pripade hentych troch vlakov, ktore boli fakt hrozne - uz len taky Zahoracik s tymi troma odchodmi denne na tom bol predsalen o volaco lepsie.
Na hlavnej trati by som vyskúšal letný RR Trenčín-T.Tep.-PU-PB-Pov.Teplá (Mn.Tiesňava)-BY (Súľovské skaly)-ZA-Strečno-Vrútky-Šútovo-RK-LM-LH-Kráľová Lehota- Važec-Štrba - Poprad.
pri všetkých troch cestách sme išli už v noci z piatka na sobotu až do KE Poľanou kvôli relatívnej spoľahlivosti a v prípade mimoriadnosti sme prinajhoršom mohli vystúpiť už v RV/Plešivci. Do BA sme sa presunuli v piatok večer posledným, alebo predposledným osobákom. V Košiciach sme v staničnom Lidli dokúpili zásoby a krátku noc sme mierrne dospávali v REX-e.
Z Dobšinej sme pokračovali cez Dobšinský vrch smerom na volovec, kam sme však kvôli búrke nedošli, a tak sme po ústupe zo Súľovej prespali u známeho v Hnilci. Odtiaľ sa dá dostať aj v nedeľu.
Zo Slavošoviec sme došli cez Olochovu jamu a Slansské Sedlo ku chate Andrejka cca. tu: https://mapy.dennikn.sk/?x=20.17777&y=48.77885&ref=permalink a na druhý deň sme cez Muránsku Zdychavu došli do Revúcej, z ktorej sa síce vtom čase dalo ísť len autobusom, ale cez Poprad sme sa domov dostali.
Z Muráňa sme išli cez Tŕstie na vrch Laz nad hnúšťou, tam sme však v hustnúcom šere netrafili smerovník, pri ktorom sme sa chceli zložiť, a tak sme sa zložili na rovnej ploche vedľa lesnej cesty asi v polovici cesty do sedla brezina. Následne sme na druhý deň smerovník Laz našli a zišli do Hnúšte. Odtiaľ sú vlakové sspojenia celkom OK.
A všetky tri trasy sa dali operatívne skrátiť alebo presmerovať. takťže tie vláčiky by som nezatracoval.
Osobne som mal možnosť minulý rok absolvovať niekoľko vydarených výletov, ktoré keď som plánoval tak som sa samého seba pýtal čo tam budem celý deň robiť, napokon času bolo málo a spoznal som že aj regióny ktoré na prvý pohľad nemajú čo ponúknuť skrývajú v sebe nepoznaný potenciál, nádhernú prírodu a prostredie ktorým aj samotná cesta vlakom môže byť cieľ.
Možno by stačilo do prípravy letných vlakov zapojiť aj samosprávy, miestnych podnikateľov v oblasti cestovného ruchu alebo aj autobusových dopravcov a hneď by to vyzeralo ináč ale na druhej strane tu máme už dva roky pandémiu, ktorá má veľmi negatívny vplyv práve na oblasť cestovného ruchu preto je pochopiteľné že sa nikomu do takýchto aktivít veľmi nechce.
Je v podstate jedno, či vlak ide jednorázovo alebo bude premávať x-krát počas letnej sezóny. Rozhodujúce je, či si ako produkt nájde svoju cieľovku. Prečo? Preto, že to jazdenie musí vždy ktosi zaplatiť.
Rád by som sa mýlil, ale v ZM a okolí tá cieľovka bude primalá, aby uživila takúto srandu počas celého leta, ideálne po viac rokov. Možno NR by už ponúkala iné možnosti. Lenže ako je to s vlakovým spojením NR - ZM, vieme. Bohužiaľ.
A áno, Gýmeš je skvelý, aj Hrušov je skvelý. Vrelo odporúčam. Topolčianky majú tiež čo ponúknuť. Alebo aj Mlyňany. Bol som, videl som, súhlasím. Fajn, ale napriek tomu hneď narazíme na tri problémy:
1. Pre popularizáciu týchto miest (možno s výnimkou národného žrebrčína) sa robí len málo. Máloktoré lokality na západnom Slovensku sú napriek tomu, že majú čo ponúknuť, tak veľmi opomíňané.
2. Poloha staníc žiadna sláva. Na taký Gýmeš by musela byť zabezpečená kyvadlovka. A na Hrušov tiež... Doprava sa tým komplikuje, náklady rastú, rastie aj časová náročnosť, takáto alternatíva preto stráca na príťažlivosti.
3. Ako ľudí presvedčiť, aby tieto miesta navštívili vlakom, keď zatiaľ sa ich príliš nedarí presvedčiť, aby ich vôbec navštívili? V čom by akože mala tkvieť pridaná hodnota? Že si môžu naložiť bicák? Lebo tým to zrejme aj končí.
Nechcem kuvikať, navyše sa bavíme len v pomerne abstraktnej rovine. Ale ktovie, možno aj vďaka ľuďom aktívnym na VN sa niečo pohne k lepšiemu. Mne by sa - ak dúfame v oživenie železničnej dopravy v oblasti Tríbeča a okolí Nitry - na začiatok páčilo, keby sa podarilo vyvinúť taký verejný tlak, aby sa vybudovala preložka v Dražovciach. Potom by sme sa mohli baviť o tom, že by sa tam uživili pravidelné výletné vláčiky. A hádam nielen tie.